Ceny latawców

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Bociol

Post21 wrz 2007, 20:13

Jeśli chcecie kupować tanio to trzeba założyć spółdzielnię. Wpisujcie kto, kiedy i jaki latawiec chce kupić. Po zebraniu odpowiedniej liczby zamówień składamy u dystrybutora zamówienie jako hurtownik co się równa dobra cena. Podpowiem, że ten system doskonale się sprawdza we firmie którą prowadzę. :idea:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post21 wrz 2007, 21:50

Grzechu pisze:
wenzel pisze:
jedi1 pisze:wenzel czyli bary SLE 2007 pasuja do nowych sigma?
pozdrawiam

miałem na myśli że jednym barem z 2008 obsłużysz kilka latawców
jeden rodzaj baru do wszystkich wymiarów Helix

A kto dosięga do depowera w tym barze?
Bo ja mam chyba za krotkie rece...

Grzechu ja problemu nie mam, a chyba jakis wielkich grabi nie mam, nie wiem :wink:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2007, 09:24

jedi1 pisze:
A kto dosięga do depowera w tym barze?
Bo ja mam chyba za krotkie rece...

z dosięgnięciem do depower'a nie ma problemu, problem moga miec osoby z krotszymi rękoma z dosiegnieciem do baru .....jezeli nie założą stopera,
stoper w barach sle (naish) trzeba zainstalowac samemu,j jest dolaczony do kazdego baru sle 2008, a chodzi lekko i pewnie zatrzymuje bar.

grzechu
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2007, 09:29

NIe mam "krótszych" rąk bo pływałem na wielu kajtach i tylko w tym miałem ten problem.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2007, 10:28

Grzechu pisze:NIe mam "krótszych" rąk bo pływałem na wielu kajtach i tylko w tym miałem ten problem.

sorki nie czuj sie urazony za krotkie rece , ale czy na pewno chodzi o ten sam bar ? dzyndzle od depowera zchodza na prawde nisko.

Obrazek

a jezeli naprawde masz problem z dosieganiem do depowera polecam zastosowanie do tego latawca innego baru naish 'a - smart loop tam regulujesz przy chicken'ie

grzechu
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2007, 10:43

Faktycznie, nie wygląda na dużą odległość. Bar CHYBA taki sam, teraz już nie pamietam. Testowałem go (helixa) może 20 minut i ogólnie bardzo fajnie tylko właśnie ten depower wysoko mi przeszkadxał. Musiałem sciągać całego kajta łapiąc nad CL i wtedy drugą ręką za DP, a jak powiedziąłem wcześniej nigdy w innym kajcie nie mialem tego problemu.

Awatar użytkownika
inzynier
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2007, 11:03

kurs $ 2,6763

xyzet

Post22 wrz 2007, 11:52

Obrazek

Na tym zdjeciu jest pokazany bar bez bloczkow a na stronie naisha widzialem do helixa bar z bloczkami, czy moglby mi ktos wyjasnic czym one sie tak naprawde od siebie roznia (oprocz tego ze jedem ma bloczki a drugi nie :wink: ) chodzi mi o roznice w uzytkowaniu jednego i drugiego i czym sie rozni ustawienie 1:1 i 2:1. Sprawa zapewne dla wielu banalna ale ja dopiero zaczynam wiec wielu rzeczy jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post22 wrz 2007, 12:11

jest jeden bar i masz mozliwosc podlaczenia z bloczkami lub bez

Awatar użytkownika
MassTurbo
Latawiec: North Rebel 14, Vegas 10
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2007, 12:33

