Amatorski puchar Polski dla twintipów!

Kitesurfing i wszystko z nim związane.

Czy weźmiesz udział w zawodach?

Czas głosowania minął 24 lip 2015, 19:56

TAK - na 100% w całym cyklu jak mi się uda
8
11%
TAK - na 50% w całym cyklu jak mi się uda
3
4%
TAK - wystartuję w dwóch lub trzech edycjach
10
14%
TAK - spróbuję raz
9
12%
TAK - pod warunkiem, że wyniki i nagrody będą liczone tylko dla amatorów
14
19%
TAK - jak będą wykluczone najnowsze latawce komorowe racing: Chrono, R1, Elfy, F-One i Flysurfer
20
27%
NIE - ale podjadę pokibicować
3
4%
NIE
7
9%

Liczba głosów: 74

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2015, 19:12

kukus pisze:Przyznajcie im moze mniej punktow by nie tylko czas na mecie decydwal. Tak jak z wysza punktacja dla kobitek.
Cos jak ze skokami narciarskimi. Nie trzeba skoczyc najdalej by wygrac.
Najfajniej byloby gdyby Pro bawili sie w zawodach dla Pro a jazde wokol trzepaka zostawili dla chlopakow z podworka.

Nasi PRO nie planują rywalizować w zawodach ale wystartować w jednym czy drugim wyścigu mieliby raczej ochotę.
Szczególnie jak zobaczą, że poziom amatorów jest na tyle bezpieczny by im pozwolił nie ryzykować uszkodzeń.
Nie chciałbyś pościgać się z Błaszkiem, Maksem czy choćby ze mną (niestety 10 w PP) wiedząc, że nie liczymy się do wyników?
Nadal nie wiem jak zdecydować who is who :(

Dobry pomysł z punktacją zespołową :clap: natomiast jak ująć ich w klasyfikacji indywidualnej?
Myślę, myślę.... :?

A może ich nie ujmować w ogóle w indywidualnej natomiast liczyć tylko do zespołowej z założeniem, że mają 0 pkt za udział i wiek, natomiast liczyłyby się ich wyniki?
Na pierwszy rzut mi się podoba. Przekaże pomysł do komisji.

jakieś inne pomysły plis?

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2015, 19:32

To w końcu dla amatorów czy dla pro ;) zdecydujcie sie. Chyba raczej chodzi o to by jak najwieksza byla frekwencja just 4 fun, a niektórzy by chyba mieli spinke :doh:
Poscigać zawsze byłoby fajnie.

Chrono 15 lub 18 ... zakazany będzie ?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2015, 19:49

zaq pisze:Chrono 15 lub 18 ... zakazany będzie ?

Wiele na to wskazuje. Za tydzień dam całe przepisy.
PS.
Dodałem ankietę i proszę o wypełnienie i rozpowszechnienie jej SZYBKO wśród zainteresowanych. Bardzo wiele nam pomożecie :thumb:

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post16 kwie 2015, 11:21

Zakazy nie maja sensu w amatrokiej wersji zawodow.
TT z maksymalna dlugoscia statecznikow to jedyne ograniczenie jakie musi byc - moim zdaniem :hand:
Latawce kto co ma i na wode !

Pozdro...

Awatar użytkownika
mlodziak
Deska: RRD K-Rapida
Latawiec: RRD Addiction MKIV
Postawił piwka: 2 razy

Post16 kwie 2015, 12:13

mary.dk pisze:Zakazy nie maja sensu w amatrokiej wersji zawodow.
TT z maksymalna dlugoscia statecznikow to jedyne ograniczenie jakie musi byc - moim zdaniem :hand:

Pozdro...

Sorki kolego, ale chyba nie za bardzo wiesz o czym mówisz. nikt nie ma żadnych szans na dmuchancu przy takim chrono czy elfie. Zakaz uzasadniony.

co w takim razie gdy na zawody przyjedzie Trittel albo Gruber? Ban dla zawodnikow krajowych to za malo. Wydaje mi się ze zakaz dla chrono i brak zakazu dla kogokolwiek będzie dobrym rozwiązaniem.

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2015, 14:59

mlodziak pisze:
mary.dk pisze:Zakazy nie maja sensu w amatrokiej wersji zawodow.

Pozdro...

