POMPKA, jaki smar do niej??!

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
dziara82
Deska: Shinn Gintronic
Latawiec: Blade Trigger
Dostał piwko: 1 raz

Post06 lut 2015, 15:51

Wazelinka najlepsza. Różnego rodzaju smary, czy WD40 zniszczą gumowe uszczelki (o ile takowe są w pompce).
Pozdro

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post06 lut 2015, 18:18

A co robić jak pompując czuję że tłok pracuje (przenosi powietrze) tylko przy ruchu w górę (podciąganiu)? Jak wciskam go ku dołowi, to czuję że nie ma charakterystycznego oporu i nie jest wtłaczane powietrze do latawki. Tak jakby pompka działała tylko w jedną stronę... Dodam że niedawno ją rozkręcałem, czyściłem tłok, uszczelki i wnętrze z piachu, smarowałem tłok i gumowe uszczelki przy nim wazeliną.
Jest to dość irytujące jak człowiek musi się namachać dwa razy tyle, szczególnie pompując 13-stkę ;) Jakiś pomysł?

minon1
Deska: Spleenedoor/SU2
Latawiec: Best/F-one/Ozone
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post06 lut 2015, 21:45

Jak mialem starą pompkę to ja rozebralem, umyłem i po złożeniu nasmarowalem wazeliną.
Zwrócić trzeba uwagę rownież na zaworki w pomoce.
Jak któryś bedzie brudny to nie domknie i moze byc wlasnie opisywane działanie w jedną strone.

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post06 lut 2015, 22:45

boldek pisze:A co robić jak pompując czuję że tłok pracuje (przenosi powietrze) tylko przy ruchu w górę (podciąganiu)? Jak wciskam go ku dołowi, to czuję że nie ma charakterystycznego oporu i nie jest wtłaczane powietrze do latawki. Tak jakby pompka działała tylko w jedną stronę... Dodam że niedawno ją rozkręcałem, czyściłem tłok, uszczelki i wnętrze z piachu, smarowałem tłok i gumowe uszczelki przy nim wazeliną.
Jest to dość irytujące jak człowiek musi się namachać dwa razy tyle, szczególnie pompując 13-stkę ;) Jakiś pomysł?

W tłoku masz gumowe zaworki (okrągłe gumowe dyski średnicy ok 1.5cm ) jeśli któryś nie dolega,jest pęknięty,lub całkiem spadł z zatrzasku jest taki efekt. :|
Trzeba to poprawić i będzie hasać dalej. Mogą być za czapkami/korkami trzeba to podważyć i będzie dostęp do zaworka :thumb:

Awatar użytkownika
boldek

Post07 lut 2015, 09:50

Dzięki, sprawdzę przy okazji i dam znać czy pomogło :)

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post07 lut 2015, 10:31

Możecie się śmiać ale rok temu na zawodach forda mieliśmy jedną bardzo skrzypiącą pompkę, która ledwo chodziła. Miałem w ręku jedną z tych słynnych śniadaniowych kanapek i posmarowałem pompkę mokrą stroną kanapki z majonezem. Efekt- OSZOŁAMIAJĄCY! Pompka chodziła jak nowa i to przez długi czas. Naprawdę majonez to przyszłość tej branży !!!!!
:lol: :D :lol:

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post07 lut 2015, 10:49

TrueKejner pisze:Możecie się śmiać ale rok temu na zawodach forda mieliśmy jedną bardzo skrzypiącą pompkę, która ledwo chodziła. Miałem w ręku jedną z tych słynnych śniadaniowych kanapek i posmarowałem pompkę mokrą stroną kanapki z majonezem. Efekt- OSZOŁAMIAJĄCY! Pompka chodziła jak nowa i to przez długi czas. Naprawdę majonez to przyszłość tej branży !!!!!
:lol: :D :lol:

U mnie jeszcze plak do kokpitu w aucie dobrze się sprawdził, ślina za szybko odparowywała :wink:

Awatar użytkownika
Kargul
Kontaktowanie:

Post07 lut 2015, 11:36

A nie najłatwiej plunąć. U mnie działa.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post12 lut 2015, 23:34

Czyli kto smaruje ten jedzie znaczy pompuje :wink:

Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post13 lut 2015, 08:52

boldek pisze:Dzięki, sprawdzę przy okazji i dam znać czy pomogło :)

I co pomogło? Ja z premedytacją zdjąłem jeden zawór - w pewny wieku ruch w górę tłoka z oporem prowadzi do bólu w kręgosłupie :(
A jeśli chodzi o 13stkę to w mojej przy jednokierunkowej pompce naliczyłem 100 "pompnięć" do pełnego :lol:

Awatar użytkownika
boldek

Post13 lut 2015, 23:23

Wiktorek pisze:
boldek pisze:Dzięki, sprawdzę przy okazji i dam znać czy pomogło :)

