IKO Continuing Education - nowy pomysł IKO na USD :)

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
jachu
Deska: Ronix Kinetik STD
Latawiec: Sesitec 2.0
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post16 mar 2009, 18:21

pozycja "school/training manager" zostala wlasnie wprowadzona w IKO, wiec beda pewnie inne wymagania, przynajmniej dostalem e-mail z taka informacja, pewnie tak jak inni, wystarczy go przeczytac dokladnie, ja tylko rzucilem okiem ;)

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2009, 08:41

no ja też rzuciłem - dla takich osób został wprowadzony kurs, można na nim zarobić 4 pkt. A co z pozostałymi 3, skoro taki instruktor nie uczy;) Kolejny kursik?

zabawne jest to że IKO pisze, że założeniem programu jest to, że instruktor pracujący tak czy inaczej zdobędzie punkty

According to previous IKO standards, all Instructors should have already been purchasing Kiteboarder cards and feedback credits to properly validate their students. The number of CEPs an Instructor needs to earn has been calculated according to these standards.

So, a responsible Instructor will naturally earn the necessary amount of points by purchasing feedback credits and cards (or Pro Instructor packs), getting insured with IKO Instructor insurance, and perhaps taking an online course to add to his or her teaching qualifications. In addition, remember that higher level Instructors need to earn fewer points, so once a Level 1 Instructor passes the Level 2 Exam, his CEP requirement will decrease.

a "zapomnieli" o tym że większość z tych pracujących jest właśnie w szkółkach, gdzie nie trzeba kupować kredytów.

Pomijam już np temat kursu przypominającego instruktorom reguły prawa drogi...ech.

przemass
Kontaktowanie:

Post17 mar 2009, 08:45

sorrki shity net - zdublowało mnie:/
Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, 18:25 przez przemass, łącznie zmieniany 1 raz.

jachu
Deska: Ronix Kinetik STD
Latawiec: Sesitec 2.0
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2009, 09:56

Bardziej chodzilo mi o tego e-maila:

In the past, IKO Standards have required all IKO Affiliated Centers to have a Training Manager. Through experience, however, we've found that many of our schools actually have 2 staff members that fill this position: a Manager, who handles the more business-oriented aspects of the job, and a Level 2 Instructor, who oversees the actual lessons and school activities.

That's why we've now updated the Standards to retire the term Training Manager and instead call for a Head Instructor at each of our IKO Affiliated Centers. The Head Instructor, like the previous "Training Manager," is a also a Level 2 Instructor, but his or her position is more focused on direct school supervision (Instructor oversight, gear management, client satisfaction, etc.). All schools already have general management teams, so it's import_ant to make sure that they also have an experienced Instructor who can provide leadership and oversight for the teaching team.

To better train Level 2 Instructors to fill this position, IKO has created the new online course, Become a Head Instructor. This course covers all the basics of Head Instructorship, from how to set up your teaching and riding areas to how to handle an emergency, and serves as a great reference for Instructors taking on these extra responsibilities. An Instructor completing this course will be more qualified and prepared to work as Head Instructor of your school, so encourage your Head Instructor (formerly known as your Training Manager!) to register today via IKO Online Education.

Please be aware of this change in the IKO Standards, and note that all Instructors working as Head Instructor of a Center will have to have completed the online course by September 1, 2009 to be considered valid Head Instructors.

Po uwaznym jego przeczytaniu, wynika ze, chca zachecic do kursu online, czyli jednak naciagaja na siano :?

Czyli byloby dobrze zasugerowac IKO, zeby jednak kredyty od szkolek dodawaly te cenne punkty, bedzie kurs, to bedzie mozna pogadac z examinerem, albo wczesniej wyslac pytanie, ale jak wiemy odpowiedz moze przyjsc i tak pozniej niz rozpocznie sie pierwszy kurs w Polsce ;)

el_volumen

Post17 mar 2009, 14:58

Udalo mi sie znalezc ceny i zakres materialy i liczbe CEP-ow:

• Teaching to Students with Health Conditions (3 CEP) $35
• Stretching for Kiters (1 CEP) $10
• International Kiteboarding Signs - COMING SOON! (1 CEP) $10
• Teaching to Children- COMING SOON! (3 CEP)$35
• Managing a School- COMING SOON! (4 CEP) $65
• Instructor Re-Assessment Course- COMING SOON! (12 CEP) $295

