Kilka niusów z Zatoki Puckiej

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
bartesso
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 17:17

yanosik pisze:eko-oszołoma!!!

eko-szołomem przestaje być wtedy jak dostanie kase. kiedyś miałem zamówienie na wyposażenie biura Federacji Zielonych Gaja, niby wszyscy pracowali tam społecznie po 10 godz. dziennie a jeździli dobrymi SUVami.
Za zniesienie protestów dostawali kase pod stołem.

promokite
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 19:54

eska pisze:
promokite pisze:W budowie jest spory Hotel SPA.

To chyba jakiś niewypał, bo co to za biedny inwestor, który buduje tak powoli ? Zbiera kase w między czasie?

Jakby komuś zależało i miałby pomysł, to bo to postawił w 1,5 roku żeby jak najszybciej się inwestycja zwróciła.

Masz 100% racji ale...tak jak jest ma być, z woli inwestora. I jest to przemyślana decyzja. Ale niestety, inwestycja wydłuza się w czasie.

promokite
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 20:09

yanosik pisze:Ja jestem za ochroną przyrody i niektórych enklaw przyrodniczych, ale to co piszesz, to już przeczy zdroworozsądkowemu ekologicznemu myśleniu, a uwypukla chęć zaspokojenia chorych ambicji jakiegoś eko-oszołoma!!!

Tam chodzi o dwie sprawy. Foki i ptaki. Z fokami jest tak jak z Yeti albo potworem z Loch Ness. Niby ktos tam jakąś widział, ale jak zaczniesz sie dopytywać to wszyscy nagle zaczynają kombinować, że i owszem ale to kolega widział, ale to jednak nie foka chyba, a może to jakas kłoda pływała a okulary mi zaparowały itp itd. Z tego co mi wiadomo, nie ma żadnego dowodu , zdjęcia, odcisku łapy , cokolwiek zeby mówić o obecności fok w tym miejscu. Predzej wieloryb sie trafia i owszem...Co do ptaków - to nie jest żadne siedlisko ani wylegarnia. Tam nie ma zadnych gniazd. Ptaki nie sa głupie i w tak niegościnnym miejscu nie organizuja sobie rozrodu. Ot po prostu przelatujące ptaki sobie tam na chwilę odpoczną i tyle. Do żerowania i rozmnażania mają lepsze warumki na brzegu z o wiele lepszymi mozliwościami znalezienia schronienia czy pokarmu na terenach zielonych. Chocby w rezerwacie ptactwa BEKA w okolicy Osłonina/Mrzezina. Także IMHO żadne z tych argumentów ekologów do mnie nie trafia. A jak dasz im palec to bedą parli żeby zrobic to o czym Kargul pisze. A to już bedzie mało śmieszne. :(

promokite
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 20:10

Ziomek. pisze:
promokite pisze:.. Przy samym brzegu jest dość mocno porowaty, ze 100-200m dalej(tyle co widziałem przez lornetkę) płaski, idealny na snowkita ..

chyba nie do końca :wink:

pzdr

Oj tam, oj tam - wiadomo o co chodzi :D

Awatar użytkownika
Kargul
Kontaktowanie:

Post26 sty 2010, 20:17

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o...
Unia lubi takie akcje.

promokite
Kontaktowanie:

Post09 lut 2010, 20:12

bubi pisze:NIE DLA PARKU NA RYFIE MEW...czas rozpocząć jakiechś działania bo tylko chvila i zamkną nam cały półvysep

Sa wymierne działania:
http://tinyurl.com/ya8uje7

Ale oponenci tez nie próżnują:

http://foka.wwf.pl/
No i sa dość mocni. W TVN juz lecą, wyciskające łzy z oczu reklamy. Maja kupe kasy z unijnych funduszy a ludzie, którzy nad zatoka nie bywają i nie wiedzą o co tak naprawdę chodzi, mogą stac się ich sprzymierzeńcami. To nie jest takie trudne. Chwytającymi za serce spotami reklamowymi i innymi akcjami, mogą ten rezerwat na Ryfie Mew przeforsować. Tyle że IMHO to bedzie tylko początek(dla wielu lokalesów początek końca).A jak im sie uda to na 100000% zażądają więcej. To bedzie niestety tylko kwestia czasu...

