Odwieszam: Sprawa Pauli i Pluta

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post09 lip 2012, 12:12

Tak, Onzo ma rację, nie produkuję się tutaj aby komukolwiek innemu zaszkodzić, np. wake.pl ale też nie widzę uzasadnienia aby Marcin Stawniak widniał na ich stronie jako wybitny instruktor, swobodnie i bezkarnie poruszał się (do spółki z Paulą) w środowisku kajtowym, skoro taki "ogon" za sobą ciągnie. Nie widzę tez uzasadnienia poparcia dla jego osoby skoro wywinął taki numer - nie będę cytował wszystkich maili jakie z Plutem wymieniałem, ale te trzy poniższe są kluczowe dla zrozumienia całej sprawy, dla niektórych (zwracam uwagę na daty):

Re: Proszę pomóżcie mi uratować Paulę!!!!!!
Wysłano: Śr paź 27, 2010 22:55
przez Pluto
Dzięki , Jutro o 9.50 dam Ci znać ile wpłynęło na konto , chociaż o tak wczesnej porze dużo może się nie zmienić.Paula z rana pobiegnie do Sądu i powie tak jak napisałeś , że jest w trakcie organizowania i będzie miała kasę po 15. Na forum nie damy znać ,że sprawa jest już załatwiona i całość ,która zdąży spłynąć do wtorku wpłacimy Tobie na konto , a resztę rozłożymy wtedy na raty.
Zdradź nam tylko kim jesteś?? bo nie wiemy kto nam pomaga i dlaczego?

- Przed powyższym mailem wpłaciłem Plutowi pożyczkę (9K) ale zaraz następnego dnia, kiedy okazało się, że jeden z forumowiczów (Shark) wpłacił brakującą pokaźną kwotę (czyli ze zbiórki wpłynęła już cała potrzebna kasa), Pluto miał zwrócić mi pożyczone na szybko pieniądze, których de facto już nie potrzebował, cytat poniżej:

Wysłano: Cz paź 28, 2010 21:56
przez Pluto
dziekuję, jutro przeslę Ci kasę, jestes wielki

- na co mu odpisałem:

Wysłano: Cz paź 28, 2010 22:30
przez color1
no patrz co za przypadek z 'sharkiem' :) - miałem przeczucie że jest coś na rzeczy i ludzie się postarają :)
ja sobie jednak myślę, że może wstrzymałbyś się jeszcze jakiś czas z tym zwrotem zanim nie będziecie mieli 100% pewności że problem jest już za Wami... może się okazać, że potrzebna jest jakaś dodatkowa porada prawna albo wynikną inne nieprzewidziane okoliczności (różnie bywa w tym kraju), a jak wspominałeś z kasa krucho. mnie parę tygodni czy miesięcy nie zrobi różnicy a Wam może pomóc, więc jeśli potrzebujesz przetrzymać pożyczkę to spoko... decyzja należy do Ciebie.
i wirtualne pozdrowienia dla rodzinki - może kiedyś będą okoliczności na spotkanie w realu/na spocie przy jakimś trunku :)

- ponieważ nastąpiła całkowita cisza, 3 stycznia 2011 upomniałem się o zwrot po raz pierwszy, no a już potem zaczęło się wywijanie kota ogonem...
Ostatnio zmieniony 09 lip 2012, 12:28 przez color1, łącznie zmieniany 2 razy.

tomi
Deska: AIR E OLA
Latawiec: Neo
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post09 lip 2012, 12:15

[quote="unhooked"]1. otwieramy konto w jakims serwisie platniczym, np Paypal. Hasla dostana kilka zaufanych osob z forum z blokada wyplat, aby pilnowac limitu i wysylac screenshoty z saldem.
[quote]

proponuje, żeby hasełko i konto pilnował pluto :)

sorki za żarcik ale się nie powstrzymałem

mrmateo
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 lip 2012, 12:44

Pan Ziomek czuje się wręcz poszkodowany całą sytuacją - jego sprawa.

