Kurs IKO 3 czy jest potrzebny?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
olafd
Deska: SU-2
Latawiec: Best Kahoona 9.5

Post14 sty 2016, 16:51

Witam,

W zeszłym roku zrobiłem IKO 1+2 w Egipcie oraz popływałem kilkanaście dni w Polsce, obecnie w marcu wybieram się ponownie do Egiptu i zastanawiam się czy zrobić IKO3 czy szlifować te umiejętności, które posiadam - pływanie lewo-prawo ale bez zwrotów, i początki pływania pod wiatr?

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post14 sty 2016, 17:20

olafd pisze:Witam,

W zeszłym roku zrobiłem IKO 1+2 w Egipcie oraz popływałem kilkanaście dni w Polsce, obecnie w marcu wybieram się ponownie do Egiptu i zastanawiam się czy zrobić IKO3 czy szlifować te umiejętności, które posiadam - pływanie lewo-prawo ale bez zwrotów, i początki pływania pod wiatr?

Koniecznie musisz zrobic IKO3,
no bo jak niby masz zrobic zwrot po IKO1 i 2 ?
Jak mawia klasyk:
"Pan terminator, nezabíjejte me, nebude to"

Pozdro...

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post14 sty 2016, 17:51

IKO 3 jest potrzebny. Bez ludzi robiących kursy padnie z głodu cały biznes szkolkowo - instruktorski. Zaraz potem upadna producenci kolorowych, wełnianych czapek... :evil:

Awatar użytkownika
zaaaak
Deska: SU2
Latawiec: FX
Postawił piwka: 60 razy
Dostał piwko: 90 razy

Post14 sty 2016, 20:25

Kristoff pisze: Zaraz potem upadna producenci kolorowych, wełnianych czapek... :evil:

I szalików...

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post14 sty 2016, 23:07

Generalnie robienie pod rząd IKO 1+2+3 nie ma sensu. Uczenie się pierwszych skoków albo toe-side jeśli nie masz jeszcze dobrze ogarniętego pływania lewo-prawo, a zazwyczaj zaraz pod etapie 2 nie masz - nie ma sensu, trzeba po prostu swoje wypływać.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post15 sty 2016, 01:25

jesli planujesz zostac instruktorem IKO to bedzie ci potrzebne, ale jak już bedziesz na tym pozimie to nie będziesz mieć tego pytania, jesli nie...

Awatar użytkownika
feel
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Core XR2, GTS
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 64 razy
Kontaktowanie:

Post15 sty 2016, 10:24

w niektórych miejscach na świecie wymagają IKO3 żeby wypożyczyć sprzęt np Mount Hood
Jeżeli na tym Ci nie zależy to jak wyżej

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post15 sty 2016, 10:43

A jak się nie ma wcale IKO to można iść do szkółki od razu po trójkę jeśli umiejętności to potwierdzają? Ogólnie to mi tam karta do niczego nie potrzebna, ale pytam bardziej w kontekście wypożyczania sprzętu w szkółkach za granicą. W PL to wiadomo, jak umiesz pływać to się da bez karty, ale za granicą?

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post17 sty 2016, 13:45

Kristoff pisze:IKO 3 jest potrzebny. Bez ludzi robiących kursy padnie z głodu cały biznes szkolkowo - instruktorski. Zaraz potem upadna producenci kolorowych, wełnianych czapek... :evil:

Ludzie, czy Wam IKO i szkoły/instruktorzy osobiście coś zrobili złego czy po prostu macie gorszy dzień ;)? Czapek też nie nosicie ;) ?

Kurs IKO był pierwszą logicznie spisaną metodyką uczenia kite na swiecie, jeśli to jest ich największy grzech to sorka :hand:
A zatem, kolego @olafd powinieneś ćwiczyć posiadane umiejętności oraz jak najszybciej nauczyć się zwrotów. Ćwiczenia do ostrzenia i nauki zwrotów są ze sobą analogicznie połączone. Zapewne zajmie Ci chwilę ( np 2 sesje po 2 h ) samodzielnego pływania pod wiatr+zwroty i będziesz w stanie przejść do pozostałych elementów technicznych ( które w skrócie wchodzą w skład IKO 3) - pływania toeside i pierwszych skoków. Z dobrym instruktorem cały proces przebiegnie szybciej i bardziej bezstresowo ( bezurazowo :idea: ) - na tym etapie powinieneś juz umieć odróżnić dobrego instruktora. Jeśli zapłaciłeś za szkolenie u instruktora IKO, masz prawo zażądać karty IKO po zakończeniu szkolenia.

I jeszcze uwaga - IKO 3 jako karta nie jest potrzebna kandydatom na instruktora IKO - wymagane są jedynie umiejętności tego poziomu pływania.
W szkołach na świecie gdzie respektuje się IKO ( a jest ich NAPRAWDĘ sporo ), karta IKO 3 na bank będzie dobrym zabezpieczeniem przy wypożyczaniu sprzętu. Natomiast często żywa gotówka i odpowiedni poziom umiejętności najlepiej przekonują bosmana ;)

Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post18 sty 2016, 21:03

boldek pisze:A jak się nie ma wcale IKO to można iść do szkółki od razu po trójkę jeśli umiejętności to potwierdzają?

Pogadaj w szkółkach albo z jakimś znajomym instruktorem. Da się. Jestem żywym przykładem.

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post18 sty 2016, 21:23

Wiktorek pisze:
boldek pisze:A jak się nie ma wcale IKO to można iść do szkółki od razu po trójkę jeśli umiejętności to potwierdzają?

Pogadaj w szkółkach albo z jakimś znajomym instruktorem. Da się. Jestem żywym przykładem.

Rozumiem, dzięki.

Awatar użytkownika
tolkin91

Post18 sty 2016, 23:08

Kristoff pisze:IKO 3 jest potrzebny. Bez ludzi robiących kursy padnie z głodu cały biznes szkolkowo - instruktorski. Zaraz potem upadna producenci kolorowych, wełnianych czapek... :evil:

Zgadzam się co do kursów. O co chodzi z tymi czapkami?

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post18 sty 2016, 23:44

tolkin91 pisze:

Zgadzam się co do kursów. O co chodzi z tymi czapkami?

Pojedź w lecie na Półwysep a będzie Ci dane zrozumieć... Chyba, że się moda zmieni.

Wróć do „Forum Główne”