Ale to tylko gdy wiatr byl bardzo mocny, tzn, plywalem na tych latawcach powyzej zakresu ich przeznaczenia, czyli np. na 9tce przy wietrze 30-37knt (wedlug stacji meteo z mojego spotu)
Tylko to chyba nie jest tak zwany efekt meduzy, ktory ja znam wlasnie z C-szejpow

I racja jest to nieprzyjemnie, ale dlatego wlasnie przymierzam sie do 7mki, no albo przy za mocnym wietrze po prostu odpuszczam plywanie.
Ale moze cos byc w tym co piszesz, bo pare razy plywalem na 9tce i mialem bardzo dobrze, i przypuszczam ze moja 12tka bylaby troche nerwowa, a widywalem czasem kolesi na 12tkach (wagowo jak ja) bodajrze cabrihna lulb ozon, ktorych latawce wydawaly sie jakby stabilniejsze... (jedynie z obserwacji z boku) Z tym ze cabrihny przy takim wietrze pare razy widzialem zinwertowane, wiec ciezko tu cos powiedziec.
Przy jakim wietrze plywales na twojej yardze 9? ile wazysz?Jak sie zachowoje latawiec gdy jestes mocno overpower? Wiem ze obecne Cszejp maja o wiele wiekszy depower, ale ja pamietam starsze Cszejpy jako mega nieprzyjemne przy szkwalach, do pewnego momentu mozna krawedzia przytrzymac, ale potem juz jest walka o zycie, latawiec niby spokojny, ale kajter leci w kosmos, jak zakres wiatrowy zostanie przekroczony.