Latawce komorowe

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
ccat

Post16 maja 2005, 16:40

jezdze na matach bo podrozuje kolejami a maty sa lzejsze do noszenia.
inny plus mat jest ze sa latwiejsze w naprawie. wystarczy igla i nic z nylonu, ale odradzam maty z powodu mentliku no i oczywiscie skladaja sie gdy jest maly blad w linkach albo oczywiscie w lulce powietrza.

Awatar użytkownika
Kłosa
Kontaktowanie:

Post16 maja 2005, 18:12

Mój"sponsor"pewnie nawet o tym nie wie.

Fakt mój nieokiełznany rozum może czasem byc nie jasny,ale podaj Max dokładny przykład którego nie zroumiałeś.

Maxiu!Jesli chcesz sie już doszukiwać komercyjnego wątku tej rozmowy, to żauważ fakt,że ja na komorowcu tylko pływam, a ty pompowane sprzedajesz :lol:

Ta rozmowa nie miała polegać na debacie których kiteów jest więcej(bo wiadome jezt,że pompowanych jest więcej)Tylko poglądy na temat komorowców,plusy i minusy, więc w tym wypadku Twoja wypowiedź jest nieodpowiednia.

Max pływałes kiedyś na komorowcu?(przyjmijmy okres jednego dnia)

Neykon:Moja wypowiedź dotyczyła osób którym nie podoba się kształt pompowanych,aby zaznaczyć, że są i tacy ludzie.
(ja nie mam upodobań,sam latałem na pompowanych)

Fakt komorowca łatwiej zeszyć..(ale i chyba łatwiej podrzeć.. więcej w nim szwów)

Pozdro. 8)

Awatar użytkownika
Kłosa
Kontaktowanie:

Post16 maja 2005, 18:27

ccat pisze: ale odradzam maty z powodu mentliku no i oczywiscie skladaja sie gdy jest maly blad w linkach albo oczywiscie w lulce powietrza.

Mały błąd w linkach, jak mam to rozumiec?
A pompowane latają w lukach powietrza?(robią pike w dół,mój model komorowca się cofał zamiast składac :shock: )
Metlik metlikiem.. jak zaczynałem na pompowanych, kilka sytuacji awaryjnych na leashu,na brzegu długie!!rozplatywanie.
Kupiłem komorowca.Na początku tez kilka plątanin(z braku wiedzy o np. jak startowac)Teraz mi się nic nie plącze.
:)

Awatar użytkownika
swistak
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post16 maja 2005, 18:33

Kłosa pisze:Na początku tez kilka plątanin(z braku wiedzy o np. jak startowac)Teraz mi się nic nie plącze.
:)

mhh no podopbnie chyba z pompowancami - kwestia obycia! jak nauczysz sie sprawnie zbierac po akcji asekuracyjnej to makaron nie jest zly ( oczywisicie nie zawsze ) pozdro nie wiem jak jest w komorowcach wiec sie nei wypowiadam ifak faktem ze taka komorka ladnie sie prezentuje w powietrzu

Awatar użytkownika
kasya
Kontaktowanie:

Post16 maja 2005, 19:10

Kłosa pisze:Ta rozmowa nie miała polegać na debacie których kiteów jest więcej(bo wiadome jezt,że pompowanych jest więcej)Tylko poglądy na temat komorowców,plusy i minusy, więc w tym wypadku Twoja wypowiedź jest nieodpowiednia.

ble ble ble... ciach!

my tu gadu - gadu a i tak 1-3 lipiec zweryfikuje wszystkie opinie ;)
A poki co juz sie nie moge doczekac tych ekscytujacych downloopow na komorkach!!! bo co tam na pompowanych... tyle razy juz to widzialam ;)

pozdro dla wszystkich fanow pompowanych i komorkowych! dla teoretykow spadochroniarzy tez ;) i do zobaczonka na SKC!

Kasya

Awatar użytkownika
wlad

Post17 maja 2005, 10:25

Majac doswiadczenie okolo 150 godzin plywania na latawcach komorowych oraz jakies 50 na pompowanych chcialbym zabrac glos w dyskusji ale o praktycznych wadach i zaletach z ktorymi sie spotkalem.

Uwazam ze nalezy pominac kwestie:
- plontania linek, ktore zdaza sie przy kazdym latawcu
- przydatnosci dla poczatkujacych bo tacy bezwzglednie powinni zaczac od kursu ze wzgledow bezpieczenstwa
- latwosci restartu bo przy pewnym doswiadczeniu nie stanowi to problemu dla nikogo
- wygladu w powietrezu bo to jest sprawa gustu
oraz starych modeli

i skupic sie wylacznie na nowoczesnych latawcach :idea: .

Zalety
- duze latawce komorowe (odpowiedniki pompowanych 18, 19.5 i wiekszych) maja podstawowa zalete w szybkosci przygotowania. Jezeli wstajesz rano, albo przyjechales wlasnie na spot i wieje wiaterek w 10 minut bedziesz na wodzie. Pozostali beda jeszcze przez 45min pompowac, a wiaterek moze sie skonczyc.
- latawce komorowe maja ogromny zakres wiatrowy. Mozna duzy latawiec uzywac od 8 knotow do prawie 20 (przy moich 90kg).
- bardzo duza zywotnosc i latwa naprawa (brak balonow)
- wieksza sprawnosc niektorych modeli
- wieksza stabilnosc

Wady
- wysoka cena
- bardzo dlugie suszenie jezeli zabrales mokry do domu
- w przypadku malych latawcow komorowych, jezeli naprawde mocno wieje wiatr (jak piasek leci po plazy). Nie mozna zostawiac latawca na piasku bo wsypuje sie do wewnatrz i mimo ze w koncu samoistnie sie wydostanie to przez pol dnia zaburzona jest charakterystyka latania
- znaczace zaburzenie charakterystyki latania w czasie deszczu szczegolnie przy slabym wietrze.
Latawiec pompowany mozna otrzasnac z piasku lub/i wody wystartowac i lata bez problemu

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post21 wrz 2007, 14:16

:shock: hmmm dinozaury powracają

Wróć do „Forum Główne”