Jakoś(ć) polskich szkółek kite

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Tajdżi

Post02 lis 2006, 17:45

koniecznie szkółka ? ? ? ?
jeszcze na wodzie nie bylem , ale nie wybieralem sie do zadnej i nie bede mial takiego zamiaru
mysle ze przy pomocy osob ktore juz plywaja lub jezdza , mozna szarpac sie samemu i brac z nich przyklad ,
zawsze rada i wskazowka slużą , przynajmniej ludzie z B-stoku :D

Moja przygoda z kite'em

pzdr
Ostatnio zmieniony 02 lis 2006, 18:47 przez Tajdżi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post02 lis 2006, 18:22

tylko, ze chodzi wlasnie o to, zeby ktos ci pokazal, jak masz kogos przy sobie, kto ci pomoze to jest jakbys byl w szkolce, nieprawdaz?

ja w szkolce bylem, bo sprzetu nie mialem a nikogo tez nie znalem, kto by mnie nauczyl. Bylo ciekawie i nie zaluje, chociaz prawda jest taka, ze moglem sie tam troche wiecej nauczyc, bo potem jak pozyczalem sprzet to niestety troche bledow popelnialem...a zrywki nie uzywalismy ani razu (tak do innego tematu), znaczy na plazy uzywalismy z kite'm na ziemi, ale z tego, co teraz czytam to chyba za malo i bede musial potrenowac to, tylko najpierw musze na latawke uzbierac...

maciekraz
Deska: SU-2
Latawiec: Neo
Kontaktowanie:

Post02 lis 2006, 21:24

Witam!
Część info na temat kita uzyskałem od kumpla który zrobił sobie podstawowy kurs jakis czas temu, a resztę wyczytałem na forum tudzież na innych stronkach. Sprzęt na początku użyczył mi ów znajomy, teraz juz próbuje na swoim. Dla chcacego nic trudnego!!! Teraz i ja moge zarazić znajomych kitem mając do dyspozycji sprzęt, wiedzę i głowę na karku. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to nieważne czy wyczytasz gdzieś zasady czy też powie Ci o nich instruktor, ważne czy będziesz sie do nich stosował.
Pzdr

kris-m
Kontaktowanie:

Post03 lis 2006, 12:16

w sprawie nauki w Polsce,

w zeszłe lato przećwiczyłem podobną historię jak opisana na początku tematu. z tą różnicą, że instruktorka była bardzo kompetentna i pomocna. uważam, że nauka w Polsce to strata czasu, o ile nie mieszka się blisko jakiegoś spotu. bo zgodnie z prawem Murphy'iego ile razy wybiorę się nad zatokę (tam właściwie jest dobre miejsce do nauki) to przestaje wiać. jak tylko wróce do domu, to kumpel z 3miasta mówi, że "włączyli dmuchawę" :evil:

także nauczony doświadczeniami poprzedniego sezonu, w tym roku pojechałem na 2 tygonie do Egiptu, wypozyczyłem sobie sprzęt (w Polsce udało mi się zaliczyć nawet IKO2) i trenowałem swoje umiejętności dzień w dzień. a jak stwierdziłem, że IKO2 to za mało, wziąłem sobie instruktora i teraz mam IKO3 8)

każdemu polecam wyjazd w miejsce gdzie wieje i jest ciepła woda. z pomocą instruktora (1 na 2 kursantów) tempo postępu jest niesamowite.

wiadomo - kasa... ale jak dobrze zakombinować można niewiele drożej spędzić 2 tyognie w Egipcie jak 2 tygodnie na Półwyspie (uwzględniając koszty zajęć "fakultatywnych" gdy nie wieje). ;-)

jeśli chodzi zaś o szkółki, to mam doświadczenia z 2 w Polsce i 1 w Egipcie, każdej można coś zarzućić, ale nie są to zarzuty ciężkie. no i trzeba pamiętać, że zawsze jest ktoś kto po prostu chce zrobić kasę kosztem naiwnych klientów. i przed tym nie uciekniemy ani na wodzie ani na lądzie.

Awatar użytkownika
bitter
Kontaktowanie:

Post03 lis 2006, 19:25

.. a jednak wcisnąłęm kij w mrowisko ...
Oczywiście uważam na, że uczyć się trzeba pod nadzorem kogoś z dużym doświadczeniem i KONICZNIE umiejetnościami pedagogicznymi
ja nie zgłosiłem reklamacji bo uznałem że przepłaciłem ale czegoś się tam nauczyłem bo zdolny chłopak jestem ale wiem że teraz wolałbym zapłacić za indywidualna lekcję komuś komu będzie zależało nie tylko na zrobieniu kasy.

Nazwy nie podam bo po co, nie zamierzam szkodzić bo moglem zgłosić swoje zażalenia a teraz po fakcie szkoda mi się boksować z właścicielem. Problemem szkółek jest chyba ogólnie brak osoby pożadnie zarządzającej szkołą, która czula by się odpowiedzialna za jakosć świadczonych w końcu tam usług ...

No ale kite kocham i czekam na nowy sezon bo wiem ze jak kupe teraz to nie wytrzymam zapakuje narty i połamie się przy nabliższym niespodziewanym szkwale ;-) ... tymczasem zapisałem się do morsów ... ale będzie jazda jutro nad jeziorkiem .. spadł śnieg uuuu kolejne wyzwania

Awatar użytkownika
dr. borian
Kontaktowanie:

Post04 lis 2006, 13:27

elo,

bitter z twojej opowiesci wynika ze wybrałeś naprawde kiepską szkółke, trafiłes na niedoświadczonego instruktora i miałes pecha z wiatrem(pływając troche w polsce przekonasz sie ze to nie był pech tylko tak poprostu jest)

Zacznijmy od ratio kursant/instruktor 5:1. Wiekszość szkółek(zazwyczaj mają to zaznaczone w ofercie) uczy w grópach max. 2 osobowych dzielac czas ze sprzetem na 2. To juz zmniejsza efektywność, ale kursant zawsze może wykupić lekcje indywidualne.

Co do bodydragów przy jedenastu węzłach, to jak najbardziej stabilne 11 to świetny wiatr na bodydragi, nawet na pierwsze próby z deską.
Co do tego ze nie wiało... no coż, zapewniam że szółka nie miała z tym nic wspólnego :lol:

Jezeli szkółka ma IKO to jedyne co mozesz zrobić zeby poprawic nauczanie w tej szkółce to zostawić feedback na http://www.ikointl.com/feedback.php?menu_id=5. Oni prowadzą statystyki działania szkółek zrzeszonych w IKO. I przy wiekszej ilości niezadowolonych kursantów zawieszają lub upominają szkółke.

pozdro i powodzenia w dalszej nauce.

Awatar użytkownika
Darek kite
Kontaktowanie:

Post06 lis 2006, 00:38

No dobra Borian ... napisz na jakich deskach uczycie swoich początkujących kursantów?

Awatar użytkownika
dr. borian
Kontaktowanie:

Post12 lis 2006, 21:55

Liquid force. Tego sie mozna bylo domyslić...

Awatar użytkownika
Darek kite
Kontaktowanie:

Post15 lis 2006, 20:41

to wiadomo ... ale szczegóły , np długosć i szerokosć...

Wróć do „Forum Główne”