flysurfery na ebay.de... pomoc pilnie poszukiwana:-)

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
hecaheca

Post06 mar 2006, 23:28

Witam!
Mam prosbe do uzytkownikow FS'ow co wybrac jako podstawowy latawiec na nasze polskie/baltyckie warunki & niemieckie (baltyk+m.polnocne)???
zrobilem prawie caly kurs w sierpniu (proby startu z wody ale wiatr zdechl i weekend sie skonczyl:-((), poza tym dzieki kolegom z kite.pl mialem okazje posmigac zima na niegocinie:-)
waga: 90-100, zaleznie od pory roku, wzrost; 190, niezaleznie od w/w.
po przeczytaniu duzej ilosci testow w necie wszystko mi wskazuje na Extasy, (a jezeli tak, to pytanie tylko jaki rozmiar)??
na ebay'u niemieckim "dojrzewaja" mi aukcje na takie latawce:
XTC 10 (!!jutro/sobota),
xtc 13,
xtc 17,
titan 18.5,
psycho 6.5,
psycho 15.5,
psycho2 7,
na te chwile to wszystkie latawce FS na aukcjach.
Jako pytanie uzupelniajace prosze o porade co do rozmiaru&profilu deski..

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post07 mar 2006, 09:20

Z aukcji, które wymieniłeś najbardziej odpowiedni byłby chyba XTC 13. Co prawda jest on wolniejszy od XTC 10, którą baaardzo lubiłem i dopiero co sprzedałem i raczej do new school tricks nie za bardzo, ale przecież jesteś początkujący. XTC 13 powinna być dobra na początek przy nieco większej desce, a na pewno Cię nie uszkodzie przy mocniejszych szkwałach.
W skrócie:

XTC 10 - za małe jak na nasze warunki i rpzede wszystkim Twoją wagę
XTC 13 - napisałem
XTC 17 - dość duża maszynka, myślę, że dla Ciebie na słabe wiatry byłaby w miarę ok, ale jak dla mnie jest za wolna i chyba za słabo lata. Wolałbym XTC 13 z więskzą deskąniż XTC 17 na mniejszej.
Titan 18,5 - duuuża maszynka, ale baaardzo wolna jak na obecne wymagania, chociaż ma naprawdę duży potencjał.
Psycho 6,5 - nie latałem, chociaż mam wrażenie, że powinien być nieco mniejszy niż XTC 10, ale może być fajny latawczyk, chociaż malutki.
Psycho 15,5 - też duża maszynka i wymaga wprawnego prowadzenia. Dość trudna i na początek może być niebezpieczna natomiast na pewno miała niezły hang-time i dobry ciąg do góry. Jednak była dośćniestabilna.
Psycho 2 7 - psycho 2 10 i 7 to były bardzo fajne latawce, tylko, że bardzo malutkie. Inna sprawa, że dół 7 powinien być zaskakująco dobry. Niestety na 7 nie latałem.
Jeżeli chodzi o moc latawców to od najmniejszej do największej mniej więcej tak:

psycho 2 7
Psycho 6,5
XTC 10
XTC 13
XTC 17, Titan 18,5 Psycho 15,5 - myślę, że porównywalne, ale tak naprawdę nie trafiło mi się żebym pływał na nich równocześnie, więc nie jestem pewny).

Oczywiście tak to by wyglądało moim zdaniem. Myślę, że jak chcesz popływać na tym kicie więcej niż jeden sezon to zastanawiaj się nad XTC. Titan, psycho to stare konstrukcje, więc niekoniecznie będą spełniać Twoje oczekiwania, cyba, że interesuje Cię raczej pływanie niż freestyle. Psycho 2 7 to mocnowiatrowa maszynka, więc chyba nie u nas :think:

Napisz jaki styl Cię interesuje to będzie łatwiej napisać coświęcej. Jak narazie moim typem jest XTC 13.

hecaheca

Post07 mar 2006, 09:52

Great Thnx za dobre slowo:-)))
musze sie z kolega zgodzic co do tego, ze chce na tym latawcu powalczyc wiecej niz 1 sezon - nie bardzo mam czas na dluuugie pobyty na spotach, tak ze raczej czestsze / rzadsze wypady...
co do stylu to jeszcze za wczesnie, zeby wyrokowac:-)))
mam zamiar po Wielkanocy wyskoczyc albo do Kolonii albo nad morze polnocne (st peter-ording) do ktorejs z tutejszych szkolek, zeby powalczyc juz na wlasnym latawcu...
od latawca oczekuje przede wszystkim tego, ze bedzie bezpieczny i przewidywalny, bo jestem za stary na zabawy typu "body dragi przez pole namiotowe":-)), a w opisach serii XTC wszyscy chwala duzy zakres depowera... i latwosc obslugi, chociaz nie bede sie uczyc zonglerki pileczkami jak na fotce na stronie FS'a...
na razie zostaje trzymac kciuki, zeby mi ceny nie podbili za wysoko...

PS do innych czytajacych tego posta:
moze ktos chce sie pozbyc XTC 13 za nieduze pieniadze???????
PS do onzo:
po poludniu podesle ci moze moje typy na deski z ebay'a, jezeli zechcesz je rownie wnikliwie rozpatrzyc jak temat latawcow????
Pozdrawiam, SC

Awatar użytkownika
wlad

Post07 mar 2006, 10:45

Czolem

Waze 95kg i plywam na Flysurferach, onzo to szczupaczek - 60 kg razem z latawcem i decha :lol: . Wydaje mi sie ze XTC13 to moze byc troche malo, no chyba ze bedziesz plywal powyzej 12 knotow na duzej desce.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post07 mar 2006, 10:53

No bez przesady, trochę więcej ostatnio przytyłem i ze wszystkim przekraszam zapewne 70 kg. ;)

A tak na serio - Wlad - Ty to jesteś profi :) A w przypadku hecaheca to nie wiem dokładnie, ale mam wrażenie, że cos większego może być za silne. I faktycznie myślałem o większej desce od 12 węzłów, a potem dokupić coś większego. Speed 17 i XTC 13 to może być chyba niezły zestaw... :think: Co Ty na to grubasie :?: ;)

Peace

hecaheca

Post07 mar 2006, 17:07

odnosnie wagi, to dopiero od 90kg zaczynaja sie prawdziwe chlopy:-)
a tak na powaznie to wszystkie konstruktywne sugestie&opinie chetnie przyjme.
co do wyboru rozmiaru latawca, to jest jeszcze opcja u tego samego goscia na XTC 17, oba latawce ma wg opisu nowe i niesmigane.
pytanie tylko czy te 17m to jednak troche nie za duzo??
bojacy sie nie jestem, sil troche mam, tylko czy bedzie gdzie na tym latac?!?
no i temat deski:
ile cm, czy walczyc od poczatku z czyms malym <140, czy cos sredniego, czy tez jakis XXL > 160cm na poczatek (jezeli bym dostal w dobrej cenie)???

Wróć do „Forum Główne”