Wazelinka najlepsza. Różnego rodzaju smary, czy WD40 zniszczą gumowe uszczelki (o ile takowe są w pompce).
Pozdro
boldek pisze:A co robić jak pompując czuję że tłok pracuje (przenosi powietrze) tylko przy ruchu w górę (podciąganiu)? Jak wciskam go ku dołowi, to czuję że nie ma charakterystycznego oporu i nie jest wtłaczane powietrze do latawki. Tak jakby pompka działała tylko w jedną stronę... Dodam że niedawno ją rozkręcałem, czyściłem tłok, uszczelki i wnętrze z piachu, smarowałem tłok i gumowe uszczelki przy nim wazeliną.
Jest to dość irytujące jak człowiek musi się namachać dwa razy tyle, szczególnie pompując 13-stkęJakiś pomysł?
TrueKejner pisze:Możecie się śmiać ale rok temu na zawodach forda mieliśmy jedną bardzo skrzypiącą pompkę, która ledwo chodziła. Miałem w ręku jedną z tych słynnych śniadaniowych kanapek i posmarowałem pompkę mokrą stroną kanapki z majonezem. Efekt- OSZOŁAMIAJĄCY! Pompka chodziła jak nowa i to przez długi czas. Naprawdę majonez to przyszłość tej branży !!!!!
![]()
![]()
boldek pisze:Dzięki, sprawdzę przy okazji i dam znać czy pomogło
Wiktorek pisze:boldek pisze:Dzięki, sprawdzę przy okazji i dam znać czy pomogło
I co pomogło? Ja z premedytacją zdjąłem jeden zawór - w pewny wieku ruch w górę tłoka z oporem prowadzi do bólu w kręgosłupie![]()
A jeśli chodzi o 13stkę to w mojej przy jednokierunkowej pompce naliczyłem 100 "pompnięć" do pełnego
gredy pisze:boldek pisze:A co robić jak pompując czuję że tłok pracuje (przenosi powietrze) tylko przy ruchu w górę (podciąganiu)? Jak wciskam go ku dołowi, to czuję że nie ma charakterystycznego oporu i nie jest wtłaczane powietrze do latawki. Tak jakby pompka działała tylko w jedną stronę... Dodam że niedawno ją rozkręcałem, czyściłem tłok, uszczelki i wnętrze z piachu, smarowałem tłok i gumowe uszczelki przy nim wazeliną.
Jest to dość irytujące jak człowiek musi się namachać dwa razy tyle, szczególnie pompując 13-stkęJakiś pomysł?
W tłoku masz gumowe zaworki (okrągłe gumowe dyski średnicy ok 1.5cm ) jeśli któryś nie dolega,jest pęknięty,lub całkiem spadł z zatrzasku jest taki efekt.![]()
Trzeba to poprawić i będzie hasać dalej. Mogą być za czapkami/korkami trzeba to podważyć i będzie dostęp do zaworka
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości