Wybór deski wave

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post11 paź 2010, 17:00

Smokie pisze:Nie byłeś tam ?? :roll:

Byłem ale nie przy silnym wschodnim wietrze. Ciekaw jestem jaki jest wówczas okres fali. Windguru tego niestety nie podaje.

A propos kształtu ruf:
http://www.surfing-waves.com/board/tail_shape.htm

JastrząB - fajny artykuł :thumb:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post11 paź 2010, 19:57

Smokie pisze:Rysuj :)

Proszę sie nie śmiać - to było rysowane prawie na kolanie.
Chodzi w rysunku o ideę podwóinego skrzydła.

Na zielono to obrys deski z góry a ołówkiem z dołu.

Obrazek

Nie pamiętam jak było w prototypie Marka z poczwórną konkawą. Wpadłem na pomysł tylko jednej konkawy na jednej burcie rozłożonej między dwoma skrzydłami.
Ciekawe jakby to działało 8) Fajnie mają projektanci desek surf :D

Porównajcie teraz szerokość rufy na jednej stopie powyższej deski z szerokością max 20" oraz fishem RRD:

http://a.imageshack.us/img824/4118/domingowood58.jpg

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post11 paź 2010, 22:50

Cześć. Piękny rysunek. Porównaj z Gramblerem WM model 2011, już na tym pływałem w wymiarze 5.9. Oraz w zeszłym tygodniu na Airrush Chop 5.3.Niestety krótko i słabo wiało. Także miałem za mało doświadczeń. Ciągle szukamy. Pozdro.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post12 paź 2010, 13:47

Smokie
Kontaktowanie:

Post13 paź 2010, 11:31

W następnym wydani KiteWorld znajdziecie Quick Surfboard guide - http://www.kiteworldmag.com/news/quick- ... de-teaser/

Jacek coś dla Ciebie : Here's Niccolo's answer and a teaser for next issue's guide:

"All our boards come with quad and thruster configuration options, so you can choose how you want to ride. Just to clear this up: a quad fin set-up provides a faster board that's better for going upwind and making longer, more drawn out bottom turns. A thruster/three fin configuration rides looser in the tail, turning quicker on a dime. While not as good at high speeds as a quad, it's better in the pocket. So if you're riding steep waves and going fast in a straight line, go for the quad set-up; if you're ripping top to bottom, opt for the thruster."

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post13 paź 2010, 14:10

A mi teraz wsio ryba: ripuję falę od dołu do góry, wzdłuż i wszerz i mam taki sam fun jak to robię na 3 lub 4 statecznikach.
W tym roku miałem na Bałtyku może z 4-5 bardzo dobrych sesji i drugie tyle na 50cm falce. Razem może z 10 dni na Bałtyku.
Gdyby nie jazda wave zagranicą zapomniałbym jak to się wogóle robi.
Note bene ostatni i jedyny wave (2 dni) zaliczyłem dwa tygodnie temu.
Gdybym jeździł wave 3 razy w tygodniu, 9 miesięcy w roku wówczas na pewno bym się bardziej sprecyzował i myślał: quad czy thruster :lol:

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post13 paź 2010, 21:10

Dzięki Smouki za opiekę nad moimi pomysłami. Nie ustawaj w staraniach. Ja czytam każdy podsunięty mi opis i próbuję dopasować go do własnych spostrzeżeń i pomysłów. Jednak ciągle zastanawiam się dlaczego wśród tylu pływających wave brak jakichkolwiek nawet kontrowersyjnych opinii. Przecież nie ma znaczenia ile czasu się pływa wave i jak się plywa. Nie uznaję argumentów , "że pływam na super desce". Ale co to znaczy . Zajmuję się testowaniem przypadkowych desek z ciekawości i przyjemności na różnych akwenach. Ja dostrzegam subiektywne różnice. Na jednych chce się pływać, a z innych rezygnuję z radością.
Podesłane mi ostatnio opisy desek są b interesujące dla mnie ze względu na większą niż mam obecnie szerokość deski przy zachowaniu wąskiego i podgiętego dziobu. Reszta to bełkot . Nie ma jasnych danych dotyczących rockera , wyplaszczeń dna itp. Nie pasuje mi intuicyjnie - ale brak mi doświadczeń, sposób mocowania stateczników na wklejone w dno krótkie gniazda- kapsle. Boję się , że drobne spotkanie z plażowym piaskiem na plytkiej wodzie lub kawałkiem deski z palety wyrzuconej ze statku i brak statecznika jest pewny. Wiem już kto ma Airusha 5"8' w szerokości aż 51,5. Da radę go wyrwać na pływanie. Będą nowe doświadczenia. Pozdro.

