Zawody "Warriors of the Wind" 3-5 czerwiec

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post10 cze 2005, 02:13

Szkoda że kicker był tak przegięty :? Nawet w Wenezueli nie mieli tak wysokiego kickera gdzie i tak kuło nieźle. A u nas wysoki slider + mało wiatru to kiepska kombinacja. Rzekłbym mocno nie przemyślana.

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post10 cze 2005, 02:33

Maslav pisze:Rzekłbym mocno nie przemyślana.

spoko, jasna sprawa, stare ludow przysłowie mówi : ucz się na cudzych błędach" a więc do dzieła ;)

MirekS

Post10 cze 2005, 10:22

Maslav pisze:Szkoda że kicker był tak przegięty :? Nawet w Wenezueli nie mieli tak wysokiego kickera gdzie i tak kuło nieźle. A u nas wysoki slider + mało wiatru to kiepska kombinacja. Rzekłbym mocno nie przemyślana.

Ciekaw jestem na jakiej podstawie formuujesz takie opinie??

-czy byles na zawodach w wenezueli i widziales kickera, ktory tam byl uzywany??

-czy przejechales chociaz raz po tym kickerze który byl uzywany na zawodach "Warriors of the Wind"?? Czy chociaz zblizyles sie do niego aby go dokladnie obejrzec??

-ja rozmawialem z kilkoma zawodnikami , ktorzy po nim jezdzili i z niego skakali i zaden, lacznie z dziewczynami nie zglaszal co do niego uwag!!
-Rozmawialem tez z Jankiem Koryckim, ktory startowal na wspomnianym przez Ciebie kickerze w Wenezueli, a takze na naszym i powiedzial mi, ze jest OK!!
Na niedostatki wiatru nic nie poradze!!!

Poza tym nawet w tym slabym wietrze ktory byl mozna bylo naprawde skoczyc z niego kilka trudnych figur, co zawodnicy i zawodniczki udowadniali w niedziele!!

http://www.sieplywa.pl/siewie.php?id=85

Poza tym pozdrawiam wszystkich i zapraszam na kolejna edycje 22-24lipiec :wave:

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post10 cze 2005, 11:02

To tylko takie moje prywatne zdanie szarego plażowego teoretyka :roll:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post10 cze 2005, 11:42

Do MirkaS:

Czy mogę uzyskać konkretna odpowiedź na dwa pierwsze postawione przeze mnie we wcześniejszym poście pytania odnośnie slidera i downloopów???

P.S. Piszę na forum, bo sądzę, że wszystkich to zainteresuje.

Ksiaze
Dostał piwko: 29 razy

Post11 cze 2005, 21:24

Aloha!
wtrace sie conieco do dyskusji o sliderach-
-Slider i Kicker byly duze i hardcore'owe-
-ale w zalozeniu organizatora takie wlasnie mialy byc!
:twisted:

Mirek zakladal ze nieliczni sprobuja na nie wjechac a probowali wszyscy-
-za co duze gratulacje bo latwo nie bylo!
Bylo sporo spektakularnych gleb- w tym kilka moich :D

Wniosek-
-do nauki te konstrukcje nie sa najlepsze,
ale na zawody- organizator jak chce i daje nagrody to moze zbudowac jeszcze wyzszy slider..

Pozdro 8)
ps. na przyszla edycje slider ma byc nieco przebudowany i wzmocniony,
bo troszke naruszylem jego konstrukcje :twisted:

MirekS

Post12 cze 2005, 00:41

Crazy Horse pisze:Do MirkaS:

Czy mogę uzyskać konkretna odpowiedź na dwa pierwsze postawione przeze mnie we wcześniejszym poście pytania odnośnie slidera i downloopów???

P.S. Piszę na forum, bo sądzę, że wszystkich to zainteresuje.

Z przyjemnoscia odpowiem na Twoje pytania, na poczatku przypominajac jakimi przeslankami kierowalismy sie oceniajac konkursy: slider/kicker oraz downloop. Przypomne, ze zasady rozgrywania obu konkurencji wisialy na Oficjalnej Tablicy Zawodow i wszyscy zainteresowani zawodnicy oraz kibice mogli sie z nimi bez przeszkod zapoznac 8)

Konkurencja: slider/kicker
-Sędziowie ocenią każdego z zawodników biorąc pod uwagę następujące czynniki:
*szybkość najazdu
*dynamika i płynność wykonywanych manewrów
*triki wykonane podczas przejazdu po „slider’ze”
*triki podczas zeskoku ze „slider'a” i „kicker'a”
*sposób i jakość lądowania

Konkurencja: downloop
Sędziowie ocenią każdego z zawodników biorąc pod uwagę następujące czynniki:

*głównym czynnikiem będzie „WOW-factor” czyli jak największa widowiskowość wykonywanego „kiteloop'a”
*dynamika i szybkość wykonywanego „kiteloop’a” zwiększają ocenę.
*wysokość na której zawodnik się znajduje podczas skoku.
*im wyżej nad latawcem podczas „kiteloop'a” znajdzie się zawodnik tym wyższa ocena przyznawana przez sędziów.
*jedynie poprawnie wylądowane „kiteloop’y” poddawane będą ocenie sędziów.

