12 m2 - poczatki

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post09 sty 2007, 17:27

"Zdrowy rozsądek jest najlepszym przyjacielem kajciarza!" :D

Awatar użytkownika
Tolek, Koszalin
Dostał piwko: 14 razy

Post09 sty 2007, 18:53

Hej.
Jest parę niuansów przy starcie z plaży:
trzeba odpowiednio pracować linkami
i pozycją startującego (przemieszczenie się góra - dół w zależności od kierunku z jakiego latawiec dostaje wiatr (a ten się zmienia).
Poza tym wybrałeś za silny wiatr, przy jakimkolwiek błędzie latawiec szybko szoruje na godz. 12 i jeśli starasz się dalej jednak startować to ...już o tym pisałeś.
Miałeś dużo szczęścia, że nie trafiłeś po drodze na np. samochód Wielu moich kolegów po takich przygodach odstraszyło innych i pozostało jednak przy WS.
Mogę udzielić Ci jednej ogólnej rady, której udzielił mi Jacek Daktera z Warszawy- nogi zawsze trzymaj z przodu - nie daj się przeciągnąć na brzuch.
Jeśli ciekawość każe Ci rozwinąć latawiec i startować na lądzie najlepiej robić to na piasku (na plaży)stopami mocno i płynnie oporujesz po piasku i w ten sposób oswajasz się z ciągiem latawca, ponieważ nogi masz z przodu w razie straty ciągu siadasz na tyłek zwiększasz ciąg - robisz bujnięcie latawcem i wstajesz.
Na trawie jest strasznie - nie masz się o co zaprzeć , jest twardo, ślisko i często jak to na łące nierówno - jedna noga się pośliźnie i juz leżysz i jedziesz....
Wracając do startu - latawiec układasz skośnie do linii wiatru - na ile pozwala ci wiatr (nie równolegle do wiatru !!! przy silnym wietrze jaki miałeś to mogło być b. trudne). Dolny róg latawca zawijasz i przysypujesz piaskiem. Wolna strona latawca w takim położeniu odwija się i układa nad lądem mniej więcej z wiatrem - Szybko biegniesz do baru obserwując zachowanie latawca ! . Ja najpierw podciągam linki będące w powietrzu aby zamknąć latawiec, dopiero jak góra się zamyka cofam się i odwijam z piasku dół. Nie robię tego za jednym zamachem tylko próbuje i patrzę jak zagina się góra - jeśli agresywnie idzie przy zamknięciu do przodu i mocno ciągnie to latawiec masz za nisko - odpuść i zbiegnij kilka kroków równolegle do latawca (z wiatrem) w dół i ponów próbę, w sytuacji kiedy przy zamykaniu latawca idzie to lekko a tuba się załamuje do wewnątrz i nie masz ciągu podejdź do góry. Jeśli tuba zamknęła się i jest w miarę stabilna - cofasz się i ściągasz piach z dołu (a właściwie ciągnąc napiętą górę latawiec wysuwa się dołem z pod piachu), lekko ciągnąc górną linkę sterującą (bar) odchylasz cały latawiec trochę " na plecy" i startujesz.... Pamiętaj - latawiec jest teraz na minimalnym ciągu bez żadnej prdkości, sterujesz nim delikatnie aby poooooowoli uniósł się do góry, do zenitu cały czas w tym samym położeniu (to bardzo ważne)- gwałtowny ruch barem może spowodować że latawiec z powrotem opadnie na ziemię dolną stroną (startuj ponownie) lub co gorsza cofnie się i z wiatrem do pozycji gdy moc już będzie Tobą czy tego chcesz czy nie... - delikatnie steruj barem i obserwuj jak latawiec reaguje. Przy wietrze jak miałeś pierwsza faza - czyli zamykanie tuby jak na poczatek była dla Ciebie dość trudna.
Gdybyś miał kogoś do pomocy i znalazł w sposób jak napisałem godz 3. ....
Lepiej jednak poprosić kogoś znającego się na rzeczy, bo ktoś taki od razu powie Ci na przykład dzisiaj odpuść ...ten wiatr jest za duży na twoje umiejętności i Twoją 12 -tkę...

