Airstyle by Toby

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 19:56

Dawj Przemas w takim razie swój filmik to porównamy z tym Kusego i zobaczymy czego mu brakuje...

Kite.pl
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 8 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 20:06

Bady, ale się podpaliłeś:D

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 21:28

Chłopaki, Toby pokazuje bez skrępowania swój AIRSTYLE, od pewnego czasu postrzegany jako demode, szczególnie przez młodych kajciarzy.
Natomiast obiektywnie rzecz biorąc to zdecydowana większość kajciarzy zatrzymuję się na etapie prostych skoków z ewentualnymi rotacjami i dla nich styl Toby'iego jest inspiracją.
Nie mierzcie wszystkich swoją miarą!
Ja wiem, że większość z was wypowiadających się w tym wątku jest już mocno zakorzeniona we freestylu i dla was "deadman" czy "boardoff" to żenada, ale rozejrzyjcie się po spotach i zwróćcie uwagę jak większość ludzi pływa. Oni po prostu chcą jak najwyżej wyskoczyć i zawisnąć na kilka sekund w powietrzu i tyle... I to dla nich jest esencją kitesurfingu...
Trzeba przyjąć do wiadomości, że jest kilka odmian kite'a i mam szacunek dla tych, którzy są mistrzami w jednej, ale jeszcze bardziej podziwiam tych, którzy potrafią bez uprzedzeń łączyć style i w zależności od dnia, pogody, warunków, samopoczucia wybierają bigair,freestyle, wave...

Awatar użytkownika
IQM1
Deska: Nobile NHP Split
Latawiec: Core Riot XR / XR 2/ XR 4
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 21:36

Są jednak normalni ludzie na kiteforum.pl - pozdrawiam przedmówcę ;-)

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Dostał piwko: 28 razy

Post12 mar 2013, 21:49

Airman,
Nie ująłbym tego lepiej.

Osobiście absolutnie nie mam wyższych aspiracji niż lewo/prawo i góra/dół...No i jeszcze przeżyć z góry w dół :lol: :lol:

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 21:59

airman pisze: obiektywnie rzecz biorąc to zdecydowana większość kajciarzy zatrzymuję się na etapie prostych skoków z ewentualnymi rotacjami i dla nich styl Toby'iego jest inspiracją.
rozejrzyjcie się po spotach i zwróćcie uwagę jak większość ludzi pływa. Oni po prostu chcą jak najwyżej wyskoczyć i zawisnąć na kilka sekund w powietrzu i tyle... I to dla nich jest esencją kitesurfingu...
Trzeba przyjąć do wiadomości, że jest kilka odmian kite'a i mam szacunek dla tych, którzy są mistrzami w jednej, ale jeszcze bardziej podziwiam tych, którzy potrafią bez uprzedzeń łączyć style i w zależności od dnia, pogody, warunków, samopoczucia wybierają bigair,freestyle, wave...

Ładnie napisane :hand:

Awatar użytkownika
prodegior
Deska: nobilka nhp
Latawiec: edge/wainman
Dostał piwko: 1 raz

Post12 mar 2013, 22:42

airman pisze:Chłopaki, Toby pokazuje bez skrępowania swój AIRSTYLE, od pewnego czasu postrzegany jako demode, szczególnie przez młodych kajciarzy.
Natomiast obiektywnie rzecz biorąc to zdecydowana większość kajciarzy zatrzymuję się na etapie prostych skoków z ewentualnymi rotacjami i dla nich styl Toby'iego jest inspiracją.
Ja wiem, że większość z was wypowiadających się w tym wątku jest już mocno zakorzeniona we freestylu i dla was "deadman" czy "boardoff" to żenada, ale rozejrzyjcie się po spotach i zwróćcie uwagę jak większość ludzi pływa. Oni po prostu chcą jak najwyżej wyskoczyć i zawisnąć na kilka sekund w powietrzu i tyle... I to dla nich jest esencją kitesurfingu...

