CZy nie widzicie zagrożenia ?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Bad-Max
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 22:43

Sory, mialem juz nie pisac, ale normalnie rece mi opadaja...

Kobieto to do Ciebie:

1) naucz sie czytac dokladnie, bo zarzucasz mi rzeczy nieslusznie!

2) kultura dyskusji tez chyba jakas obowiazuje nie?

3) kup sobie kodeks cywilny i przestudiuj nastepujace artykuly:

a) Art. 43 index 1 - na poczatek [przedsiebiorca - definicja]
b) Art 24 - jako nastepne w powiazaniu z punktem "a" [zagrozenie dobra osobistego]
c) Art. 43 index 10 [naruszenie prawa do firmy]

p.s
przepisywac art mi sie nie chcialo

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post14 cze 2005, 22:50

Kleszczu wez idz poplywaj ... pier... ze dwa razy pozadnie baniakiem o wode... moze nabawisz sie amnezi i zapomnisz o istnieniu kiteforum.pl...

singx - nie sadzisz ze to nie widzialna renka rynku zadecyduje o ilosci szkolek, co do Gardy we Wloszech nie ma co sie dziwic ze zabroniono plywania na Kicie, wypadki byly tam na pozadku dziennym...

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 23:19

singx: to po ki gwint piszesz o promocji na kurs do końca czerwca i trwającej rozbudowie bazy :?: :wink:
nie pierwszy raz scieme ladujesz
a ja nie pierwszy raz na nią odpowiadam
...fotką sprzed kilku dni??
chcesz z jutra też :?:

piszesz ze poważnie się nie da:
poważnie tzn PO TWOJEMU mam myśleć??
stary, u nas na akwenie póki co NIE MA PROBLEMU ZAGESZCZENIA
jak bedzie dam znać..

zmeczylem się, uderzam w kimono, moze rano zawieje :idea:

pa

Awatar użytkownika
sampan
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 23:22

Jak ustawodawcy się jorgną, że tu powstał taki problem to natychmiast znajdą jakieś genialne rozwiązanie problemu: ustalą że są duże latawce i małe i jeśli jest mało ludzi to mogą pływać na dużych a jak ludzi jest za dużo to wolno im pływać jedynie na maleńkich... Ja tam usypie sobie prywatna łachę na samym środeczku zatoki i to będzie to moja własność - będę miał wszystkie kwity na ten piach :twisted: A jak mi przyjdzie ważny pan inspektor z awanturą to go tylko grzecznie zapytam:
A TY CO MASZ W ZUPIE? 8)

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 23:25

Ja już się pogubiłem w dyskusji. Ale jeśli chodzi idzie o zmniejszenie ilośći wypadków -> zmniejszenie tłoku, jedynym rozsądnym rozwiązaniem są strefy ws/ks. Tylko się zastanawiam czy zrobienie czegoś takiego na Helu jest wogóle możliwe, bo chyba o tym terenie domyślnie rozmawiamy.

morlov
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 23:29

A wg mnie strefy ws/ks nie sa dobry rozwiazaniem. Wydaje mi sie ze bardziej niebezpiecznie bedzie jak np. 20 kajtow bedzie plywac na jednym campingu niz wymieszani z ws na trzech...

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post14 cze 2005, 23:36

morlov pisze:A wg mnie strefy ws/ks nie sa dobry rozwiazaniem. Wydaje mi sie ze bardziej niebezpiecznie bedzie jak np. 20 kajtow bedzie plywac na jednym campingu niz wymieszani z ws na trzech...

Właśnie dlatego napisałem że na hellu nie ma takiej opcji. Ja coprawda nigdy nie pływałem na spocie z podziałem ws/ks ale wydaje mi się że milej jest mijać się z innymi kiterami zgodnie z obowiązującymi zasadami niż zachaczać linkami o maszty :).