Pozdrawiam. Tolek. Koszalin

szyszek05
Kontaktowanie:

Post09 sty 2007, 19:15

dzieki wielkie
to jest wlasnie odpowiedz :D
postaram sie zrobic tak jak to opisales gdy tylko bedzie slabszy wiatr i niebedzie slizgo
8)
pozdro
szyszek

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post09 sty 2007, 19:25

Dodam że odchodząc od latawca trzymasz za jedna linkę...
Wczepiasz ZAWSZE najpierw lisza
Przy stracie nie zaciągasz baru bo może przepaść na godzinę 12 krawędzią
spływu do dołu co przy silnym wietrze spowoduje natychmiastowy start latawca a w następstwie twoje kalectwo :(

Ja startuje samodzielnie kajta ta metoda często, warze 60 kg a kajt ma 14 m
i do 16-18 knotow daje rade. Przy 10 Torchu z 5 linka nie ma problemu.
Latawiec lezy krawedzia natarcia do wiatru ( wiatr go dociska do ziemi ). Stoję tak jak do startowania z pomocnikiem/samemu( mniej wiecej 180 stopni od kierunku wiatru ), ciągnie za linki kajt sie otwiera ( wiatr wieje w brzuch,kajta :wink: ). Ciągnie za 5 linke kajt lezy na tubie lub wygląda jak by leżał rogalem na krawędzi okna wiatrowego ( zależy od zaciagniecia 5 linki ).
Powoli puszczam 5 linkę kajt sie wypełnia... Dalej wiadomo

pzdr,

szyszek05
Kontaktowanie:

Post09 sty 2007, 20:33

aha jeszcze jedno
bardzo wazne nieumiem obslugiwac systemu bezpieczenstwa powiem ze niemam leasha
a pozatym niewiem gdzie te systemy sie znajduja :shock:
prosze bez zadnych zlych komentarzy !! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

i czy sa takie linki ktore zmniejszaja ciag latawca?? gdzies wyczytalem czy widzialem na filmiku ze koles ciagnal za takie inki i gadal ze zmniejsza sie jego ciag a druga byla do zwiekszania

i jesczez jedno glupie pytanie :shock:
przy latawcu mam taki zamek jeszcze tego nieruszalem i mnialem odpiety czy go zapiac :shock:
po co on jest ?? :shock: :shock: :shock: :? :? :?

niesmiejcie sie ze mnie
pytac niebladzic !!

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post09 sty 2007, 20:41

OMG...
i masz odpowiedz na wszystkie swoje pytania....

Awatar użytkownika
Kosek
Deska: 666
Latawiec: North Rebel
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 sty 2007, 20:43

Biały pisze:OMG...
i masz odpowiedz na wszystkie swoje pytania....

dokladnie... zmieniam jednak zdanie.... idz na kurs:) zanim cos sie stanie...
albo juz nic sie nie pytaj tylko popros o kogos pomoc na zywo....bo naprawde cos sie stanie

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post09 sty 2007, 20:45

Latawiec zmień na kredki i kolorowankę :?

Poważnie możesz sobie zrobić krzywdę nie wiedząc takich rzeczy

szyszek05
Kontaktowanie:

Post09 sty 2007, 20:50

mowielm bez zadnych komentow ;/
ja tlyko zadaje pytania na ktore raczej znacie odpoiwedz
a wy mi wywalacie z tekstami. :cry:
ze mieszkam w dziurze to co ja na to poradze ze nikogo tutuaj nieznam :?

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post09 sty 2007, 20:50

moi poprzednicy maja racje, lepiej wybierz sie na szkolke,
to nie jest smianie sie z ciebie tylko dobre rady, ja tez jestem poczatkujacy ale system bezpieczenstwa znam a mimo wszystko nie mam zamiaru samemu probowac, wybieram albo szkolke albo pomoc spoko kajciarzy :)

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post09 sty 2007, 20:56

Szyszek... Zrozum żeby cieszyć sie tym sportem wpelni trzeba znać pewne podstawy... Niestety nie wszytko da sie wytłumaczyć korespondencyjnie.
Jeśli nie masz pieniąków musisz sie dogadac z kims kto Ci to wytlumaczy ocb.
Chętnie mogę pomóc mieszkam w Olsztynie, daleko to od Ciebie??

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post11 sty 2007, 23:49

czy oby ktoś sobie tu jaj nie robi ???

bo jak to czytam to taki czarny humor się z tego robi.

mam nadzieje że nie startowałeś latawki na jakimś betonowym parkingu ;)

Wróć do „Forum Główne”