Ja nie mam problemu z “okolobiznesowymi” postami na Glownym. Newsy “ogolne” – ktos zmienil barwy, pojawil sie nowy film, nowosci sprzetowe – jak najbardziej na "glowne" i bez znaczenia, czy wrzuci takiego posta dystrybutor, czy “zwykly” uzytkownik. Ale to, ze ktos robi wyprzedaz, znizki, Mikolajki, czy inne takie – do dzialu biznes. Jak kto jest na etapie decyzji zakupowych i tak tam trafi. Jak i do dzialu gielda, allegro, czy na strony sklepow.
Na Glownym “utrzymuja” sie posty z ostatnich 3 tygodni. Czyli przecietny uzytkownik, ktory wchodzi na forum nawet raz na miesiac i chce zobaczyc co w trawie piszczy, ma do przejrzenia 1-2 strony. Chyba ok. Forum samo weryfikuje, co sie nadaje na Glowne, a co nie. Tematy ktore nikogo nie obchodza same “zjada na dol”.
Dla mnie problemem na forum sa nieprecyzyjne tytuly watkow. “Welcome back Marek” u mnie spowodowal reakcje – o kurcze trzeba to sprawic – chyba byly jakies zawody ktore mi umknely i Marek wrocil z konca swiata z workiem medali, czy co… Dookola swiata ktos poplynal i bedziemy go witac na lotnisku. Napisanie “Welcome back Marek w teamie Carbinha Polska” byloby chyba bardziej na miejscu. Jednych bardziej interesuje, ze Youri zmienia barwy, a innych, to co sie dzieje na lokalnym podworku.
Jacek Daktera wrzucil posta “BILET CABO- KOLONIA na 21.12.2012 tanio”, ktory generalnie na Glowne sie nie nadaje i nikt nie krzyczal. Nie z szacunku dla osoby Jacka, tylko dlatego, ze post mial wyraznie sprecyzowany temat. Kogo nie interesowalo – nie klikal. To samo film “New Age”. Wrzucil go Przemas, ktory z LF jest zwiazany. Jasno napisal o czym watek. Tak mozna by wymieniac dalej. Foty z RSZ (z gory wiadomo, co tam mozna znalezc).
Jedyne o co bym zadbala, to porzadek w dziale “Poczatkujacy”. Jest jeden temat dla pytan jaka deska, jaki kite. A pytan w osobnych watkach cala masa. Na pierwszych dwoch stronach co najmniej z 10. I nie jest tu potrzebny moderator, zeby zwrocic takiej osobie uwage. Tylko kulturalnie “Witamy na forum. Pytania o sprzet dla poczatkujacych w tym temacie”. I po jakims czasie do kosza. Ci ktorzy pisza pierwszy watek w tym dziale to potencjalni uzytkownicy forum na dluzej. Jak ich nie “wychowamy” od poczatku, to zawsze bedzie balagan.
Ze zmian:
- Moim zdaniem wielkie zmiany sa nie potrzebne.
- Zaginione – przesunac w dol. W ten watek wchodza tylko Ci co zgubili / znalezli. Niech sobie nawet dzial biznes na to miejsce wskoczy.
- Gdbyby sie udalo w dziale recenzje zrobic dodatkowy poziom – marki, byloby latwiej cos znalezc. Opcja “szukaj” dziala lepiej lub gorzej w zaleznosci jak ktos nazwie to o czym pisze.
- Jestem za pomyslem oceniania watkow (plusy, gwiazdki, kciuki czy jaki kolwiek inny system). To bedzie sie rejestrowalo na koncie uzytkownika obok ilosci napisanych postow. Nowi uzytkownicy beda wiedziec czy jesli dostaja odpowiedz na jakies pytanie to ta osoba jest wiarygodna czy nie. Chyba dalabym opcje tylko pozytywnych ocen “plusow dodatnich”

, bo jak sie zaczniemy minusowac, to wybuchna kolejne wojny personalne.
Na pewno dalabym sobie spokoj z robieniem kolejnych zasad. Nie ma chetnych do moderowania forum, to kto bedzie pilnowal ich przestrzegania?
Wiecej luzu i kultury, a forum da sobie rade bez wiekszych ingerencji.
[Sorry, ze przydlugi wpis (nie wieje), bez polskich czcionek - nie moge zainstalowc.]