Dostęp do netu na CH III

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Geezer

Post29 kwie 2006, 15:01

morlov pisze:"Warto wspomnieć, że podobnie EDGE jak i GPRS ma niższy priorytet aniżeli rozmowy głosowe. Tak więc przy dużym natężeniu ruchu telefonicznego możemy spodziewać się pogorszenia szybkości transmisji. "
Z benchmark.pl

Nie wiem co to jest "benchmark.pl" ale transmisja danych nie ma nic wspolnego z połaczeniami głosowymi. Postaram sie to jak najprościej wytłumaczyć: sygnał radiowy, ktorego uzywa sie do korzystania z telefonów komórkowych, podzielony jest na kilka do kilkunastu kanałów. Niektóre z nich odpowiedzialne są za identyfikaję uzytkownika, inne przenoszą romowę, jeszcze inne zabezpieczają dane. Rozmowa ma swój kanał zawsze a pakietowa transmisja danych na której oparta jest technologia GPRS/EDGE, wykorzystuje wolne kanały w paśmie rozmównym. Komputer dostepowy sieci komórkowej ma za zadanie odpowiednio zakodować sygnał transmisji danych, informacje wysyłaną lub odbieraną popakować w odpowiednie pakiety (stąd "pakietowa transmisja" danych) i dla tych pakietów znaleźć każdy dostepny kanał w paśmie rozmów. Oczywiście rozmowa ma pierwszeństwo, dlatego istnieje kilka serwerów które zarzadzaja siecia w danym kraju. Tak więc zeby było szybko i nie kolidowało to z rozmowami niniejszy post mógł dotrzeć na serwer KF przez Poznań, Łódź i Wawę.

morlov
Kontaktowanie:

Post29 kwie 2006, 16:10

mdziedzic
Deska: Nobile 50fifty
Latawiec: Slingshot RPM 8, 11

Post03 maja 2006, 22:41

!!!!!!!!
złapałem UMTSa anteną kierunkową na CHIII. Transfer dochodził do 400 kb/s. Mam świadków ;) Na mapie zasięgu Ery nie ma nic w okolicach Gdańska. Czyżby ERA jakies testy robiła?
Marcin

Awatar użytkownika
Blekota
Latawiec: ss
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post03 maja 2006, 22:44

ERA już od dawna (kilka miesięcy) ma UMTSa w 3-City

Wróć do „Forum Główne”