Sprowadzenie kite's z zagranicy

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post29 sie 2007, 17:07

Mysle ze jak sobie kupisz latawiec w ilosci dla siebie (niehurtowo) to to ze zaplacisz clo jest malo prawdopodobne a nawet jak to skad celnik bedzie wiedzial ile to warte(no chyba ze ubezpieczysz paczke :D)

No i jeszcze jeden problem. Kawałek maila od firmy best:

...From there the shop you purchased it from will need pictures of the kite and a full description of whats wrong. No matter what, if you purchase a kite from one shop, the warranty must be handled through that same shop.

To troche komplikuje sprawe naszczescie kite firmy best nie jest awaryjny :D[/quote]

kospel
Kontaktowanie:

Post30 sie 2007, 03:24

kurde strach wywalic 1000 baksow za "kota w worku" ja bym sie dygal jeszcze w pl to jakos dojdziesz swego a zza granicy to juz wiesz sam ile to moze byc ciagania

MCIEM jak sam napisales i jak ja wczesniej wspomnialem moze jednak az tak to kozystne nie jest.No ale zrobisz i tak po swojemu
pozdro o powodzonka

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post30 sie 2007, 06:43

kurde strach wywalic 1000 baksow za "kota w worku" ja bym sie dygal

Ja wiem czy kota w worku. Jak wiesz jaki latawiec chcesz kupic to go poprostu kupujesz. Wybierasz kolor itd. Na tyle zakupów ile robilem juz w stanach(wszystkie online) NIGDY nie zadzyło mi sie zeby rachunek sie nie zgadzal a towar nie odpowiadal temu co zamuwiłem,choc czasaem niektore transakcje wygladały dziwnie :?

Marcin_C

Post30 sie 2007, 10:17

Pewnie nie do końca jest to kot w worku bo jednak rzeczywiście dokładnie wiesz co kupujesz - zresztą teoretycznie takie samo ryzyko jest jak kupujesz u Polskiego dystrybutora przez internet. Kłopot może być natomiast z dochodzeniem jakiś roszczeń w przypadku wadliwości latawca. W przypadku latawców kupowanych w sklepie oprocz gwarancji producenta masz zawsze roszczenia z tytułu rękojmi przeciwko sprzedawcy. Przy zakupie za granicą pewnie conajmniej trzeba wysłać latawca do sprzedawcy. Ale z drugiej strony okazuje sie, że za tą samą cenę cow Polsce jeden latawiec zagranicą można kupić dwa - może conajmniej jeden będzie działał :). Jak się zdecyduje, to opiszę Wam jak to wyglądało i czy jestem zadowolony.

Pozdrawiam,

Marcin

Kelmu

Post31 sie 2007, 20:32

do mnie wlasnie przyszedl waroo 07 9m2 ze stanow - kupiony na ebayu od diamondbluekiteboarding. sprzedawca bardzo ok, zna i nawet sam zaproponowal stary trik celny, tzn nadawca deklaruje mocno zanizona wartosc przesylki i dopisuje ze jest to prezent - nie uda sie jak musisz zaplacic przy odbiorze, chociaz tak to chyba nikt nie wysle za granice! od takiej przesylki (ja mialem wartosc deklarowana 95 usd + koszt przesylki 85 usd) liczy sie 22 % VAT oraz 3,5% clo. mnie wyszlo 115 pln - taka kwote pobiera sie przy wreczeniu przesylki w domu u klienta (jak "za pobraniem" - kwota pobrania to clo + Vat). Niczym sie nie przejmujesz, urzad pocztowy odprowadza te pieniadze do skarbowki itd. trzeba tylko przeslac im deklaracje dot wartosci i zawartosci opakowania + kopie dowodu osobistego, ale dopiero jak o to poprosza listownie. Ogolnie czas podrozy latawca droga lotnicza to 2-3 dni do w-wy, tam polezy okolo 4 dni do oclenia (jesli szybko wyslesz dokumenty) i po 2 dniach masz sprzet w domu. jest na pewno taniej, 9-ka wyszla calosciowo nieco ponad 1500pln, a 15-ka nieco ponizej 2000!! bez baru oczywiscie, sztuki nowki. :lol:

Awatar użytkownika
charli
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2007, 01:29

zgadzam sie z poprzednikiem i dopowiem tak 8) zakup sprzetu w usa czy na wyspach brytyjskich (te rynki znam) oplaca sie duzo bardziej niz w polsce! podobnie jak komputerów, rtv, samochodów itd. plusem zakupu jest oczywiscie cena :D , minusem utrudniona ewentualna reklamacja w ramach gwarancji :( (choc tak naprawde, jezeli zdecydujesz sie na latawke z drugiej reki to i tak nie bedzie raczej gwarancji). do tego, jezeli masz kogos kto ci ten plecak przywiezie - to super, 70-80$ w kieszeni :D
jezeli natomiast nie ma takiej osoby, to i tak przy dobrej woli sprzedajacego mozna pokombinowac i wyslac tak co by nie placic cla i podatku. opisac jako prezet a najlepiej jako cos uzywanego!!! i nie przyznawac sie do faktycznej wartosci tego co paczka zawiera! i tak platnosc zawsze bedzie z góry.
ja na przyklad, kilka miesiecy temu zostalem szczesliwym posiadaczem xbowa cabrihny 12m - 2007. zakupilem go na e-bayu amerykanskim za 1000$. uzywany ale w dobrym stanie! szczerze jestem zadowolony :D ma takiego powera ze koniec :twisted: oczywiscie wszystko mialem w zestawie: kite, bar, leash, pompke, 2torby, manuala, latki i inne pierdoly. do tego tyle szczescia, ze ktos mi go ze stanów przywiózl :D
co do cla jednak! to juz 2laptopy w paczce z usa dostalem i za zaden nie zaplacilem cla ani podatku :twisted: bo mialem szczescie!
kto nie ryzykuje ten nie ma :wink:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
charli
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2007, 02:40

