Rodos - bagaż

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
mario74
Deska: NOBILE555
Latawiec: OZONE

Post07 cze 2010, 15:13

Witam,

Czy leciał ktoś może ostatnio z Itaki na Rodos i wie jak wygląda kwestia opłat za sprzęt (golf bag)?

Pozdrawiam
Mariusz

jarek
Deska: naish gun 5'11
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 cze 2010, 16:55

trzeba płacić chyba ze lecisz bez deski
to sie da upchać
acha i jeszcze uważaj bo itaka za trasfer lotnisko - hotel chce kasować extra za sprzęt

Awatar użytkownika
chrab
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Slingshot RPM, Fuel
Kontaktowanie:

Post07 cze 2010, 17:05

to nie jest zalezne od itaki, ale od linii lotniczych, ktorymi lecisz. a oplaty sa zalezne w sumie od tego kto ci ten sprzet przyjmuje na lotnisku. jak zakombinujesz lub masz niekumatych przyjmujacych, to poleci za free, jak nie to placisz tyle ile w cenniku linii lotniczych.
itaka tez nie kasuje za transfer lotnisko-hotel, a kasuja przewoznicy wynajeci przez itake, dlatego lepiej powiedziec, ze ma sie w golfbagu rzeczy osobiste (ubrania, klapki, whatever), a nie deske i wtedy nie kasuja.

mario74

Post07 cze 2010, 17:08

jarek pisze:trzeba płacić chyba ze lecisz bez deski
to sie da upchać
acha i jeszcze uważaj bo itaka za trasfer lotnisko - hotel chce kasować extra za sprzęt

Dzięki za info.

Awatar użytkownika
smok78

Post07 cze 2010, 17:10

Siema ja lecialem co prawda z rainbowtours zaladowalem caly sprzet w golf bag-a rrd 2 deski 2 latawce pianki zadnych problemow zycze udanego wypoczynku i duzych wiatrow pozdro

mario74

Post07 cze 2010, 17:14

chrab pisze:to nie jest zalezne od itaki, ale od linii lotniczych, ktorymi lecisz. a oplaty sa zalezne w sumie od tego kto ci ten sprzet przyjmuje na lotnisku. jak zakombinujesz lub masz niekumatych przyjmujacych, to poleci za free, jak nie to placisz tyle ile w cenniku linii lotniczych.
itaka tez nie kasuje za transfer lotnisko-hotel, a kasuja przewoznicy wynajeci przez itake, dlatego lepiej powiedziec, ze ma sie w golfbagu rzeczy osobiste (ubrania, klapki, whatever), a nie deske i wtedy nie kasuja.

Lecę Cyprian Air.
Tak też mi się wydaje, że to zależy od osób na odprawie bagażowej. Jak leciałem dwa razy do Egiptu to teoretycznie też były opłaty zgodnie z cennikiem, ale ja nie zgłaszałem wcześniej sprzętu i na lotnisku udało się bez opłat (no ale to był Egipt :D ...). Zobaczymy czy tym razem się też uda.

macjiek

Post08 cze 2010, 13:09

W zeszłym roku leciałem na Rodos i z powrotem z itaką, tyle że lot charters. Nie trzeba było płacić jeżeli była to jedyna torba nadawana i nie przekraczała dopuszczalnej masy dla bagażu, czyli 18kg. Kumpel w jedną stronę przewiózł za darmo nawet deskę wind.

On The Edge
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2010, 10:33

Hej,
lece w czwartek na rodos liniami Enter Air. Mam sprzęt do kite zapakowany w golf bag RRd (deska, jeden kite, trapez, pianka itp). Powiedziano mi, że za sprzęt golfowy pobierają opłatę 60zł w jedną stronę i oprócz tego można mieć bagaż główny z rzeczami osobistymi, czyli łącznie dwie torby. Gorzej będzie, jak sprawdzą zawartość torby i okaze sie, że to nie są jednak kije od golfa... poradźcie, jak najlepiej to załatwić, żeby uniknąć opłat za bagaż sportowy (80euro w jedna strone)...czy lepiej spakowac wszystkie swoje rzeczy w golf bag i miec argument, ze nadaje tylko jedna torbe? Ale co wtedy z ciężarem bagażu... jestem w kropce i będę wdzięczna za radę:)
pozdrawiam

Awatar użytkownika
myrcin
Deska: Nobile
Latawiec: Wainmann / F-one

Post06 wrz 2010, 11:23

Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Z tego co czytałem w regulaminach kilku linii lotniczych to "sprzęt do golfa" oznacza wg linii lotniczych taką torbę z kijami do golfa (typową dla tego sportu). Torba ta jest zdecydowanie mniejsza niż golf bag na deskę i latawce (zbieżność nazwy przypadkowa). Zmierzam do tego, że jeśli zobaczy ktoś na lotnisku golf bag długości 130cm czy nawet 150cm to nie będzie sprawdzał co jest w środku bo od razu wiadomo, że to nie jest sprzęt golfowy. Bagaż sportowy zwykle jest ograniczony wymiarami i wagą i jeśli w tym się mieścisz to nikt nie pyta czy masz tam kite czy namiot czy kilka par rolek.
Radzę dobrze przeczytać w regulaminie, żeby potem przykro się nie zrobiło na lotnisku. Powodzenia!