Kiteboarding & Snowkiting Instructors
• ROW (Right of Way) Rules (1 CEP) $10
• Train an Assistant Instructor (1 CEP) $12
• Become a Head Instructor (4 CEP) $65
• Become a Powerkite Instructor (4 CEP) $65
• Become a Powerkite Trainer (COMING MARCH 25) (4 CEP) $95
• Become a Powerkite Master Trainer (COMING MARCH 25) (5 CEP) $125
• Become an Examiner- COMING SOON! (5 CEP) $95

Nie mam nic przeciwko podnoszeniu swoich umiejetnosci, nie mam nic przeciwko utrzymywaniu standardów IKO na wysokim poziomie i kładzenia nacisku na bezpieczeństwo, wiedze instruktorow itd. Ale tak jak sycu napisal w pierwszym poscie, gryzie mnie to, ze wszystko rozbija sie o kase! I to wcale niemala.

A niedociagniec juz jest sporo:
-jak wynika doszlismy do tego, ze kredyty szkolkowe sie nie licza
-przemass slusznie zauwazyles ze chodzi o doszkalanie instruktorow nieaktywnych, bo Ci aktywni i tak beda up to date
-jaki jest sens proponowania instruktorom kursu z zakresu praw drogi lub sygnalow na wodzie, skoro tego mamy uczyc kursantow i teoretycznie to powinnismy znac zanim w ogole pomyslimy o byciu instruktorem
-a co bedzie w nastepnym okresie jak kursy nam sie skoncza?;)

gregot
Dostał piwko: 1 raz

Post17 mar 2009, 20:21

el_volumen pisze:-a co bedzie w nastepnym okresie jak kursy nam sie skoncza?;)

Jak to co przeciesz w ciagu roku zapomnisz wszystko i znowu dolarki wyciagna ;)

A tak na powaznie polecam tym co zangielszczeni, kiteforum.com tam sie az roi od watkow i narzekania na iko
i ogolnie nazywaja wszystkich ktorzy im daja kase lagodnie mowiac naiwniakami.

Nie ma przepisu w zadnym kraju, ktory wymagal by od instruktora posiadania karty iko.

Ogolnie iko to dla nich jeden wielki scam...

przemass
Kontaktowanie:

Post17 mar 2009, 21:52

Być moze jest to scam, być może wszyscy instruktorzy IKo to naiwniacy ;)

Ale jest to tak naprawdę jedyna możliwość weryfikacji dla instruktorów chcących pracować za granicą. Ja również przeglądając oferty pracy na świecie wybieram tylko szkółki IKO. Może niewielka pewność, ale jednak.

gregot

Post17 mar 2009, 22:47

Fakt jest taki ze wszyscy znaja iko i oni o tym wiedza i wykorzystuja, dopiero jak zobaczyli ich magiczna liczbe instruktorow i szkolek

wymyslona tam x lat temu, mysleli juz o tych dotatkowych oplatach,

bo wiedza lub maja nadzieje ze ciezko bedzie to zbojkotwac no bo... kto sie osmieli?

Czy osiagneli by taki "sukces" gdyby od poczatku byl taki klimat dolara?

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2009, 22:47

Moje skromne doswiadczenia z IKO wzbudzaja we mnie jedynie watpliwosci :?

Pisalem do nich w sprawie prawa drogi i koniec koncow korenspondencja sie urwała jak nie byli w stanie odpowiedziec na szczegolowe pytania.

Od tamtej pory regularnie otrzymuje od nich prezenty w postaci spamu a moje prosby aby wycofali mnie ze swojej ksiazki adresowej pozostają nadal tylko zyczeniem.