Sorki kolego, ale chyba nie za bardzo wiesz o czym mówisz. nikt nie ma żadnych szans na dmuchancu przy takim chrono czy elfie. Zakaz uzasadniony.

co w takim razie gdy na zawody przyjedzie Trittel albo Gruber? Ban dla zawodnikow krajowych to za malo. Wydaje mi się ze zakaz dla chrono i brak zakazu dla kogokolwiek będzie dobrym rozwiązaniem.

No raczej nie liczmy chyba na zawodników zagranicznych za bardzo ;p

Ogólnie fajnie by było gdyby przepisy co do deski zostały, bo jest to dobrze napisane i nie będzie żadnych "niespodzianek". Ban na chrono i elfy ZGADZAM SIĘ, raczej żaden amator nie pływa na takich latawcach więc nikt nie zostanie pokrzywdzony. Na edge pływa dużo ludzi więc nie widzę problemu by je banować, co do Flysurfera to jestem za banem tylko tego modelu race, bo jednak pływa trochę ludzi na nich a szkoda ich skreślać :thumbsup:

Co do zawodników z Forda itp. chyba listy startowe 2014/2015 powinny wchodzić w grę bo co np. kiedy ktoś wymyśli że nie będzie startował w race tylko dlatego żeby startować z amatorami z zdobywać nagrody??

Zawodnicy powinni startować by dodatkowo urozmaicić zawody, bo uważam że sytuacja kiedy Maks z Błażejem będą walczyć o pierwsze miejsce i np. poplączą się, a wyprzedzi ich ktoś kto pływa rekreacyjnie będzie dla niego powodem do mega dumy i zadowolenia, bo jakby nie patrząc wyprzedził mistrzów polski :)
Oczywiście zawodnicy w innym rankingu i bez nagród to podstawa!

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2015, 15:10

Jak chcecie, żeby ludzi nagrodami zachęcić i podnieść frekwencję to zróbcie losowanie wśród wszystkich uczestników wyścigu.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2015, 16:52

Dziękuję za dobre wpisy i ankietowanie. Strasznie jest to pomocne. Każdy wasz głos jest brany pod uwagę bo to zawody dla WAS!
PS. Spore zainteresowanie :D :D :D

mlodziak pisze: nikt nie ma żadnych szans na dmuchancu przy takim chrono czy elfie. Zakaz uzasadniony.

Fachowcy wiedzą jak nie spierniczyć dobrej zabawy. Dzięki Michał :thumb:
Zresztą wystarczy popatrzeć na ankietę i widać, że spora grupa amatorów wie o co chodzi z banem na komórki :clap:

Obcokrajowców możemy się spodziewać, bo spodobały im się nasze zawody. Po ostatnim sezonie twierdzą, że to jedne z lepiej organizowanych na świecie 8)
Mogą przyjechac na MP Formuły a tam będzie też TT Racing.Czemu mamy im zabraniać wspólnej zabawy?
Proszę weźcie, że żaden topowy rajder Formuły nie będzie się zabijał w tym cyklu ale wystartować może głównie dla wspólnej beki.
Będę namawiał komisję do pomysłu kukusa czyli prosiaki mogą startować ale będą liczeni tylko w zespołowej klasyfikacji i to też z dużym anty-hadicapem (0 punktów za wiek i płeć)
Zrobiłem sobie symulacje i wygląda na to, że zadziała ten pomysł.

kw92 pisze:Na edge pływa dużo ludzi więc nie widzę problemu by je banować, co do Flysurfera to jestem za banem tylko tego modelu race, bo jednak pływa trochę ludzi na nich a szkoda ich skreślać :thumbsup:

Chcesz banowac Edge'a? :shock: Musiałeś się pomylić :wink: Nikt nie chce banować kultowego Edge'a!
Ban będzie tylko na najnowsze komórki rejsingowe: Chrono, R1, wszystkie Elfy, Flysurfer Sonic, F-One (nie pamiętam nazwy).
Flysurfery Speed 1-4 jak najbardziej mogą startować. Petery Lynny również. Znacie jakieś inne?

Co do zawodników z Forda itp. chyba listy startowe 2014/2015 powinny wchodzić w grę bo co np. kiedy ktoś wymyśli że nie będzie startował w race tylko dlatego żeby startować z amatorami z zdobywać nagrody??

