Airstyle by Toby

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 14:16

rolnik pisze: Jestem przekonany ze Ziomek czy Przemas sporo czasu freestylowego musieli by poswiecic na stylowe boardoffy z rotacjami . Ziomek to jeszcze ze starej szkoly jest to wie ze to nie takie hopsiup .
:

..w zeszłym sezonie w Polsce odbyły się w PL tylko jedne zawody "oldskul" -Big Air - podczas Pucharu Polski Forda w Łebie
akurat grube warunki na to pozwoliły - bo wiało na 7mki , co llllubię :] + turboczopofala, co mniej lubię - ale nie uciekam ;)
w Finale "udało" mi się zająć drugie miejsce (nie miałem swojego latawca, w tak małym rozmiarze, nie spodziewałem się aż takiego wiatru - dzięki Świstak za użyczenie :thumb: )
za Niebrzydkim (pięęęknie , wysoko latał :thumb: :shock: ) a przed Victorem i nie pamiętam kto tam jeszcze do finału się dostał, z młodzieży to tam chyba nikt nie aspirował, faktycznie czasu na dyndanie nie poświęcają ..
więc mam wrażenie, że coś tam przez zenit podskoczyć umiem :wink: ..nie tylko na forum :wink

ps: latawców miękkich w tamtych zawodach nie dostrzegłem, ani na BigAir - ani w żadnych innych
z Kusym miałem przyjemność popływać, nawet też gdzieś filmik z tego jest w sieci, ale nie wiem gdzie - miła sesja - wstydu się bynajmniej nie najadłem :wink:

pss: jak pisze Koniu - jasne , ze też odczuwam , że do młodzieniaszków nie należę :hand: warto ruszać się cały rok, trzymać formę, by móc robić na wodzie to - co się lubi
a ja lubię freestyle, czy na powerze - czy przez zenit
wave też lubię - i się nie lękam ;) - ale w PL to "wave" się za często nie zdarza..
nie kręci mnie race, w ogóle - ale rozumiem tych co go lubią, zwiększają sobie między innymi ilość dni +5 knots na wodzie, ja wtedy preferuję inne aktywności :wink:

komorowce również mnie nie kręcą, W OGÓLE , mają dla mnie za mało kopa i są zmulone - niezależnie od tego ile i czego o nich by nie napisali,
podobnie jak piszą o nowym Clio, iż ma "sportowy charakter" - z tym , że najmocniejsze ma 90 KM :wink:
..pomijam szereg innych wad komórek, zalet nie znajduję, bo mam na spocie kompresor

podobnie jak Przemass uważam , że Kusy dawno osiągnął poziom na przesiadkę na C, a nabrał by mocy i stylu podobnie jak Denis po przesiadce na Fuela :idea: a także w dużo szybszym tempie niż obecnie znacznie rozwinął repertuar..

peace

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 14:36

onzo pisze:... Mnie przeszkadzało to, że latawce FS są tak wydajne i sprawne, że podczas pływania UH w ogóle nie odpuszczają, więc gdy chce się coś przełapać i nie wyjdzie to dostaje się mocno po barkach i ramionach.
...

..otóż i jedno z "sedn" :idea:
wiele pompowańców również jest "wydajnych i sprawnych" - dobre delty np - nie raz "ciąłem się" w granicznych warunkach - bynajmniej nie z wracając na tarczy
na Kahoonie z komórkami
i również na tejże Kahoonie robię blindjudge ..ale ..po co? żeby była siłówka? żeby dostać po barkach właśnie jak na wyciągu? :hand:
dzięki - po to są po prostu LEPSZE latawce.. stworzone do tego
traktorem też da się jeździć po torze F1..

onzo pisze: mnie to bardzo drażniło i wiele tricków UH, które nie wchodziły na FSach zaczęły wchodzić na pompkach.
...

..no "pacz" :shock: ..jakoś mnie to nie dziwi
rodzaj latawca, jakiego używamy ma OGROMNY wpływ na to co i jak robimy na wodzie
kogoś kto używa "speeda" nie podejrzewam o stylowe kiteloopy :wink: za to długie latanko - czemu nie..
sam pamiętam, jak w 2007? moim ulubionym modelem był Edge ..tylko że nagle przestałem kręcić KL , do momentu kiedy na Tawili Przemass ściął mi linki - nie miałem baru - to wziąłem Waroo i nagle przypomniałem sobie od razu, że umiem całkiem spoko f16, którego cały sezon na Edge w ogóle nie robiłem..
za to zostałem na nim "miszczem" szybowania i multispinów :D

nikogo nie naciskam na wakestyle, absolutnie :hand:
KITE MA BYĆ PRZYJEMNOŚCIĄ PRZEDE WSZYSTKIM :idea:
choć jak wiadomo faceci lubią rywalizować, we wszystkim..
faktycznie wymaga to najwięcej pracy, kontuzji, czasu na wodzie, siły, formy itd
i wielu się do tego nie przyzna.. ale jednak powoli będą się "macali" się z pierwszymi uh, potem raily, surfpassami, blindami itd :wink: normalny kierunek rozwoju..
progres - który daje największą przyjemność..
choć oczywiście "ściana" jest również normalną koleją rzeczy, nie tylko powodowaną wiekiem, kontuzją, wypaleniem czy po prostu niemożnością pływania częściej i więcej..

