Nieuczciwy sprzedawca - allegro "krunella" /kf.pl CasaBonita

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
sebro
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post01 paź 2011, 23:22

Pod koniec lipca kupiłem przez Allegro latawiec od niejakiej Ewy Stępień - użytkownik allegro "krunella", na kiteforum "CasaBonita".

Stan sprzętu opisany w aukcji jako idealny, w rzeczywistości przedstawiał się następująco:
- łata na tubie głównej,
- 10 dziur w materiale,
- naprawiane wężyki od one pump'a,
- bardzo wytrzepany materiał,
- węzeł na jednej z linek,
- powyciągane linki mocy (ok. 15cm w stosunku do sterówek),
- krzywa uprząż (lewa strona ok. 5cm dłuższa).
Zdjęcia sprzętu i szczegóły aukcji pod linkiem:
https://picasaweb.google.com/111453782813850451270/CabrinhaSwitchblade?authkey=Gv1sRgCNbBpMirpeja3gE#

Mimo wielokrotnych prób podejmowanych z mojej strony, udało mi się odbyć z tą panią tylko dwie krótkie rozmowy telefoniczne.
Na moje zarzuty, że stan latawca diametralnie różni się od opisu w aukcji -
- w pierwszej rozmowie powiedziała, że zastanowi się i ustosunkuje do moich zarzutów -
- w drugiej potwierdziła stan latawca mówiąc jednocześnie, że sprzęt jest sprawny i w stanie wynikającym z normalnego trzyletniego zużycia.
Zażądałem anulowania transakcji lub obniżenia ceny.
Nastąpił brak jakiegokolwiek dalszego kontaktu zarówno mailowego jak i telefonicznego ze strony sprzedającej.
Przeprowadzony w allegro tzw. spór transakcyjny nie przyniósł rozwiązania - dalszy całkowity brak kontaktu.
Celowo nie spieszyłem się z umieszczeniem tego posta chcąc najpierw wykorzystać wszystkie opcje dojścia do porozumienia.
Nie wystawiłem na allegro negatywa tylko dlatego, że po zakończeniu sporu transakcyjnego aukcja została przeniesiona do archiwum i po prostu nie wiem jak go teraz wystawić.

Czuję się oszukany przez ta panią!

Chciałbym tym samym ostrzec przed transakcjami z użytkownikiem allegro "krunella" / Ewą Stępień / na tym forum CasaBonita.

sebro
Sebastian Brodziak

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post02 paź 2011, 08:52

Do stanu idealnego to mu bardzo dużo brakuje!!!

Awatar użytkownika
sasiad
Deska: SU2
Latawiec: Bananas 7 i 12m2
Dostał piwko: 2 razy

Post02 paź 2011, 09:16

Zgłoś sprawę na policję.
Ona ma Cię gdzieś, to krótko z nią.
Często też dużo daje rozmowa w 4 oczy. Przez mail czy telefon jest dużo cwaniaków, którzy robią w majty jak się do nich pojedzie.

Awatar użytkownika
bronix
Postawił piwka: 1 raz

Post02 paź 2011, 10:02

Jak na moje oko to fotki z aukcji przedstawiają inny latawiec niż ten który otrzymałeś (kolor tuby głównej).Typowe znamiona oszustwa więc sprawa dla policji i tyle .

Defrag

Post02 paź 2011, 11:01

Jak wyzej, to po prostu oszustwo - zglos na policje, odzyskasz kase.

Awatar użytkownika
majeranek
Deska: czarna
Latawiec: czerwony
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post02 paź 2011, 11:53

Tak na przyszłość.
Zamawiając coś przez internet masz prawo zwrócić przedmiot do 10 dni od otrzymania nie podając przyczyny.

A na teraz to proponuję się udać do rzecznika praw konsumenta lub na policję.

