jak z tym wiatrem??

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
advena

Post09 wrz 2013, 08:42

hej,

no właśnie jak jest z tym wiatrem w PL? Trzy tygodnie temu skończyłem IKOII kupiłem sobie sprzęt i z niecierpliwością czekam... Niestety nie jestem z pomorza mieszkam na śląsku a dokładniej w Tychach. Mamy u siebie w mieście jezioro (Paprocany [sic!] w zeszłym roku widziałem kogoś na latawcu i łyżwach w zimie, więc generalnie da się), a na samym śląsku jest parę zbiorników. I stąd moje pytanie KIEDY ZACZYNA WIAĆ?? Gdzie najlepiej (goczałkowice, dziećkowice, świerklaniec, dzierżno)? Pływa ktoś na śląsku? Dajcie znać, bo już nie mogę wytrzymać tego czekania :P.

pzdr,
mateusz

Awatar użytkownika
adii
Deska: ACE
Latawiec: SB,Vector
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post09 wrz 2013, 09:04

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2013, 09:17

advena pisze:hej,

no właśnie jak jest z tym wiatrem w PL?

..tak jak ZAWSZE
i WSZĘDZIE..

raz jest - raz go nie ma, czasem dwa razy go nie ma :wink:

kitesurfing to sztuka czekania na wiatr, pokora i cierpliwość
a także pełna gotowość i forma gdy już jest :thumb:

advena pisze:.. Dajcie znać, bo już nie mogę wytrzymać tego czekania :P.

..witamy w klubie ..uzależnionych :thumb:

peace

Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2013, 14:05

advena pisze:hej,

no właśnie jak jest z tym wiatrem w PL? Trzy tygodnie temu skończyłem IKOII kupiłem sobie sprzęt i z niecierpliwością czekam... Niestety nie jestem z pomorza mieszkam na śląsku a dokładniej w Tychach. Mamy u siebie w mieście jezioro (Paprocany [sic!] w zeszłym roku widziałem kogoś na latawcu i łyżwach w zimie, więc generalnie da się), a na samym śląsku jest parę zbiorników. I stąd moje pytanie KIEDY ZACZYNA WIAĆ?? Gdzie najlepiej (goczałkowice, dziećkowice, świerklaniec, dzierżno)? Pływa ktoś na śląsku? Dajcie znać, bo już nie mogę wytrzymać tego czekania :P.

pzdr,
mateusz

Na początek opcja 'Szukaj'. To nie boli :wink: Każdy z wymienionych przez Ciebie zbiorników (no może poza Paprocanami :D ) ma swój wątek na tym forum w 'Kto, Gdzie, Kiedy'. Obserwując je z pewnością będziesz wiedział kiedy warto się byrać na pływanie.
A pytanie 'Kiedy zaczyna wiać' jest z leksza mało zrozumiałe dla mnie :?: Kiedy zaczyna wiać.. to po prostu jedziemy i pływamy. Jak wszędzie. :hand:

Brutus
Deska: Nobile, SU2
Latawiec: RRD, NKB, Nobile
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 21 razy
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2013, 14:54

A ostatnio to akurat wiało jakoś nadwyraz często i jeszcze do tego grzało, a to wszystko w weekendy... więc przegapiłaś z tym czekaniem :P

A wieje wtedy kiedy to wyż opada i spotyka się z niżem :P czy jakoś tak ;)

alan.stark
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2013, 15:41

Nic nie wkurza tak jak cowka wsteczna.

advena

Post09 wrz 2013, 17:51

szukałem, czytałem, a później jeszcze trochę poszukałem :). W ten ostatni wiatrowy tydzień byłem właśnie na Helu, ale z racji braku doświadczenia dwa dni odpadły, bo nie chcieli nam wypożyczyć sprzętu (co w sumie zrozumiałe :)). Bardziej zastanawia mnie czy jest jakaś zależność powiedzmy "sezonowa"; tzn. częściej wieje latem, jesienią?

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post09 wrz 2013, 18:22

advena pisze:szukałem, czytałem, a później jeszcze trochę poszukałem :). W ten ostatni wiatrowy tydzień byłem właśnie na Helu, ale z racji braku doświadczenia dwa dni odpadły, bo nie chcieli nam wypożyczyć sprzętu (co w sumie zrozumiałe :)). Bardziej zastanawia mnie czy jest jakaś zależność powiedzmy "sezonowa"; tzn. częściej wieje latem, jesienią?

U nas, na południu, najlepiej wieje jesienią i zimą z tego najczęściej w nocy, ew w te dni robocze w które nie można wyrwać się z roboty.
A jak jest prognoza i ustawisz sobie robotę tak aby móc popływać, siedzisz jak ciul cały dzień przed komputerem i patrzysz co 5 min w WG a tam ch..j i piszesz bzdury na KF

advena

Post09 wrz 2013, 18:40

pawbuh pisze:U nas, na południu, najlepiej wieje jesienią i zimą z tego najczęściej w nocy, ew w te dni robocze w które nie można wyrwać się z roboty.
A jak jest prognoza i ustawisz sobie robotę tak aby móc popływać, siedzisz jak ciul cały dzień przed komputerem i patrzysz co 5 min w WG a tam ch..j i piszesz bzdury na KF

heh dobrze, że na nartach jeźdźę :)

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2013, 22:04

Brutus pisze:A wieje wtedy kiedy to wyż opada i spotyka się z niżem :P czy jakoś tak ;)

Oj opada, opada :mrgreen: z tym, że bardziej jakoś tak :wink:

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post09 wrz 2013, 22:06

advena pisze:. Bardziej zastanawia mnie czy jest jakaś zależność powiedzmy "sezonowa"; tzn. częściej wieje latem, jesienią?

Statystycznie/standardowo najwięcej wiatru oczywiście wiosną i jesienią :!:

Wróć do „Forum Główne”