Jak to jest z kupowaniem na e-bay'u?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post10 lut 2006, 12:16

Nic sie nie zmieniło, korzystam z PayPala od samego początku.
Dobra kończymy ten temat :D .

Włodar
Kontaktowanie:

Post10 lut 2006, 12:19

A to jest akurat jeden z bardziej interesujących merytorycznie wątków, więc spoko, jak ktoś ma coś do dodania to niech pisze. Bardzo przydatne informacje tu się pojawiły.

łysy

Post10 lut 2006, 12:24

mic001 pisze:Może coś się zmieniło na lepsze, to miło.
Proponuję zakończyć temat bo Łysy chyba go już nie obserwuje a nas zaraz pogonią z tego Forum za brak związku z tematem :D

Spoko, spoko obserwuję :D i liczę czy zakupy tam się opłacaja czy nie. A tak jak napisał Włodar mysle, że paru osobom jeszcze oprócz mnie pomogliscie swoimi radami.

mic001
Kontaktowanie:

Post10 lut 2006, 12:25

:D
Sorki ale musze zapytać :D
Od samego początku eBaya w Polsce czy eBaya na świecie?
Je ze dwa lata temu chciałem się do PayPala zapisać, wszystko wypełniłem, kartę sobie za kupę kasy zamówiłem i się okazało, że du..a bo tej akurat nie chciał przyjąć.
Ale to już nie istotne jak mówisz że Mastera akceptuje to tak jest :wave:

mic001
Kontaktowanie:

Post10 lut 2006, 12:36

Co do opłacalności to się rozczarowałem.
W Anglii to jacyś wariaci mieszkają i na latawce majątek wydają,
W Stanach bywają ciekawe aukcje ale wciąż mnie przelicytowują (chyba za skąpy jestem) a poza tym już nie mam siły o 3 nad ranem się na licytacje zrywać :-) i transport cholernie drogi.
Nadzieja w Niemieckim, ale nie lubię tego niemieckiego, trzęsie mnie jak ofert przeglądam.
Postanowiłem jednak skupować, co tańsze z Polski i jak na razie najlepiej mnie to wychodzi.

Ale sentyment do Amerykańskich ofert mam i tu mam pytanie, kojarzy ktoś jakąś tanią metodę przesyłki z USA do Polski (może nie być szybka). Słyszałem kiedyś o jakiś zbiórkach do kontenera na statek i wysyłka morska, podobno opłacalne dla większych gabarytów, w środowiskach polonijnych chyba takie opcje są stosowane, ale szczegółów nie mogę namierzyć.

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post10 lut 2006, 13:10

mic001 pisze::D
Sorki ale musze zapytać :D
Od samego początku eBaya w Polsce czy eBaya na świecie?
Je ze dwa lata temu chciałem się do PayPala zapisać, wszystko wypełniłem, kartę sobie za kupę kasy zamówiłem i się okazało, że du..a bo tej akurat nie chciał przyjąć.
Ale to już nie istotne jak mówisz że Mastera akceptuje to tak jest :wave:

Z ebaya korzystam od 3 lat, ale to nie o tym pisałem :D .
Chodziło mi o to, że korzystam z PayPala od początku kiedy jest dostępny w Polsce, czyli gdzieś od czerwca ubiegłego roku, a właściwie to dłużej, bo wcześniej korzystałem z niego w Stanach.
A do PayPala nie mogłeś sie zapisać dwa lata temu, bo po prostu nie był wtedy jeszcze dostępny w Polsce.

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post10 lut 2006, 13:20

mic001 pisze:Ale sentyment do Amerykańskich ofert mam i tu mam pytanie, kojarzy ktoś jakąś tanią metodę przesyłki z USA do Polski (może nie być szybka). Słyszałem kiedyś o jakiś zbiórkach do kontenera na statek i wysyłka morska, podobno opłacalne dla większych gabarytów, w środowiskach polonijnych chyba takie opcje są stosowane, ale szczegółów nie mogę namierzyć.

Coś mi sie obiło kiedyś o uszy, chyba chodzi ci o tą firme:
http://www.polamerusa.com/

ale ta opcja raczej odpada w przypadku zakupow na ebayu.

najprościej i nie znowu aż tak drogo (przesyłki z UK są droższe) jest wysłać paczke ekonomiczną (drogą morską) przez USPS:
http://www.usps.com/
na stronie jest kalkulator i można sobie obliczyć koszt przesyłki do Polski.

mic001
Kontaktowanie:

Post10 lut 2006, 13:52

A do PayPala nie mogłeś sie zapisać dwa lata temu, bo po prostu nie był wtedy jeszcze dostępny w Polsce.

Można było, tylko trzeba było troszkę pokombinować i się z tą Polskością nie wyrywać, ale wtedy utknąłem na niewłaściwej karcie, później zrobili obostrzenia. KONIEC O PayPall z mojej strony.
Dzięki za adres na Polamer tego chyba szukałem.
[/quote]

Włodar
Kontaktowanie:

Post10 lut 2006, 14:17

Właśnie spojrzałem do działu faq na stronie www.polamerusa.com, myślę że oni mogą być bardzo pomocni jeżeli chodzi o zakupy na ebayu w usa. Po opłaceniu należności za pomocą Pay Pal, można poprosić sprzedającego o wysłanie towaru do któregoś z ich biur, z którym należy się uprzednio skontaktować, oni natomiast wysyłają towar do Polski. Myślę, że można im również zadać pytanie o cła, VAT itp.

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post10 lut 2006, 15:45

Prawdopodobnie jest to możliwe, ale jak zsumuje sie koszt przesyłki do ich biura z kosztem przesyłki towaru do Polski to mogą wyjść podobne koszty, a może i wieksze jak w przypadku bezpośredniej wysyłki przez poczte amerykańską, a zachodu przy tym znacznie więcej.

Co do cła i VAT-u, to w tamtym roku sprowadziłem sobie z USA nowy kask i nie zapłaciłem VAT-u ani cła.
Sprzedawca wysłał mi go jako gift, paczka przeszła przez Urząd Celny ale nie oclili jej.
Jednak w przypadku takich rzeczy jak latawce i deski raczej na pewno nie obyłoby sie bez oclenia.
Słyszałem o tym, że niektórzy żeby uniknąć cła i VAT-u wysyłają rzeczy jako przedmioty reklamowane. Nie wiem dokładnie jak to sie odbywa, zresztą jest to nielegalne i zdecydowanie odradzam takie praktyki :wink: .

Włodar
Kontaktowanie:

Post10 lut 2006, 16:16

Masz rację co do tych kosztów, natomiast bywa tak, że sklepy wystawiają różne towary po naprawdę atrakcyjnych cenach, ale zgadzają się wysyłać je tylko na obszar USA. Oczywiście wszystko trzeba skalkulować ale jeżeli się trafi, że cena będzie super atrakcyjna, a wysyłka tylko na terenie USA, to jest to jakaś opcja.

Awatar użytkownika
sander
Kontaktowanie:

Post10 lut 2006, 16:21

w takim przypadku rzeczywiście może to być dobra opcja.

Wróć do „Forum Główne”