1. Pływajaca częśc pomostu w Osłoninie została wyrwana z korzeniami, i wyrzucona na brzeg jakies 200m dalej podczas sztormu jesienia. Ma byc naprawiona na wiosnę i maja byc wbite nowe wzmocnione pale w dno, żeby nie zdarzyło sie to w przyszłości.
2. Trwaja usilne próby aby uznać Osłonino jak i Rzucewo jako kąpieliska. Jeżeli bywaliście w Osłoninie to może pamiętacie wyrzucone na brzeg rosliny(one rosną blisko brzegu na dnie i sa wyrywane podczas falowania)No i niestety sa one czasmi źródłem przykrego zapachu. Do tej pory sprzątanie brzegu było nieformalne, wręcz zakazane. Ot tak to storzyła natura i Urząd Morski nie zgadzał sie na żadną interwencję. Rolnicy co prawda, sami zbierali to zielsko i wywalali na pola, jako nawóz, ale teraz bedzie mozna rozpisac normalny przetarg i kapieliska bedą regularnie czyszczone.
3. Dochodzą coraz mocniejsze odgłosy sporego konfliktu jaki kroi się miedzy lokalesami a ekologami i organizacjami ich wspierającymi. Zarówno władze gmin Puck, Władysławowo, Kosakowo(tam gdzie leży Rewa) a także burmistrza Jastarni Kużnicy i innych miejscowości, przy poparciu zwykłych ludzi często żyjących z turystyki a także rybaków, zdecydowanie sprzeciwiają się aby uznać Ryf Mew za rezerwat przyrody. Rybacy z Kuźnicy od lat suszyli tam sieci a z Jastarni wypływały kutry i organizowano tam nawet potańcówki. Ekolodzy twierdzą że jest to miejsce odpoczynku fok szarych, których nikt nie widział w okolicy poza fokarium z Helu. Pisze o tym miejscu bo wiem że sporo ludzi pływa na Mewią Rewę z Rewy a nawet szkółki mają tam szkolenia. Subiektywnie patrząc - dla mnie ten rezerwat to głupota a`la Kononowicz - "niech nic nie będzie" Stanowisko ekologów:
http://wwf.pl/informacje/news.php?idn=442
4. Zatoka w chwili obecnej jest mocno zamarźnięta. Nie tak jak podczas zimy stulecia, kiedy zamarzła cała no i oczywiście nie tak jak w średniowieczu kiedy jeździło się saniami do Szwecji a na środku Morza Bałtyckiego funkcjonowały sezonowe karczmy. Zamarznieta jest mniej wiecej do lini Kuźnica -Rewa i pewnie w strefie przybrzeżnej w strone Helu. Koło Osłonina lód jest bardzo gruby (widziałem samochód i quady na lodzie). Przy samym brzegu jest dość mocno porowaty, ze 100-200m dalej(tyle co widziałem przez lornetkę) płaski, idealny na snowkita albo iceboard..
5. Kilka ciekawostek z Osłonina.
Szykowane sa jakieś zmiany w parkowaniu na plaży. Nie wiem jeszcze dokładnie na czym będą polegały i czy to nastąpi już w tym roku ale generalnie plaża ma byc w jakiejś części wydzierżawiona. Parkowanie będzie mozliwe tylko w pewnej odległości od wody. A sam ten pas bezpośredni nad woda ma byc zamieniony w plażę z prawdziwego zdarzenia. Pewnie piachu nawiozą i tyle. Ale powyzsze traktujcie na razie w kategorii plotek.
Gdybyscie byli w okolicy a by nie wiało to w Osłoninie jest pole do paintballa. Nie chce tu robic reklamy ale łatwo ich odszukac w googlach

W budowie jest spory Hotel SPA. Są juz fundamenty i parter. To może z kolei jakis sposób na połącznie wyjazdy na kita z niepływającą druga połową

Zostały zakończone prace ziemne pod staninę koni. Nie wiem kiedy ruszy budowa ale to też moż byc jakas odskocznia dla nudy plażowania.
Osłonino zagrało w filmie. Spora część plenerów była właśnie tu kręcona na potrzeby filmu "Miasto z morza" Film dotyczył budowy Gdyni w okresie międzywojennym i zrobił kompletna klapę. Przeodstatnie miejsce w rankingu na najgorszy poski film 2009

Jakbyscie mieli jakieś pytania, co do bazy noclegowej, warunków itp to dawajcie znać postaram sie pomóc. A jeżeli pozwolicie, to jak pojawia się jakies nowe sprawy ważne czy ciekawe z punktu widzenia kita, to zdam relację tutaj.