Awatar użytkownika
primo04
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post10 lis 2010, 20:47

Wybaczcie że odgrzeje troszkę kotleta, ale mam takie pytanko, czy faktycznie warto się stosować do rady " bierz deskę '2 większą od siebie" , czyli żeby dołoży te dodatkowe 6 cm?

Czy tyczy się to też szerszych desek?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post10 lis 2010, 22:27

primo04 pisze:Wybaczcie że odgrzeje troszkę kotleta...

Nie wiem jak inni ale ja Ci wybaczam :wink:

Zasada Bena dwa cale nie dotyczy szerszych desek. Nie miałoby to sensu - tak mi sie przynajmniej wydaje.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post10 lis 2010, 22:30

primo04 pisze:Wybaczcie że odgrzeje troszkę kotleta, ale mam takie pytanko, czy faktycznie warto się stosować do rady " bierz deskę '2 większą od siebie" , czyli żeby dołoży te dodatkowe 6 cm?

Wg mojej wiedzy ta zasada, co do zasady :wink: , nie jest zła, nawet dość dobra jest :wink: ... i można przyjąć ją jako punkt wyjścia :!:

Oczywiście przy desce wyraźnie szerszej, można sobie pozwolić na nieco mniejszą długość, ale i tak wave'ówek nie zaszeregujemy tak łatwo jak proste blaty- twintipy [i bardzo dobrze :D ]

W łejwówkach istnieje wiele koncepcji desek, bardzo różniących się od siebie szejpem i jedne sprawują się dobrze w danych warunkach, a sporo gorzej w innych, zdarzają się też dechy wszechstronne, dobrze zbalansowane na różne warunki

Wystarczy, że w łejwówce szejper poprowadzi inaczej kształt dziobu, czy rufy [ np zaokrągli je] i deska bezwzględnie skraca swoją długość, ale faktycznie może to być [ choć nie musi] skrócenie "wirtualne"-pozorne, z punktu widzenia właściwości nautycznych, czy powierzchni ślizgowej, etc...Np jak tju:

Obrazek

Tak, że ten... :wink: sprawa generalnie nie jest taka banalnie prosta

A tu przykład oferty jednej z topowych firm, pokazujący jak temacik szejpu jest rozległy i różnorodny

http://www.firewiresurfboards.com/

Moje doświadczenie z łejwówkami jest takie, że przeważająca większość to niestety dość wredne suki :roll: i jak trafisz na taką co Ci pasuje, to należy się jej trzymać i nie puszczać :lol:

Często nawet jest tak, że początkujący po pierwszych próbach z łejwówką, potrafią się szybko zniechęcić i ....piękny Gun ląduje na Alledrogo :wink: , nawet niekoniecznie dlatego, że gość wybrał co do zasady marną deskę, często po prostu zbyt trudną, zbyt agresywną, czy za małą, do swoich umiejetności :arrow:

Dlatego tak ważne jest znalezienie tej, pasującej pod Twoje preferencje, styl jazdy, etc,... jak w życiu :mrgreen:

Ja przetrenowałem kilka kiepskch łejwówek [pomimo dobrych recenzji na zagranicznych forach :? ], kilka mi wyjątkowo *spasiło, a to jedna z nich:

