Porady, dobór sprzętu, dobór deski, dopiero zaczynam

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post22 sie 2006, 14:26

W związku z milionami takich samych pytań mam propozycję dla forumowiczów. Zróbmy w tym topicu coś takiego.

Człowiek po szkółce chce kupic sprzęt, nie wie co wybrać, nie wie co będzie dobre (co to za szkółki teraz są? - ale pomijając ten fakt)

Zróbmy w jednym miejscu porady dla takich standardowych wagowo ludzi, tzn jaki latawiec jaka deska itp. np dla ludzi 60-70-80-90-100-110kg

Zróbmy to raz a pożądnie to nie bedzie potem tłumaczenia, że czegoś nie mógł znaleźć.

Co wy na to?

Ja, że się jeszcze nie rozeznaję w sprzęcie pompowanym ograniczę swoje pisanie tylko do zapoczątkowania tematu.

Tak więc konkurencję uważam za otwartą ...

ps. a że temat ma być poważny, czysty i przejrzysty to prosiłbym o nie wtrącanie głupich uwag, uszczypliwości itp.

Awatar użytkownika
pawelekgnas
Kontaktowanie:

Post22 sie 2006, 22:04

Myśle że to nie wystarczy. Oprócz tego trzeba będzie zrobić podziały na to co będzie przyszły kiter robił z latawcem (KITEsurf', land': skoki, buggy, mtb, icekiting, itd...- a może wszystko naraz). Przecież latawiec latawcowi nie równy. Dopiero zacznam kiteować, ale juz wiem że do landkitingu to najlepiej komórki, a do pływania twarde latawce i większe.

Ale temat jest super! Mogę spróbowac poszukać tabeli (waga, wiatr= latawiec)- widziałem gdzieś w internecie takie;)

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post23 sie 2006, 08:24

wydaje mi się, że skoro umieściłem ten topic w tym dziale KITESURFING to chodziło mi o dobór sprzętu do KITESURFINGU

Awatar użytkownika
pawelekgnas
Kontaktowanie:

Post23 sie 2006, 23:10

Poniżej orientacyjny zakres różnych rozmiarów latawców jednego z producentów (w węzłach):
Obrazek
Tabela zapożyczona z kiteportal.pl
---
Czy coś takiego może być?

__kater__
Postawił piwka: 6 razy

Post24 sie 2006, 09:05

teraz to dopiero pytan bedzie :)

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 11:54

Widzę, że temat bardzo popularny :)
No nic to. Chciałem dobrze

(tak wiem, że dobrymi chęciami piekło wybrukowane)

Awatar użytkownika
kristofer

Post24 sie 2006, 15:18

Jezeli chodzi o deski, to na stronie f-one jest kalkulator. Mozna z niego skorzystac :)

http://f-onekites.com/New_site/anglais/ ... ector.php4

Mam nadzieje, że częsciowo rozwiąże to problem "jaką deske".

Awatar użytkownika
Pasta
Kontaktowanie:

Post24 sie 2006, 16:27

Zgred uwazam ze pomysl bardzo dobry, tylko wypowiedzi musza byc napisane z głowa!!

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post25 sie 2006, 07:42

Tak mi się wydawało, że dobry pomysł tylko jakoś DYSTRYBUTORZY i ludzie, którzy normalnie pomagają nie chcą teraz napisac NIC ;(

Awatar użytkownika
bigfoot gt
Latawiec: czerwony
Kontaktowanie:

Post25 sie 2006, 09:28

nie piszą bo nie mają biznesu w tym :) a tak jak jakiś obywatel zapyta dopasują swoją oferte bardzo idywidualnie np" latawiec X jestidealny do twojej wagi wzrostu oraz koloru samochodu.... , zapomni o latawcu Y to jest dobre ale nie dla ciebie..."

szkoda ale tak niestety jest ...