ZaŻenowany

Post15 cze 2005, 00:13

och dżizas !
po co te uniesienia ??
czytaj dokładnie - promocje dotyczą terminu od 26 czerwca a to jeszcze 11 dni ! fotek nie potrzebuje !
wracajac do tematu:
prawda jest taka, ze nikt z nas nie chce zakazów
ale skoro ludzie o tym gadają to tzrba o tym myslec z tyłu głowy, co zrobic aby do tego nie doszło. bo niestety jak zycie opkazuje jak sie jacyś krawaciarze przyczepią to ... mozemy sobie pisac !!!
mysle ze trzeba sie wziac w kupę, zawrzec pakt o przestrzeganiu bezpieczenstwa i ew jakims rozwiazaniu, które obowiazywałoby wszystkich (czyt. szkółki), bo to ich (mojej tez) ten problem głównie dotyczy !
pozdro

Awatar użytkownika
QBIX
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 00:16

b) Art 24 - jako nastepne w powiazaniu z punktem "a" [zagrozenie dobra osobistego]

Bad-Max, Ty juz bierzesz twarde?? jak sie po tym plywa??

napisz cos jeszcze bo mi lzy przestaly leciec!!

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
kasya
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 01:05

Bad-Max pisze:Sory, mialem juz nie pisac, ale normalnie rece mi opadaja...

Kobieto to do Ciebie:

1) naucz sie czytac dokladnie, bo zarzucasz mi rzeczy nieslusznie!

p.s
przepisywac art mi sie nie chcialo

Chłopcze... przeczytaj mnie uważnie bo nie będę powtarzać...

System prawa jak sama nazwa wskazuje jest systemem czyli zbiorem aktów prawnych powiązanych ściśle ze sobą. W PL aktem nadrzędnym w tym systemie jest konstytucja, która reguluje nie tylko system prawa ale i normy społeczne. Nie możesz wobec tego wywlekać ze środka systemu jednego art./zdania, które ma się w dodatku nijak do całej sytuacji. Od kiedy pływanie na kajcie jest działaniem bezprawnym??? bo art, które podajesz mówią o działaniu bezprawnym wymierzonym w cudze dobra osobiste...

Na przyszlosc dobra rada (to już druga w dniu dzisiejszym)... najpierw cos pokaż zanim zaczniesz kozaczyć... żeby sie nie okazało, że jesteś za krótki :roll: i nie pisz proszę takich rzeczy jak powyżej bo tylko się kompromitujesz... a po co Ci to... tak przed sezonem :wink: :lol: :lol:

pozdro,
Kasya

Awatar użytkownika
dr. borian
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 01:24

Lord Neykon pisze:Kleszczu wez idz poplywaj ... pier... ze dwa razy pozadnie baniakiem o wode... moze nabawisz sie amnezi i zapomnisz o istnieniu kiteforum.pl...
:thumb: to bedzie najlepsze rozwiązanie... :clap:

Alinek
Deska: Nobile
Latawiec: Nobile
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 01:26

ustalą że są duże latawce i małe i jeśli jest mało ludzi to mogą pływać na dużych a jak ludzi jest za dużo to wolno im pływać jedynie na maleńkich...

Genialna mysl :!:
Uf, dobrz ze plywam glownie na malych, to zwieksza moje szanse na wodzie.

Mysle, ze te wszystkie klotnie to efekt braku wiatru, niemoznosci doczekania sie wakacji... i ciezkej sesji na prawie? :D

Awatar użytkownika
Jancio Wodnik
Deska: aDECHAde.com
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 09:18

.......... UWAGA NA BOBRY !! :) ......... Jeden z komentarzy, który przychodzi mi na myśl

Przepraszam szanownych właścicieli szkółek i tych nowych i tych starych za pytanie....... Podobno ( podkreślam), aby móc legalnie prowadzić szkółkę należy spełniać kilka podst. warunków. Jednym z nich jest posiadania min 4 metrowej motorowej łodzi asekuracyjnej........... ILU Z WAS TAKĄ POSIADA ??