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post02 paź 2011, 12:06

jeśli kupujesz od firmy

Defrag

Post02 paź 2011, 13:34

patron pisze:jeśli kupujesz od firmy

I tylko jesli kupisz przez "kup teraz".

śnieży
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post02 paź 2011, 14:27

w sumie nie powiedziałbym żeby stan był jakiś nieadekwatny do ceny, tak to już jest jak się kupuje podejrzanie tani sprzęt i trzeba się z tym liczyć... inna sprawa, że jeśli jest możliwość to jak najbardziej dochodzić swoich praw!

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post02 paź 2011, 16:52

śnieży pisze:w sumie nie powiedziałbym żeby stan był jakiś nieadekwatny do ceny, tak to już jest jak się kupuje podejrzanie tani sprzęt i trzeba się z tym liczyć... inna sprawa, że jeśli jest możliwość to jak najbardziej dochodzić swoich praw!

Nigdy się z tym nie zgodzę :!: Jak jest napisane "idealny" to choćby to była Cabrinha 2013 za 100 zł oczekuję, że będzie idealny, a nie po szyciach i łataniach.

śnieży
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post02 paź 2011, 18:54

ale gdzie ja napisałem że gość nie ma racji? napisałem że przy wszystkich "super okazjach" trzeba brać poprawkę na to że można się naciąć + to że podchodząc zdroworozsądkowo cena adekwatna do sprzętu, choć wciąż gość został naciągnięty bo miał obiecane sprzęt w lepszym stanie niż dostał

Awatar użytkownika
mecalac
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone

Post02 paź 2011, 20:28

A tak z innej beczki:
"Kajt Cabrinha Switchblade 2008 z barem w stanie idealnym, pierwszy właściciel ..."

PS. Czego można spodziewać się za tą cenę? Popracować trochę nad nim i jeszcze podziała.
PS2. Taki "publiczny lincz", czyli podawanie na forum danych osobowych, numeru konta, nicków z kf i allegro to chyba też nie do końca legalny...

Awatar użytkownika
paniera

Post02 paź 2011, 20:37

mecalac pisze:PS. Czego można spodziewać się za tą cenę?].

wszystkiego.........., jak znajdziesz jasnowidza to daj cynk :lol:

Awatar użytkownika
mecalac
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone

Post02 paź 2011, 20:59

paniera pisze:
mecalac pisze:PS. Czego można spodziewać się za tą cenę?].

wszystkiego.........., jak znajdziesz jasnowidza to daj cynk :lol:

To retoryczne pytanie było ...

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post02 paź 2011, 21:22

ted pisze:
śnieży pisze:w sumie nie powiedziałbym żeby stan był jakiś nieadekwatny do ceny, tak to już jest jak się kupuje podejrzanie tani sprzęt i trzeba się z tym liczyć... inna sprawa, że jeśli jest możliwość to jak najbardziej dochodzić swoich praw!

Nigdy się z tym nie zgodzę :!: Jak jest napisane "idealny" to choćby to była Cabrinha 2013 za 100 zł oczekuję, że będzie idealny, a nie po szyciach i łataniach.

Nie zawsze u dwóch osób ten sam wyraz znaczy to samo,jeśli chciałeś mieć w idealnym stanie trzeba było samemu sprawdzić osobiście miałeś taką możliwość.Znając życie nie kontaktowałeś sie przed kupnem z osobą sprzedającą pytając o jakiekolwiek szycia,przetarcia lub wytrzepanie materiału ? nie chciałeś dodatkowych dokładnych fotek latawca ? licząc na zajebistą okazję. Cena czyni cuda 8)Widząc taka cenę trzeba być podejrzliwym i dokładnie uściślić co dla kogo to ideał,bo takie okazje niezmiernie nie często się trafiają.Aczkolwiek sprzedawca mocno przesadził z tym ideałem,ale za to cena atrakcyjna.Idealne są tylko nowe i to nie zawsze :wink:

Wróć do „Forum Główne”