Best nadal nie wie jak będzie wyglądał model Waroo 2008

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post19 sie 2007, 14:47

Pablo pisze: Brak stoppera w ozonie nie przeszkadza aż tak bardzo jak się ktoś nie przyzwyczaił że ma ;),

to "prawda" - póki nie miałem klimy w samochodzie
uważałem ją za zbyteczną :wink:

a brak stopera , który w niczym nie przeszkadza
powoduje ze wiele trików jest dużo trudniejszych, niektóre w ogóle niemożlwe a sama jazda na halsie męcząca :idea:

podobnie sprawa się ma z odsuwaniem stoppera za pomocą baru
jeśli będziemy minimalizować wszelkie plusy danych rozwiązan
to zaraz okaże sie że wszystkie kajty wlasciwie sątakie same :roll:

podobnie kwestia ilości możliwosci podpięcia hp leasha
Best daje ich conajmniej trzy..

bardzo lubie i cenięOzone, ostatnio najwiecej pływam na Edgeale nie jestem osamotniony w przekonaniu
że bar , w tym 2007 to pomyłka..

- sam zbyt gruby profil
- długość baru
- plastiki kaleczące dłonie
- zbyt mały chicken - loop, przy którym szybkich tricków unhooked trzeba sie uczyc "od nowa" - mówię o wypięciu i powrotnym wpięciu sie w kite
- oczko do podpięcia leasha - które rozpada sie w pierwszym dniu - a kite odlatuje
- 5 ta linka - jest "super" do czasu jak Ci sie na wodzie kajt nie przewinie na wodzie = akcja asekuracyjna i konieczność zwijania w wodzie :wink:
(chyba że masz Smokiego pod ręką i Ci pro - pomoże :wink: )
więc jeśli póki co są kajty BEZ oniecznosci 5tej linki - mogą sie przewijać jak i ile razy chcą - i nie uniemożliwia to w odpaleniu z wody...
- no i jakość & trwałość - nie będe wklejał zdjęć
bo nie mam czasu na ich wstawienie - u nas wieje :wink:
JAK wygląda bar :doh: 2007 po 2 miesiącach użytkowania, prawie tylko przeze mnie...
mam nadzieję że nie będzie problemów z reklamacją..

osobiście przeszkadza mi też mocno utrudnione robienia rotacji na barze Ozone :idea:
akurat lubię sie pokręcić - ale już po 1 rotacji grube linki odchodzące od baru - stwarzają pewien opór i trudność w prowadzeniu kite
po dwóch rotacjach - kontrola jest mocno utrudniona
po trzech - prawie noemożliwa
po czterech - absolutnie wykluczona
po pięciu... - ale problemu "nie ma" - bo kto tam by skakał takie oldskule :wink:

to tak na cito...
wypunktowane "różnice" z barem Waroo
do którego się człowiek jakoś szybko przyzwyczaja :wink:
a różnicę widzi laik na pierwszu rzut oka o dotknięciu ręką nie mówiąc..

na temat różnic w barze Slingshota nie mogę wiele powiedzieć
bo po super starcie TRZECH chyba importerów firmy w Polsce w 2002 - 2003 roku
obecnie niemal nie widuje się nowych odeli
tych niezłych podobno kajtów w Polsce :(

co do HP leasha Slingshota - akurat miałem "przyjemność"
posiadać dwa :idea:
wydawało mi się że były one z 2005 roku - bo wtedy pod koniec sezonu
kupiłem jednego jako nowego od ..CIEBIE :idea: :wink: jednak skoro twierdzisz że leash hp slinga wygladał jak załączasz na zdjęciach od trzech lat, to..
..noe wiem o co chodzi :roll:
długo go nie używałem - bo zrywał się sam na około 30% puszczeń baru przy unhooked
więc gdy znudziło mi się już bieganie za kajtem po Zatoce
wymieniłem go na inny
przy czym znalezienie zrywki na tym moim leashu Slinga było bardzo trudne
a wypięcie się w sytuacji awaryjnej (którąw pazdzierniku 2005 widziało kilkanascie osób) graniczyło z cudem
konkluzja: "nie za dosonały" to leash, który SAM wypina się , kiedy nie powinien - a w sytuacji zagrożenia nie sposób go uwolnić..