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post09 lut 2010, 20:21

z tego nic nie będzie dalej będzie tak jak jest :idea: :!: :idea:
za dużo maja do stracenia nasi lokalni Politycy :idea: :!: :idea:
ale ja tego nie mówiłem, bo się nie znam :wink:

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post09 lut 2010, 21:17

Wy tu o zielonych i rezerwatach,
a powiedzcie lepiej co wiadomo o beach barach :wink:

czareka
Deska: SU2 Carbon foilboard
Latawiec: Flysurfer Peak4 i inne
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post09 lut 2010, 23:02

Bedzie z tymi fokami i ptakami jak w Holandii, prawie wszystkie plaze sa pozamykane, bo jakies foki, czy psy morskie. W sumie z jednym kiedys oko w oko spotkalem sie w wodzie :-) ale to nie powod, zeby odrazu zamykac spoty. Do tego foka nie dawala zadnych zankow, ze jej przeszkadzam.

Proponuje juz teraz sie organizowac, bo niedlugo nie bedzie gdzie plywac na kite. "Zieloni" dostaja kase za takie projekty i szukaja gdzie by tu co zamknac.

Awatar użytkownika
fando
Latawiec: PLYNN

Post09 lut 2010, 23:22

czareka pisze:Bedzie z tymi fokami i ptakami jak w Holandii, prawie wszystkie plaze sa pozamykane, bo jakies foki, czy psy morskie.

Jeśli chodzi o NL to kiedyś tam partia ekologów (GL) próbowała pozamykać kilka plaż pomiędzy Hoek van Holland a Kijkduin dla kitesurferów , ale nic im z tego nie wyszło oprócz próby nagłośnienia w lokalnych mediach że kitesuerferzy stanowią zagrożenie dla ptactwa zamieszkującego okoliczne wydmy ( dziwne , ale Holendrzy są dziwni ) Żadna z plaż nigdy nie została zamknięta . Potem jak widzę plotka tocząca się jak śniegowa kula sprawiła że ptactwo zamieniło się w foki, czy inne psy morskie.

W Holandii nawet mimo takich znaków na większości plaż jaki wkleiłem poniżej
nikt nigdy się do nich nie stosuje i jakoś nikt nie dostaje mandatów :)

Obrazek

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post10 lut 2010, 10:53

Piękne - zakaz robienia czegokolwiek ;) Co dziwne - nie ma zakazu jeżdżenia quadami, oraz.... używania sprzętu elektronicznego i nagłaśniającego. Ale zastanawiające jest to, że na MB i z kitami nie wolno się pojawiać niezależnie od pory roku, a na koniu jeździć nie wolno tylko sezonowo... :think:

Awatar użytkownika
sasiad
Deska: SU2
Latawiec: Bananas 7 i 12m2
Dostał piwko: 2 razy

Post10 lut 2010, 14:19

Ja w Rewie pływałem, pływam i będę pływał :!:
I jakiś ekolog (tak go nazwijmy) który myśli tylko o mln euro z dotacji unijnych mi w tym nie przeszkodzi.

Zapraszam wszystkich do REWY! Pośmigamy! (w sezonie oczywiście bo suchego bolka nie mam :wink: )

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post10 lut 2010, 19:33

onzo pisze:Piękne - zakaz robienia czegokolwiek ;) Co dziwne - nie ma zakazu jeżdżenia quadami, oraz.... używania sprzętu elektronicznego i nagłaśniającego. Ale zastanawiające jest to, że na MB i z kitami nie wolno się pojawiać niezależnie od pory roku, a na koniu jeździć nie wolno tylko sezonowo... :think:

no proste, zimą nikt na plazy w holland raczej sie nie opala, no a latem sorry, nie chciałbym żeby mi się taki konik zesrał 20 kilogramową kupą na kocyk... , dzieci tez mogłyby sie pomylić i zamki z "plasteliny" budować

Awatar użytkownika
wirus12
Deska: JOKE, 666, 77
Latawiec: RPM, FUEL
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post10 lut 2010, 20:44

ide sobie spacerkiem z chalup do władka 5. Maja pusto nikogo , zywej duszy , zero wiaterku , bo inaczej bym byl na wodzie z daleka wygladalo to jak drzewo a tu moje zdziwienie

Obrazek

:)

bubi
Kontaktowanie:

Post10 lut 2010, 21:39

no i jak moglibyśmy zaszkodzić tym słodkim stvorzeniom.....niec no mi ktoś to vyjaśni......

Wróć do „Forum Główne”