Każdy kto czyta wyciąga własne wnioski i kształtuje swoją opinię o człowieku i pośrednio o firmie, którą prowadzi. Nie wspominając o ludziach których zatrudnia. Może dlatego Pan Ziomek tak się wzbraniał przed podaniem danych firmy w pierwszym poście. Nie wszyscy wiedzą kto jest kto i jaką szkołę REPREZENTUJE.

Jeśli ktoś mnie zapyta jaką szkółkę polecam, odpowiedzią będzie jakiej na pewno nie polecam. Negatywna opinia ma 4 razy większą siłę rażenia niż pozytywy, które się rozmywają. Wolny świat każdy postępuje jak chce, inni wyciągają wnioski.

Sprawa od samego początku była publiczna/forumowa więc dlaczego jest nie nagłaśniać na forum i zrzucać do jakiś offtopiców?

Awatar użytkownika
bartesso
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 lip 2012, 12:53

Szczerze zaczynam żałować, że wyżej wspomnianą szkółkę poleciłem mojemu bratu, który całkiem niedawno odbywał tam kurs (umknęło mi, że Pluto jest tam instruktorem), choć do Z. absolutnie nic nie mam

Awatar użytkownika
siedlano
Deska: NOBILE
Latawiec: Zeeko, North

Post09 lip 2012, 13:57

Tu raczej chodzi o zasady by ukarac Tych ktorzy sa oszustami Takich ludzi sie nie lubi dlatego szkola bedzie tracic klientow Ja do tej szkoly napewno nie pojade Sory Z kim sie zadajesz takim sie stajesz!!!!!!!!

Co do tej zbiórka pieniędzy na prywatne konto to jest pewna wątpliwość w tym zakresie, bo zgodnie z przedwojennym jeszcze prawem, na zbiórkę publiczną trzeba mieć zgodę a nie wiem czy takia zgoda była.
Najnowsze orzecznictwo zajęło jednak stanowisko, że zbiórka w Internecie nie jest zbiórką publiczną, a więc zgody mieć nie trzeba. Zastrzegam jednak, że konkretny urzędnik może mieć inne zdanie na ten temat.
Co do podatku, to o ile darowizna od jednej osoby nie przekracza 4902 zł, to nie jest to problemem a tu czyba przekrocza ;) Radziłbym prowadzić jakąś ewidencję otrzymywanych darowizn. Dobrze też będzie zachować wyciągi z konta.
2-ga zas sprawa to wyłudzenie. W tej sytuacji trzeba ich poinformować(najlepiej na piśmie),że jeżeli zapłata nie wpłynie w ciągu np 7dni to poinformowana zostanie Prokuratura i zostanie złożony wniosek o ściganie.
Nie wysyła się potwierdzenia przelewu jeżeli przelew nie wyszedł z Banku Świadczy to o próbie wyłudzenia co jest ścigane i karane
Color proponuje jeszcze o kontakt z adwokatem pomoze w napisaniu kilku pism i nie tylko A jesli chodzi o Pana "Z" ja nie widze żadnych unormowan prawnych z jego str jesli zostanie cos zgloszone zakonczy sie to na umorzeniu z powodu braku przesłanek czynu zabronionego
Jest takie powiedzeni "Nieznajomosc prawa szkodzi" dlatego nie wipisujcie glupo a Ty kolor doprowac ta sprawe do końca
Pozdrawiam serdecznie

kamszot
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post09 lip 2012, 14:24

Ziomek, zatrudniasz w szkolce zlodzieja i dziwisz sie, ze kiteforumowicze sie tym brzydza?! Do czego ten swiat zmierza?

Pluto/Paula, macie niesamowity tupet.. Mam nadzieje, ze odpowiecie za wszystko bardzo szybko!

Color1, ogromny szacunek dla Twojej osoby. Z ogromna przyjemnoscia zrobie przelew na paypalowe/Twoje konto.

