primo04 pisze:Wybaczcie że odgrzeje troszkę kotleta, ale mam takie pytanko, czy faktycznie warto się stosować do rady " bierz deskę '2 większą od siebie" , czyli żeby dołoży te dodatkowe 6 cm?
Czy tyczy się to też szerszych desek?
Wg mojej wiedzy ta zasada, co do zasady

, nie jest zła, nawet dość dobra jest

... i można przyjąć ją jako punkt wyjścia
Oczywiście przy desce wyraźnie szerszej, można sobie pozwolić na nieco mniejszą długość, ale i tak wave'ówek nie zaszeregujemy tak łatwo jak proste blaty- twintipy [i bardzo dobrze

]
W łejwówkach istnieje wiele koncepcji desek, bardzo różniących się od siebie szejpem i jedne sprawują się dobrze w danych warunkach, a sporo gorzej w innych, zdarzają się też dechy wszechstronne, dobrze zbalansowane na różne warunki
Wystarczy, że w łejwówce szejper poprowadzi inaczej kształt dziobu, czy rufy [ np zaokrągli je] i deska bezwzględnie skraca swoją długość, ale faktycznie może to być [ choć nie musi] skrócenie "wirtualne"-pozorne, z punktu widzenia właściwości nautycznych, czy powierzchni ślizgowej, etc...Np jak tju:

Tak, że ten...

sprawa generalnie nie jest taka banalnie prosta
A tu przykład oferty jednej z topowych firm, pokazujący jak temacik szejpu jest rozległy i różnorodny
http://www.firewiresurfboards.com/Moje doświadczenie z łejwówkami jest takie, że przeważająca większość to niestety dość wredne suki

i jak trafisz na taką co Ci pasuje, to należy się jej trzymać i nie puszczać
Często nawet jest tak, że początkujący po pierwszych próbach z łejwówką, potrafią się szybko zniechęcić i ....piękny Gun ląduje na Alledrogo

, nawet niekoniecznie dlatego, że gość wybrał co do zasady marną deskę, często po prostu zbyt trudną, zbyt agresywną, czy za małą, do swoich umiejetności
Dlatego tak ważne jest znalezienie tej, pasującej pod Twoje preferencje, styl jazdy, etc,... jak w życiu
Ja przetrenowałem kilka kiepskch łejwówek [pomimo dobrych recenzji na zagranicznych forach

], kilka mi wyjątkowo *spasiło, a to jedna z nich:

Więc pomimo, że to wg niektórych złom z 2008r, to póki co, nie zamienię na żaden nowy wypas

, póki nie przetestuję!!! bo to jedynie słuszna droga do znalezienia tej właściwej

, jak w ...życiu