..mnie się np w ogóle nie podobają Ferrari, dużo bardziej mi się widzą nowe Dacie :hand:

peace

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 14:46

Pozostaje mi tylko zacytowac...

Bady pisze:Jak dla mnie Toby moze byc inspiracja dla riderow sfrustrowanych faktem, ze nie potrafia przelapac handle passa. Zamiast robic trudne technicznie triki wymagajace wielu treningow (nieraz kontuzji), mozna pojsc w strone wysokich skokow w haku z ekstremalnie obciagnietymi palcami u stop. Oczywiscie niech kazdy robi to co lubi, ale prosze mi daleko od zestawiania "takiego" stylu z trikami na powerze! :hand: nie chcialbym zeby kiteboarding sie kojarzyl z jeziorem labedzi :wink:

To ze wiekszosc kitesurferow nie zrobi nigdy handlepassa nie jest powodem zeby wszyscy uznawali za "miszczostwo swiata" szybowanie na 18m latawcu 3m nad ziemia i wywijanie deska naokolo. Czemu sie nie jaracie King of the Air? Potrzeba za duzych jaj...? :wink: :hand:

Powtorze sie, ze niech sobie kazdy plywa jak lubi, i robi to co lubi, tyle ze to nie jest airSTYLE a slaby niemiecki kajtowy balet - takie jest moje prywatne zdanie i mam do tego prawo :)

Jesli chodzi Wam o to ze da sie na wszystkich FS robic wakestyle - oczywiscie ze sie da! Na Naishu z 2001 r jak go dacie malolatowi z Brazylii TEZ sie da...I na paru innych jeszcze - pytanie tylko PO CO ;)? Skoro sa do tego lepsze latawce...Jesli nie wierzycie ze sa lepsze po tylu latach - OK, mi sie naprawde nie chce Was przekonywac, powodzenia :hand:

@Kowal - jak zwykle forum jest "madrzejsze" a Ciebie zapraszam do nas na wode w maju to Ci wytlumacze o co mi chodzilo ;) Mam nadzieje ze bedziesz wtedy na Flaju...Moj filmik byl wrzucony w innym topicu, bron Boze nie o Toby'm, poszukaj sobie :wink:

@Ziomek - ja tam pamietam dobry "oldschool" na Loosersach 2011, dziwnym trafem Toby'ego jeszcze w takich warunkach nie widzialem :wink:

Co do filmiku Kusego - bardzo spoko rider, triki i spot - to wszystko :hand:

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 15:21

Na flaju już dawno nie pływam zaliczyłem na nim tylko kilka fajnych sesji na słabym wietrze ale z chęcią wpadnę do Ciebie czy do Ziomka potestować latawce przeznaczone do freestyle czy wake bo WH z c shapem się ociąga a barki już nie te...;-)
Pozdrawiam

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 15:36

przemass pisze:
@Ziomek - ja tam pamietam dobry "oldschool" na Loosersach 2011, dziwnym trafem Toby'ego jeszcze w takich warunkach nie widzialem :wink:

..a czy Ty nie wygrałeś wtedy przypadkiem ? ;>

..Toby nie ma sajzu na 50 węzłów, a taka siła wiatru nie sprzyja "primabalerinowaniu" :naughty:
ja na moc nie narzekałem na 5m2 :hand:

NIECH KAŻDY ROBI CO LUBI, jak czytam o "frustracjach z powodu pływania na kite" :shock:
to się zastanawiam ..o CO TU chodzi :roll: :roll: PO CO to robić?

..tymczasem pozdrawiam wszystkich "starogermańskim" gestem z Gruzji "gdzie tyyyle śniegu nawaliło" :

Obrazek

peace

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 15:42

kowal pisze: ..z chęcią wpadnę do Ciebie czy do Ziomka potestować latawce przeznaczone do freestyle czy wake bo WH z c shapem się ociąga a barki już nie te...;-)

..eee? a nie wolałbyś jednak na "prywatnym wyciągu" poSPEEDować ? :wink:

peace

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 16:26

heh no jasne ze wpadaj Kowal koniecznie, ja naprawde sie nie spinam, wyrazilem jakies tam zdanie i nie zostalem chyba zrozumiany :wink:

Ziomek, kung fu moze sie kiedys naucze, ale na prawym barku zdecydowanie :hand:

pzdr

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 17:12

Nie rozumiem tej spinki... i ze frustracja z pływania na kite? C'mon
Przecież to ma dawać przyjemność, nie ważne czy wave, fs, wakestyle czy inaczej..

