C-shape zagwostka ?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post21 sty 2011, 22:03

Akurat na śródlądziu szarpie. Zależy oczywiście gdzie i jakie kierunek ale zdarzało mi się takie 15k->25k i mówiąc szczerze niezbyt komfortowa jazda. Czy lepiej by było na C tego nie dane mi było JESZCZE sprawdzić/
Ale powiem szczerze, Z WYGLĄDU to mi się na początku podobały meeega C (ewentualnie Hybrydy). Vegas, czy nawet piękniejszy RPM. Z biegiem czasu zmieniło się tylko tyle ,że podobają mi się jeszcze bardziej.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2011, 00:48 przez luzszymon, łącznie zmieniany 1 raz.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post21 sty 2011, 22:28

Pływaliśmy z tym ziomem Core i w Cumbuco i w Paracuru - generalnie ten KL jest jego jedynym chyba mocnym trikiem, do tego lądowanym 30%...lame

Połączenie butów, krótkich linek i KL jakieś takie...niemieckie ;)

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post21 sty 2011, 22:38

9-tka w switchu z 2010 roku podnosi się jakby chciała a nie mogła
:hand: przepraszam ale nie moglem ...per... albo nie wiesz o czym piszesz mimo ze nie naleze do wielbicieli tej marki to wstaja rewelacyjnie

Rafal na szkwalisty wiatr ale taki prawdziwy jak przy porzadnym offshore nie ma lepszego latawca niz C... Bow Cie zabije i zmietoli b

:lol: :hand: sory ale ja chyba snie jak to czytam jutro sie obudze i nie bedzie tego postu czy szkwaly 20-50+kt to dla ciebie skwaly czy bujales sie w innych warunkach .... ja zyje mimo ze latam na hybrydach i obecnie open c ..nie pisz takich postow bo ludzie je czytaja :doh:

I troche przy off na sporej fali tez sie zdazalo nie widzialem tam zadnych c nawet sobie ich nie wyobrazam ..... :?

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post21 sty 2011, 22:41

CZytam, czytam i nic nie rozumiem. CH zadał proste pytanie. Przeczytałem 6 stron odpowiedzi , ale żadna nawet ta nie męska nie mieści się moim zdaniem w kategoriach kobiecej logiki. Są to fantazje , męskie, na tematy , które nam są całkowicie obce. Wybory kobiet nie kierują się żadnymi regułami. Na szczęście.
Tego nie da się w logiczny sposób wytłumaczyć . Je i ich wybory pozostaje nam tylko kochać , czasami nie wiedząc dlaczego z wzajemnością. Bo gdyby było inaczej , gdyby była tam logika to nas na pewno by na tym świecie nie było. Bo niby która z nich , ich matek i babć zdecydowałaby się na ................

Tak na poważnie . Fajnie czyta się opinie riderów z różnych epok , w których podmiotem ewolucji jest konstrukcja kita. Ostatnio przeczytałem, że SB nie wstaje z wody. Zwykłe bzdury. Bo to nie wina kita tylko błąd w sztuce ridera. Może trzeba nadmuchać starego C wypłynąć na na głęboką wodę i tam nauczyć się wreszcie stawiać kita. Po takich doświadczeniach i z taką umiejętnością każdy kitek wstaje , powiedziałbym nawet, żę nie spada, bo strach przed próbą startu z wody zmusza do przemyśleń i staranności w obsłudze baru. Nie chcę tu się zbytnio mądrzyć , ale o poziomie umiejętności kiciarzy tych u nas świadczy ich ilość po stronie morskiej plaży. Pływanie po zatokowej- jeziorowej stronie to tylko pierwsze kroki tej przygody i świadczy tylko o braku podstawowego wyszkolenia.
To co piszę to utarte banały, ale może komuś się to przyda. Kity C są przeznaczone do FS. Z tego wynikają ich parametry jak szybkość reakcji, energia ciągu z wiatrem po utracie krawędzi- wybiciu, zdolność wykonywania KL itp. Z zasady ten kite nie może mieć dużego optymalnego zakresu wiatrowego bo utrudnia to zawodnikom wykonywanie manewrów.Z tego też powodu zawodnicy b często mają kity w rozkładach nawet co 1 m2 dla wymiarów 10,9,8,7.Rozkład sił bar-hak , też nie jest przypadkowy. Tutaj nikt się nie przejmuje tym, że bolą łapy. Zawodnika nie bolę bo on i tak większość czasu pływa UH i ma łapy , a nie łapki. Z tych samych powodów dla FR pływania optymalny jest kite z dużym optymalnym zakresem wiatrowym , lekki w rękach. W końcu wśród nas są tacy co pływają całe dnie bez przerw, a nie koniecznie pracują na co dzień na przodku w kopalni.
Są zawodnicy co pływają na światowym poziomie na Hybrydach, deltach i jakiś pomieszańcach. To prawda, ale wybierając jako prirytet FS nie będzie to na pewno łatwiejsze, a nauka trwać będzie dłużej.Wystarczy. Kto się nie lęka niech odpowiada.
Wkrótce relacja ze spotkania z "czarną mambą" Pozdro.

jas.