Wlasnie powyzszymi czynnikami kierowalismy sie oceniajac wszystkich zawodnikow :!:

Jesli chodzi o triki wykonywane na slider'ze i kicker'ze to zdecydoanie najlepiej poradzil sobie Janek Korycki prezentujac:
-kicker: flat3
-slider: dynamiczny najazd, przejscie na "blind" i przejazd przez cala dlugosc slider'a z pelna kontrola "blind" po czym zeskok z 360-ka

2-gie miejsce zajal Lukasz Ceran, który jako jedyny oprocz Janka przejezdzal slider z pelna kontrola (gdybysmy oceniali ilosc przejazdow to Ksiaze zajalby pierwsze 3miejsca, bo pobil wszystkich w ilosci przejazdow :lol: )
-kicker: wysokie rayle z ladowaniem na switch, po czym surface hp

3-cie miejsce Lukasz Konski
-kicker: skok z obrotem 540, ladowanie switch, surface hp
-slider: wiele najazdów i wiele chyba siniaków :? oraz brawa za walecznosc :clap:

Wsród dziewczyn konkurencje slider/kicker wygrala Karolina Winkowska skokiem z kickera z obrotem 720.

Wszystkim zawodnikom i zawodniczkom naleza sie ogromne brawa za odwage i hart ducha w zmaganiach ze sliderem i kickerem, ktore nie nalezaly do latwych!!! (wystawaly z wody na ok 2m :!: ) :clap: :clap: :clap:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post12 cze 2005, 15:31

Wszystko swietnie, tylko komentator mowil, zeby jezdzic tylko na kikerze, bo slider co pare przejazdow sie rozpadal. Oczywiste dla mnie bylo, ze przy ocenie koncowej beda brane tylko pod uwage przejazdy z finalu, czyli SAM KIKER?!

Odonośnie KL, zapewnijcie wiatr na nastepnych zawodach, to wtedy nie bede mial zadnych watpliwosci :twisted:

P.S. Osoby ktore byly zawiedzone/smialy sie z mojego wystepu we freestylu oficjalnie inforumje, ze jestem nadal w sredniej formie. I nie mam do nikgo i o nic pretensji. Mogę wyłącznie opieprzyć samego siebie.

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post12 cze 2005, 16:18

Crazy Horse pisze:r
P.S. Osoby ktore byly zawiedzone/smialy sie z mojego wystepu we freestylu.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaa! Crazy, normalnie nie moge w to aż uwierzyć ze ktoś miałby sie z Ciebie albo z kogokolwiek innego śmiać ! Dla mnie to totalnie nie do zrozumienia i serio ZERO szacunku dla tej osoby. Sport to sport, raz sie wypada gorzej, raz lepiej, tylko zawistny głupek tego nie skuma.

Czynników jest wiele a prawda jest taka że ze oprócz super tricków liczy sie i fair play i to jakim sie jest gościem po za wodą, a jeszcze tez to na jakim miejscu kite stoi w życiu, zajawka i radocha jaka z niego można czerpać nie ważne czy sie pływa super, czy ledwo staje sie na desce
:wink:

WKL !

eska

Awatar użytkownika
Kłosa
Kontaktowanie:

Post13 cze 2005, 15:52

http://www.cardeli.com/album70/JQ2W0812_copy

Dla mnie ta fota sama mówi za siebie Koniu....
Mega lot!!!

A do organizatorów zawodów mogł bym mieć jedynie taką sugestie...

1.Dobrze by było gdyby można było mieć wgląd w rozpiske,jakie tricki się zrobiło,jakie się ustało,i jakie były według sędziów w strefie ocenianej...

2.W momencie słabego wiatru można by troszke powiekszyć strefe ocenianą...Bo jak wiadomo kilku miało problem nawet z dotarciem do niej..np. Misiek.

3.Co ma na celu rozstawianie zawodników lepszych?(chyba 4 ich było)Ułatwienie łatwiejszego dojścia im do finałow?Żeby sami siebie nie wyeliminowali?Jak dla mnie jest to nie zrozumiałe..