:clap:

Maciek kitejunkiesPL
Dostał piwko: 5 razy

Post12 mar 2013, 22:50

airman pisze:Trzeba przyjąć do wiadomości, że jest kilka odmian kite'a i mam szacunek dla tych, którzy są mistrzami w jednej, ale jeszcze bardziej podziwiam tych, którzy potrafią bez uprzedzeń łączyć style i w zależności od dnia, pogody, warunków, samopoczucia wybierają bigair,freestyle, wave...

Dlatego uwielbiam Kevina, który jest w tym chyba najlepszy: top w pkra+oldschool+strapless wave, surfing, SUP...

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 23:03

Pogadamy za parę lat jak wszyscy od KL i HP będą chodzić w stabilizatorach na obydwu kolanach i plakac na bóle pleców :idea:
Ja już zaczynam żałować jak się podpalałem na wysokie loopy i potem czasem te twarde lądowania, aaajjjććć :oops:
Zasadniczo cały new school z wake rodem wzięty to bym chwilami porównał do deskorolki, czy snwb w mieście i innych płaskich lądowań, FAK i aua aua :idea:

Generlanie jestem zdecydowanie za old shoolem zwlascza wsrod przecietnego kitesufera, a nie, że umiem lewo prawo, to (tak jak na snwb jade na rurke, chope) a kajtem wale od razu Loopa UH :D Hurra :D :D :D
Mamy takich w Polsce, którzy tak się uczyli albo takich, ktorzy tak uczą.......głupota, potem wieje 6bft i on biedny nie wie co ma robi, bo ma 9m i ju sie robi za duzo zeby się wypiąć, a i szybko się okazuje, że polecieć wyżej niż na 2-3m to już czarna magia.

Wolę już i myślę, że każdy przecietny amator woli oglądać Tobiegi i nwaet śmiać się z jego przeprostów, czy obciągniętych palców, niż Kevina i jego jednorękie HP, tfuuu

Technika technika, siła siłą ale deske tez trzeba umiec przytrzymac za krawedź, pokrecic, zdarzyc włożyć czyściutko na nogi i miękko wylądować :idea:

Na osłodę mały old school: http://www.boardandkite.pl/video/barbados03.mpeg
(Chciałem puścić takie ładne coś z MP Focus Cup Jurata 2004 ale nie mogę znaleźć nigdzie :((( )

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 23:05

Maciek kitejunkiesPL pisze:Dlatego uwielbiam Kevina, który jest w tym chyba najlepszy: top w pkra+oldschool+strapless wave, surfing, SUP...

Prawie jak nasz "Korek" 8)

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2013, 23:09

Hyhy oberwało mi się,za to że bronię materace :wink:
Ja po prostu nie lubię steerotypów i szufladkowania.... pływasz na flajach? - jesteś niemcem w okularach i z rękawkiem przy desce walącym backrolle :wink:
Ziomek i Przemass powaga napiszcie czemu (poza wyglądem) flaj jest zły do wakestyle?? Bo ja wolniejszego i bardziej stabilnego kita nie znam a chyba o to w wakestyle'u chodzi?? :roll:
phpBB [video]

...i nie piszcie, że gość trzyma kita za wysoko i pływa nie stylowo bo zaraz wrzucę z 20 filmików z kitescoopa z tak samo pływającymi na LF, slingshotach itd... :thumb:
Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post13 mar 2013, 08:06

Pogadamy za parę lat jak wszyscy od KL i HP będą chodzić w stabilizatorach na obydwu kolanach i plakac na bóle pleców :idea:
nie da sie ukryc Koniu ze latka Ci leca haha i te extremalne wyczyny przy -10 na fali :thumb: ale masz racje .

rozejrzyjcie się po spotach i zwróćcie uwagę jak większość ludzi pływa. Oni po prostu chcą jak najwyżej wyskoczyć i zawisnąć na kilka sekund w powietrzu i tyle... I to dla nich jest esencją kitesurfingu...