Obrazek

Więc pomimo, że to wg niektórych złom z 2008r, to póki co, nie zamienię na żaden nowy wypas :roll:, póki nie przetestuję!!! bo to jedynie słuszna droga do znalezienia tej właściwej :mrgreen: , jak w ...życiu :wink:

Awatar użytkownika
primo04
Kontaktowanie:

Post11 lis 2010, 12:59

pytam bo sprawa ma się tak, że krótsza 6'0 jest szersza niż ta 6'2 adekwatnie 19.5" ,a 19.3" i tak się lekko zamotałem bo opinie są podzielone, a ja się jednak skłaniam ku 6'0 :pray:

jizas człowiek to zawsze coś sobie wymyśli co by lekko choć utrudnić !

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post11 lis 2010, 13:30

primo04 pisze: jizas człowiek to zawsze coś sobie wymyśli co by lekko choć utrudnić !

Święte słowa :lol:
19'5'' albo 19'3'' - gratuluję dylematów.
Napisz na priv do Papy Daktiego - macie podobne problemy więc łatwiej będzie wam je roztrząsać przez całą zimę :lol: :wink:

Guru sie produkuje jak może, poświęcił co najmniej pół godziny na napisanie swego celnego posta a Ty masz dylemat nie 5cm a 5 mm :shock: :shock: :shock:

Smokie
Kontaktowanie:

Post11 lis 2010, 13:50

mi sie to widzi tak .. jesli jedziesz nad ocean gdzie bedziesz czesał fale ponad głowe to bierz dłuższą i węższą a na bałtycki brejk czy inne temu podobne bajorko lepsza krótka a troche szersza...

Awatar użytkownika
primo04
Kontaktowanie:

Post11 lis 2010, 17:51

Smokie pisze:mi sie to widzi tak .. jesli jedziesz nad ocean gdzie bedziesz czesał fale ponad głowe to bierz dłuższą i węższą a na bałtycki brejk czy inne temu podobne bajorko lepsza krótka a troche szersza...

Dzięki o taka odpowiedz własnie mi chodziło.

Bracru ja nie wacham się pomiędzy 5mm szerokości ,a 6cm długości.
Szerokość napisałem pogladowo i już w pierwszym poście zaznaczylem ze chodzi mi o wybór długości, ale albo czytasz bez zrozumienia, albo nie uważnie.

Co do Jacka Dektry to nawet się nie porównuje bo do piet nie dorastam a i w poszukiwaniach się chyba troszkę różnimy bo ja nie mam możliwości szukania niedoscignionego ideału testujac po drodze wszystko co wpadnie w ręce na zróżnicowany spotach z skrajnie rożnych warunkach.

Ja chce po prostu dobrze wydać pieniążki na jak mniemam wavowke, która służyć mi będzie przez dłuższy czasz.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post13 lis 2010, 16:38

primo04 pisze:Bracru ja nie wacham się pomiędzy 5mm szerokości ,a 6cm długości.

Zamotałeś mnie podając 19'5'' i 19'3'' i pytaniem o zasadę 5cm dla szerszych desek. :lol: Jak dla mnie to taka sama szerokość więc nie zrozumiałem po co ją podawałeś :idea:

Tak jak Guru odradzam wydawania 2,5 kilo PLN na deskę na której się nie pływało. Odradzam również wydawanie takiej kasy jeśli będzie plywalo się na niej mniej np niż 30h rocznie. Szkoda pieniedzy.
Aktualnie pływam na pierwszej Cabrinhni S-quad 5'3'' i 5'9'' chyba 2008. Ta druga nabyta za śmieszne pieniądze z demobilu po poważnej naprawie - była pęknięta w pół.
Wczoraj 3h przy wietrze w porywach 35kts na Północnym na przepałerowanej 8mce. Dzisiaj kwaśne mleko wylewa mi się z każdego mięśnia - ale cud-uczucie :D

Wróć do „Forum Główne”