ale to dawne dzieje
prostuję jedynie Twoje powyższe słowa..

nie chcę by brzmiało to jakby na hp leashu
świat kajtowy się kończył
a sukces modelu kajta uwarunkowany był głównie dobrym leashe, ale..

to TY sie ładnie tu rozpisałeśjako pierwszy o leashah
znajdując ponadto czas na wstawienie ładnych fotek..więc kontynuuję..
- od góry Twego zdjęcia
- Ozone - trudniejsza do znalezienia (zwłąszcza w pozycji za plecami, gdzie miejsce HP leasha) zrywka - która jest teżtrudna do wypięcia - a jak juz sięto uda - rani palce :idea: :idea:
- Slingshot - "pomijając" że pod koniec 2005 roku kupiłem od Ciebie zdecydowanie inny aktualny hp leash :wink: ma gorszą "obwolutę" - a tak jest ok
- best ustępuję wg mnie leashowi NAisha, który jest wzorem leashy (poniżej) jedynie i AŻ tym że chodzi lżej i przy nieodpowiednim traktowaniu na wodzie może się szybciej* sam wypiąć
* bo że w ogóle - to kazdy może :idea:

- takie leasha jak leash Mystica ze zdjęcia poniżej - którego wskazujesz jako wzorcowy - wiszą u nas w sklepie od maja i nikt ich nie chce..
..ciekawe "dlaczego" :wink:

odp - obwoluta lanserska lecz niewygodna (oczywiscie kwestia gustu)
system wypięcia - patrz powyżej - opis Ozone..

chciałeś "konkretnie popolemizować" - oto jestem..
dyskusja jeśli kulturalna - zawsze prowadzi do dobrego :wink:

ps: na koniec chciałbym Ciebie jako Administratora kiteforum.pl zapytać
CO trzeba zrobić
by ze swoim założonym Topikiem nie być usuniętym z Forum Głównego
..bo nie widzę szczególnych różnic (poza autorem :wink: )
pomiędzy Topikiem założonym przeze mnie w kwietniu na Forum Głównym - które bez wyjasnienia po jakimś czasie przeniosłeś do KTO/GDZIE/KIEDY
a Topikiem założonym przez "inną niepolską szkołę w której aktualnie pracujesz" :wink:
- która z Topikiem - a teraz DWOMA już :shock: na Głównym Forum pozostała (a nie pamiętam czy nawet nie został on założony na KTO/GDZIE/KIEDY - i przeniesiony na Główne :roll: )

nie przeszkadza mi to - zastanawiam sie jedynie JAKIMI "kryteriami"
kierujesz się w tych wyborach :?: :wink:

...w trosce o obiektywizm Admina Kiteforum.pl

pozdrawiam

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post19 sie 2007, 22:00

Ziomek pisze:chciałeś "konkretnie popolemizować" - oto jestem..

Chyba do mnie była ta rękawica rzucona, więc dziwię się, że wbrew zapewnieniom, brak konkrentnej odpowiedzi. Co jest tak rewelacyjnego w barze Best’a? ...bo jak na razie mnie osobiście nie wiadomo… Jedyne co opisujesz [poza oczywiście dogłębną krytyką Ozone’a i jakimś wyciągniętym z lamusa wątkiem o leashu SS z 2005 roku, który ma się nijak do tematu] to, że Best ma 3 podpięcia pod leash’a, ale co jest w takiej oszałamiającej ilości magicznego nie wytłumaczyłeś i ma odsuwanego barem stopper ball’a [odsuwany barem stopper ball był również w SS jakiś czas temu ;) ].

