Kite na IO w Rio 2016

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post07 maja 2012, 15:21

kowal pisze:Hmmm na Rsx jak nie wieje to zawsze można pompę zrobić a na latawcu dupa
Dziwna jak dla mnie decyzja o zamianie tych dyscyplin!! Co nie zmienia faktu, że kibolem będę radykalnym :thumb:

Kowal w zeszłym roku w Sopocie były na raz zawody KS i WS race. Zapytaj się Adama albo kogoś innego z ekipy race jak to wyglądało dokładnie z tą pompą.

http://www.youtube.com/watch?v=oaKyj4z3 ... page#t=76s

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post07 maja 2012, 15:27

Igrzyska Olimpijskie to raczej już nie wzniosłe idee i wspaniali bohaterzy, a wielkie pieniądze i czas reklamowy. Prawdopodobnie większość z szanownej komisji stwierdziła że bardziej widowiskowy, co za tym idzie ma większa oglądalność i można lepiej sprzedać, jest kiteboarding niż Panie i Panowie pompujący na RSX. Wielka szkoda, że jednym posunięciem komisja skreśla lata poświeceń i przygotować znacznie większej społeczności "wyścigowej" aniżeli społeczności race w ks. Dla nas zdecydowanie są dwie strony medalu. Jedna taka że ks na olimpiadzie zwiększy zainteresowanie tym sportem, co sie przekłada na obroty producentów sprzętu jak i na organizatorów wszelakich imprez ks i łatwość pozyskiwania sponsorów. Druga strona medalu to tłok na spotach i wzrost zagrożenia ze strony mało doświadczonych ks.

A jak to będzie wyglądało u nas z powoływaniem kadry skoro nie istnieje żaden związek?

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post07 maja 2012, 18:32

Zamiast euforii, trochę realizmu:

1. bez sensu że KS wchodzi kosztem WS. dla mnie to mega słabe... lepsza wersją byłoby WS + KS jako pokazówka w 2016, i oba sporty w 2020.

2. tłumów na plażach i spotach nie oczekiwałbym, poziom "wejścia" w postaci kosztów sprzętu czy związanych z wyjazdami kite/czy jazdą na kite skutecznie zmniejszy ilość chętnych, i tu sie to nie zmieni - dla wielu nadal rekreacyjny wyjazd do Egiptu czy na Rodos będzie szczytem możliwości.
gdzie też to "cost effective" o którym się mówi ?!

3. nie wiem jaki pomysł ma IKA czy producentów sprzętu na promocję. nie oczekiwałbym jakiegoś znacznego skoku obrotów, zwiększenia produkcji. jeśli nawet to nastąpi, pojawi sie wielu nowych chętnych i w efekcie - wszyscy dalej będą na tym samym poziomie. kasy z "branży" nie będzie. chyba ze mówimy że w barterze będą "sponsoringi" lub "po upustach". mentalnie nie widze na dzień dzisiejszy "umiejętności rozwoju sportu", jaki miał np. Burton w snb. raczej oczekiwałbym prymitywnego pompowania "balonika" ludzi KS którzy w zderzeniu z korpo i normalnym światem marketingu, mediów polegną. będzie też pewnie cała zgraja różnych sezonowców i cwaniaków przy okazji.

4. co do "kasy zewn." może i będzie łatwiej na zawody, ale to będą obierki... mało które korpo wyłoży X, dla 25-50 osob na plaży i znikomej promocji w mediach /w PL/.
zawodnik utrzyma się z takiej kasy? wystarczy policzyć ile kosztuje kilka miesięcy treningów,sprzęt, życie vs. to ile wykładają sponsorzy.
ilu zawodników na świecie jest w stanie utrzymać się z KS? ilu musi dorabiać jako instruktorzy albo liczyć na rodziny?

5. racing na pewno ma szansę zyskać, zawodnicy też. tutaj kasa sie może pojawić , ale umówmy się w anglosferze.
zaraz pewnie pojawią się animozje...

6. co do KS FS, globalnie pewnie bedzię na plus, ale nie tak duży jak oczekuje się. KS to nie bieganie czy triathlon gdzie zrobiono całą profesjonalną otoczkę /zanim te sporty były mega niszowe.

7. warto też popatrzeć co działo i dzieje się w snb. jakie tam popełniono błędy..

8. cieszyć olimpiadą się trzeba, ale ja jakoś nie potrafię... dla mnie to, co najmniej 4 lata za wczesnie, KS nie jest na to przygotowany.

9. prywatnie, olimpiada mnie ani ziębi, ani grzeje - każdy ma swoje zajawki i swój sposób przeżywania KS. i niech tak pozostanie.