Post21 sty 2011, 23:42

Ja pierdziele nie pisalem tu nic od chyba roku ale widze wszystko po staremu. Wszyscy sa zajebistymi specjalistami od kite'a i nikt nie czyta ze zrozumieniem. :doh:

Rolnik z calym szacunkiem ale jesli czesto masz takie warunki o jakich tu piszesz to jest mi Ciebie niesamowicie szkoda i mimo ze na jednym akwenie plywalismy dosc czesto w mojej czesci bajorka takich cudow nie bylo czesciej jak 2 razy do roku (dlatego napisalem zasadniczo a nastepnie do zgreda "jak czesto?"). A na duze fale i offshore tez sie nie pcham z C chociaz tutaj reguly nie ma i kazdy latawie pod woda ciagnie tak samo :D Peace, love and R&Roll. :thumbsup:

I moze sie powtorze bo widze niektorzy szowinizm maja we krwi i przypomne ze kobiety decyduja sie na latawce dokladnie z takich samych powodow jak i my...

Awatar użytkownika
rolnik

Post21 sty 2011, 23:56

Peace, love and R&Roll.
<piwo> :oops:

mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post22 sty 2011, 10:59

jacekdaktera pisze:Wkrótce relacja ze spotkania z "czarną mambą" Pozdro.

Nawet mi sie nie chce czytac 7 stron, cos czuje, ze walkowane jest to co i tak juz tyle razy bylo dyskutowane. Odpowiedz Jacka mi wystarczyla...ba

Co to za "Czarna Mamba" ? :P <- Offtopic //Admin

tomi
Deska: AIR E OLA
Latawiec: Neo
Kontaktowanie:

Post22 sty 2011, 17:06

rolnik pisze:
9-tka w switchu z 2010 roku podnosi się jakby chciała a nie mogła
:hand: przepraszam ale nie moglem ...per... albo nie wiesz o czym piszesz mimo ze nie naleze do wielbicieli tej marki to wstaja rewelacyjnie

wiem o czym piszę bo sam się o tym przekonałem na wolinie jak mnie troszkę zdryfowało (chodzi mi o graniczne warunki bo jak wieje normalnie to jest spoko)

natka
Deska: nobile 50 fifty
Latawiec: ozone C4
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 7 razy

Post24 sty 2011, 14:17

yo. wybaczcie ze nie czytałam tych siedmiu stron wypowiedzi ale po ogolnym rozejrzeniu sie - pytam dlaczego czepiacie sie akurat dziewczyn? jak dziewczyna plywa na c to dla lansu a jak facet to dlatego ze jest zajebisty? ja osobiscie plywam na hybrydach ale nie podoba mi sie to szowinistyczne podejscie... plywalam kiedys na c i bylo spoko ale wole miec dwie hybrydy niz piec c szejpow..no ale mniejsza o to. mysle ze niezaleznie od plci lamusy (tudziez lanserzy) pozostana lamusami (tudziez lanserami) i tyle w tej kwestii. peace :)

Awatar użytkownika
bronix

Post24 sty 2011, 19:05

:mrgreen: no to Natka pojechała po całości .Admin kończ waść wstydu oszczędź :doh: :thumb:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post24 sty 2011, 20:44

tomi pisze:wiem o czym piszę bo sam się o tym przekonałem na wolinie jak mnie troszkę zdryfowało (chodzi mi o graniczne warunki bo jak wieje normalnie to jest spoko)

Czy w tych samych warunkach szybciej odpaliłbyś np Hadlowa, Fuela? Wg mnie - nie miałbyś żadnych szans.
Zobacz jak można to zrobić:
phpBB [video]

Papa Dakti dobrze podsumował: wina rajdera a nie latawca. Bez spiny - ja tego triku też się dopiero nauczyłem.

Wracając do dyskusji,
Natka - Lans będzie lansem w wykonaniu każdej płci - tutaj sie z Tobą zgadzam.
Jednak w wątku tym nikt się nie czepia dziewczyn i nie widziałem tutaj szowinistycznych postów.

Bartq

Post24 sty 2011, 23:41

Myślę, że ten filmik dobrze wpasuje się w dyskusję
http://www.youtube.com/watch?v=AN9Jm6l4 ... _embedded#!

przemass
Kontaktowanie:

Post25 sty 2011, 00:10

Ale dyskusja znów przeradza się w wyższość bow nad C i na odwrót - trzeba po prostu zrozumieć że C nie są dla wszystkich i warto się zastanowić PO CO kupujemy taki a nie inny sprzęt ;) Kaleczenie backrolli ;) na C raczej nie jest szczytem stylu.

Co do tego startu z wody - nie wiem ile było węzłów i się nie znam na race ale czy ten latawiec nie wstałby szybciej "na krzyż" ? Na Zephyra 17m nie ma lepszej opcji...

Awatar użytkownika
rolnik

Post25 sty 2011, 00:20

PO CO kupujemy taki a nie inny sprzęt ;)
Przemas ale do tego cala dyskusja zmierzea . Jest to wyspecjalizowany sprzet dla freestyle w 70% wykozystywany nie zgodnie z przeznaczeniem i dla tego Koniu podjal ten watek . A ze lubi dziewczyny ...troche pieprzu nie zaszkodzi :D

przemass
Kontaktowanie:

Post25 sty 2011, 03:03

TEN pan wie do czego służą bow'y :thumbsup:

phpBB [video]

żarcik taki... :wink:

Wróć do „Forum Główne”