Listy startowe? Pełne :shock:
Obejrzyj sobie drugą połowę peletonu i pomyśl, że zabierasz frajdę totalnym amatorom rejsingu. Sprawdź proszę.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2015, 17:07

jedi1 pisze:Jak chcecie, żeby ludzi nagrodami zachęcić i podnieść frekwencję to zróbcie losowanie wśród wszystkich uczestników wyścigu.

Brawo :clap: :clap: :clap:
Przekaże to organizatorom. Darek robi tak na zimowym turze i podobało się to mocno wszystkim.

Co do nagród to nie liczcie na Ferrari lub Maserati. Nawet na Fiata 126p nie ma co liczyć :wink:
Pamiętajcie, że jest to pierwszy pilotowy rok. Żaden z organizatorów ani pzkite nie wie jakiej spodziewać się frekwencji.
Jednego jestem pewien - jeśli dopiszecie swoim udziałem na pierwszych zawodach to możemy spodziewać się dodatkowych nagród rzeczowych od sponsorów, którzy trzymają rękę na pulsie.
Jak przyjedzie nas 10 to będzie lipa. Ale jak 50,to kutfa każdy rozsądny sponsor znający tą branżę sypnie dodatkowymi nagrodami.

W tej chwili każdy z organizatorów zaciska zęby, aby przeprowadzić zawody na wysokim sportowym poziomie i w sympatycznej atmosferze.
Jak wszytko wypali to może być nawet 4 różnych organizatorów z przeróżnym budżetem na nagrody począwszy od gotówki i nagród rzeczowych do uścisku dyrektora zawodów.

Jeszcze raz podkreślę - jak wypali ten sezon pozytywnie to za rok pzkite zadba o limit minimalnej gotówy tak jak to jest w przypadku Formuły.

kw92
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2015, 17:34

BraCuru pisze: kw92 pisze:
Na edge pływa dużo ludzi więc nie widzę problemu by je banować, co do Flysurfera to jestem za banem tylko tego modelu race, bo jednak pływa trochę ludzi na nich a szkoda ich skreślać :thumbsup:

Chcesz banowac Edge'a? :shock: Musiałeś się pomylić :wink: Nikt nie chce banować kultowego Edge'a!
Ban będzie tylko na najnowsze komórki rejsingowe: Chrono, R1, wszystkie Elfy, Flysurfer Sonic, F-One (nie pamiętam nazwy).
Flysurfery Speed 1-4 jak najbardziej mogą startować. Petery Lynny również. Znacie jakieś inne?

Przepraszam za błąd chodziło mi żeby nie banować Edga :) Czyli co z latawcami chyba już ustalone :thumbsup:

BraCuru pisze: Co do zawodników z Forda itp. chyba listy startowe 2014/2015 powinny wchodzić w grę bo co np. kiedy ktoś wymyśli że nie będzie startował w race tylko dlatego żeby startować z amatorami z zdobywać nagrody??

Listy startowe? Pełne :shock:
Obejrzyj sobie drugą połowę peletonu i pomyśl, że zabierasz frajdę totalnym amatorom rejsingu. Sprawdź proszę.

Jezu, w race startowało aż 50 osób :shock: :shock: :shock: nie myślałem że aż tyle, no to trzeba tylko wyznaczyć od którego miejsca jest się PRO :D

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2015, 17:52

kw92 pisze:Czyli co z latawcami chyba już ustalone :thumbsup:

Chyba tak. Proponuję komisji taki zapis:
Dopuszczone są wszystkie istniejące latawce dmuchane oraz wszystkie latawce komorowe poza następującymi: Ozone Chrono, Ozone R1, Flysurfer Sonic-FR, wszystkie Elf oraz komórką F-One.

Jezu, w race startowało aż 50 osób :shock: :shock: :shock: nie myślałem, że aż tyle, no to trzeba tylko wyznaczyć od którego miejsca jest się PRO :D

Widzisz Krzysiu teraz w czym problem...
Myślę, że będziemy zmuszeni wykorzystać ranking pzkite 2014.
Bo jak zapiszemy, że aktualny ranking i np top 15 a na pierwsze zawody przyjedzie 10 prosów i 5 nowych amatorów to wówczas z automatu wywalamy ich z zabawy w indywidualnej klasyfikacji co może być dla nich policzkiem.

kw92
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2015, 19:26

BraCuru pisze: Jezu, w race startowało aż 50 osób :shock: :shock: :shock: nie myślałem, że aż tyle, no to trzeba tylko wyznaczyć od którego miejsca jest się PRO :D

Widzisz Krzysiu teraz w czym problem...
Myślę, że będziemy zmuszeni wykorzystać ranking pzkite 2014.
Bo jak zapiszemy, że aktualny ranking i np top 15 a na pierwsze zawody przyjedzie 10 prosów i 5 nowych amatorów to wówczas z automatu wywalamy ich z zabawy w indywidualnej klasyfikacji co może być dla nich policzkiem.