MArcinBe

Post25 sie 2006, 09:44

Szczerze powiedziawszy to nie wiem po co ten temat zalozyliscie...
Idea jest moze i ok, ale ten temat juz jest poruszony i omowiony :!:
Widze, ze nwet i wy zapomnieliscie o trzecim z gory temacie, ktory zawsze jest na poczatku w forum GLOWNYM....:
Przyklejony:Pierwsze kroki - jak zaczac :roll:
odpowiedzi dla totalnych laikow,poczatkujacych i :!: przez wskazanie funkcji SZUKAJ :twisted:
tak wiec nie wiem czego wy tutaj oczekujecie :?:
tym bardziej dla ludzi po kursie.... przeciez tacy to tym bardziej powinni wiedziec o co chodzi, pytac od razu na kusie na spocie.
A jak sie pyta o wielkosc deski, rozmiar latawca, to jest male prawdopodobienstwo, ze ktos komus cos bedzie wciskac, bo te parametry nie zaleza od firmy, sprzedajacy maja raczej cala rozmiarowke i czy kupisz bowa12 metrow frimyA, B, czy X , to mniej wiecej na to samo wyjdzie(no prawie...), roznica bedzie czy kupisz bowa czy Ckajta, taka jest prawda, wazny jest rozmiar, podobnie z deskami,
czy kupie deske 130/40 firmy A, B, czy jakiejs innej to mala roznica, ale czy kupie deche 140, czy 120 to juz inna rozmowa.
I co wy na to?

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post25 sie 2006, 13:15

MArcinBe pisze:Szczerze powiedziawszy to nie wiem po co ten temat zalozyliscie...
Idea jest moze i ok, ale ten temat juz jest poruszony i omowiony :!:
Widze, ze nwet i wy zapomnieliscie o trzecim z gory temacie, ktory zawsze jest na poczatku w forum GLOWNYM....:
Przyklejony:Pierwsze kroki - jak zaczac :roll:
odpowiedzi dla totalnych laikow,poczatkujacych i :!: przez wskazanie funkcji SZUKAJ :twisted:
tak wiec nie wiem czego wy tutaj oczekujecie :?:
tym bardziej dla ludzi po kursie.... przeciez tacy to tym bardziej powinni wiedziec o co chodzi, pytac od razu na kusie na spocie.
A jak sie pyta o wielkosc deski, rozmiar latawca, to jest male prawdopodobienstwo, ze ktos komus cos bedzie wciskac, bo te parametry nie zaleza od firmy, sprzedajacy maja raczej cala rozmiarowke i czy kupisz bowa12 metrow frimyA, B, czy X , to mniej wiecej na to samo wyjdzie(no prawie...), roznica bedzie czy kupisz bowa czy Ckajta, taka jest prawda, wazny jest rozmiar, podobnie z deskami,
czy kupie deske 130/40 firmy A, B, czy jakiejs innej to mala roznica, ale czy kupie deche 140, czy 120 to juz inna rozmowa.
I co wy na to?

...to naprawdę dziwne ,ale pierwszy raz zgadzam sie z Twoim tokiem rozumowania :wink:,no,może nie w 100% , ale co do zasady, jak najbardziej TAK :thumb:

poza tym SENSOWNE ustawienie sprzetu pod konkretną osobę, wymaga indywidualnego podejścia i pewnej wiedzy o tym :

-gdzie dana osoba zamierza głównie plywać [Polska-jesli tak to gdzie ?Zatoka? jeziora?; zagranica ? jesli tak to gdzie? plaska woda? fale? itp itd.......]

-jakie jest jej nastawienie do tego sportu [pasjonat-nagrzaniec, weekendowiec -gawędziarz,leniwiec wakacyjny ,lans-amator i wiele,wiele ,wiele innych kitowych wariacji]-a swoja drogę ciekawe kto sie przyzna sam przed sobą do którejś z postaw?