Nie będę polemizował na temat wad baru Ozone’a bo są na forum ludzie, którzy mają z nim dużo większe doświadczenie ode mnie i na pewno się wypowiedzą ;). Odniosę się natomiast do kwestii SS które poruszyłeś...
Ziomek pisze:co do HP leasha Slingshota - akurat miałem "przyjemność" posiadać dwa

Rozmawiamy o rozwiązaniach na rok 2007, więc Twój powrót do roku 2005 jest co najmniej kuriozalny. Czy mamy porównywać leash SS 2005 do Besta 2007? To tak jakbym ja porównywał Fuela 08 z Bestem Hellfish ;). Odpowiem krótko, choć w ogóle Twoje nawiązywanie do 2005 ma tak na prawdę jedynie cel PROPAGANDOWY… Leash SS 2005 do latawca [nie HP jak błędnie napisałeś] który używałeś był leashem mocowanym do ręki i do oh-shit handle przy barze. System wypięcia przy dłoni funkcjonował bez zarzutu bo był to rzep. Slingshot nigdy nie reklamował go jako HP leasha i mocując go do chicken-loopa i rezygnując z systemu bezpieczeństwa była to tylko i wyłacznie Twoja decyzja.

Jeżeli czepiamy się słówek, to leash SS w obecnej formie dostępny był w modelach 06, 07 i 08 – 3 sezony pod rząd tak jak napisałem, tak więc nie musisz Ziomek prostować moich słów bo robisz to błędnie… koniec kropka…
Ziomek pisze:- Slingshot - ... aktualny hp leash ma gorszą "obwolutę" - a tak jest ok

wątek który leash ma gorszą „obwolutę” pozostawię koneserom gdyż brak mi chyba finezji żeby to dostrzec [z farncuskiego brzmiało by bardziej stosownie les connaisseurs ]

Ziomek pisze:to "prawda" - póki nie miałem klimy w samochodzie uważałem ją za zbyteczną

To "prawda" choć kontynuując w temacie wolałbym Subaru Imprezę bez klimy niż Dacię Logan z klimą ;). :arrow: bez podtekstów!

Ziomek pisze:a brak stopera , który w niczym nie przeszkadza powoduje ze wiele trików jest dużo trudniejszych, niektóre w ogóle niemożlwe a sama jazda na halsie męcząca

Stopper to super wynalazek i fajnie, że Best też go wprowadził. Tak naprawdę to większe zastosowanie, o którym nie piszesz ma stopper w momencie gdy robisz triki unhooked i nie przechwycisz baru, wtedy lekko odsunięty stopper sprawi ze latawiec utrzyma Cię trochę w powietrzu i nie spadniesz tak mocno w dół.

Jednak ze zmęczeniem na halsie trochę myślę wyolbrzymiasz, bo Ozone jest akurat tak lekki na barze, że zmęczyć na halsie może się conajwyżej anemik.
Ziomek pisze:ps: na koniec chciałbym Ciebie jako Administratora kiteforum.pl zapytać CO trzeba zrobić by ze swoim założonym Topikiem nie być usuniętym z Forum Głównego

Dziwi mnie, że dopiero teraz pytasz o powód przeniesienia Twojego postu, a jeszcze bardziej dziwi mnie, że robisz to publicznie zwłaszcza, że wiesz, że tego typu sprawy można bez problemu załatwić offline, bo wszystkie możliwe kontakty do mnie posiadasz… zwłaszcza, że od momentu gdy topic powędrował na forum kto/gdzie/kiedy minęło już TYLE czasu…

A JUŻ ZUPEŁNĄ ZAGADKĄ DLA MNIE JEST DLACZEGO ROBISZ TO AKURAT W TYM WĄTKU I TERAZ? ZWŁASZCZA ŻE NIE MA TO ŻADNEGO ZWIĄZKU Z TEMATEM! domyślam się, że próbujesz zdyskredytować obiektywizm mojej odpowiedzi, choć przyznam szczerze spodziewałbym się bardziej finezyjnego sposóbu.

Jeśli zapytałbyś od razu odpowiedziałbym od razu i po rozmowie nie byłoby pewnie problemu z przywróceniem go na forum główne jeśli spełniałby pewne założenia. Jeśli insynuujesz, że moja decyzja była podyktowana osobistymi względami to się grubo mylisz i próbujesz wprowadzić kiteforumowiczów w błąd, bo w momencie przeniesienia Twojego postu nie miałem NIC wspólnego z RSZ i nie sądziłem nawet, że kiedykolwiek będę miał. Twoja insynuacja zupełnie mija się z PRAWDĄ. Zresztą dobrze o tym wiesz ;]. Jestem freelancerem i poza uczeniem kursantów w RSZ nic mnie z tą firmą nie łączy.

