Odwieszam: Sprawa Pauli i Pluta

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post14 mar 2012, 14:06

Piotrek chyba nie do końca - skoro Pluto i Paula nie są w związku to z punktu widzenia US są dwoma niezależnymi podmiotami. A tym samym gdy Pluto przekazał jej kasę (którą otrzymał od Ciebie ale to nie ma znaczenia) to znaczy, że udzielił jej pożyczki lub darowizny. Skoro tak to niezależnie czy była umowa czy nie - Paula ma niezapłacone PCC od tej pożyczki/darowizny. Tak więc jak dla mnie Paula też jest w d... w relacji z US. A zapewniam Cię, że ten baaardzo szybko znajdzie co i skąd ściągnąć. Przecież nie żywi się powietrzem.

Pismo od Pauli to kolejny dowód dla Ciebie - gromadź je - pewnie się przydadzą.

Ja bym już stracił cierpliwość i skierował sprawę do prokuratury - niech oni go szukają. Tylko to chyba trzeba by było zgłosić jako kradzież... Bo Ci jeszcze powiedzą, że to niedotrzymanie umowy i że to leci z powództwa cywilnego...

A i z tego co kiedyś gdzieś jeszcze czytałem to wydaje mi się, że można próbować pominąć Pluta. W sytuacji gdy masz kontakt z Paulą to zawsze możesz ją pozwać ze względu na to, że to ona najwięcej zyskała w całej sprawie i rzeczywiście masz szereg dowodów na to. Pytanie czy to jest dla Ciebie korzystne...

Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post14 mar 2012, 14:29

Odnośnie ostatniego zdania, to nie jest dla mnie korzystne gdyż Paula jest niewypłacalna, z resztą jej postawa jest taka jak napisałem wcześniej: "ciągajcie mnie po sadach, wsadźcie za kraty a ja i tak nie zapłacę bo nie mam". Nie wiem jak US oceniłby sprawę, można powiedzieć że Pluto pożyczył Pauli (lub darował) ale jeśli wziąć pod uwagę, że mieszkali razem, to i razem skonsumowali, na jedzenie, prąd, ogrzewanie, utrzymanie dzieci, itp, itd... tzw. wspólne gospodarstwo nawet jeśli nie są w formalnym związku małżeńskim. Ale nad tym już się będzie głowił kontroler ze skarbowego. Oboje na pewno są w d... za niezgłoszenie tych faktów w US za co może być dodatkowo wymierzona grzywna (i najczęściej jest wymierzana). A co do kwestii rozliczeń zobowiązań na linii Pluto-Paula, też mu podsunąłem kilka koncepcji ale nie wiem czy skorzysta.

Awatar użytkownika
color1

Post15 mar 2012, 00:03

A poza tym wszystkim, w kwestii samej zbiórki:

Art. 57. § 1 (KW): "Kto organizuje lub przeprowadza publiczną zbiórkę ofiar na uiszczenie grzywny orzeczonej za przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie lub wykroczenie skarbowe albo nie będąc osobą najbliższą dla skazanego lub ukaranego uiszcza za niego grzywnę lub ofiarowuje mu albo osobie dla niego najbliższej pieniądze na ten cel, podlega karze aresztu albo grzywny."

§ 3. Zebrane ofiary lub pieniądze uzyskane za zebrane ofiary w naturze a także pieniądze wpłacone na poczet grzywny lub ofiarowane na ten cel podlegają przepadkowi.

Generalnie Pluto może mieć ostro przes.... Paula też.

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post15 mar 2012, 09:36

no tak bo kaucja ma zaboleć tego co tę kaucję ma zapłacić a nie.... kolegę z forum ;)

jakoś ostatnio w mediach było nawet głośno na ten temat, ale nie pamiętam o kogo chodziło...

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post15 mar 2012, 10:26

a co to jest osoba najblizsza?jak to sie definiuje?

Awatar użytkownika
123
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post15 mar 2012, 10:54

[quote="onzo"]no tak bo kaucja ma zaboleć tego co tę kaucję ma zapłacić a nie.... kolegę z forum ;)

jakoś ostatnio w mediach było nawet głośno na ten temat, ale nie pamiętam o kogo chodziło...[/quote]

O Sobecką, która zapłaciła grzywnę nałożoną na Rydzyka.

