Poczyniłem pierwszy, wstępny krok do prób pływania race

Za niewielkie w sumie pieniądze zakupiłem dechę 168x44, której nie nazwałbym ani w pełni wave'ową, ani race'ową (choc niby nazwa wsakazuje jej przeznaczenie, ale ja bym taki pewny nie był, patrząc na wyglad najnowszych wave'ówek

). Taki wynalazek shapeowany ponoć przez Harry Brehma. Miałem okazję do bardzo krótkiego testu (dosłownie 2-3 halsy) przy bardzo granicznym wietrze, gdzie latawiec już ledwo trzymał się w powietrzu, a jednak wystarczyło wygenerować latawcem taką moc, która pozwoliła mi stanąć na desce i można było spokojnie wejść na hals
Niestety okazało się, że na tym jeszcze trzeba umieć pływać

Jakiekolwiek wciskanie krawędzi powodowało, że deska zadzierała dziub do góry, albo "strawała w poprzek"

Dopiero płaskie trzymanie stóp i zoptymalizowanie nacisku nogi przedniej do tylnej pozwoliło na krótkie halsy i, o dziwo, wcale nie tak całkiem z wiatrem

Jednak kolejne gleby i przytopienia spowodowały, że zacząłem spływac z wiatrem w kierunku trzcin, a nie uśmiechała mi sie ewakuacja przy prawie zerowym wietrze , tzw. "ruchaczu listkowym" zaledwie, przez 2 m sitowie z latawcem w ręku i prawie 2 m decha pod pachą, więc spłynąłem z wiatrem w pobliże plaży i zakończyłem pierwszy test konkluzją: "ta deska bedzie pływać"
Druga sprawa, że jeden z finów ma wyjechany gwint, więc komplet 2 finów miałem tylko na lewy hals, natomiast na prawy miałem założony tylko jeden, co powodowało, że płynięcie na prawym było nijakie.
Decha wygląda tak:

Finy mają długość 11 cm i 9 cm
To zdjęcie większego:

BraCuru przed zakupem sugerował, że będzie można założyc jakieś dłuższe, proste finy, długości 15-17 cm.
Przeszukiwałem net, ale wszystkie finy dostępne na rynku są przewaznie do WS'u i mają inny sposób montowania w dechę. Tutaj jest prostokąt o wymiarach:
5 cm dł/0,7 cm szer i/1,5 cm głębokości.
I teraz pytanie do znawców, przez których ręce coś nie coś z desek i finów przeszło:
Proszę o jakieś sugestie, czy można kupić gdzieś finy z takim sposobem montażu, czy też kupić jakieś finy WS'owe i spróbowac doszlifować do odpowiedniego kształtu???
Może jakies sugestie co do ewentualnego przestawienia strapów itp...
Pozdrawiam
Heeej!!!