Czemu został przeniesiony? Ponieważ forum główne to nie miejsce na czat, a Twój post zamienił się w CODZIENNY czat przeplatany częstą polemiką odnośnie statystyki wiatrowej. Czy jest to na tyle interesujące, że powinno się znaleźć na forum głównym i codziennie każdy powinien go czytać? Nie.
Dla porównania post RSZ przedstawia OD CZASU DO CZASU ciekawe fotki kitesurfingowe z egzotycznego miejsca. Czy jest to ciekawe? Myślę, że tak, pod warunkiem, że nie będzie to codziennie. Chyba teraz widzisz, że oba tematy różnią się NIE TYLKO autorem. O Blogu nie będę już nawet tłumaczył… skoro to kolejny taki sam temat według Ciebie…

TOXIC

Post19 sie 2007, 22:45

Ziomek napisał:
to "prawda" - póki nie miałem klimy w samochodzie uważałem ją za zbyteczną

To "prawda" choć kontynuując w temacie wolałbym Subaru Imprezę bez klimy niż Dacię Logan z klimą . bez podtekstów!

Pablo bo Ziomek napisze że Logan jest THE BEST i jeszcze ktoś mu uwierzy. Wszyscy będą jezdzić dacią. :lol: :lol: :lol:
A JUŻ ZUPEŁNĄ ZAGADKĄ DLA MNIE JEST DLACZEGO ROBISZ TO AKURAT W TYM WĄTKU I TERAZ? ZWŁASZCZA ŻE NIE MA TO ŻADNEGO ZWIĄZKU Z TEMATEM!
Najlepszą obroną jest atak.

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post19 sie 2007, 23:11

troche obronie Ziomka ale pisał o przeniesiu juz jakis czas temu... :)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post20 sie 2007, 01:32

TOXIC pisze:To "prawda" choć kontynuując w temacie wolałbym Subaru Imprezę bez klimy niż Dacię Logan z klimą . bez podtekstów!

Pablo bo Ziomek napisze że Logan jest THE BEST i jeszcze ktoś mu uwierzy. Wszyscy będą jezdzić dacią. :lol: :lol: :lol:
.

1) nie napiszę że Logan jest the Best
2) co kto woli zależy od potrzeb i warunków - ciekaw jestem czy nadal wolisz Imprezę: jesli stoisz np w ponad 30 stopniowym w 4godzinym korku na Helu - więc Twoje ponad 300KM możesz sobie "w klime" wsadzić :wink:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post20 sie 2007, 01:39

Pablo - z Twego postu , który dopiero dostrzegłem
uderza takim brakiem "finezji" że nie chce mi sie na niego odpowiadać :?
..nie teraz :wink:

AndrzejB

Post20 sie 2007, 12:51

wygląda na to, że EHHH albo nie zrozumiał, albo nie chciał zrozumieć treści postu, który ostatnio pojawił się na kiteforum.com. Jako związany z przedstawicielem Best w Polsce mogę zatem jedynie wyjaśnić, że została tam zamieszczona informacja o tym, że prace projektowe i testowe nad nowym modelem Waroo 08 są ukończone, latawiec jest gotowy, a zespół projektowy i testowy ma jeden, choć istony dylemat: czy w nowym modelu zastosować system Ez-pump (zwany inaczej one-pump) czy też nie. Jak wszyscy wiemy, ten system ma wady i zalety, zwolenników i przeciwników.

Z tego powodu firma zadała forumowiczom pytanie, jakie jest ich stanowisko. Równocześnie ogłoszono nagrodę w postaci nowego latawca (!!!) który zostanie wylosowany dla jednego / jednej z tych którzy wyrażą i uzasadnią swoją opinię, za lub przeciw. Wyniki poniżej.