Elo!
Latawiec kupowany w bardzo małej ilości bezpośrednio od firmy, ale odbierany z Chin, na progu produkującej fabryki kosztował ok 200E.
Nie ma się co czarować - trochę szmatek, ilość szycia jak przy powiedzmy 2 dobrych kurtkach i parę gumowych erosików, więc latawiec nie powinien być teoretycznie jakiś bardzo drogi.
Jeśli ktoś chce żeby latawce były tańsze to proponuję żeby zaczął je sprzedawać tanio i spróbował się z tego utrzymać, mieć budżet na sponsorowanie zawodników, marketing, koszty stałe, które na bank nie wynoszą 10% tyko znacznie więcej - przecież nikt nie broni.
Nie po to taki Naish czy Best tworzyły swoje super marki, żeby teraz nie zarabiać.
A użytkownicy? - trzeba zacząć kupować tańsze, młode marki i nie bulić np. Naishowi za jego "patenty", do których ma iście amerykańskie podejście: niedługo opatentuje kolejność podpinania linek;)
A jak ktoś kupuje latawiec za 4 tys. na polskie wody (no nie napływa się na bank) to chyba cena odsprzedaży 2700 nie powinna dziwić? - taki spadek cen to nie nowość.
Nawet mając kasy jak lodu nie kupię nowego latawca - wolę go kupić od faceta, który pływał na nim 3 razy i opchnie mi go za 1/2 ceny.
Wolny rynek jest boski!
mass

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post22 wrz 2007, 14:35

Na polskich wodach napływać się można. Trzeba tylko mieć czas :) Co do kupowania nowych latawców w pełni się zgadzam.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2007, 18:19

Koszty stałe producenta są na pewno wysokie. Koszty dystrybutora w wysokości 10% przy dobrej metodzie działania i rozsądnym planowaniu nie powinny być trudne do osiągnięcia. Pisząc o kosztach stałych mam na myśli koszty związane z pełną, kompleksową obsługą danego zamówienia (tzn ile średnio trzeba wydać żeby skutecznie sprzedać produkt o wartości 100% - nie mam na myśli konkretnie latawców).. Nie poruszam kwestii dodatkowej reklamy promocji, obsługi firmy itd.

Awatar użytkownika
MassTurbo
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2007, 20:38

Zobaczymy co w kwestii cen zaproponuje ta nowa polska marka z Lou Wineman'em.
Bardzo mi się podobało podejście Besta do kwestii budowy marki i dystrybucji - realnie rzecz biorąc tylko globalne działanie, oparta o takie właśnie odpałowe pomysły jest w stanie dostarczać towar na odp. poziomie i przy odp. cenie.
Np. taki SkyT, który się tutaj wciął odrobinę "reklamowo": ceny rewelacja, aż sam sobie obejrzałem te latawce na www, ale z drugiej strony np. design niestety słaby, marketing jeśli w ogóle jest to kompletnie niewidoczny.
Wniosek: nie da się prowadzić marki na odp. poziomie jakościowym, dystrybucyjnym i marketingowym za tzw. "psie pieniądze"...
Z moich, bardzo oględnych szacunków (a zajmuję się tym zawodowo) wynika, że odpalenie nowej, małej marki to min. 100 tys pln (żeby móc zbudować odp. tzw. świadomość marki) - to sobie policzcie ile latawców trzeba by sprzedać żeby tyle pieniędzy wyłożyć (i wyjść na ZERO!)
Mówię o konkretnych, profesjonalnych działaniach z udziałem najefektywniejszych metod marketingowych, a nie działaniu "po znajomych"
m
PS. Jedyną polską firmą, która robi profesjonalną robotę marketingową jest na razie Nobile - no i widać efekty

Zed
Deska: Nobile NhP
Latawiec: Best Nemesis
Lokalizacja: Jestem z Wrocka, bo temu cholernemu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje... Nie cierpie drobiu
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2007, 20:59

MassTurbo pisze: ...nowa polska marka z Lou Wineman'em...jest na razie Nobile - no i widać efekty

Ooo Jaka polska marka? ja nic nie wiem....

na biezaca nie jestem wiem... tylko nie zabijajcie wkoncu juz po sezonie ;p

Awatar użytkownika
MassTurbo
Kontaktowanie:

Post22 wrz 2007, 22:16

Ja też jeszcze nie za dużo wiem. Nie widziałem nawet jeszcze grafiki. Trzeba poczekać, ale robi się ciekawie na naszym rynku. Obecność Lou jest dla mnie kompletnym zaskoczeniem - nieźle. To jak Mark Shinn w Nobile.
Czekam;)
m

Wróć do „Forum Główne”