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post09 lip 2012, 14:36

A może Ziomek po prostu powinien zatrzymać część pensji Pluta - do września uzbiera się trochę na spłatę długu. Jak ja bym miał takiego parcownika to tak bym zrobił.

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Kontaktowanie:

Post09 lip 2012, 14:40

darkowic pisze:A może Ziomek po prostu powinien zatrzymać część pensji Pluta - do września uzbiera się trochę na spłatę długu. Jak ja bym miał takiego parcownika to tak bym zrobił.

Tego zrobić nie może, nawet gdyby chciał, bo nie jest stroną.

darkowic
Kontaktowanie:

Post09 lip 2012, 14:55

Wiadomo, że formalnie nie może! Ale jak by chciał to może. Tylko czy chce? Z tego co Color pisze to nie wygląda to kolorowo.

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post09 lip 2012, 15:12

darkowic pisze:Wiadomo, że formalnie nie może! Ale jak by chciał to może. Tylko czy chce? Z tego co Color pisze to nie wygląda to kolorowo.

Nie pisz bzdur. Nawet gdyby bardzo chcial to nie ma prawa tak zrobic.

darkowic
Kontaktowanie:

Post09 lip 2012, 15:28

Czytaj ze zrozumieniem!! Napisałem przecież że formalnie nie może, nie ma takiego prawa! Ale jak by chciał to by mógłby tak zrobić, przeciez to on go zatrudnia i ustala zasady!

kamszot
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post09 lip 2012, 15:36

darkowic pisze:Czytaj ze zrozumieniem!! Napisałem przecież że formalnie nie może, nie ma takiego prawa! Ale jak by chciał to by mógłby tak zrobić, przeciez to on go zatrudnia i ustala zasady!

A pozniej gamon przyjdzie w nocy i mu spali bude..

Ziomek nie powinien takiej osoby zatrudniac w szkolce - i tyle w temacie. Sa pewne zasady..

Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post09 lip 2012, 17:39

siedlano: wszystkie aspekty prawne są mi już znane od dawna, mam podstawy aby wszczynać sprawę cywilną jak i wnioskować o wszczęcie postępowania z urzędu (problemem nie jest zgoda na zbiórkę lecz jej cel) + ew. us dla przykładnego ukarania (a ten jest bezlitosny). to nie jest tak że jestem opieszały w działaniu, ale wznawiając ten wątek chciałem dać ostatnią szansę dłużnikom, bo zdaję sobie sprawę z tego jaki może być dym jeśli... i mimo wszystko nie chcę kopać leżącego (do czego mnie p&p zmuszają).

a na miejscu właściciela szkółki (czy reissa gdzie pluto robi poza sezonem), niezależnie od tego jak bym się kumplował z plutem, postawiłbym sprawę jasno: albo załatwisz sprawę z colorem1 albo wyp... z bazy. w końcu nie ma ludzi niezastąpionych.

p/s a machina rusza w czwartek...

Awatar użytkownika
sasiad
Deska: SU2
Latawiec: Bananas 7 i 12m2

Post09 lip 2012, 18:16

Color, tyle czasu upominasz się o swoje i zero reakcji.
Przez ten czas na pewno dowiedziałeś się wszystkiego od strony prawnej, także dawaj na Policję i do US.
Jak panowie w mundurach i prokuratura zacznie odwiedzać wake.pl które go zatrudnia, może szanowny Ziomek zastanowi się kogo przyjmuje do pracy.

Ja bym sobie darował już próbę polubownego załatwienia sprawy. Niech idą odpowiedzieć za swoje prymitywne postępowanie.

Powodzenia.

Defrag

Post09 lip 2012, 20:44

Czytam ten topic, czytalem tez poprzedni i czegos nie rozumiem.

Koles tam pojawil sie na imprezie i wszyscy 'jakby nic sie nie stalo' i o to co sie rozchodzi (tak wynika z pierwszego posta), czy jednak ten koles DALEJ TAM PRACUJE i aktywnie uczy(tak wynika z ostatnich postow)?

Wróć do „Forum Główne”