Kilka niusów z Zatoki Puckiej

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
promokite
Kontaktowanie:

Post25 sty 2010, 20:27

Jako że pomieszkuję ostatnio w Osłoninie, to na bieżąco mogę śledzić co dzieje sie w okolicy. Wiem, że oczywiście wiekszość z Was, która jeżdzi nad zatoke wybiera półwysep czy Rewę ale może zainteresuje Was kilka informacji z Osłonina i okolic własnie.

1. Pływajaca częśc pomostu w Osłoninie została wyrwana z korzeniami, i wyrzucona na brzeg jakies 200m dalej podczas sztormu jesienia. Ma byc naprawiona na wiosnę i maja byc wbite nowe wzmocnione pale w dno, żeby nie zdarzyło sie to w przyszłości.

2. Trwaja usilne próby aby uznać Osłonino jak i Rzucewo jako kąpieliska. Jeżeli bywaliście w Osłoninie to może pamiętacie wyrzucone na brzeg rosliny(one rosną blisko brzegu na dnie i sa wyrywane podczas falowania)No i niestety sa one czasmi źródłem przykrego zapachu. Do tej pory sprzątanie brzegu było nieformalne, wręcz zakazane. Ot tak to storzyła natura i Urząd Morski nie zgadzał sie na żadną interwencję. Rolnicy co prawda, sami zbierali to zielsko i wywalali na pola, jako nawóz, ale teraz bedzie mozna rozpisac normalny przetarg i kapieliska bedą regularnie czyszczone.

3. Dochodzą coraz mocniejsze odgłosy sporego konfliktu jaki kroi się miedzy lokalesami a ekologami i organizacjami ich wspierającymi. Zarówno władze gmin Puck, Władysławowo, Kosakowo(tam gdzie leży Rewa) a także burmistrza Jastarni Kużnicy i innych miejscowości, przy poparciu zwykłych ludzi często żyjących z turystyki a także rybaków, zdecydowanie sprzeciwiają się aby uznać Ryf Mew za rezerwat przyrody. Rybacy z Kuźnicy od lat suszyli tam sieci a z Jastarni wypływały kutry i organizowano tam nawet potańcówki. Ekolodzy twierdzą że jest to miejsce odpoczynku fok szarych, których nikt nie widział w okolicy poza fokarium z Helu. Pisze o tym miejscu bo wiem że sporo ludzi pływa na Mewią Rewę z Rewy a nawet szkółki mają tam szkolenia. Subiektywnie patrząc - dla mnie ten rezerwat to głupota a`la Kononowicz - "niech nic nie będzie" Stanowisko ekologów:
http://wwf.pl/informacje/news.php?idn=442

4. Zatoka w chwili obecnej jest mocno zamarźnięta. Nie tak jak podczas zimy stulecia, kiedy zamarzła cała no i oczywiście nie tak jak w średniowieczu kiedy jeździło się saniami do Szwecji a na środku Morza Bałtyckiego funkcjonowały sezonowe karczmy. Zamarznieta jest mniej wiecej do lini Kuźnica -Rewa i pewnie w strefie przybrzeżnej w strone Helu. Koło Osłonina lód jest bardzo gruby (widziałem samochód i quady na lodzie). Przy samym brzegu jest dość mocno porowaty, ze 100-200m dalej(tyle co widziałem przez lornetkę) płaski, idealny na snowkita albo iceboard..

5. Kilka ciekawostek z Osłonina.

Szykowane sa jakieś zmiany w parkowaniu na plaży. Nie wiem jeszcze dokładnie na czym będą polegały i czy to nastąpi już w tym roku ale generalnie plaża ma byc w jakiejś części wydzierżawiona. Parkowanie będzie mozliwe tylko w pewnej odległości od wody. A sam ten pas bezpośredni nad woda ma byc zamieniony w plażę z prawdziwego zdarzenia. Pewnie piachu nawiozą i tyle. Ale powyzsze traktujcie na razie w kategorii plotek.

Gdybyscie byli w okolicy a by nie wiało to w Osłoninie jest pole do paintballa. Nie chce tu robic reklamy ale łatwo ich odszukac w googlach :D . Moze to jakas alternatywa na bezwietrzny dzień.

W budowie jest spory Hotel SPA. Są juz fundamenty i parter. To może z kolei jakis sposób na połącznie wyjazdy na kita z niepływającą druga połową :D

Zostały zakończone prace ziemne pod staninę koni. Nie wiem kiedy ruszy budowa ale to też moż byc jakas odskocznia dla nudy plażowania.

Osłonino zagrało w filmie. Spora część plenerów była właśnie tu kręcona na potrzeby filmu "Miasto z morza" Film dotyczył budowy Gdyni w okresie międzywojennym i zrobił kompletna klapę. Przeodstatnie miejsce w rankingu na najgorszy poski film 2009 :D

Jakbyscie mieli jakieś pytania, co do bazy noclegowej, warunków itp to dawajcie znać postaram sie pomóc. A jeżeli pozwolicie, to jak pojawia się jakies nowe sprawy ważne czy ciekawe z punktu widzenia kita, to zdam relację tutaj.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2010, 21:06

promokite pisze:...Szykowane sa jakieś zmiany w parkowaniu na plaży. Nie wiem jeszcze dokładnie na czym będą polegały i czy to nastąpi już w tym roku ale generalnie plaża ma byc w jakiejś części wydzierżawiona. Parkowanie będzie mozliwe tylko w pewnej odległości od wody. A sam ten pas bezpośredni nad woda ma byc zamieniony w plażę z prawdziwego zdarzenia. Pewnie piachu nawiozą i tyle. Ale powyzsze traktujcie na razie w kategorii plotek....