10. tak czy inaczej, kończy się epoka beztroskiego KS. ta decyzja mniej lub więcej będzie dotyczyła wielu.

nie mówię że nie będzie sukcesów, czy nie zyska KS. ale "złotych" klamek tu nie bedzie :thumb:

Awatar użytkownika
Butcher
Deska: SS Crisis
Latawiec: SS Rally
Postawił piwka: 27 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post08 maja 2012, 16:02

takie tam...

phpBB [video]

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post08 maja 2012, 16:38

Tak sobie myślę, może ci lobbyści ich upalili za mocno przed głosowaniem czy jak?
Pojawiają się plotki o petycjach i próbach cofnięcia tej głupiej decyzji, więc może niebawem będzie można się podpisywać...

Żeby nie było, jestem za kite, tak ale dodatkowo, obok RS:X ( po delikatnym liftingu )

Smokie
Kontaktowanie:

Post08 maja 2012, 16:46

Crazy Horse pisze:Tak sobie myślę, może ci lobbyści ich upalili za mocno przed głosowaniem czy jak?

A Ty myślałeś że co ? Przecież za tym wszystkim kryje się stary hipis R.Branson i to on kupił te całe Igrzyska :P

Obrazek

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post08 maja 2012, 21:59

Awatar użytkownika
Leonid
Deska: 77 Yamay
Latawiec: Ozone C4, Catalyst
Postawił piwka: 4 razy

Post09 maja 2012, 11:28

http://sport.wp.pl/kat,1870,title,Boles ... caid=1e6ab

To chyba dobra wiadomość ? Tylko jak to jest z tą światową czołówką ?

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2012, 21:40

Jakby ktoś z was chciał poczytać "merytoryczny inaczej" materiał z Natemat.pl zapraszam
http://natemat.pl/13571,nasi-zeglarze-b ... mpijskiego
Pamietajcie, jest nas kilkudziesięciu w tym sporcie plażowym :lol: :lol:

Kto puszcza taki materiał? Rozumiem że temat grzany, ale coś takiego. Media, ah te media...

Smokie
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 08:48

Awatar użytkownika
desperadek
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 11:32

zaq pisze:Pamietajcie, jest nas kilkudziesięciu w tym sporcie plażowym :lol:

Myślę, ze chodzi o ilość zawodników startujących w zawodach. I jeśli liczyć tylko race to i tak przesadzona ilość. Ktoś kto zajmuje się kolarstwem na olimpiadzie nie zalicza mnie do kolarzy bo jeżdżę raz w tygodniu na wycieczkę z dziećmi.
Patrząc na temat z perspektywy polskiej to zła decyzja, ale rozumiem że nie Polacy ją podejmowali.

burek
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 12:42

Crazy Horse
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 14:57

burek pisze:Robi się coraz ciekawiej:)

http://sport.wp.pl/kat,42436,title,Judo ... omosc.html

Spokojnie kajta Tomka nauczyliśmy ale na kite race go nie wpuścimy :P

Wracając do tematu, to nie mogę się doczekać, pierwszego głosu, że usunięcie WS to dobry wybór, że to dobrze dla klubów i zawodników.
Więc ponownie pytam co za głąby tak głosowały ?
Na Sieplywa pojawiło się info, że decyzja jest do cofnięcia :idea:

KITE in IO - OK ale razem z WS :pray: :pray: :pray:

Crazy Horse
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 16:05

PETYCJA ZA PRZYWRÓCENIEM WS jkby ktoś miał ochote się wpisać

--> http://www.change.org/petitions/isaf-ke ... tton_modal

surfoteka
Deska: North Gonzales
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 21:37

czytajac wiekszosc postow nie moge oprzec sie wrazeniu ze jest to zaskoczenie dla wszystkich...., mam nadzieje ze sie to pouklada i kite nie popelni bledow starszego brata - windsurfingu ( b.drogie, przestarzale konstrukcje monotypowe), w cofniecie decyzji raczej juz nie wierze to strasznie zatwardziale srodowisko, teraz trzeba sie na tyle zorganizowac abysmy dalej byli potega na swiecie ( polecam ostatni ranking Pucharu Swiata RSX)

mężczyźni
http://www.sailing.org/15_9490.php?incl ... ate=latest

kobiety
http://www.sailing.org/15_9490.php?incl ... ate=latest

jest to wydarzenie bez precedensu aby jeden kraj tak zdominowal rywalizacje na swiecie, chcialbym aby niektorzy nasi kite race hura optymisci juz zabrali sie do solidnej roboty, oczekiwania wynikow beda bardzo duze, ze strony kibicow, mediow, sponsorow itp, zadne picowanie nie pomoze...
deskarze zostawiaja po sobie "powazne brzemie odpowiedzialnosci :)"
a ja naprawde nie moge sie juz doczekac przyszlorocznych konfrontacji i wierze w naszych zawodnikow tzn tych z kite i tych z RSX czy FW, oby poszlo nam w Londynie ( Pont i Zosia) oraz w Rio..

Wróć do „Forum Główne”