Równocześnie fakt, iż wszyscy producenci (jakiegokolwiek zresztą) sprzętu analizują produkty konkurencji jest naturalny i powszechnie znany. Tak samo jak różnie ułożone w czasie cykle projektowania i wprowadzania nowości. W przypadku naszego sportu wystraczy jednak popatrzeć na widoczne gołym okiem różnice konstrukcyjne aby ocenić ile z takiego podglądania wynika.

Waroo 08: Ez-pump or not?
Yes I want EZ-pump, can’t live without out
58% [ 178 ]
No I don’t want it
41% [ 126 ]

Total Votes : 304

Author Message
Toby
Very Frequent Poster

Posted Tue Jul 31, 2007 4:58 pm Post subject

--------------------------------------------------------------------------------

R&D testing of the new Waroo 08 is drawing to a close and we are making the final decision regarding the inclusion of the EZ-pump system. The R&D team is split 50/50 for and against, so naturally we want to know what Waroo riders would prefer. Do you favour keeping the kite as simple as possible or would you prefer to have the benefits of faster inflation and more time out on the water? Let us know, we need your vote.

We’ll be picking one lucky voter at random and giving them one of the very first 08 Waroos off the production line. You don’t need to guess anything, just mark your vote and explain why.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post20 sie 2007, 16:28

Ziomek. pisze:2) co kto woli zależy od potrzeb i warunków - ciekaw jestem czy nadal wolisz Imprezę: jesli stoisz np w ponad 30 stopniowym w 4godzinym korku na Helu - więc Twoje ponad 300KM możesz sobie "w klime" wsadzić :wink:

Nie chcę wchodzić w Waszą jakże interesujacą dyskusję, ale ktoś kiedyś w pewnym topicu napisał, że na Helu w 4 godzinnych korkach się nie stoi... :think: ;)

Awatar użytkownika
kukems
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post21 sie 2007, 09:34

Nie wczytywałem się specjalnie w Wasze wywody. Jedno co mogę dorzucić to jak widzę Ziomka pływającego ostatnimi czasy (nie zaczęsto) to jest to jednak Ozone ;)

TOXIC

Post21 sie 2007, 09:52

kukems pisze:Nie wczytywałem się specjalnie w Wasze wywody. Jedno co mogę dorzucić to jak widzę Ziomka pływającego ostatnimi czasy (nie zaczęsto) to jest to jednak Ozone ;)

Widać BEST nie jest taki THE BEST. :lol: :lol: :lol: :lol:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post21 sie 2007, 11:17

kukems pisze:Nie wczytywałem się specjalnie w Wasze wywody. Jedno co mogę dorzucić to jak widzę Ziomka pływającego ostatnimi czasy (nie zaczęsto) to jest to jednak Ozone ;)

bo mi kursanci wyrywają z rąk wszystkie Waroo :?
plywam na tym - co zostaje... :wink:

co do korków - nie zdarza mi sie w nich stać :idea:
a jestem tu przez pół roku :idea:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post21 sie 2007, 11:41

A tak dobrze sie zapowiadalo :wink: . :think:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post21 sie 2007, 11:57

rolnik pisze:A tak dobrze sie zapowiadalo :wink: . :think:

..no :? 'niestety" :wink:

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post21 sie 2007, 12:10

a tak fajnie te wasze wywody sie czytal ;)

__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post21 sie 2007, 14:48

AndrzejB pisze:b]prace projektowe i testowe nad nowym modelem Waroo 08 są ukończone, latawiec jest gotowy, a zespół projektowy i testowy ma jeden, choć istony dylemat: czy w nowym modelu zastosować system Ez-pump (zwany inaczej one-pump) czy też nie[/b]. Jak wszyscy wiemy, ten system ma wady i zalety, zwolenników i przeciwników.

Z tego powodu firma zadała forumowiczom pytanie, jakie jest ich stanowisko. Równocześnie ogłoszono nagrodę w postaci nowego latawca (!!!) który zostanie wylosowany dla jednego / jednej z tych którzy wyrażą i uzasadnią swoją opinię, za lub przeciw. Wyniki poniżej.

A czy firma best nie może zrobić dwóch wariantów tego latawca z EZ i bez ?
Każdy kupi to co woli :-)

Wróć do „Forum Główne”