Kurcze, no to rzeczywiście ciężki orzech do zgryzienia :/ jak bym coś wymyślił to się podzielę ;)

Awatar użytkownika
mlodziak
Deska: RRD K-Rapida
Latawiec: RRD Addiction MKIV
Postawił piwka: 2 razy

Post16 kwie 2015, 21:39

To może puszczajmy wszystkich? Każdy kto chce (oczywiście z OC). Dmuchańce. losowanie nagród to naprawdę świetny pomysł!

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post16 kwie 2015, 22:53

Bardzo fajny pomysl, wielkie brawa dla BraCuru! Dorzuce swoje 3 grosze, przedstawie swoj punkt widzenia: Moim zdaniem: nie ma co za bardzo kombinowac. To nie maja byc profesjonalne zawody (ktorych troche juz jest), tylko to ma byc zabawa, przyjemnosc, przygoda. Raczej nikt z amatorow nie bedzie tam jechal z niewiadomo jakimi ambicjami by wygrac wyscig race na TT. Wiekszosc pojedzie tam by zwyczajnie dla frajdy i zabawy sie poscigac, popatrzec, spotkac z innymi. Tak jak ostatnio scigalem sie z kilkoma zupelnie przypadkowymi ludzmi na spocie: zwykle przecietne latawce (oni: 2 Rebel`e, jeden jakis stary - chyba Airush, jeden C-Shape Hadlow Pro, ja: Catalyst), wszyscy po TT, nie wieksze jak 140, gdzies mialem (podobnie jak oni) kto wygra, chodzilo o same sciganie sie, zabawe, przyjemnosc. I bylo fajnie.

I to z zalozenia maja byc zawody wlasnie dla takich zwyklych, przecietnych kajterow. A zwykly przecietny kite`r plywa na dmuchanym latawcu 10-12m i desce TT 132-138. I chodzi o to by byly to zawody wlasnie takich ludzi na takim sprzecie. I tego warto sie trzymac. I skoro tak to zasady powinny byc mozliwie jak najprostsze: by startowaly osoby wlasnie na sprzecie na ktorym zazwyczaj plywaja, na sprzecie na ktorym plywaja zwykli przecietni kajciarze - czyli "normalny" sprzet o "normalnych" rozmiarach.

Latawce dmuchane do rozmiaru 17m? (jak bedzie slaby wiatr) i deska TT do rozmiaru 165? (tez jak bedzie slaby wiatr), 4-5 "zwyklych" finow (bo te wieksze maja po 5 finow). Latawce komorowe odpadaja. Jedna runda dla amatorow. Jedna runda dla pro`sow, a Ci beda mogli plywac na czym sobie tylko zazycza (komorowy z hydroskrzydlem? - no problem). Potem druga runda: Ci najlepsi z amatorow beda sie scigac z prosami. Pro`si z racji umiejetnosci juz maja przewage, wiec gdyby jeszcze startowali na swoim "lepszym" sprzecie... to by mocno zostawili amatorow w tyle... dlatego wtedy tez przerzucaja sie na TT i dmuchanca. Nagrody: osobno dla amatorow, osobno dla zawodowcow. Drobne upominki w drodze losowania (jakies np. rekawice, kaptur), glowne nagrody dla najlepszych. Ludzie wczesniej starujacy w innych raczej "dla zaawansowanych" zawodach nie startuja w konkurencji dla amatorow. OC obowiazkowe, opcja kupienia OC na miejscu = sposob na przyciagniecie/wkrecenie firmy ubezpieczeniowej w sponsoring.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2015, 18:47

Fordon pisze: To nie maja byc profesjonalne zawody (ktorych troche juz jest), tylko to ma byc zabawa, przyjemnosc, przygoda. Raczej nikt z amatorow nie bedzie tam jechal z niewiadomo jakimi ambicjami by wygrac wyscig race na TT. Wiekszosc pojedzie tam by zwyczajnie dla frajdy i zabawy sie poscigac, popatrzec, spotkac z innymi.