Oby. Plaża strzeżona zabije tak fajny spot :(

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2010, 21:52

promokite pisze: Ekolodzy twierdzą że jest to miejsce odpoczynku fok szarych, których nikt nie widział w okolicy poza fokarium z Helu. Pisze o tym miejscu bo wiem że sporo ludzi pływa na Mewią Rewę z Rewy a nawet szkółki mają tam szkolenia. Subiektywnie patrząc - dla mnie ten rezerwat to głupota a`la Kononowicz - "niech nic nie będzie" Stanowisko ekologów:
http://wwf.pl/informacje/news.php?idn=442

Foki może pojawiają się tam rzadko, ale z pewnością jest to siedlisko wielu gatunków ptaków i na pewno mało jest takich miejsc, w których można znaleźć takie skupiska ptaszorów... Jest to widok dosyć niesamowity... Rybacy sie tam pojawiają raczej sporadycznie..
Ostatnio stało się za to modne wybieranie na Mewie motorówką ...... pozostawię to bez komentarza....

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post26 sty 2010, 00:08

taaa... w sprawie mewiej rewy Urząd Morski ma jakieś ciśnienie, co można zauważyć tu: http://www.marszsledzia.pl/Oswiadczenie.doc

bubi
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 13:01

NIE DLA PARKU NA RYFIE MEW...czas rozpocząć jakiechś działania bo tylko chvila i zamkną nam cały półvysep

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post26 sty 2010, 13:09

Calego polwyspu nikt nie zamknie,
co do tego nie ma watpliwosci.
Co do mewiej rewy to akurat jest to
naprawde rzadkie zjawisko wiec...
moze warto byloby tam nie ingerowac,
bo i po co ?

Pozdro...

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 15:29

Ja też jestem przeciwny "zaludzianiu" każdego wolnego skrawka ziemi!!!
Czy naprawdę cały Płw Helski to jeszcze za mało?
Jeżeli odpoczywa tam choćby jedna foka w ciągu całego roku, to znaczy, że jeszcze te foki są w naszym morzu, ale kiedy zabierzemy im wszystko, to wtedy naprawdę będziemy oglądać foki tylko w fokarium, albo na filmach archiwalnych.

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 15:50

promokite pisze:W budowie jest spory Hotel SPA.

To chyba jakiś niewypał, bo co to za biedny inwestor, który buduje tak powoli ? Zbiera kase w między czasie?

Jakby komuś zależało i miałby pomysł, to bo to postawił w 1,5 roku żeby jak najszybciej się inwestycja zwróciła.

Awatar użytkownika
Kargul
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 15:56

Tu nie chodzi tylko o park na wyspie, ale także o zamknięcie całej zachodniej części zatoki dla żeglugi i rybołówstwa :!:
Widział ktoś tam foki :?:
Ja osobiście spędzam tam sporo czasu i nigdy tam czegoś podobnego nie widziałem, a pływam tam z 15 lat :idea:
Jako rybak również nie spotkałem się nawet w opowieściach o czymś takim.
Najprawdopodobniej do tego nie dojdzie, ale zawsze jest cień szansy.Jeżeli tak się stanie to będą wprowadzone ograniczenia w ruchu motorowodnym.Skończy się wake itp.Co będzie z żeglarstwem nie wiadomo.Na pewno jeżeli do tego dojdzie to dla nas będzie to niebezpieczne :idea: :idea: :idea:
Brak łodzi motorowodnych to również brak ASEKURACJI :idea: :idea: :idea:
W mojej okolicy zebrano już sporo podpisów pod petycją :!:

yanosik
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 16:06

Jako rybak również nie spotkałem się nawet w opowieściach o czymś takim.

...więc, jako rybak powinieneś wiedzieć, że foka szara została prawie całkowicie wytrzebiona przez rybaków, jako tzw. "chwast morski".

Ale nie popadajmy w skrajności - zamknięcie jakiegoś skrawka suchego lądu nie jest chyba tragedią, patrząc z tej perspektywy, że jednak zostaje cały Płw Helski do dyspozycji dla użytkowników wody wszelakiej maści!

Awatar użytkownika
Kargul
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 16:16

yanosik pisze:
Ale nie popadajmy w skrajności - zamknięcie jakiegoś skrawka suchego lądu nie jest chyba tragedią, patrząc z tej perspektywy, że jednak zostaje cały Płw Helski do dyspozycji dla użytkowników wody wszelakiej maści!

Tylko zamknięta ma być cała zatoka :idea:

yanosik
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 16:44

Noooo, to TO już nie byłoby fajne!!!

Awatar użytkownika
Kargul
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 16:52

W projekcie pana Skury zamknięta ma być cała płytka część zatoki puckiej i część głębokiej zatoki.A na tym terenie utworzony park narodowy.
W Słowińskim Parku Narodowym już od dawna mamy zakaz pływania na kicie w niektórych okresach, i totalny zakaz poruszania się łodzi motorowych.

yanosik
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 17:07

Ja jestem za ochroną przyrody i niektórych enklaw przyrodniczych, ale to co piszesz, to już przeczy zdroworozsądkowemu ekologicznemu myśleniu, a uwypukla chęć zaspokojenia chorych ambicji jakiegoś eko-oszołoma!!!

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 17:15

promokite pisze:.. Przy samym brzegu jest dość mocno porowaty, ze 100-200m dalej(tyle co widziałem przez lornetkę) płaski, idealny na snowkita ..

chyba nie do końca :wink:

pzdr

Wróć do „Forum Główne”