I co pomogło? Ja z premedytacją zdjąłem jeden zawór - w pewny wieku ruch w górę tłoka z oporem prowadzi do bólu w kręgosłupie :(
A jeśli chodzi o 13stkę to w mojej przy jednokierunkowej pompce naliczyłem 100 "pompnięć" do pełnego :lol:

Wstyd przyznać, ale nie było kiedy :roll: Tyle pracy ostatnio, że nie mam nawet czasu jechać na porządne pływanie, bo ciągle człowiek w robocie siedzi jak wieje... :(

Awatar użytkownika
boldek

Post28 lut 2015, 14:33

gredy pisze:
boldek pisze:A co robić jak pompując czuję że tłok pracuje (przenosi powietrze) tylko przy ruchu w górę (podciąganiu)? Jak wciskam go ku dołowi, to czuję że nie ma charakterystycznego oporu i nie jest wtłaczane powietrze do latawki. Tak jakby pompka działała tylko w jedną stronę... Dodam że niedawno ją rozkręcałem, czyściłem tłok, uszczelki i wnętrze z piachu, smarowałem tłok i gumowe uszczelki przy nim wazeliną.

W tłoku masz gumowe zaworki (okrągłe gumowe dyski średnicy ok 1.5cm ) jeśli któryś nie dolega,jest pęknięty,lub całkiem spadł z zatrzasku jest taki efekt. :|
Trzeba to poprawić i będzie hasać dalej. Mogą być za czapkami/korkami trzeba to podważyć i będzie dostęp do zaworka :thumb:

Faktycznie gredy miał rację - jeden gumowy zaworek pod białym korkiem spadł z zatrzasku, widać to na zdjęciach poniżej. Pozdejmowałem więc wszystkie zaworki, przeczyściłem je, korki i inne elementy z którymi mają styczność. Po złożeniu pompka działa w 2 strony :) Co prawda na razie sprawdzałem na sucho, ale już jutro test w terenie :wink:

Obrazek Obrazek
Pozdr

P.S. Prośba do admina o przeniesienie tego tematu do działu o naprawach sprzętu :)

bartekk
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 55 razy
Kontaktowanie:

Post03 mar 2015, 10:31

Jest jeszcze inne wyjście zakup porządnej pompki, niestety wszystkie standardowe pompki to paździerz i prędzej czy później się rozpadną..

Jest pompka która ma wszystkie pompki pod sobą - jest to pompka Liquid Force 2014 lub 2015, pancerna konstrukcja bardzo podobna do pompek do pompowanych SUP'ów. Dodatkowo szybciej i płynniej pracuje niż standardowe pompki.

Polecam, naprawde robi robotę!

namor
Deska: Shinn Patrol & Shinnster
Latawiec: Duotone Neo
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post03 mar 2015, 12:59

Gdzie kupujecie części zamienne do pompki, np. zaworki, wężyk?

gareon
Deska: SU-2 Prorider 136/41
Latawiec: FX9 / Radar10 / Switchblade12
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 20 razy
Kontaktowanie:

Post23 cze 2016, 10:21

To i ja dodam coś od siebie. Ostatnio moja pompka już się ostro męczyła wiec rozkręciłem ja i chciałem wyczyścić. W środku sporo piasku było mimo, ze dbam o pompkę...
Wyczyscilem wszystko plynem do szyb i wysuszyłem całość. Posciagałem caly smar który byl od nowości (wymieszany z piaskiem). Wyglądał jak wazelina. Kupiłem smar grafitowy. Nasmarowalem tylko uszczelke i troche sam tłok. Pompka dziala lepiej niż nowa. Tłok sam sie pod własnym ciężarem chowa... :P Niestety posmarowałem też tłok i smar wylazil troche i brudził cały czas. Wykonałem ponownie wczoraj operację (wyczyscilem caly smar). Wysmarowałem identycznie ale wazelina techniczna. Sama pompka juz nie chodzi tak luźno jak na grafitowym :D Ale działa jak nowa i nie brudzi. Polecam wazeline :) Sama operacja jest banalnie prosta i mozna ja zrobic na spokojnie w bezwietrzny dzień :) Najwiecej problemów mialem z odkreceniem pompki :)

Mam jednak smieszna dolegliwosc wężyka. Jak pompuje bez niego (uzywam pompki) to pompka nie wydaje dzwieku. Bez znaczenia czy wolno, czy szybko pompuję. Jak podłącze wężyk i mam max otwór do cabrinhi i powoli pompuje to jest ok, ale jak zaczne szybciej pompowac to wydaje gwizd meeeega głośny, (jakbym na palcach gwizdal...). Oczywiscie bez znaczenia czy podlacze go do kite czy tak tylko pompuje powietrze w eter... Jak dam np nakładke z mniejszym przekrojem wylotu to dzwieku nie ma. Ktos mial podobna dolegliwosc ?

Wróć do „Forum Główne”