Kilka niusów z Zatoki Puckiej

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Mareck
Kontaktowanie:

Post10 lut 2010, 23:16

Wszystkim chętnym do wypowiadania się w temacie fok polecam 10-minutowe doszkolenie się i przeczytanie tekstu opublikowanego w grudniu w Gazecie Wyborczej.

http://wyborcza.pl/1,75476,7396667,Nie_ ... _domu.html

Autorzy
Prof. dr hab. Jan Marcin Węsławski Instytut Oceanologii PAN, Sopot
Dr hab. Tomasz Linkowski Morski Instytut Rybacki w Gdyni
Prof. dr hab. Lech Stempniewicz Wydział Biologii Uniwersytetu Gdańskiego

piszą m.in.:
- dramatyczny apel o "oddanie fokom ich domu" jest marketingowym nadużyciem, nawoływaniem do działania bez efektów.

- WWF Polska uzyskał na swój projekt od Unii Europejskiej 6,2 mln zł. Pieniądze zostały przyznane, czyli "mleko się już rozlało" i być może na resztę należałoby spuścić zasłonę milczenia

- Propozycję restytucji foki szarej na naszym wybrzeżu można śmiało porównać do jaskrawo absurdalnego pomysłu restytucji łosi w parkach miejskich Warszawy, bo przecież kiedyś tam występowały.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post10 lut 2010, 23:37

hmmm bardzo to dziwne, że tak łatwo dostać 6,2 mln na lipne akcje?
tzn że w uni nikt nie badał sensowności takiego programu?
to nasi naukowcy wiedzą, że taka akcja nie ma sensu a unijni nie wiedzieli i dali organizacji pare baniek.

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post11 lut 2010, 07:49

znając Polskę - pewnie ten kto wydał te dotacje dostał ich %, albo powołali się na to, że zieloni się znają ...

Nie wie ktoś jednak co z tymi beachbarami :?: :wink:

Awatar użytkownika
wirus12
Deska: JOKE, 666, 77
Latawiec: RPM, FUEL
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post11 lut 2010, 08:58

cd... wracajac z tego spacerku , idę tą sama drogą foka dalej sobie lezy na chillaucie , ja tam do niej ani nie mam zamiaru podchodzic a tym bardziej jej denerwowac , .... a tu mi wyskakuje jakis koles ubrany na zielono i zagradza mi droge i mowi zeby poszedl inna bo ja wystrasze czy cos takiego ...... wiec ja mu na to czy chce dostac k...... z dyni ..... to sie zesral i tyle ....... szkoda ze nie widzal wczesniej papierow , butelek i dziwnej mazi co mi latawiec upaprala , itd... na plazy ...... i to mu nie przeszkadzalo ..... taka to ekologia

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post11 lut 2010, 10:22

No "niestety" Unia dotuje różne inne durne pomysły nie tylko w PL. Gdzieś czytałem, że jeżeli ktoś to dobrze umotywuje to można dostać sporo kasy z różnych programów - szczególnie tych, które są mało "popularne". A kto ma sprawdzić, że u nas były foki? Komisarz unijny to urzędnik, jeżeli jest powoływana dodatkowo jakaś tam rada ekspertów to są to ludzie z innych państw. Pokażcie mi w PL zoologa, który na 100% wie czy w Anglii występują delfiny. I tak kasa idzie bo ponoć potrzebna.

promokite
Kontaktowanie:

Post16 maja 2010, 22:12

Odświeżę wątek lekko. Osłonino i okolice.

1. Wrócił na plaże w Osłoninie pomost, rozwalony przez jesienny sztorm. Niestety tylko 2 z 5 pływających części udało się postawić na nowo. Czekamy na następne.

2. Wykonano trochę prac porządkowych na plaży. Jeszcze to nie jest ten poziom z przed sztormu w zeszłym roku, ale wygląda lepiej. Fadroma wyrównała teren, wybrała z dna kilka ładnych wywrotek razem z tymi roślinami co potrafiły dobry syf zrobić na plaży. Idzie ku lepszemu.

3. Dla tych co znaja drogę przez tzw łąki ew. mostki czyli alternatywną drogę na półwysep nie mam dobrych wiadomości na ten sezon. Droga będzie zamknięta do min. 4 sierpnia. Remont, ze względu na jakieś przeszkody proceduralne, ruszył z opóźnieniem i niestety zahaczy o większą część wakacji. Niestety pozostaje tylko normalna trasa Reda-Puck i dalej na półwysep. Jak sobie pomyślę jakie będą korki.......