Poza tym nie sa w stanie kontrolowac jakosci swoich instruktorow.
IKO do zludzenia staje sie podobne do swiatowego systemu finansowego sprzed paru miesiecy :?
W skarajnych przypadkach widzialem mlodych ludzi co po dwoch miesiacach nauki stawali sie instuktorami IKO :shock:
I nie chodzi tutaj tylko o Polske. Kto byl w Rene-Egli wie o co chodzi.
Wspolczulem sympatycznemu Pawlowi z Sotavento, ze musial meczyc sie z germanską zbieraniną instruktorow, z ktorych np jeden nie byl w stanie utrzymywac wysokosci i plywał z leashem do twintipa tlumaczac swoim studentom, ze tak bezpieczniej :cry:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post18 mar 2009, 10:49

BraCuru pisze:Pisalem do nich w sprawie prawa drogi i koniec koncow korenspondencja sie urwała ...

podobnie jak na kf.pl :wink:
nie wiem czy jest choc jedna osoba ktora dala rade zmeczyc to do konca..
zreszta nie wymagaj od innych by czytali eseje - jesli przed tworzeniem ich sam nie zapoznales sie z krotkimi matarialami opracowanymi przed tym :idea:

..po dwoch miesiacach nauki mozna byc BARDZO DOBRYM instruktorem :idea:
do tego nie trzeba dwóch fakultetów na UJ konczyc..

========

tez mi sie nie podobają coraz to nowe sposoby IKO na wyciaganie kasy
ktorą muszę równiez wykladac od wieluu lat

no wlasnie - MUSZĘ?
nie - to WYBÓR :idea:

jak sie dokladniej przyjrzec - to KAŻDA instytucja w Polsce (na świecie?) TAK DZIAŁA :idea: :idea:
..tylko niektóre "urzędy państwowe" robią to w sposób przymuszony..

pzdr

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post18 mar 2009, 13:09

jachu pisze:Po uwaznym jego przeczytaniu, wynika ze, chca zachecic do kursu online, czyli jednak naciagaja na siano

Może mi ktoś wytłumaczyć, jak można podnosić swoje kwalifikacje instruktorskie on-line??? :shock:
Bo jak dla mnie to zwykła ściema i sposób na wydarcie kilku dolków!!!
Może juz niedługo pojawią się kursy dla początkujących on-line???

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post18 mar 2009, 14:36

[quote="yanosik"]Może mi ktoś wytłumaczyć, jak można podnosić swoje kwalifikacje instruktorskie on-line??? :shock: [quote]

Moge :D na przykladzie ze swojej branzy:
Kurs pozarowy mozna sobie zrobic na komputerze dzieki firmie Seagull :!: :shock: :shock: :shock: :!: Czyli zostan strazakiem on-line.
Firma ta ma prawie 100 innych kursow sprzedawanych za grube pieniadze na CD (miedzy innymi medyczne, komunikacyjne)

Koniec koncow jest taki ze klient nie ma zielonego pojecia mimo posiadanego certifikatu.
Dla przykladu mialem ostatnio takiego II oficera z chiefowskim dyplomem co mial okolo 40tu certifikatow wydanych przez rzad Filipin (wszystkie pieknie sie swiecily i holgramki tez tam byly).
W rzeczywistosci facet prezentowal poziom malpy i np nie wiedział nic statecznosci (a co to jest GM :!: ) a przede wszystkim w zyciu nie widzial ekspresu do kawy lub nie wiedzial do czego sluzy kserokopiarka :idea: :!:

...po tygodniu lecial juz do domu....

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post18 mar 2009, 14:52

zrobić kurs można tylko żadna poważna firma później nie będzie chciała współpracować z takim błaznem-strażak on-line :lol:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post18 mar 2009, 15:18

Do poczatkujacych:

Szczerze powiedziawszy unikalbym jakichkolwiek szkolek kajtowych jesli ich wlasciciele wierzą, ze mozna byc bardzo dobrym instruktorem kitesurfingu po dwoch miesiacach (od zero do bohatera, oops przepraszam instruktora).
Ja takich geniuszy nie spotkalem.
Za to widzialem już 18 latków co po polsku nie moge sie wyslowic a kajta mieli w rekach poraz pierwszy w czerwcu by w lipcu nosic szpanersko lycry z napisem "instruktor kite"...

Chyba nie tedy droga do bezpiecznego postepu...

Moja rada jest taka, aby wybierac szkoly przede wszystkim z polecenia znajomych, ktorzy zaliczyli takowe szkolenie. A najlepiej trafic do tego samego instruktora.

IKO czy inne certifikaty to czasami tylko ściema :idea: :!:

przemass
Kontaktowanie:

Post18 mar 2009, 16:27

Nie po 2 miesiącach od wejscia na deskę, ale po 2 miesiącach uczenia ( praktyki )...chyba nie zrozumiałes do konca? :wink:

Wróć do „Forum Główne”