On The Edge
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2010, 11:26

myrcin pisze:Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Z tego co czytałem w regulaminach kilku linii lotniczych to "sprzęt do golfa" oznacza wg linii lotniczych taką torbę z kijami do golfa (typową dla tego sportu). Torba ta jest zdecydowanie mniejsza niż golf bag na deskę i latawce (zbieżność nazwy przypadkowa). Zmierzam do tego, że jeśli zobaczy ktoś na lotnisku golf bag długości 130cm czy nawet 150cm to nie będzie sprawdzał co jest w środku bo od razu wiadomo, że to nie jest sprzęt golfowy. Bagaż sportowy zwykle jest ograniczony wymiarami i wagą i jeśli w tym się mieścisz to nikt nie pyta czy masz tam kite czy namiot czy kilka par rolek.
Radzę dobrze przeczytać w regulaminie, żeby potem przykro się nie zrobiło na lotnisku. Powodzenia!

No tak, ale po to quivery do kite są robione na wzór torb golfowych, żeby można było sprzęt "przemycić" taniej na lotnisku...
no to co radzicie? Co najlepiej zrobić?

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2010, 12:08

No tak, ale po to quivery do kite są robione na wzór torb golfowych, żeby można było sprzęt "przemycić" taniej na lotnisku...
no to co radzicie? Co najlepiej zrobić?[/quote]

... co radzę , to tylko ładnie się uśmiechać do Pana/Pani ,którzy odprawiają :wink:
na napisy typu Golfbag nikt nie zwraca uwagi ,najważniejsze żeby z wagą i wymiarami nie przeholować
ja leciałem naszym LOT-em w lipcu na Rodos i nic nie płaciłem : 2 deski +2 kite ,
powodzenia

On The Edge
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2010, 12:34

wieloryb pisze:No tak, ale po to quivery do kite są robione na wzór torb golfowych, żeby można było sprzęt "przemycić" taniej na lotnisku...

... co radzę , to tylko ładnie się uśmiechać do Pana/Pani ,którzy odprawiają :wink:
na napisy typu Golfbag nikt nie zwraca uwagi ,najważniejsze żeby z wagą i wymiarami nie przeholować
ja leciałem naszym LOT-em w lipcu na Rodos i nic nie płaciłem : 2 deski +2 kite ,
powodzenia[/quote]

a nadawałeś quiver i walizke z rzeczami osobistymi, czy wszystko spakowałeś do quivera?

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2010, 12:42

ładnie się uśmiechać i liczyć, że przejdzie. Problem z niewłaściwym nadawaniem bagażu jest tylko wtedy gdy Ci ten bagaż zgubią - bywa tak, że skoro nie zgłaszałeś, że leci sprzęt sportowy to nie będziesz w stanie odzyskać wartości sprzętu, który zaginął.

Z innej beczki - czy da rade wsiąść z kitem na plecach do samolotu (bagaż podręczny) :?: Wiem, że niektórzy bary wrzucają do luku a sam kite leci jako podręczny, ale nie wiem jak oni podchodzą do kite'ów, które mają teraz całą uprząż typu linki i bloczki - nikt sięnie czepia, że to metal oraz, że można kogoś tym udusić :?: Bo bar to chyba nie przejdzie przez odprawę co :?:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2010, 12:54

onzo pisze:ładnie się uśmiechać i liczyć, że przejdzie. Problem z niewłaściwym nadawaniem bagażu jest tylko wtedy gdy Ci ten bagaż zgubią - bywa tak, że skoro nie zgłaszałeś, że leci sprzęt sportowy to nie będziesz w stanie odzyskać wartości sprzętu, który zaginął.

Z innej beczki - czy da rade wsiąść z kitem na plecach do samolotu (bagaż podręczny) :?: Wiem, że niektórzy bary wrzucają do luku a sam kite leci jako podręczny, ale nie wiem jak oni podchodzą do kite'ów, które mają teraz całą uprząż typu linki i bloczki - nikt sięnie czepia, że to metal oraz, że można kogoś tym udusić :?: Bo bar to chyba nie przejdzie przez odprawę co :?:

spoko latawki przechodza jako podreczny ... bary tez :)

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post06 wrz 2010, 13:17

On The Edge pisze:
wieloryb pisze:No tak, ale po to quivery do kite są robione na wzór torb golfowych, żeby można było sprzęt "przemycić" taniej na lotnisku...

powodzenia

a nadawałeś quiver i walizke z rzeczami osobistymi, czy wszystko spakowałeś do quivera?[/quote]

tak , byłem z rodziną także miałem quiver i walizki/torby ,wszystko razem nadane

Wróć do „Forum Główne”