Rejsiarze

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post20 mar 2011, 19:55

Max_Zakowski pisze:Wiecie może czy racing jest lub w najbliższej przyszłości ma byc sportem kwalifikowanym ??

Jednym z podstawowych celów PSKite jest wpisanie kiteboardingu jako sport kwalifikowany. W tym roku zaczniemy procedurę z ministerstwem sportu.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2011, 19:09

Dokonałem produkcji bez ładu i składu. Jakimś dziwnym trafem okazało się, że mam na lapie 1/3 skręconego materiału z Tajlandii. Wyszedł filmik z nudną środkową częścią i całą resztą bez sensu.

Dla rejsiarzy jest środek klipu. Pierwszy zwrot to mega dobra technika. Reszta to podskoki i zabawa podczas zwrotów – tak się nie robi na zawodach. Poza tym jestem dumny z moich ruf – widać je tylko niestety przy słabym wietrze (od 02:00). Przy wietrze 10 wzwyż robi się to bajecznie a przy 15 plus to rejsowy rock&roll. Uczucie max prędkości i pełnej kontroli podczas zwrotu jest dla mnie strasznie motywujące. Niestety nie widać pozycji latawca ale po linkach można się domyśleć że kajt jest cały czas w max power zonie i kończy zwrot będąc tuż na wodą.
Cała trudność zwrotów przez rufę to utrzymanie napięcia linek :idea:
Jadąc w dół wiatru automatycznie podjeżdża się pod latawiec, luzują się linki i dupa – strata sterowności latawca, spadek prędkości włącznie z wypadnięciem ze ślizgu a to oznacza niestabilną deskę i tym samym spacery stóp po pokładzie zakończone glebą. Cały trik mojej rufy polega na tym, że napięcie linek reguluje się jazdą na wewnętrznej krawędzi – nic nie robię z rękoma, żadnego pompowania baru itp. Nawet nie patrzę na latawiec ani linki. Czuję zmniejszające się siły na linkach naciskam bardziej krawędź i zmniejszam promień zwrotu. Czuję napięcie – jadę szerokim łukiem. To jest lepsze niż rufa na windsurfingu :)
Dla wszystkich na koniec sposób lądowania latawca w power zonie – mój ulubiony :mrgreen:

Dla turystów – trochę jaskiń i grot ułożonych tuż przy morzu.
Giertych byłby zachwycony system szkolnym w Tajlandii - uczniowie mają jednakowe nawet białe podkolanówki :shock:
A minister zdrowia powinien zabrać wszystkich decydentów NFZ i pojechać na roczny staż, aby zobaczyć jak wygląda cywilizacja :twisted: :twisted: :twisted: – to co żona ma na nodze to jest powietrzny gips (air-cast) regulowany poduszkami powietrznymi wewnątrz buta.
Wszystko załatwione w 90 minut włącznie ze wszelkimi podstawowymi badaniami i RTG (oczywiście jak ze Star Wars) :shock: :shock: :shock:

gregorg
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2011, 00:09

Marek a możesz napisać parę słów na temat techniki zwrotu przez sztag. Chodzi mi bardziej o ruch barem i w jakiej pozycji jest latawiec. Ruch nóg widać na filmikach :wink:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2011, 10:30

gregorg pisze:Marek a możesz napisać parę słów na temat techniki zwrotu przez sztag. Chodzi mi bardziej o ruch barem i w jakiej pozycji jest latawiec. Ruch nóg widać na filmikach :wink:

Chyba tutaj coś znajdziesz:
viewtopic.php?f=15&t=33031&hilit=technika+race

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post06 kwie 2011, 20:57

Z tego co tu widzę Race`m jest coraz większe zainteresowanie wiec nie będę żałował i pochwalę się moim dobytkiem. Nigdzie takiego nie znajdziecie bo to dopiero prototyp. :lol: :!: :!: :!:
Załączniki
rt.JPG
rt.JPG (50.02 KiB) Przejrzano 2151 razy

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy

Post06 kwie 2011, 21:05

Jak ktoś zainteresowany pisać na priva :!:

:lol:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post09 kwie 2011, 10:57

Za rok zawody pucharu Polski może tak będą wyglądały :lol:
http://www.vgtv.no/#id=39092

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2011, 11:16

Krótki filmik z wczoraj. Mega sesja jak w Tajlandii tyle, że temperatury nie te. Wiatr 7-9kts. Jazda normalnie rock@roll.
Generalnie to nic się nie dzieje jak w polskim filmie. Trochę ciekawej perspektywy i zwroty.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2011, 13:11

nie masz czasem paranoi ze przy tych 7 knt zwali ci sie ten latawiec z pol km od brzegu i juz nie wstanie?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2011, 13:20

march_in pisze:nie masz czasem paranoi ze przy tych 7 knt zwali ci sie ten latawiec z pol km od brzegu i juz nie wstanie?

Zwala się - widać to choćby na końcu fimiku.
Nie mam paranoi - pływam tylko przy wietrze dopychającym i nie oddalam się za daleko.
500m to 15-20 minut dryfowania - dlatego ciepło trzeba się ubrać i wrzucić na uszy fajną muzyczkę chillout.
Jest to fajny okres na nieprzerywane niczym przemyślenia, planowania, myśli o życiu itp :D

markko
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post12 kwie 2011, 13:28

dlatego ciepło trzeba się ubrać

to chyba najważniejsze, wczoraj 20 minut spływałem (po kolejnej próbie zwrotu), zanim znalazłem dno :)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2011, 10:12

Wczorajszy wieczór w Grzybowie:

Daję słowo, że nie przyśpieszałem żadnych klatek w tym filmiku. Jazda downwind w warunkach bałtyckiego onshore była maks ekstremalna :shock:
Około 19 wiało już dobre 20kts. 3 godziny wypas jazdy :D

To chyba koniec z wiatrem na najbliższy tydzień.
Może dzisiaj jeszcze sesja przy 6-9kts.
Byłby to 9 dzień z rzędu na wodzie :D No i jak tu nie kochać race :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2011, 10:13

Aha - zapomniałem dodać - specjalnie dla Was:
viewtopic.php?f=1&t=35898

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2011, 10:40

filmik wygląda jednak tak jakbyś zmienił ilość kl/s przez co jest nieco szybszy. Ale może mi się wydaje (nie chodzi o prędkości na race tylko o szybkość fal na plaży i Twoje wchodzenie do wody).

Nie ma co kwestionować. zap.... się równo. Ale jak sam piszesz - nuda.... nic się nie dzieje ;)

A w ogóle co to za niebezpieczne skakanie na plaży w Grzybowie :?: ;)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2011, 10:54

onzo pisze:filmik wygląda jednak tak jakbyś zmienił ilość kl/s przez co jest nieco szybszy. Ale może mi się wydaje (nie chodzi o prędkości na race tylko o szybkość fal na plaży i Twoje wchodzenie do wody).

Sam wspomniałem o tym pozornym efekcie bo też taki odczułem po obejrzeniu :?
Kamera była ustawiona na R2 czyli 30kl/s. Projekt na 29kl/s. Myślę, że gdyby było 60kls/s wówczas ruch byłby płynny i nie robił efektu przyśpieszenia. Był taki czop a światło bardzo marne. Do wody leciałem w podskokach :wink:

Przyśpieszałem downwindy w filmiku jaki umieściłem dwa dni temu, aby uwypuklić same zwroty z wiatrem. We wczorajszym, jak babcie kocham, nic nie akcelerowałem jak to sie ładnie mówi po polsku :lol:

Wróć do „Forum Główne”