Uwaga dla producentów desek

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post02 lis 2010, 14:02

Było już kiedyś o tym info , ale może któryś z naszych producentów zainteresował by sie tematem
http://www.bigairparagliding.com/stores/showdetl.cfm?&DID=18&Product_ID=1069&CATID=10

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post02 lis 2010, 16:16

Daj mi to przy wietrze 25 kts i złamię wciągu godziny. A 1350USD to trochę dużo jak na 1h przyjemnego pływania.

Nie wierzę w takie wynalazki. Pojawiały się podobne pomysły parę lat temu - żadna poważna firma tego się nie podejmie - zbyt ślizki (łamliwy) temat.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post02 lis 2010, 16:24

BraCuru pisze: - zbyt ślizki (łamliwy) temat.

..śliski też :wink: :hand:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post02 lis 2010, 16:44

GURU 10.5 pisze:
BraCuru pisze: - zbyt ślizki (łamliwy) temat.

..śliski też :wink: :hand:

Jesteźcie beslitoźni - co srobię błond to ot rasu zjepka :lol:

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post02 lis 2010, 18:13

osobiście uważam że to jest bardzo dobry pomysł na wyjazdy(wyloty)! miałem okazję na takim "czymś" pośmigać parę lat temu i powiem że mi ona nie przeszkadzała. chętnie bym coś współczesnego popróbował a to że "duzi" tego nie produkują o niczym nie świadczy..... zaczną jak mały na tym wypłynie :idea:

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post02 lis 2010, 18:26

Bra Curu a ja bym się z tobą założył, że jej nie złamiesz ....po godzinie :D
Podobny patent miałem w 8ce wioślarskiej, którą mieliśmy przeciętą na pół i mocowaną na 16 śrób bez kawałka uszczelki - nic nie ciekło i trzymało sztywność :thumb:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post02 lis 2010, 18:59

mnie zawsze zastanawia trwałość po kilku złożeniach. No bo tak - składanie tego w sklepie, na stole, czy gdziekolwiek poza plażą - ok - może być. Ale w normalnych warunkach na piachu, z wodą i innymi zanieczyszczeniami - 100% pewności, że nie dociągnie się śrub tak jak się powinno. A odrobina luzu na śrubach i już złamanie bardzo prawdopodobne.

Kolejna sprawa - sama sztywność czy waga deski - założę się, że decha, aby zachowała podobne właściwości do dechy klasycznej, musi być grubsza, bardziej wzmocniona... chociażby same śruby i tuleje muszą ważyć, a tym samym główna zaleta czyli podróżowanie to też nie tak cudnie. Zresztą z reguły nie tylko rozmiar quivera jest problemem, ale też jego waga, za którą też się przecież dopłaca.

No i to łączenie na pewno nie ułatwia wodzie przepływu....

A cena z kosmosu - przy takiej wartości warto by ubezpieczyć bagaż, a jak już się zgłosi bagaż sportowy, to cena będzie jak za sprzęt kite czyż nie :?:

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post02 lis 2010, 19:14

Waga nie sądzę bo cała decha jest z włókna a ideą pomysłu jest to, że nie musisz brać quivera do którego się najbardziej czepiają na lotniskach tylko mieścisz dechę do normalnej walizy...

immune69

Post02 lis 2010, 19:38

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post02 lis 2010, 20:24

Według mnie ma to sens.
Szczególnie jeżeli chodzi o desk do łejwu.

Marku - nie ucieszyłbyś się z takiej zabawki? 8) :

Obrazek
http://www2.swaylocks.com/forums/anothe ... avel-board

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post03 lis 2010, 07:52

twintip split to jak dla mnie pomyłka bo nie ma opcji zeby jakis rozsadny flex tam wsadzic ....

A wavówka jeszcze jaka tako ale ile ona bedzie ważyć ?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 lis 2010, 17:53

kowal pisze:Podobny patent miałem w 8ce wioślarskiej, którą mieliśmy przeciętą na pół i mocowaną na 16 śrób bez kawałka uszczelki - nic nie ciekło i trzymało sztywność :thumb:

Dlatego bym się z Tobą założył, bo te deski są za sztywne na "power-krzywe" lądowania powerloopów - a ja jestem specjalistą od tego :lol:
Poza tym płaskie lądowania muszą być zabójcze dla kolan - z powodu braku flexu o którym pisze Smokie.

Dla niedzielnego kajciarza co jeździ lewo prawo - fajna sprawa, owszem. Ale dla takiego co już odważy się uczyć skoków powyżej np 3 metrów - brrrrrrrrrr :evil:
Jeśli już ktoś opanował miękkie lądowania to też może być. Kiedyś było tutaj o tym jacy zawodnicy najczęściej łamią deski. Przypuszczam że cena wykalkulowana jest na pokrycie reklamacji. Tak na oko strzeliłbym, że co 4-5 deska wraca w drzazgach do producenta w pierwszym roku. A potem może byc tylko gorzej.

Szczerze nie widzę tego patentu, aby stał się popularny wśród twintipów choć pomysł godny uwagi. Może nawet lepiej byt było jakby deska skłądała sie na 3 częsci na zawiasach ukrytych pod padami. Wówczas flex byłby całkiem do zaakceptowania, bo cały główny rdzeń deski byłby nie dotknięty. Dla przykładu deska 135cm- łamana po 35 cm od tipów daje główny kadłub długości 70cm - czyli zmieści się do dużej walizki o dłuższym boku 70cm. Ale wyszedł śmieszny pomysł co :lol: :idea:

Co do desek wave - nie wiem, bo mam za mało doświadczenia wave. Z chęcią bym się przejechał. Wygląda ładnie. Tylko po jaki hugon łamać je na pół skoro nie ma takich walizek co by pomieściły dwie połówki :?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 lis 2010, 22:09

Smokie pisze:twintip split to jak dla mnie pomyłka bo nie ma opcji zeby jakis rozsadny flex tam wsadzic ....

Jednak jak się zastanowić to można flex regulowaćgumowymi podkładkami z Castoramy :lol:
Chcesz mieć miękkie lądowania to dajesz trzy podkładki pod śrubę i nie dociągasz za bardzo śrubokrętem.
Chcesz chodzić na wiatr jak wariat i oczyścić zęby ze starych plomb - wówczas zero podkładek i dokręcasz power-mega-ultra-strong śrubowiertarką na 440V.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post04 lis 2010, 12:02

BraCuru pisze:
Smokie pisze:twintip split to jak dla mnie pomyłka bo nie ma opcji zeby jakis rozsadny flex tam wsadzic ....

Jednak jak się zastanowić to można flex regulowaćgumowymi podkładkami z Castoramy :lol:
Chcesz mieć miękkie lądowania to dajesz trzy podkładki pod śrubę i nie dociągasz za bardzo śrubokrętem.
Chcesz chodzić na wiatr jak wariat i oczyścić zęby ze starych plomb - wówczas zero podkładek i dokręcasz power-mega-ultra-strong śrubowiertarką na 440V.

Równie dobrze możesz skakać na płycie betonowej ;)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post05 lis 2010, 21:39

Oto próby 3 częściowego składaka robione w Polsce rok temu.
Dwuczęściowy wypadł gorzej niż trojak. Szczegółów nie znam.

Może poniższe zdjęcia zainspirują następnych wizjonerów:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wróć do „Forum Główne”