Prawda jest taka, że to całe pieprzenie o aktach ( prawnych :) ) i konstytucji w zderzeniu z rzeczywistością wypada blado.... Konstytucja dla jednostki TAK
Ale jeżeli prowadzisz szkółkę stajesz się przedsiębiorcą! I obowiązuje cię aktualne prawo! Smutna prawda jest taka ( pisałem to już w ub. roku w jednym wątku), że może dojść do wypadku kursanta ( rozdzielmy te dwa pojęcia kajciarz i kursant) raz, że będzie to woda na młyn przeciwników KS zacznie się biadolenie właścicieli szkółek, że są ofiarami nagonki a tak naprawdę sami sobie będą winni, bo zapomnieli o podst. zasadach bezpieczeństwa w pogoni za klientem.......

Pokochałem Hel dwa lata temu :) podobał mi się klimacik, jaki tu panuje... Ale przeraża mnie to, w jaki sposób ludzie podchodzą do tematu nauki.

1. Ilu z was ma oficjalnie zgłoszoną działalność gospodarczą (odn prowadzenia szkółki)??
2. Ilu z was ma pojęcie, jakie wymogi zgodnie z ob prawem stawiane są przed właścicielami szkółek a ilu z was je spełnia????
3. Ilu z was zatrudnia instruktorów na umowy (o prace, zlecenie, o dzieło)
Jeżeli dojdzie do wypadku szczeniaka na wodzie z instruktorem bez kwitów to rodzice (może prawnicy) takiego "kursanta" wyprują wam flaki i rozwieszą na płocie kampingu a potem skończą w sądzie.
4. Ilu z was posiada ubezpieczenie OC szkółki, (które jest goowno warte, jeżeli uchybicie, któremu kolwiek z powyższych pkt.) w pełnym zakresie??

O sprzęt już nie pytam....

Odp. sobie sami. I jeszcze raz proszę...... Nie mieszajcie pojęć

kajciarz - koleś, który ma jebla na pkt., kajta i potrafi się nim bawić :)
kursant - kandydat na kolesia, który ma jebla :)
Właściciel szkółki to przedsiębiorstwa i jego pracownicy (instruktorzy)- ludzie pierwszego kontaktu mający zrobić z kursanta - kajciarza

I jeszcze jedno to, że ktoś jest zajebistym riderem nie znaczy, że będzie prowadził dobrą szkółkę, czyli przedsiębiorstwo...... Na szczęście na helu jest kilku riderów, którym to nieźle wychodzi :) i dobrze, ale to nie jest normą!

Tak więc nowy sezon przed nami :) i wszystki serdecznie życzę żeby był udany :)

pzdr 4@

JW

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post15 cze 2005, 10:11

z ciekawosci: SKĄD wziąleś info o min. 4ro metrowej lodzi jako wymogu?
ja w Kapitanacie NIC o TYM nie slyszalem :roll:
druga kwestia a propo: szkoda że ten kto tworzyl to potencjalne "info" nie prowadzi szkoly wlasnie, tylko stanowi to prawo.. (potencjalnie - bo jeszcze nie odpisaleś SKĄD to wziąleś)
dlaczego?
wiesz jakie zanurzenie ma taka lódź?
jak dlugą kolumnę silnika?
odp: znasz glebokość Zatoki? TU gdzie uczą się kursanci?
tyle..
Kwestie powyzsze powinnieneś wziąć pod uwage, nie są Ci obce, jako zapalonemu motorowodniakowi. (a propo, też z ciekawości: ile razy zaciągnąleś glonów w dyszę maszyny? :wink: )

co do dalszych punktów, nie spodziewasz się chyba, że wszyscy wlasciciciele szkól zaraz tu poskanują swoje dokumenty :wink:
nie będę się licytowal ani TYM ani ..stazem posiadania licencji PZMot i NW :wink:

JESZCZE RAZ POWTÓRZE, DO TEMATU:
Jak JA chce poplywac - plywam zwazając na tych co se nie radzą i biorąc na siebie odpowiedzialność
natomiast jak chce się pouczyć nowych rzeczy - spadam w puste obszary, np dalej od brzegu lub pomiedzy kempingi
PÓKI CO nie ma tloku, a co bedzie za kilka lat..

zobaczymy jak dożyjemy :wink:

ZaŻenowany

Post15 cze 2005, 10:23

i o takie (czyt. w takim tonie) wypowiedzi chodzi - z konkretami i na temat !
dzieki !

pedro

Wróć do „Forum Główne”