Bloczki

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
MatDe
Deska: Su-2
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post06 paź 2006, 20:21

Czytając recenzje kite'ów, jako zalety podawaliście brak bloczków przy barze. Ja płuwam na crossbowie z bloczkami i pływa mi się świetnie. O co chodzi z tymi bloczkami? :wink:

Awatar użytkownika
M4uRy$
Kontaktowanie:

Post06 paź 2006, 21:47

Chodzi oto że bloczki obcierają linki a te wyglądają jak by miały zaraz pęknąć :wink: jak znajde fotke swoich linek to ci prześle :) wtedy zrozumiesz o co chodzi

Pzdr,

Awatar użytkownika
MatDe
Deska: Su-2
Kontaktowanie:

Post07 paź 2006, 12:33

A pękły komuś linki od bloczków?

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2006, 16:17

MatDe pisze:A pękły komuś linki od bloczków?

A wiec to jest tak.
Na około 15 latawców które pracowały dzielnie od poczatku mają, do połowy września - nie będąc bynajmniej oszczędzane bloczki przetarły przez ten czas może z dwie linki. ( 15 latawców czyli w sumie 60 bloczków! :shock: )

Ale też z drugiej strony przyszedł koles który miał latawiec 4 dni i .... juz przy drugim pływaniu poszły dwie linki :/

Wiec - ciężko wyczuć. Generalnie - jak coś pracuje to sie ma prawo przecierać, aczkolwiek nie przesadzajmy i nie tragizujmy. Jak wpo tym seozonie wiadomo - 99 złych wróżb ondośnie BOW sie nie sprawdziło :)

A w C-shape przecierają sie linki depowera :P Iczemu o tym niekt nie pisze poematów? W sezonie mieliśmy skoncentrowany atak przetartych linek depowera (szczegolnie pewnej firmy na N) - niestety nie sprzedajemy bo nam sie nie przecierają (są w otoczce pcv), a niestety dystrybutor od N nie dawał rady na uzupełnianie braków na półkach :)

ps. w różnych sklepach można kupić termokurczliwe cieniutkie otoczki pcv i zakombinować - co by nie wydawać na przetarty depower 100 zł.

Awatar użytkownika
Belzebub_Wro

Post07 paź 2006, 18:11

W C tez sie przecieraja czego rezultatem byla wymiana linki depowera u Was (dot baru Recon2)

Jak slusznie zauwazylas wszytko z biegiem czasu sie zuzywa (ja mialem to szczecie ze pekly mi linki depowera w F1 /North nie wspomne juz o linkach

Pozdr

Tom

__kater__
Postawił piwka: 6 razy

Post07 paź 2006, 18:13

Ja w swoim SB po kazdym pływaniu czyszcze bloczki WD40 przez co zawsze się kręcą. To zaczej zakleszczone zatarte bloczki z piachem w srodku powodują przecieranie się linek.

Cateto

Post07 paź 2006, 18:43

glownym mankamentem baru z bloczkami jest to ze generuje 2 razy wieksza sile niz to mialoby miejsce, gdyby tan sam bar bloczkow nie mial
a oprocz tego im wiecej przy nim linek, bloczkow i skomplikowanych patentow, tym wieksze szanse ze cos sie zepsuje

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2006, 18:47

Belzebub_Wro pisze:W C tez sie przecieraja czego rezultatem byla wymiana linki depowera u Was (dot baru Recon2)

Tom

Mówiłam o zdarzeniach w 2006.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post07 paź 2006, 21:43

Nie przesadzajcie z tymi bloczkami. We Fs też są bloczki a widziałem przez kilka lat chyba jednego kite'a, w którym poszły linki własnie z powodu przecierania na bloczkach. Oczywiście linki się zużywajądużo bardziej i trzba bardziej uważnie na to patrzeć czy wszystko jest ok, ale jakby kite'y nam się nie zużywały to byśmy nie mieli o czym pisać ;)

Awatar użytkownika
sabikor75
Kontaktowanie:

Post09 paź 2006, 12:59

mi sie przetarla linka po roku uzywania kita, ale pyznaje, ze nie pilnowalam bloczkow czy sa zapiaszczone - teraz juz nauczona doswiadczeniem, jezdze z zapasowymi ;)

Awatar użytkownika
sabikor75
Kontaktowanie:

Post09 paź 2006, 13:00

mi sie przetarla linka po roku uzywania kita, ale pyznaje, ze nie pilnowalam bloczkow czy sa zapiaszczone - teraz juz nauczona doswiadczeniem, jezdze z zapasowymi ;)

Awatar użytkownika
piatpif

Post10 paź 2006, 12:39

w mientkich latawcach (Flysurfer) powoduja opoznienie skretu (przy uzdzie Speeda, Plusa i P3 jest mixer pracujacy jak blok chyba 1:3), linki pracujace na bloczkach nigdy mi sie nie przetarly (7-8 latawcow FS w ciagu 3 lat) ale trzeba dbac aby piasek nie zacieral bloczkow

a w bowach hmm...moge tyklo powiedziec o Waroo - sa tylko 2 - przy uzdzie, nie ma ukladu "bloku" wiec nie powoduja opoznien skretu, wygladaja na lepszej jakosci niz w FS, a na linkach nie widac uszkodzen, mozna o nich zapomniec

p.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post10 paź 2006, 13:04

:shock:
Widzialem kilka latawcow z zerwanymi linkami na bloczkach wszystko bowy..... .
Sam dwa sezony KATUJE speeda13 i zarowno bloczki jak i linki ktore po nich chodza sa w swietnej kondycji .Podobnie zreszta puls10 po kilku miesiacach uzywania nie nosil zadnych :!: oznak zuzycia, a specjalnie nie przejmuje sie piaskiem :wink: . Co do spoznienia to tez nie wiem o czym piszesz zwlaszcza w odniesieniu do p3 10 . Czucie na barze i reakcja jest lepsze jak w c shape przynajmniej odnoszac do 12 r6 northa czy wszystkich bowow na ktorych mialem okazje pohasac.
Nie wiem jak bloczki i linki besta ale z ciekawosci sie przygladne :shock: jakos nie chce mi sie wierzyc zeby rozklad sil byl tak dobry jak w komorce.

Wróć do „Forum Główne”