decha do wake?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post30 cze 2005, 17:14

Jak to w ogole wyglada z kajtowaniem na desce do wake i do tego jeszcze z wiazaniami do wake?
W sieci widzialem ogloszenia z tanimi dechami do wake razem z wiazaniami, tylko jest pytanie jak sie to ma do kajtowania?
Jakie sa wasze doswiadczenia i opinie i co ewentualnie byscie polecili, albo na co uwazac przy ewentualnym kupnie?

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post30 cze 2005, 17:27

W takich wiązaniach pływa się super (choć nie wszyscy to rozumieją ;)). Co do łejkowej deski - odradzam - będą kłopoty z ostrzeniem.
Przykręć je do normalnej kajtowej deski i sprawdź, czy jesteś w stanie je założyć jedną ręką (bo w drugiej będziesz trzymał kite'a). To oznacza, że wersje ze szurowadłami odpadają, chyba że na codzień sznurujesz buty jedną ręką bez patrzenia.
Tylko zmocz je najpierw (wiązania ma się rozumieć), bo wciskanie na sucho źle się kończy (powyższe jest prawdziwe nie tylko dla wiązań).

MArcinBe

Post01 lip 2005, 09:15

ok,
jestem tylko ciekaw co to znaczy 'klopoty z ostrzeniem'?
Dlaczego powinny byc z tym problemy?
Widzialem kiedys jakis film instruktarzowy, bedzie mial z 3-4 lata i tam
w czesci 'zaawansowanej' kolesie plywali w wiazaniach do wake, ale rownierz chyba na deskach do wake, czy moze mi sie wydaje?

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post01 lip 2005, 11:11

Deska do wake ma inaczej zamocowane finy, inny outline (a tutaj 2-3 milimetry mogą robić zasadniczą różnicę w "upwind performace"). Obejrzyj sobie ją dokładnie to znajdziesz sporo różnic. Albo uwierz mi na słowo - z ostrzeniem na większości desek wakeowych będziesz miał kłopot.

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Deska: Naish Haze
Latawiec: Flysurfer Speed
Kontaktowanie:

Post01 lip 2005, 13:30

Deska do wake'a wbrew pozorom sie sporo rozni od kite'owej... i tak jak na tej od kite'a mozna sie w zupelnosci ciagac za motorowa i trzaskac jakies triki, tak na odwrot jest juz gorzej... tak jak pisal Adam - jest klopot z ostrzeniem z racji, ze tam finy sa inaczej ulozone i jest ich mniej (ja wiekszosc desek do wake'a widzialem z jednym finem na srodku), poza tym wake'owa jest bardzo skretna i ciezko na niej utrzymac w jednostajnej pozycji (np. plynac halsem), bo zaraz zaczynac wariowac pod nogami.
Co do wiazan to w sumie kwestia gustu - mozna w zupelnosci zamontowac i plywac na takich na kajcie... tyle z moich przygod ze sprzetem wake'owym...

MArcinBe

Post01 lip 2005, 14:18

No to ze deska wake ma inny ksztalt to ok, ale z tego co sie orientuje,
to przeciez w desce do kajta to nie finami krawedziuje i trzymam wysokosc tylko krawedziowaniem decha czyli sama krawedzia dechy.
A z tego co widzialem jak kolesie za motorowka, lub na wyciagu na desce wake plywaja, to oni tam tez mocno krawedziuja robiac skrety i patrzac z boku udaje im sie to dobrze, a jest to jakby trzymanie wysokosci.

Czy moze z deska tez jest jak z wiazaniami, ze jest to kwestia gustu?

Nie mam teraz niestety dostepu zeby sobie sprawdzic, ale dechy wake sa chyba ciezsze? Czy to moze tez jest argument przeciw desce wake?

Dopytuje sie tak, bo jak juz wspomnialem widzialem tanie oferty takich desek, czyli za ok. 800 PLN z wiazaniami, a jest to duzo taniej niz dechy kajtowe.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post02 lip 2005, 09:14

odpuść temat
chyba ze to ma być Twoja czwarta deska :?:
tt
slabowwiatrowe tt
surfboard
WAKEboard

trudny temat
myusialbyć BAAARDZO dobrze juz plywac na kite , żeby siepobawić
(np bez problemy przechodzić z wleczonego na body dragu do pozycji startowej na plecach), np ..wyskokiem z wody :wink: )
są na filmach sprzed kilku lat bo..byly modne wtedy
dziś nie są i.. są tanie used-oferty..

CIĘŻKEI na maxa - bo..tez bardzo wytrzymale
i z tego co wiem deska WAKEowa MUSI ważyć :swoje", nie przeszkadza to a wręcz pomaga w rotacjach, slajdach itd

jednak NIKT nie zwrócil uwagi na jedną "drobną" różnicę w kite/wake..
na WAKEboardzie plywa się po ..MAŚLE :idea: :idea:
plaska woda, zero fal :idea:
jedynie kilwater do wybicia/lądowania

stad m.in. problemy z "ostrzeniem" a tak naprawde plywaniem w ogóle

mamy w szkole (WAKE.PL :idea: )
4 deski WAKEowe, w tym :
z dwoma centralnumi finami
z czterema finami malymi jak do kite umieszczonymi
i..
BEZ finów w ogóle :idea:
ksztalt dna ma tzw; "redany" (jak w motorówkach i skuterach)
umożliwiają one obroty plaskie po wodzie (min podczas lądowań) jak i ..slajdy po przeszkodach..

tak to z finami WAKE..

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Deska: Naish Haze
Latawiec: Flysurfer Speed
Kontaktowanie:

Post02 lip 2005, 15:04

Marcin, widac ciezko Cie przekonac konkretnymi argumentami... tak tez kup sobie deske do wake'a i podziel sie pozniej swoimi wrazeniami 8) Moze bedziesz tym 1% ktoremu bedzie odpowiadala deska wake'owa do kite'a... :roll:

MArcinBe

Post04 lip 2005, 11:31

hehe, ciezko mnie przekonac konkretnymi argumentami,
konkretny argument dla mnie to byla cena, NOWA, nie uzywana,
deska z wiazaniami za ok 800 PLN, to jest mocny argument zeby spytac czy warto ladowac sie w taka deche ;-)

Dzieki za porady,
moze sproboje gdzies pozyczyc i sprawdzic na ile 'bardzo dobrze trzeba plywac',
zeby miec przyjemnosc z takiej deski ;-), zanim bym sie ewentualnie decydowal.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 lip 2005, 09:24

odpuść stary
a jak nie mas co z\ kasą zrobić - jesteśmy dziś calą ekipą na serfspocie :wink:

a na serio: rozgrzewka u nas dziś na EKOLAGUNIE w bazie WAKE.PL
zapra szamy wszystkich na przd-imprezke DISCO-POLO :lol:

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post10 lip 2005, 22:10

To że deska do wake na kite'a średnio się nadaje to wiemy. A co z wake wiązaniami? Obecnie kiedy 5'ta linka rządzi, na rynek wychodzą crossbowy i inne super wypasy pływanie krawlem przy restarcie latawca nie jest chyba już aż tak niezbędne. Tak więc glowny argument przeciwko uzytecznosci wiazan powolij odchodzi w przeszlosc. Mnie od dawna nachodzą fantazje na temat takich wiazań bo jestem strasznym fanem szeroko pojetego wake stylu :)

Przechodze do zasadniczego pytania. Nadają sie takie wiazania dla zawodnika ktory zajebiscie plywa w pozycji "na kiblu" ale jeszcze nie skacze?

Wróć do „Forum Główne”