:clap: ale sa tacy co jeszcze nie umia plywac a juz hp-ki trzaskaja .Nie jestem pewny chyba Zawodowiec :hand: (jak to nie ty to sory) pare lat temu w miedzykach na wiosne przy 4 st ledwo krawedz trzymal a juz hpki przechwytywal - tez mozna .
Dla mnie kwintesencja to zawijki na fali strapless ale wave tez coraz bardziej zostaje wykrzywiony freestylem .
Prawda jest po srodku ze kazdy styl wymaga pracy . Jestem przekonany ze Ziomek czy Przemas sporo czasu freestylowego musieli by poswiecic na stylowe boardoffy z rotacjami . Ziomek to jeszcze ze starej szkoly jest to wie ze to nie takie hopsiup .

Prawie jak nasz "Korek" 8)
jaki skromny jestes :lol: :wink:

Awatar użytkownika
P_O_H
Deska: Tona POP / System
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post13 mar 2013, 09:14

Ziomek pisze:
co do "stopki" to wydawało by się dość jasne, CO Przemas chciał przekazać - do poweru to się ani Speed ani Door nie nadają, W OGÓLE

http://vimeo.com/60993942 Ekhm...

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post13 mar 2013, 11:40

Gigant tez pojedziesz na slalomkach :wink: sa tacy co i zjazd by dobrze pojechali :lol: .Wymiataja :thumb:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post13 mar 2013, 12:16

deska door to chyba nie bardzo. Co do latawców - z racji że latałem na nich dosyć długo muszę powiedzieć, że na wszystkim da się coś kręcić i na pewno speed do wake style są ok. To rzeczywiście taki wyciąg wake tylko bez słupów i na wiatr a nie na paliwo. Mnie przeszkadzało to, że latawce FS są tak wydajne i sprawne, że podczas pływania UH w ogóle nie odpuszczają, więc gdy chce się coś przełapać i nie wyjdzie to dostaje się mocno po barkach i ramionach. Nie wiem - może powinienem popływać na najnowszych modelach przy obecnym poziomie - może jest inaczej, ale mnie to bardzo drażniło i wiele tricków UH, które nie wchodziły na FSach zaczęły wchodzić na pompkach.

A co do tematu - bardzo pasuje mi co napisał Andrzej. Naprawdę ta sztuczna, odważyłbym się napisać "forumowo, gimbazowa" spinka co do freestyle'u też mocno mi nie leży. Pomijam głosy osób, które wiedzą o czym piszą - CH, Ziomek i Przemass wiedzą ile kosztuje pracy i energii osiągnięcie pewnych umiejętności, jak często trafiają się kontuzje i inne problemy. Znam takich, którzy uważają, że wakestyle to ostateczny cel pływania i powinno się robić wszystko, żeby pływać tylko tak i nie inaczej. co ciekawe - są tacy, którzy tak twierdzą a nie wyszli poza prosty skok w haku od kilku sezonów.
Sam mam na karku jeden z większych stażów w PL kitesurfingu i nie kręcę jakichś specjalnych tricków. Czemu? Bo nigdy nie miałem spinki na to żeby koniecznie coś kręcić - miałem przyjemność z pływania lewo prawo góra dół, czasem z jakimś grabem czy boardoffem. Zresztą ile osób ma czas na jeżdżenie więcej niż tydzień w roku? Teraz uparłem się na tricki na wypięciu, ale wymagało to bardzo dużo pracy i wysiłku. Ale też robię to bo chcę, a nie dlatego, że ktoś napisał, że tak trzeba. Dajcie na luz, róbcie to co lubicie i nie przejmujcie się innymi. Wystarczy, że w pracy wymagają żebyście byli najlepsi. W kitesurfingu i tak raczej nie będziecie mistrzami, a "najlepszy na spocie" to też nie jest jakiś wielki tytuł...

Wróć do „Forum Główne”