Rejsiarze

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post15 paź 2010, 13:32

BraCuru pisze:...i do tego na wodzie już od 7-8kts.

No, tym to żony nie za bardzo są zachwycone :naughty: . Byle wiatr pierdnie, a chłop już na wodę leci :lol:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post18 paź 2010, 23:41

yanosik pisze: Poza tym wydaje się, że jest zupełnie inny rozkład sił na desce, a dla bardziej efektywnego ostrzenia wieksze znaczenie ma odchylenie sylwetki i bioder na wiatr, niż wciskanie krawędzi.

Musisz raczej zapomnieć o krawędziowaniu jeśli chcesz być najszybszym - to spowalnia deskę. Taka jest właśnie technika jazdy race.

...i faktycznie tego strapa mogłoby w ogóle nie być :lol: Bajka!!!

Myślę, że ta maszynka może służyć również jako fajna deska do nauki jazdy bezstrapowej z finami wave. Jednak jak zaczniesz się ścigać to szybko wrócisz do tylnego strapu - bez niego nie masz szans z innymi w jeździe downwind. Uwierz mi, że ściganie się to zupełnie inny wymiar niż trening solo :idea:

Ogólnie podsumowując: podoba mi się zapierdzielanie pełnym speedem w warunkach, w których na twin-tipie byłoby taplanie się w wodzie :thumbsup:

Yo man :!: :thumb: :clap: :D :D :D :D :D :D

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post21 paź 2010, 20:14

Dla gadżeciarzy i tych którzy faktycznie potrzebują polecam prorejsowe zegarki:
http://www.optimumtime.co.uk/OS-SERIES_BROCHURE'07.pdf

Może ktoś sprowadza je do Polski?

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post30 paź 2010, 21:02

W czasie dzisiejszego pływania, przy nienajmocniejszym i nienajrówniejszym wietrze, nie opanowałem niestety (choć były nieudolne próby) zwrotów.
Cały czas moczę dupę, przekładajac deskę ręką, ale muszę powiedzieć, że nawet zrobienie takiego zwrotu wymaga dobrego sposobu i wtedy można dojść do znacznej płynności. Ja taki sposób znalazłem, więc dla wszystkich, którzy mają problem z płynnością zwrotu "z przymoczeniem" służę radą:

Przed wykonaniem zwrotu, na maksa wyostrzamy deską, do linii wiatru (myślę, że będzie to dobry wstęp do normalnego zwrotu), jednak nie kierujemy latawca całkiem do zenitu, tylko zostawiamy na ok. godz 11tej jeżeli płyniemy na lewym, albo 13tej na prawym halsie, zatrzymujemy się siadając w wodzie i mocno uginamy nogi w kolanach, podciagając deskę pod siebie.
Jeszcze w trakcie siadania łapiemy deskę w tę rękę, w którą był hals, czyli rekę przeciwną do halsu, który za chwilę rozpoczniemy. Latawiec trzymamy cały czas tą ręką, w którą za chwilę bedziemy płynąć.
Deskę łapiemy za przedni strap sciagając z nóg, i szybko łapiemy tą samą reką za tylny strap i odwracamy dziób deski w linii wiatru z lekkim odchyleniem na nowy hals.
Szybko wkładamy nogę przednią w strap, zaraz potem tylną.
Ważne jest, aby w czasie przekładania deski i nóg, latawiec był cały czas skierowany w stronę halsu, który właśnie skończyliśmy - bo po pierwsze zdecydowanie łatwiej podsunąć wtedy deskę pod dupsko i łatwiej wcisnąć i ułożyć nogi w strapach, a po drugie, gdy już mamy nogi w strapach, wykonujemy szybki ruch przez zenit w kierunku nowego halsu, dzięki czemu bezproblemowo wyciągamy tyłek z wody i błyskawicznie wchodzimy w ślizg i cieszymy się nowym halsem :mrgreen:

Może trochę zakręcony ten mój opis, ale mam nadzieje zrozumiały :thumb:

Heeej!!!

