Rejsiarze

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
andi
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post27 wrz 2010, 21:54

STARTUJCIE, STARTUJCIE! Gdyby nie to ze jestem w Chorzowie długo bym się nie zastanawiał :)

Awatar użytkownika
slawek
Postawił piwka: 18 razy
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2010, 22:20

andi pisze:STARTUJCIE, STARTUJCIE! Gdyby nie to ze jestem w Chorzowie długo bym się nie zastanawiał :)

to musisz byc dobry bo przeplynac 15km jednym halsem (jak kierunek wyda) na morzu to nie tak chop siup

Kuba KiteSurf
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post27 wrz 2010, 22:27

Czytam, czytam, czytam i zaczyna mnie ten race przekonywać na słaby wiatr. Naprawde wydaje sie ze dobra alternatywa. W przyszłym roku trzeba bedzie cos potestowac na zatoce. Wczesniej nie bylem nawet jakos bardzo swiadomy takiej opcji. Rzeczywiscie moze sie wydawac ze race zrobi spora kariere w kraju. Pozdro

Awatar użytkownika
andi
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post28 wrz 2010, 09:25

slawek pisze:
andi pisze:STARTUJCIE, STARTUJCIE! Gdyby nie to ze jestem w Chorzowie długo bym się nie zastanawiał :)

to musisz byc dobry bo przeplynac 15km jednym halsem (jak kierunek wyda) na morzu to nie tak chop siup

serio? na morzu ciezko? o kurcze...:D

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post28 wrz 2010, 22:32

Jurgen pisze:Może ma ktoś ochotę spróbować wyścigu z katamaranami :arrow: info na KiteRewa.pl

Kto jedzie?

Ja niestety sprzedałem swoją rejsówkę i jestem nagi.
Moja nowa Cabrinha ma dotrzeć ponoć w tym tygodniu. Ale nawet jak dojdzie to nie pojade bez opływania na tym modelu. Widziałem pierwsze godziny Niebrzydkiego i pamiętam swoje :lol:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post04 paź 2010, 20:46

Ktoś śmiga na rejsówce w najbliższą środę i czwartek?

Wybieram się nad Zatokę to może zrobimy jakąś ustawkę.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post04 paź 2010, 23:01

BraCuru pisze:Ktoś śmiga na rejsówce w najbliższą środę i czwartek?

Wybieram się nad Zatokę to może zrobimy jakąś ustawkę.

ja sie jutro z ranca bujne na zatoke,
ale na race to za mlody jeszcze jestem 8)

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post05 paź 2010, 07:40

to za mlody jeszcze jestem 8)
:thumb: :lol:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post05 paź 2010, 18:43

Link do recenzji Cabrinha Race 183cm:
viewtopic.php?f=4&t=32877

Jestem od jutra 1100 do piątku 1300 na MM.
Może ktoś chce się pościgać, potrenować wspólnie?

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2010, 14:53

Zapraszam na KiteRewa.pl gdzie ukazało się podsumowanie 69 regat "Błękitna Wstęga Zatoki Gdańskiej" przesłane przez naszego lokalnego rejsiarza - Janusza.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post06 paź 2010, 15:15

Po pierwsze gratuluję odwagi i podjęcia wyzwania :!:

Szkoda, że nie ma informacji jak się zakończyły regaty, ile trwały, oraz czy nie były przerwane ze względu na zbyt małą siłę wiatru. Czy WSy sobie poradziły czy też zostały z tyłu :?:
Z tego co napisano wydaje mi się, że nikt nie przewidywał startu kajciarzy, a pomysł, żeby ich do tego zachęcić to tylko takie szukanie urozmaicenia bez zastanowienia się jak to właściwie zorganizować.
Co do zasad i prawa drogi to jest kilka osób na tym forum, które również mogłyby się wypowiedzieć, ale regaty rządzą się trochę innymi prawami. A tutaj chyba jeszcze nikt nie umieszczał zasad pierwszeństwa między kitem a jachtem. Z tego co pamiętam z mojego dzieciństwa żeglarskiego, zawietrzny może spokojnie wyostrzyć pełniejszego - w przypadku jachtu i kite'a oczywiste jest, że jacht pójdzie ostrzej na wiatr. W takiej sytuacji może się okazać, że płynąc spokojnie pełnym bajdewindem na nawietrznej, musimy co chwilę ustępować każdemu kto zbliża się do nas od zawietrznej. I ja bym tutaj w ogóle nie ryzykował spotkania z jego masztem, bo niezależnie od protestów wolałbym nie zastanawiać się co zrobić z kitem zawieszonym na topie płynącego jachtu i barem w rękach... 1,5km od brzegu....
Kolejne pytanie o wyprzedzanie - wyprzedzający powinien wyprzedzać od zawietrznej i zachowując bezpieczną odległość oraz umożliwiając wykonanie manewrów jednostce wyprzedzanej. Tyle, że w żeglarstwie są to często cm, w przypadku kite'a to przynajmniej 30m. A co z manewrami :?: Co jak zabraknie wiatru i trzeba będzie pomachać kite'm :?:
No i jeszcze jedno spostrzeżenie - w regatach zawsze na starcie są problemy z wiatrem - nie jest to dziwne bowiem jak idzie kilka jednostek o stosunkowo dużej powierzchni żagla to zawsze pojawiają się zawirowania dziury itp. Jak w takim razie poprawnie wystartować kitem :?: Normalnie jest młyn na starcie, z kite'ami to już musi być masakra - szczególnie jak wieje słabiej a latawców jest więcej niż 1. Wyobrażacie sobie taką sytuację na jachcie, gdzie jest standardowy młyn przed startem. Zwrot za zwrotem, łapanie na pierwszeństwie. Do tego dorzućcie WSy. A na koniec kajciarzy z latawcami. No masakra po prostu :)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post08 paź 2010, 12:59