Tyle na bieżąco.

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post16 maja 2010, 22:20

3. Dla tych co znaja drogę przez tzw łąki ew. mostki czyli alternatywną drogę na półwysep nie mam dobrych wiadomości na ten sezon. Droga będzie zamknięta do min. 4 sierpnia. Remont, ze względu na jakieś przeszkody proceduralne, ruszył z opóźnieniem i niestety zahaczy o większą część wakacji. Niestety pozostaje tylko normalna trasa Reda-Puck i dalej na półwysep. Jak sobie pomyślę jakie będą korki.......

Drodze zdecydowanie przyda się remont (który już trwa), ostatnio jadąc tamtędy w ulewie (3 maja) mało nie urwałem koła, a urwałem jakiś plastik osłaniający silnik od spodu :/

Z innych eko newsów - do kempingów dobrali się ekolodzy i "sprawdzali je" ze zdjęciami satelitarnymi sprzed kilku lat i gps'em wyznaczając w ten spósb jaka część kempingu została dosypana. Tym o to sposobem na większości kempingów powbijane są kołki, za którymi nie może nic stać (bo tam nie powinno być kempingu). Na niektórych kempingach "odcieło" 1 lub 2 rzędy przyczep od wody...

Pozdr
Lussik

kowalm
Kontaktowanie:

Post16 maja 2010, 22:31

Podobno sprawdzali zgodność map sprzed 20 lat, a na 3jce pół kempingu ucieło, a za wszystkim urząd morski stoi.
pzdr
Ostatnio zmieniony 16 maja 2010, 22:34 przez kowalm, łącznie zmieniany 1 raz.

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post16 maja 2010, 22:33

Który kazał dosypywać właścicielom plaże na kempingach...

kowalm
Kontaktowanie:

Post16 maja 2010, 22:35

Tylko piszę co usłyszałem na miejscu :)

Awatar użytkownika
Iwan
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Cabrinha Crossbow
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 16:52

Odnośnie kochanych foczek, chcialem opowiedziec jeszcze taka historię. Jakos na poczatku zeszlego sezonu znalazlem foke na brzegu, niedaleko dzikiej plazy przy Maszo. Foka byla jeszcze swieza i, ze tak powiem, pachnaca :) ale juz martwa. Poruszony tym obrazem, a raczej pchniety obywatelskim obowiazkiem, zadzwonilem do fokarium na Helu z informacja o zwierzeciu. Powiedzieli, ze oczywiscie przyjada. NIkt nie przyjechal. Na drugi dzien zadzwonilem znowu, ponownie mial ktos sie zjawic i zbadac co zaszlo. Ponownie nie przyjechal nikt. Foke odwiedzalem okolo tygodnia, bo bylem ciekaw czy ktos sie w koncu zjawil. Jak lezala tak lezala, dosc szybko zaczal zasypywac ja piasek i po tych 5-6 dniach prawie ja zakryl. Odnioslem wowczas wrazenie, ze foki sa dobre tylko wowczas, kiedy mozna je wykorzystac medialnie, jako straszak na turystow lub argument w tej czy innej dyskusji, a tak naprawde to cala ich szczatkowa populacja moglaby wyplynac brzuchami do gory i nikogo by to nie obeszlo. No chyba, zeby przyjechala TV.

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 19:09

Podobno sprawdzali zgodność map sprzed 20 lat, a na 3jce pół kempingu ucieło, a za wszystkim urząd morski stoi.
pzdr

No to cenki skoczą ładnie :shock: :shock:

Awatar użytkownika
Kargul
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 20:19

Bardzie winnymi całego zamieszania są ekolodzy a nie urząd morski.
Oprócz obcięcia terenów kempingów jest też nakaz obsadzenie 50% lini brzegowej trzcinami oraz zakaz poruszania się łodzi o napędzie mechanicznym na wewnętrznej części zatoki-> natura 2000 :!:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post17 maja 2010, 22:13

O fak :shock: milutko :?

sorry za offtop ale tylko to mi się nasunęło na myśl o zielonych...

Awatar użytkownika
m1
Dostał piwko: 2 razy

Post17 maja 2010, 22:26

Na niektórych kempingach "odcieło" 1 lub 2 rzędy przyczep od wody...

No i ekstra ! :thumbsup:
Będziemy z dupami siedzieli w tych jeżynach :clap:

"i zróbmy tak aby nie było niczego"

Wróć do „Forum Główne”