-ilość kasy jaką chce/może przeznaczyc na sprzet

-dobrze tez jest zastanowic sie nad konkretnym stylem pływania[spokojne -zachowawcze wożenie d....py?, wosokie skoki?,freestyle?, wake style? wave?,unhook? ]

na szczęście wiekszość współczesnego sprzetu jest w miarę wszechstronna
i często łączy różne style i oczekiwania ale ......nie zawsze. :doh:

stąd wszelkie" tabelki " producentów są bardzo pomocne , ale wg mnie trzeba je traktować mocno orientacyjnie i dobierać sprzęt INDYWIDUALNIE.[kierując się rozumem-"nie trendem", wiedzą i doświadczeniem-najlepiej własnym a ostatecznie cudzym] ;staram sie tak właśnie robić i póki co to się sprawdza.

:think: :hand:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post25 sie 2006, 14:00

GURU 10.5 pisze:...to naprawdę dziwne ,ale pierwszy raz zgadzam sie z Twoim tokiem rozumowania :wink:,no,może nie w 100% , ale co do zasady, jak najbardziej TAK :thumb:

poza tym SENSOWNE ustawienie sprzetu pod konkretną osobę, wymaga indywidualnego podejścia i pewnej wiedzy o tym :

-gdzie dana osoba zamierza głównie plywać [Polska-jesli tak to gdzie ?Zatoka? jeziora?; zagranica ? jesli tak to gdzie? plaska woda? fale? itp itd.......]

-jakie jest jej nastawienie do tego sportu [pasjonat-nagrzaniec, weekendowiec -gawędziarz,leniwiec wakacyjny ,lans-amator i wiele,wiele ,wiele innych kitowych wariacji]-a swoja drogę ciekawe kto sie przyzna sam przed sobą do którejś z postaw?

-ilość kasy jaką chce/może przeznaczyc na sprzet

-dobrze tez jest zastanowic sie nad konkretnym stylem pływania[spokojne -zachowawcze wożenie d....py?, wosokie skoki?,freestyle?, wake style? wave?,unhook? ]

na szczęście wiekszość współczesnego sprzetu jest w miarę wszechstronna
i często łączy różne style i oczekiwania ale ......nie zawsze. :doh:

stąd wszelkie" tabelki " producentów są bardzo pomocne , ale wg mnie trzeba je traktować mocno orientacyjnie i dobierać sprzęt INDYWIDUALNIE.[kierując się rozumem-"nie trendem", wiedzą i doświadczeniem-najlepiej własnym a ostatecznie cudzym] ;staram sie tak właśnie robić i póki co to się sprawdza.

:think: :hand:

Nic dodać nic ująć. A też myślę, że Marcin ma sporo racji - na początku i tak nie wiemy co dla nas "dobre" ale jednocześnie nikt nie może nam przecież powiedzieć co będzie lepsze dla nas. Dopiero po jakimś czasie można stwierdzić co nas kręci - a wtedy z reguły zakup sprzętu mamy za sobą. Tylko czy to jest obecnie taki problem :?:

A odnośnie nastawienia do tego sportu to mogę się przyznać - byłem pasjonatem, a patrząc na ostatnie wydarzenia i czas, który mogę spędzać na wodzie to chyba przeszedłem w tym sezonie do drugiej kategorii czego cholernie żałuję :(

Awatar użytkownika
zgred
Kontaktowanie:

Post25 sie 2006, 14:53

Nie to nie :)

Nie chce wam się.

Tematu nie było.

A trzeci temat z góry był pierwszym jaki przeczytałem na tym forum :P

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post25 sie 2006, 15:18

zgred pisze:Nie to nie :)

Nie chce wam się.

Tematu nie było.

spokojnie Zgredziu , inicjatywa naprawdę w swojej idei b.dobra, natomiast w szczegółach się trochę rozmywa. [w poście powyżej starałem się to wytłumaczyć].

popływasz troszkę to z czasem zrozumiesz,że temat jest nieco szerszy i bardziej złożony niż się na początku wydaje. :think:

tak czy siak ,brawo za pomysł :lol:

Wróć do „Forum Główne”