4.Dostałem dyskfe mimo,że na wodzie było powiedziane mi jedynie ostrzeżenie,więc należy się decydować od razu(albo dyskfa albo ostrzeżenie)Bo niewygodną sytuacją jest,iż dopływam do brzegu,mam wpisaną dyskfe,kobieta od organizacji na brzegu nic nie wie, bo nie ma połaczenia z sędziami,hity następne lecą i nawet nie można się odwołać,dowiedzieć o co chodzi.

Poza tym jeśli już tak dbamy o bezpieczeństwo,to czemu pewna osoba z 4 rozstawionych mimo pływaniai nie w swoim hit-cie po strefie ocenianej nie dostała ostrzeżenia?(zapewne chciała pokazać co umie bo w Jego hitcie nie wiało za dobrze.)

To są moje przemyślenia i chciał bym dowiedzieć się czy osoby będące tam zgadzają się ze mną czy nie..

MirekS

Post14 cze 2005, 02:47

Szanowny Zawodniku,

warto poczytac Instrukcje i informacje o zawodach, które dostales mailem po przyjeciu Twojego zgloszenia do zawodów. Informacje te wisialy przez czas trwania zawodów na Tablicy ogloszen Zawodów jak równiez sa caly czas na naszej stronie www.warriorsofthewind.com szczegolnie polecam Twojej uwadze punkty 7 i 15-ty.

Ad1 Arkusze ocen sedziów byly caly czas do wgladu po zakonczeniu danej konkurencji. Nie zauwazylem abys sie o to do nas zwracal!

Ad2. Obszar zawodow byl wystarczajaco duzy, a czas az nadto wystarczajacy na dotarcie w strefe rozgrywania zawodow!!! Od chwili ogloszenia godziny rozpoczecia heat'ow do momentu wejscia na maszt flagi czerwonej uplywalo 30 minut, co bylo czasem wystarczajacym! Zawodnicy kolejnych heat'ów mieli wiec tego czasu odpowiednio wiecej.

Ad3 Tak dokladnie jest!! Wiele dyscyplin oprocz kajta stosuje rozstawienie najlepszych zaodnikow!! Tenis ziemny i stolowy, windsurfing itd itp

Ad4 Patrz Instrukcja punkt 7. Bezpieczenstwo i Odpowiedzialnosc.
Zostales przez nas zdyskwalifikowany ze swojego heatu za niebezpieczne plywanie, o czym w ciagu kilku sekund zdecydowalismy i taka tez informacja od razu pojawila sie na tablicy wynikow. Nie wiem skad wysnules wniosek, ze zostales ostrzezony.
Ostrzezenia stosuje sie w innych przypadkach: patrz wspomniana instrukcja.

Wspomniana przez Ciebie-pewna osoba z 4 rozstawonych-czyli Maciek Kozerski dostal ostrzezenie za wplyniecie w obszar rozgrywania heat'ów.
Rozrózniamy przy tym wplyniecie-co mialo miejsce w tym przypadku, dlatego poskutkowalo ostrzezeniem -od plywania i niezastosowania sie do naszych polecen!!

Pozdrawiam i zapraszam na nastpna edycje zawodów "Warriors f the Wind". Bdzie kolejna szansa rewanzu :evil: i powalczenia o nagrody i prestiz :lol:

Awatar użytkownika
Kłosa
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 13:17

Szanowny Dyrektorze Zawodów
Ad1 do Ad1:
Sędziów cięzko było się spytać skoro byli na wodzie a nie było z nimi kontaktu,a kobieta na brzegu nie miała informacji na temat hitów,tylko zapisywała.Czyli na nastepnych zawodach będę mogł mieć do wglądu co zrobiłem,jak i gdzie?:)
Ad2 do Ad2:
Ok obszar zawodów był wystarczający.Choc chyba było wystarczajaco miejsca na lekkie powiekszenie w wypadku słabego wiatru,bo dużo osób wypływało poza strefe..(przy słabym wietrze)
Ad3 do Ad3:
Ale z tego co wiem to rozstawienie w tenisie,powoduje że zawodnik nie przechodzi eliminacji..(nie musi walczyć z najsłabszymi)a w tym wypadku jaki był tego cel?I tak walczyli z najsłabszymi,a jedyny efekt(dostrzegalny dla mnie) był taki że nie mogli sie oni sami spotkać w jednym hit-cie.
Ad4 do Ad4:
Na wodzie usłyszałem:"Nie skacz tak,to niebezpieczne"-myslałem ze to oznacza ostrzeżenie a nie dyskfe.Bo powiedziałem ok i pływałem juz dalej.

P.S.Moje uwagi nie miały na celu kłutni,tylko chciałem się dowiedzieć pewnych spraw.

Podsumowanie: Impreza była fajna. Miło że się ktos za to zabrał.
Pozdro i do rewanżu :twisted:

Wróć do „Forum Główne”