Windsurfing na Igrzyskach w Rio (jednak nie kitesurfing)

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
IQM1
Deska: Nobile NHP Split
Latawiec: Core Riot XR / XR 2/ XR 4
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 11:35

phpBB [video]

I jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie - CO W TAKICH WARUNKACH WIATROWYCH ( ICH BRAKU ) ROBILIBY ZAWODNICY KITERACE ?
Czy nie wyglądaliby jeszcze śmieszniej ?
Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 11:57 przez IQM1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post22 lis 2012, 11:38

Przy kite trzeba go do widowiska i sensownej rywalizacji, o wiele, wiele mniej.

Jesli wierzyc BraCuru bo mi sie WYDAJE ze obie formuly potrzebuja tyle samo wiatru a przy granicznych predzej wyzbieraja sie na ws . Jesli chodzi o widowiskowosc kite rzadzi na calej lini

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 14:39

rolnik pisze:bo mi sie WYDAJE ze obie formuly potrzebuja tyle samo wiatru a przy granicznych predzej wyzbieraja sie na ws.

Mi się wydaje, że Tobie sie wydaje.
Fakty są porażające dla RSX i nawet nowoczesniej Formuły Windsurfing.
Granice marginalnego wiatru potrzebnego do ślizgu są bardzo zróżnicowane. Nie wiem ile dokładnie potrzebuje RSX. Z tego co doświadczyłem pływając wraz z nimi widziałem, że potrzebują około 10kts aby utrzymać się w ślizgu. U nas wystarczy, że wiatr nie spada poniżej 5kts i mamy pełną pytę (ci co potrafią, bo jest już rzesza rejsiarzy nie posiadająca jeszcze takiej umiejętności).
Zapraszam do obejrzenia czołowych zawodników na żywo, aby następnym razem pisać co się wie, widziało a nie wydaje.

W przypadku kiteracingu mamy również limity wiatrowe. Jeśli podczas procedury startowej wiatr spadnie poniżej 5kts choćby na sekundę wyścig jest odwołany.
Także w kiteracingu idzie wszystko w kierunku widowiskowości a nie psedobaletu.
Jak nie wieje to nie pływamy a za to pijemy browarka, wyrywamy laski i generalnie lansujemy się jak cholera 8)
Jak przywali 6kts jesteśmy już na wodzie usatysfakcjonowani piwkiem, laskami i lansem :D

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 14:49

Przepraszam ale czy tylko mnie śmieszy stwierdzenie:

BraCuru pisze:Jak przywali 6kts ....

To niezłe sztormy tam macie .....

Awatar użytkownika
rolnik

Post22 lis 2012, 15:06

hehehe bo to mialo byc smieszne a serio to obiecuje ze walne czolem jak zobacze rejsiarza ktory bedzie kolo mnie plywal przy 6kt szczena mi opadnie .Tylko nie 12-6 bo wtedy to ja na tt tez poplywam tylko troche gorzej

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 16:04

rolnik pisze:hehehe bo to mialo byc smieszne a serio to obiecuje ze walne czolem jak zobacze rejsiarza ktory bedzie kolo mnie plywal przy 6kt szczena mi opadnie .Tylko nie 12-6 bo wtedy to ja na tt tez poplywam tylko troche gorzej

Mnie też by to śmieszyło jakbym był równie niechętny i miał alergię na wszystko co zaczyna się na R :lol:
Prawdę powiedziawszy to przy niespadających 6kts ruszamy do wody z nadzieją, że to już wali gęste 6kts.
Czasami jest to rzadkie 8kts lub silny prąd więc wówczas wychodzimy na cioty.
Popytajcie tych co byli na Fordzie w Rewie tego roku i przy jakim wietrze Niebrzydki kończył wyścig :idea:
Rewa słynie z mega gęstego wiatru.
Zanotowane 3,8kts nie przekraczające 6kts.

Wiem, że brzmi to dla was jak kosmos. Dla mnie rok temu to też brzmiało jak wyprawa na Marsa.
Pozdrawiam aktualnie z orbity 8) Zajebiste uczucie nie być prawie ograniczonym przez grawitację . Polecam niedowiarki :thumb: Inaczej patrzy się wówczas na wave downwindy i nominowanie na Prezeza Kaczyńskiego :wink:

PS. Ty nie obiecuj bo wiesz, że kajciarzy na R omijasz szerokim łukiem więc jak masz się wywiązać z danego słowa?

