Quiver na wyjazd, czy to przejdzie???

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
kolo
Deska: nobile, North (wave)
Latawiec: Cabrinha SB5-10m

Post18 sie 2007, 10:01

Wybieram się na wakacje Egiptu i chciałbym zabrać ze sobą sprzęt latawiec i deskę, mam również plan włożenia do Quivera Deemeed własne rzeczy, ma ktoś jakieś doświadczenie czy ten "temat" przejdzie na lotnisku??

Obrazek

Co jeszcze poza owinięciem deski folią piankową musiałbym zrobić żeby nie było problemu, czy zgłaszać to biurze podróży że zabieram sprzęt??

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post18 sie 2007, 12:15

..no przeciez to jest normalny sposob przewozenia gratow przez kazdego kitera! Zawsze biore ze soba tylko quiver i pakuje do niego deche, dwa latawce i wszystkie rzczy. Teraz bylem w Egipcie czarterem i nie zaplacilem ani grosza dodatkowych oplat mimo to iz moj quiver wazyl ponad 30 kg. U innym przewoznikow moze byc roznie... wtedy wal glupa ze to sprzet do golfa (najnizsze oplaty). Wykrec koniecznie finy z deski. Niektore quivery maja spec przekladki na deski i to w zupelnosci wystarczy jako zabezpieczenie ale zawsze mozna czyms dodatkowo owinac.

Awatar użytkownika
sdareks
Kontaktowanie:

Post18 sie 2007, 16:03

Oczywiscie, ze przejdzie, to zwykla torba, moze tylko troche wieksza niz inne.
Ostatnio przewozilem sprzet w torbie 167 cm, 40 kg.
Zglosilem to wczesnij u przewoznika, bo bylo napisane na dokumentach podrozy, ze nalezy to zrobic. Dostalem potwierdzenie mailem, ze zabiora, ze do 50 kg bedzie kosztowalo 50 eur, powyzej 50 kg - 100 eur.
To i tak taniej niz wypozyczanie sprzetu na miejscu...
Na lotnisku nikt nie pytal o zadna kase tylko o to potwierdzenie. Wiec nie zaplacilem ani grosza. :D

Awatar użytkownika
kolo
Deska: nobile, North (wave)
Latawiec: Cabrinha SB5-10m

Post18 sie 2007, 16:09

No to luz, tyle tylko że torba ze sprzętem i ciuchami nie będzie ważyła 50kg, tylko pewnie około 30kg. A czy nikt nie czepi się do napisów na torbie typu "Deemeed Kite..." lub coś w tym stylu??? Jeżeli jet to możliwe to zgłoszę do biura podróży fakt, że będę miał większy(cięższy) bagaż... :D

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post18 sie 2007, 17:14

Mam identyczna torbe jak na zdjeciu, ta 'dakine'.
Lecialem do Grecji, do Egiptu i jedyne co to waga byla wazna,
mimo, ze panie na lotnisku wiedzialy ze to sprzet sportowy.
W mojej byly rzeczy dla 2 osob, i waga nagle sie zrobila 40kg+, ale ze byla to torba 'na dwie' osoby nie bylo do tej pory problemu i zadnych doplat.

Jak piszesz, deche warto dodatkowo zabezpieczyc i odkrecic finy, conajmniej jeden latwiec i bar bierz jako bagaz podreczny, dla wiekszego bezpieczenstwa.

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post18 sie 2007, 19:32

Mam do sprzedania golfbaga besta jak chcesz. Leciałem z nim co prawda raz i nikt nie chciał oplaty. Niezgloszenie przewozu sprzetu sportowego moze okazac sie problemem w momencie gdzy ulegnie uszkodzniu.

W czarterach z regoły nie ma oplat byle waga sie w miare zgadzała

Awatar użytkownika
Marcin78
Kontaktowanie:

Post18 sie 2007, 19:37

Mam identyczna torbe jak na zdjeciu, ta 'dakine'.
Lecialem do Grecji, do Egiptu i jedyne co to waga byla wazna,
mimo, ze panie na lotnisku wiedzialy ze to sprzet sportowy.

Dobrze wiedziec bo to na zdjeciu moj nowy nabytek :D
Niestety do golfbaga nie mieszcze sprzetu na 2 osob
I niestety na lotnisku pani naznaczyła mi bagaz

Obrazek

Naszczescie tym razem sie udało bez oplat :D

monika

Post18 sie 2007, 21:47

jesli lecisz z gdanska uwazaj, ja mialem problemy 46 kg niechcieli zabrac mimo oplat ,powiedzieli limit 36 kg i tyle ,musialem rozlozyc na 2 bagaze generalnie nie lubie obslugi tego lotniska strasznie sluzbowo ... przewaznie latam z londynu- nigdy nie mialem problemu .. a w gdansku zawsze!! zima ten sam problem.. sugerowal bym telefon - unikniesz klopotu i stresu!!!!!

Wróć do „Forum Główne”