Zgoda - 100%

I to z zalozenia maja byc zawody wlasnie dla takich zwyklych, przecietnych kajterow. A zwykly przecietny kite`r plywa na dmuchanym latawcu 10-12m i desce TT 132-138. I chodzi o to by byly to zawody wlasnie takich ludzi na takim sprzecie. I tego warto sie trzymac. I skoro tak to zasady powinny byc mozliwie jak najprostsze: by startowaly osoby wlasnie na sprzecie na ktorym zazwyczaj plywaja, na sprzecie na ktorym plywaja zwykli przecietni kajciarze - czyli "normalny" sprzet o "normalnych" rozmiarach.

Zgoda - 80%
Jak mamy pływać wydajnie to na 12m latawcu nie po hulasz za bardzo przy 10kts. Nie zapominaj że wówczas wachluje się latawcem a w grupie 20 osób na linii startu... wiesz jak to się skończy. Dlatego brak ograniczenia rozmiarówki - chcemy aby była bezpieczna zabawa przy 10kts.
PS. Na swoje pierwsze zawody racingu w 2009 chyba wykopałem od kumpla Crossbowa 12m z 2005. Dla mnie to był szok bo wówczas pływałem przez cały sezpn w Polsce i na świecie tylko na dwóch latawcach: 9 i 7m!
Zmierzam do tego, że chcesz mieć pewność udanego startu pożyczaj lub nabywaj jakąś starą 17tkę i już. Możesz kupić ją za totalne grosze :idea:

Latawce dmuchane do rozmiaru 17m? (jak bedzie slaby wiatr) i deska TT do rozmiaru 165? (tez jak bedzie slaby wiatr), 4-5 "zwyklych" finow (bo te wieksze maja po 5 finow). Latawce komorowe odpadaja.

Zgoda - 80%
Dla Ciebie 17m będzie akurat na 10kts a co ma powiedzieć amator co waży 110kg a chciałby też spróbować?

Jedna runda dla amatorow. Jedna runda dla pro`sow, a Ci beda mogli plywac na czym sobie tylko zazycza (komorowy z hydroskrzydlem? - no problem). Potem druga runda: Ci najlepsi z amatorow beda sie scigac z prosami. Pro`si z racji umiejetnosci juz maja przewage, wiec gdyby jeszcze startowali na swoim "lepszym" sprzecie... to by mocno zostawili amatorow w tyle... dlatego wtedy tez przerzucaja sie na TT i dmuchanca.

Zgoda na 10%
Nie wiemy czy prosi w ogóle będą chcieli startować. Nie chcemy dokonywać skomplikowanych działań na jednej wielkiej niewiadomej.
Po pierwszych zawodach będziemy mądrzejsi. Po sezonie - prawie geniusze ;)
Teraz wszystkim się podoba pomysł i jest nawet 5 osób zadeklarowanych na cały cykl. Zobaczymy ilu nas faktycznie się zjedzie. Proszę wszytskich zainteresowanych abyście rozpowszechniali info o tourze i namawiali znajomych na udział :idea:

Nagrody: osobno dla amatorow, osobno dla zawodowcow.

Zgoda - 1%
Jakbyśmy mieli dziesiątki tysięcy PLN na nagrody można byłoby o tym pomyśleć ale jestem bardzo przeciwny nagrodom dla prosów na tym etapie. To mają być nagrody dla amatorów! Pomysł z losowaniem na pewno przekaże.
Jak się okaże za rok, że TT Racing wyprze frekwencyjnie Formułę Kite to wówczas pomyślimy o właściwym nagradzaniu zawodowców i amatorów.

Drobne upominki w drodze losowania (jakies np. rekawice, kaptur), glowne nagrody dla najlepszych. Ludzie wczesniej starujacy w innych raczej "dla zaawansowanych" zawodach nie startuja w konkurencji dla amatorow. OC obowiazkowe, opcja kupienia OC na miejscu = sposob na przyciagniecie/wkrecenie firmy ubezpieczeniowej w sponsoring.

Zgoda - 100%

Dzięki za pomysły :thumb:

Wróć do „Forum Główne”