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post15 mar 2012, 11:11

march_in pisze:a co to jest osoba najblizsza?jak to sie definiuje?

a to wiesz, że zależy od interpretacji sędziego ;) jak w niejednym naszym wspaniałym przepisie...

tak czy inaczej ten wątek na forum i kilka zeznań i Paula od razu idzie siedzieć... łącznie z Plutem (z tym, że w innym więzieniu)

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post15 mar 2012, 11:14

onzo pisze:

a to wiesz, że zależy od interpretacji sędziego ;) jak w niejednym naszym wspaniałym przepisie...

tak czy inaczej ten wątek na forum i kilka zeznań i Paula od razu idzie siedzieć... łącznie z Plutem (z tym, że w innym więzieniu)

ciekawe co z sobecka :) sorki za off

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post15 mar 2012, 11:17

onzo pisze:

§ 11.Osobą najbliższą jest małżonek, wstępny, zstępny, rodzeństwo, powinowaty w tej samej linii lub stopniu, osoba pozostająca w stosunku przysposobienia oraz jej małżonek, a także osoba pozostająca we wspólnym pożyciu.

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post15 mar 2012, 11:29

onzo pisze:tak czy inaczej ten wątek na forum i kilka zeznań i Paula od razu idzie siedzieć... łącznie z Plutem (z tym, że w innym więzieniu)

a kilkadziesiąt osób z tego forum dostaje grzywny...

color1 pisze:
Art. 57. § 1 (KW): "Kto organizuje lub przeprowadza publiczną zbiórkę ofiar na uiszczenie grzywny orzeczonej za przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie lub wykroczenie skarbowe albo nie będąc osobą najbliższą dla skazanego lub ukaranego uiszcza za niego grzywnę lub ofiarowuje mu albo osobie dla niego najbliższej pieniądze na ten cel, podlega karze aresztu albo grzywny."

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post15 mar 2012, 11:59

e raczej zawiasy ;)

Awatar użytkownika
color1

Post15 mar 2012, 14:48

na dobrą sprawę, to powinni pójść siedzieć wszyscy, którzy brali udział w zbiórce, zarówno ci co organizowali (zapraszam do lektury pierwszego wątku na ten temat) jak i ten co zbierał jak i ci co się dołożyli, a to z tego powodu, że był wyjawiony (przez Pluta) cel zbiórki :doh:
- pytanie tylko, czy to była grzywna orzeczona za przestępstwo ? jeśli tak to przerąbane :shock:

przynajmniej tak jest w teorii :)

Awatar użytkownika
don Komorro
Latawiec: ss fuel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post15 mar 2012, 15:16

w tej sprawie jedno jest pewne... http://www.youtube.com/watch?v=NklSgmYbpSE ja bym nie ganiał po sądach. Jedz do niej/niego, wejdz do domu grzecznie i siedź tak długo aż się kasa znajdzie. ewentualnie zmuś grzecznie do podpisania umowy o sprzedaży mieszkania bądź samochodu jeśli taki jest. siądź sobie i oglądaj cały dzień TV i objadaj lodówkę :twisted:

Awatar użytkownika
Hersones
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2012, 00:38

color
zapomnij o kasie

pieniędzy nie odzyskasz w ten sposób.
mówiłem Ci już kilka mcy temu

odpuść, sobie te prawne poczynania, bo to wieki trwa i NIC z tego i tak nie będzie..dobrze wiesz,
albo sprawę załatwiasz jak facet, albo bijesz piane..i sie wkur...asz,
takie mendy nigdy nie oddają pieniędzy po dobroci

najlepszego
pozdrawiam

Awatar użytkownika
color1

Post05 lip 2012, 01:01

Tak z ciekawości zapytam, czy PLUTO pojawił się już na Półwyspie w roli "uczciwego" instruktora ?
Jeśli tak to w której szkółce się zamelinował ? Ktoś podeśle info ?

Pozdrawiam.

Wróć do „Forum Główne”