onzo pisze:A tutaj chyba jeszcze nikt nie umieszczał zasad pierwszeństwa między kitem a jachtem.

Jak sam zauważyłeś dotyczy to regat. W regatach obowiązują regatowe przepisy ISAF i eksperymentalne IKA 2009-2012.

‘Kiteboard’ means a kiteboard and the competitor on board; when a kiteboard meets a boat, it means ‘boat’ as appropriate.
W regatach deska kitesurfingowa to jacht według przepisów IKA. Czyli obowiązują przepisy ISAF.

Kolejne pytanie o wyprzedzanie - wyprzedzający powinien wyprzedzać od zawietrznej

Nie ma takiego obowiązku. Definicja wyprzedzania ani prawa regatowe nie mówią nic o stronie po której powinno się wyprzedzać:
A kiteboard is overtaking from the moment she gains an overlap from clear astern until the moment she is clear ahead of the overtaken kiteboard.
Sprawdź przepisy 11, 12 i 13.

A co z manewrami :?: Co jak zabraknie wiatru i trzeba będzie pomachać kite'm :?:

Przepis 13.2 - wykonując loopy musisz ustępować tym którzy tego nie robią (a jachty tego nie robią).

Jak w takim razie poprawnie wystartować kitem :?:

Uczymy się. Dyscyplina jest bardzo nowa. Mało było takich wspólnych regat. Wiele zależy od doświadczenia dyrektora zawodów, który decyduje o procedurach startowych.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post08 paź 2010, 13:13

Ale to Ty tak zakładasz, że obowiązują te przepisy, czy tak było w tym przypadku :?: Mi chodzi o to, że zaprasza się KS do regat w których moim zdaniem na 99% ani organizatorzy ani uczestnicy nie wiedzą jak mają się zachować wobec Kitesurfera. I niezależnie od tego co mówią przepisy wylądowanie kitem na topie masztu będzie zagrożeniem życia dla KSurfera i ewentualnie uszkodzeniem sprzętu dla jachtu a dochodzenie praw po wypadku może być w tym przypadku mało istotne.
Jak dla mnie to takie zawody mają szansę istnieć tylko przy bardzo dobrej organizacji, obowiązkowej "pogadance" przed startem i uswiadamianiem kapitanów poszczególnych jednostek o istnieniu czegoś takiego jak KS i przede wszystkim nie startowanie KS przy wietrze poniżej 10-12 węzłów. Bo jak w trakcie płynięcia tych 50km siądzie wiatr i powiedzmy 5 KS czyli 5 jednostek pozostanie z d... w wodzie bez manewrowości to będzie niezłe jajo.

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post08 paź 2010, 15:31

Ja już Cię Onzo nie mogę czytać :x :x :x
Ty w ogóle wychodzisz na ulicę ?? nie boisz się???
Dla Ciebie wszystko musi być zgodnie z przepisami i pewnie jeszcze zgodne z normami ISO :doh:
Gdyby wszyscy tak myśleli to nie było by żadnej imprezy :pray:
Błagam Cię wyluzuj troszkę
Pozdrawiam :lol:

Awatar użytkownika
bronix
Postawił piwka: 1 raz

Post08 paź 2010, 17:52

Żeby w tej stolycy przepisów ruchu drogowego tak przestrzegali :mrgreen:

Wróć do „Forum Główne”