!!! o na przyklad taka cabrinha, switchblade 12m z 2006! nie sadze co by jakos cena mocniej poszla bo to juz prawie koniec sezonu)
http://cgi.ebay.co.uk/Cabrinha-Switchbl ... dZViewItem
ale na cabrinhe oczywiscie swiat sie nie konczy! besty sa tansze! a i lepsze oferty mozna znalezc! no i przesylka po europie zaoszczedzi ci dodatkowych oplat) szukajcie a znajdziecie :D
powodzenia

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2007, 09:26

Kolega kelmu troche przesadził z cena:
9-ka wyszla calosciowo nieco ponad 1500pln,

Jak sprawdziełm na stronie kite international kosztuje 566$*2.8 sredni kurs dolara a jak placisz karta kredytowa to jeszcze wiekszy kurs bankowy = 1584zl + 115pln = 1700zl co i tak jest sporo taniej niz w pl bo u nas kusztuje 2650 :shock: ale:

-zaanizanie paczki badz nieubezpieczenie moze stanowic problem jak paczka zaginie, no i jestes kase w plecy :(
- a do tego jak pisałem nie bedzie latewo o gwarancje,bo best kaze reklamowac towar przez sklep w ktorym kupiłes :(

Wiec trzerba miec powyzsze na uwadze i zycze udanych zakupów w USA bo jednak jest taniej i mam nadzieje ze nasi sprzedawcy obniza troche ceny bo nie jest to roznica 200zl

Blesso
Dostał piwko: 1 raz

Post01 wrz 2007, 10:09

Marcin 78 - sprzedawcy nie obniza cen jesi producent nie da im wiekszego rabatu.
Cena latawca w Polsce w porownaniu z cena w USA uzalezniona jest od podatkow.
22% VAT zalatwia "wiekszosc" porownan z jakakolwiek cena amerykanska gdzie tego podatku sie nie stosuje ( o ile sie nie myle) .A do tego dochodza oplaty celne (podwojne : Chiny-> USA i USA ->Polska) (No chyba ze np Naisha produkuja na Hawajach -ale pewnie "nie")- przy imporcie produktu z USA.
Nie bede ukrywal tez ze osoby omijajace prawo(podatki) same powoduja podwyzszanie tychze.
Reasumujac - cena latawca nie zalezy w takiej mierze od dystrybutora ale od uczciwosci Polakow oraz ich wyborow w wyborach ;)

Blesso

Sysiek
Kontaktowanie:

Post01 wrz 2007, 13:12

Wybieram sie na swieta Bozego Narodzenia do Szczecina na 2 tyg. Jezeli ktos z okolic Szczecina jest zainteresowany zeby cos tu sprawdzic czy kupic dajcie znac i zobacze co sie da zrobic. Nie wiem ile bede mial swojego bagazu ale moze bede mogl w czyms pomoc w miare mozliwosci. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2007, 10:07

A ja blesso sobie troche policze:

Waroo 9 kpl w polsce na stronie www.bestkites.pl kosztuje kpl 3800 zl

Waroo 9 kpl na stronie www.bestkiteboarding.com kosztuje kpl 893$

893 x 2.75 = 2455zl dotego zakladam ze przesyłamy droga legalna wiec doliczamy clo(jak pisał Kelmu 3.5%) wiec mamy 2541zl i dotego trzeba doliczyc VAT 22% wiec mamy 3100 za kpl.

Wiec jak sam widzisz jest 700 zl rozicy. Zakladam ze zarobek polskiego dystrybutora juz jest wliczony bo cena z rynku amerykanskiego jest cena detaliczna a nie hurtowa.

Nie zebym namawial do sprowadzania nielegalnego ale i tak mi sie wydaje ze mozna by ceny latawców troszke obnizyc

Sysiek
Kontaktowanie:

Post01 paź 2007, 11:09

wyprzedaz sprzetu Mozecie sobie porownac ceny / w $ kanadyjskich +15% podatku /
http://www.jacknjills.net/index2.htm

Awatar użytkownika
PIT
Kontaktowanie:

Post01 paź 2007, 17:31

:( Za mała konkurencja :( Za mały rynek, żeby było o co walczyć :(

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post01 paź 2007, 17:37

też chciałem kupić kite za granicą, a konkretnie w stanach. Cena różni się tym że np. latawiec X kosztuje w USA 800dolarów, a w europie 800euro. Jednak po telefonie do urzędu celnego, odpuściłem to sobie bo mogliby dowalić taaakie opłaty ze robiło się to bez sensu. Chyba ze chcesz sam pojechać do stanów, lub masz znajomego który kupiłby takiego kite "dla siebie" i przywiózł Ci go np. w bagażu podręcznym, albo jako "kije golofowe" :D

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post02 paź 2007, 11:42

mam pytanie do osob ktore kupowaly cos w stanach, jak placicie?
przelew na konto, paypall, karta kredytowa czy cos innego?

pare linkow jest juz podanych ale moze jeszcze raz prosba do tych co kupili i wszystko bylo ok, o podanie jeszcze raz namiarow.

Wróć do „Forum Główne”