Przyjemność może być ze wszystkiego co się robi...
Wole 100 razy bardziej pokatować na przeszkodach na wake, mimo iż wiem że kolana będą mnie nakurwiać po kazdej dluzszej sesji. Albo znowu sobie ukrusze pół zeba albo prawie przygryze połowę języka, rozwale deske na przeszkodzie, posadze marchewe po zglebieniu. No i co z tego? I tak kiedyś wszyscy trafimy do piachu. Mam sie ograniczać, odpalić piwo na kanapie i gapić się w tivi? A może jeżdzić na sankach z górki bo to bezpieczne lub grac w karty w klubie seniora. :doh:

Styl Tobiego i te balety do mnie nie wogole nie trafiają... nie wiem skąd pomysł że to ma jarać wiekszosc, czy tych którzy nigdy nie zrobią czegoś na UH. Że niby oglądają filmy Tobiego, a nie raiderów z FS czy wakestyle. Mylicie się, zapytajcie tych którzy zaczynają na szkolkach lub są na poczatku... co jest dla nich "nakręcaczem".

btw. Osobiście mam szacun dla tych którzy próbują coś wiecej, okupione wyrzeczeniami, kontuzjami, czesto sciana w progresie.
Szanujmy to że każdy ma swoje zajawki, nie ważne jakim stylem pływa i jakie cele sobie stawia czy jaki progress chce osiągnąć. Tez mam swoje plany i raczej one są związane z fs, niż lewo-prawo/góra jesli starczy czasu i checi. Chill!

Dla Kusego propsy. :thumb:

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 18:09

Sezon idzie, panowie stroszą piórka, przyszli adepci sztuki latania czytają i podziwiają i kminią którą by tu szkółkę wybrać :)

Wiosnę w powietrzu (mimo śniegu) już czuć :]

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 18:40

zaq pisze: A może jeżdzić na sankach z górki bo to bezpieczne lub grac w karty w klubie seniora. :doh:
:

..w zeszłym sezonie na sankach dorobiłem się jednej z poważniejszych kontuzji - skręcone kolano :hand: :wink:

eska pisze:Sezon idzie, panowie stroszą piórka..

..a panie CO stroszą? :wink:

peace

Awatar użytkownika
Stawny
Postawił piwka: 39 razy
Dostał piwko: 24 razy

Post13 mar 2013, 19:36

onzo pisze:... Ale też robię to bo chcę, a nie dlatego, że ktoś napisał, że tak trzeba. Dajcie na luz, róbcie to co lubicie i nie przejmujcie się innymi. Wystarczy, że w pracy wymagają żebyście byli najlepsi. W kitesurfingu i tak raczej nie będziecie mistrzami, a "najlepszy na spocie" to też nie jest jakiś wielki tytuł...

:clap:

Kiedyś po dobrej sesji FS w KBII ktoś zapytał mnie co to za styl w którym pływam, powiedziałem że robię wszystko to co lubię :D
Czy to new, old, big, small, wake ma dla mnie drugorzędne znaczenie :thumbsup: zakładam że dla większości z bananem na twarzy i tak jest jest to enigma :mrgreen:

Jednak dobrej sesji na wave nie zamieniłbym na nic innego :twisted: ale nie zawsze warun da falkę pociosać...

Pięno KS polega na różnorodności i tym że ciągle ewoluuje :shock: Wątpię żeby byłą jedyna słuszna droga dobra wszystkich :mrgreen:

loer
Deska: NHP
Latawiec: Fuel, Razor
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post13 mar 2013, 20:45

eska pisze:Sezon idzie, panowie stroszą piórka, przyszli adepci sztuki latania czytają i podziwiają i kminią którą by tu szkółkę wybrać :)

Wiosnę w powietrzu (mimo śniegu) już czuć :]

Niech w koncu przyjdzie bo jak co roku w marcu na forum mamy doczynienia z naduzyciem slowa "FRUSTRACJA"

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post13 mar 2013, 21:03

Ziomek. pisze:..tymczasem pozdrawiam wszystkich "starogermańskim" gestem z Gruzji "gdzie tyyyle śniegu nawaliło" :

Hahaha!
Nie no Toby jest kotem- te ruchy, ta gibkość ciała! Ach gdyby tylko był to styl, który liczą na zawodach to poświęciłbym się temu w 100%. :pray:
A tak to muszę męczyć te front blind moby...

STRICTLY HOOKED BROTHERS!

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 21:17

Pierwsze skojarzenie jak widzę jak Toby pływa. 8)
Niby perfekcyjnie, i nie powtórze połowy rzeczy... ale tak strasznie homo. :roll:
Co kto lubi...

Żeby nie było, nic do old school'u nie mam, ale te obciąganie palców, to już przeginka... :doh:

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post13 mar 2013, 21:48

kowalm pisze:

Pierwsze skojarzenie jak widzę jak Toby pływa. 8)

i nawet przy skokach wysokość nad taflą zbliżona... ;)

Wróć do „Forum Główne”