Awatar użytkownika
anfenger

Post21 lis 2010, 20:03

Awatar użytkownika
BESTIA
Dostał piwko: 2 razy

Post14 gru 2010, 14:06

Kite vs Moth vs 49er

phpBB [video]

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post14 gru 2010, 14:15

Słuchajcie mam plan przez zime wystrugać sobie nową deskę race. Ma to być custom ok 180x65.
Jeśli chodzi o technologie i materiały to nie ma problemu, ale zastanawiam sie nad kształtem deski .
Może znacie stronki z jakimiś planami lub szkicami desek, byłoby to duże ułatwienie.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post15 gru 2010, 13:05

yanosik pisze:... zatrzymujemy się siadając w wodzie i mocno uginamy nogi w kolanach, podciagając deskę pod siebie.
Jeszcze w trakcie siadania łapiemy deskę w tę rękę...

Moim zdaniem trzeba ćwiczyc od razu normalne sztagi i rufy. Warto wyrabiać sobie dobre nawyki choć nie będzie od razu wszystko ładnie wychodziło.
Jako ciekawostkę napiszę, że rozmiar latawca ma spory wpływ na technikę zwrotu. Inaczej robi się to na 7-ce a inaczej na 16-tce. A to oznacza że długa droga do opanowania idealnych zwrotów - przypomina to bardziej naukę zwrotów windsurfingowych.
Marzy mi się opanowanie rufy na downwindzie gdzie prędkość wyjścia równa sie prędkości wejścia w zwrot (z kiteloopem) - kto to opanuje może liczyć na spore sukcesy w przyszłorocznych zawodach.

Qba-EPP11 pisze:Może znacie stronki z jakimiś planami lub szkicami desek, byłoby to duże ułatwienie.

Ciężko będzie znaleźć takie plany. Nie wiem czy ktokolwiek będzie się chwalił takimi parametrami. Najlepiej pożyczyć aktualnie najlepszą deskę free-race lub race i skopiować. Nie radzę bawić się w samodzielne projektowanie lub poprawianie szablonów (no chyba, że masz miliony na koncie, czas i chcesz zostać pro-projektantem).
Jeśli planujesz startować w zawodach to tymbardziej nie kombinuj przy poprawianiu szablonów. Już widziałem jak milimetr tu czy tam zmieniał deskę nie do poznania.

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post16 gru 2010, 01:07

BESTIA pisze:Kite vs Moth vs 49er

ten film mnie przekonał - pilnie kupię deskę wave :thumbsup:

korekta: race nie wave
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, 00:26 przez Krzysztof-L, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post16 gru 2010, 11:35

Krzysztof-L pisze:ten film mnie przekonał - pilnie kupię deskę wave :thumbsup:

...jak obejrzysz produkcję z Dahabu to możesz uznać swoją decyzję za zbyt pochopną :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post20 gru 2010, 18:11

Race w każdej radosnej postaci:

http://vimeo.com/18011160

Miłego oglądania - koniecznie słuchawki i full power przez pierwsze 30 sekund!!!!!!!!!!!!!!!!

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post21 gru 2010, 10:15

Coś chyba nie tak z tym filmem...

Pozdr
Lussik

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post21 gru 2010, 20:37

Mark 55 minutes ago:
Hey everyone! Due to high volume, we're experiencing some delays in conversions. Hang tight, they should all be ready within the next hour or so.

...i tak czekam i klikam co 10 minut od 28 godzin :twisted:

Do bani z tym vimeo :naughty:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post22 gru 2010, 21:31

phpBB [video]

PawelGlw
Deska: AH Pro
Latawiec: Cabrinha SB i ND

Post22 gru 2010, 23:29

sweetaśne ten wasz trailer, pomimo ze racing nie jest moja ulubina dyscyplina i żyje daleko od zaprezentowanych na filmie warunkow, rownież daleko od polski a poręczności twin tipa nigdy nie porzuce, produkcja kozak :clap: i bardzo interesujaca, pokazujaca ze nawet w racingu kryje sie akszyn (a o to właśnie chodzi), szakunec dla całej ekipy, po obejrzeniu jastem waszym fanem, a pod choinka bede wypatrywał pełnej produkcji
Pozdrawiam wszyskich miłosnikow, życząc sukcesow w zlbliżającym sie roku Wesołych Świąt
:thumbsup: :clap:

Wróć do „Forum Główne”