Z aukcji, które wymieniłeś najbardziej odpowiedni byłby chyba XTC 13. Co prawda jest on wolniejszy od XTC 10, którą baaardzo lubiłem i dopiero co sprzedałem i raczej do new school tricks nie za bardzo, ale przecież jesteś początkujący. XTC 13 powinna być dobra na początek przy nieco większej desce, a na pewno Cię nie uszkodzie przy mocniejszych szkwałach.
W skrócie:
XTC 10 - za małe jak na nasze warunki i rpzede wszystkim Twoją wagę
XTC 13 - napisałem
XTC 17 - dość duża maszynka, myślę, że dla Ciebie na słabe wiatry byłaby w miarę ok, ale jak dla mnie jest za wolna i chyba za słabo lata. Wolałbym XTC 13 z więskzą deskąniż XTC 17 na mniejszej.
Titan 18,5 - duuuża maszynka, ale baaardzo wolna jak na obecne wymagania, chociaż ma naprawdę duży potencjał.
Psycho 6,5 - nie latałem, chociaż mam wrażenie, że powinien być nieco mniejszy niż XTC 10, ale może być fajny latawczyk, chociaż malutki.
Psycho 15,5 - też duża maszynka i wymaga wprawnego prowadzenia. Dość trudna i na początek może być niebezpieczna natomiast na pewno miała niezły hang-time i dobry ciąg do góry. Jednak była dośćniestabilna.
Psycho 2 7 - psycho 2 10 i 7 to były bardzo fajne latawce, tylko, że bardzo malutkie. Inna sprawa, że dół 7 powinien być zaskakująco dobry. Niestety na 7 nie latałem.
Jeżeli chodzi o moc latawców to od najmniejszej do największej mniej więcej tak:
psycho 2 7
Psycho 6,5
XTC 10
XTC 13
XTC 17, Titan 18,5 Psycho 15,5 - myślę, że porównywalne, ale tak naprawdę nie trafiło mi się żebym pływał na nich równocześnie, więc nie jestem pewny).
Oczywiście tak to by wyglądało moim zdaniem. Myślę, że jak chcesz popływać na tym kicie więcej niż jeden sezon to zastanawiaj się nad XTC. Titan, psycho to stare konstrukcje, więc niekoniecznie będą spełniać Twoje oczekiwania, cyba, że interesuje Cię raczej pływanie niż freestyle. Psycho 2 7 to mocnowiatrowa maszynka, więc chyba nie u nas
Napisz jaki styl Cię interesuje to będzie łatwiej napisać coświęcej. Jak narazie moim typem jest XTC 13.