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post22 lis 2012, 20:23

Cześć Rolniku. Marek ma rację. Jeśli wiatr nie spada poniżej 6 wezłów/ tzn jest 8 albo , lub czasami 6 to race jada w slizgu idac ostro pod góre. Ale trzeba pamietać, że: 6wezłów dla RSX mierzone 2 m od pow wody to nie nie jest 6 węzłów mierzone 30 m nad pow wody, bo tam tych węzłów jest więcej, na brzegu obrośniętym linią drzew może być nawet 2x wiecej. Poza tym dochodzi zjawiskowo ogromnego wzrostu siły ciagu/nośnej/ wynikajacy z pompowania kitem o promieniu 30m , w porównaniu ze srednim promieniem 2m dla żagla RSX. A siła ciagu wzrasta wraz z predkością poruszania sie skrzydła, także kite górą i nie ma co dłużej bić na ten temat piany. Kite race 18 m2 to na prawdę super maszyny. Zakrecaja łatwiej niz wyprodukowane kilka lat wcześniej fr maszynki róznych firm, nie mówiac o tym, że nie wymaga to siły. Wave pływaja co prawda troche gorzej :lol:. Ale na kf znajdziemy przecież również odmienne opinie. A deski. Cóż, większość zawodów odbywa się na morzu, stad mozna wysnuc wniosek, że na wavowe dni równiez sie nadają. Mam więc dylemat : Co zabrać na Cabo w grudniu. :lol: Pozdro.

Awatar użytkownika
rolnik

Post22 lis 2012, 20:30

kajciarzy na R omijasz szerokim łukiem
:naughty: dotrzymam slowa i jak kiedys zobacze ..opadnie mi szczena ... odstukam glowa na kf :D nawet wstawie fotke :lol:

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post22 lis 2012, 20:55

jacekdaktera pisze: Mam więc dylemat : Co zabrać na Cabo w grudniu. :lol: Pozdro.

Zapomniales wspomniec o markowej srajtasmie ktora sie bedziesz podcieral na Cabo ;-)
Zenada :pray:

Podro...

Awatar użytkownika
SWIRUS
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 22:41

Wreszcie rozsądna decyzja.
Ale cały ten kabaret trochę trwał i namieszał .... Co niektórym...
Nie mam nic naprzeciwko jeśli chodzi o kite na IO ale chodzi mi o to w jaki sposób chcieli to załatwić - expresowo dla Rio.
Ale wiadomo, Brazylia i kite - to takie jakby synonimy dla wielu ludzi :)

jacekdaktera

Post22 lis 2012, 22:45

mary.dk pisze:
jacekdaktera pisze: Mam więc dylemat : Co zabrać na Cabo w grudniu. :lol: Pozdro.

Zapomniales wspomniec o markowej srajtasmie ktora sie bedziesz podcieral na Cabo ;-)
Zenada :pray:

Podro...

RATUNKU :!: :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 23:13

jacekdaktera pisze:
RATUNKU :!: :!: :!: :!:

Bombeczki ostatnio modne jako metoda załatwiania skrajnych poglądów, może bombeczkę komuś ? www.etnohangar.com

ps. sorry, ale nie mogłam się powstrzymać. Kto by pomyślał że jedna deska z długimi finami i olimpiada, której jeszcze nie było tak namiesza na tym małym kiteforum :) :lol:

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post23 lis 2012, 00:14

BraCuru pisze:Jak nie wieje to nie pływamy a za to pijemy browarka, wyrywamy laski i generalnie lansujemy się jak cholera 8)
Jak przywali 6kts jesteśmy już na wodzie usatysfakcjonowani piwkiem, laskami i lansem :D

Te laski to jakie? Dębowe, sosnowe, czy brzozowe z gumowym korkiem na dole żeby poślizgu na chodniku nie było?
I komu "wyrywacie" - staruszkom na promenadzie?
:lol: :thumbsup:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post23 lis 2012, 00:25

Crazy Horse pisze:Jeszcze śmieszniejszy (prawdziwy) tu masz:

no to jeszcze ja :) zobaczcie nagrody ..... to jest żenada.... http://www.kspworldtour.com/index.php/2 ... -off-.html

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Kontaktowanie:

Post23 lis 2012, 00:36

Coś mi się przypomniało - taka mało znana impreza w Polsce z 2011 :) Race i Formula w Sopocie na jednym placu zabaw.

FAKTEM jest to, że KITE jednak lata jak tamci na WS stoją i pompują zaciekle.

I ten przystojniak w 1:36 sec też jakby lekko zaskoczony:

phpBB [video]

Powiem wam jedno - nikt z Was nie wygra tej wojny o to co jest słuszne i słuszniejsze.

Wróć do „Forum Główne”