Krzysztof-L pisze:400? dużo czy mało? Nawet na naszym bagiennym śródlądziu w tym sezonie było przynajmniej 5 4-ro i 5-cio dniówek. Każda z nich to przynajmniej 5x5h = 25 h co daje już z marszu > 100 h + kilkanaście standardowych wykorzystanych prognoz i mamy ponad 200 h. Jak ktoś jeszcze zaliczył np. 4 udane tygodniowe wyjazdy to przy odrobinie szczęścia spokojnie wyrobi 400.
no tak, jeżeli pływa się dziennie po 5h to może da radę to zrobić. Ja nie schodzę na więcej niż 2h nigdy więc dla mnie zrobić 10h to juz musi być przynajmniej 5 dni, a z wiatrem też jest różnie.
I nie pomyliłeś się. Benzyna i oleje na godzinę sportu motorowego mogą przekraczać Kite budżet... A zakup sprzętu? A dojazdy? A opłata za tor? A opłata za miejsce gdzie trzyma się "sprzęta"? Można jeszcze do tego dodać cenę serwisu lub jak go sie robi samemu ilość czasu i pracy jaką się wkłada. Nie do porównania.
Chciałem wystartować w mistrzostwach motocrossu w Polsce - nie stać mnie czasowo/finansowo. A wiem od zamożniejszych kolegów że w porównaniu do mistrzostw Polski czegokolwiek na 4rech kołach to taniocha...
To akurat na plus dla kitesurfingu ale porównanie nietrafione... Kite nie jest to piłka nożna w cenie uprawiania ale sporty motorowe
( wypowiedź swą uwarunkowuje założeniem że pojeździć 15 letnim kawasaki ninja po autostradzie to nie sporty motorowe... )
Jako ciekawostkę podam że budżet jaki musi przeznaczyć ktoś - na ogół jest to rodzina młodego zawodnika motocross ( ok 13-16 lat) by dostał on się do czołówki to około 150 - 200 tyś dolarów ROCZNIE.
Natomiast by zachęcić obecnych tu fanów kite'a do cudownego sportu jakim jest motocross to napisze że nawet jak teraz zaczniecie biegać i chodzić na siłownie by na wiosnę być "gotowym" to nie zrobicie więcej niż 1h na torze. Obiecuje. Więc wyjdzie tanio bo nie naklepiecie godzin. Dodatkowo nie napinając się na podium i potrafiąc używać narzędzi warsztatowych budżet spadnie do osiągalnych przez oszczednych kajciarzy kwot.
Każdemu komu chociaż troszke staje na myśl o locie na ponah 60hp 100kg bestji i chciał by dowiedzieć sie czegos wiecej co i jak polecam serie filmów: