Stowarzyszenie Instruktorów Kitesurfingu - in progress

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post19 lut 2012, 10:23

Hej,

Bracuru, Pablo - możecie odciąć temat w momencie jak zrobił się offtop od POIK i zrobić osobny temat z tego?

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post19 lut 2012, 11:04

podzielone

Awatar użytkownika
sqb
Kontaktowanie:

Post19 lut 2012, 12:49

I jak tu teraz bez konta na fb wpisać się do grupy...niedobrze:)

Awatar użytkownika
DziQ
Deska: Best / Nobile
Latawiec: Slingshot / Airush
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post20 lut 2012, 10:31

Smokie pisze:Ale jak mamy tworzyć związek, a chyba on jest niezbędny, aby przepychać rzeczy na poziomie ministerialnym i legislacyjnym, to musimy mieć 3 silne stowarzyszenia jak mniemam.

Hey,

Nie jestem prawnikiem ale z tego co wiem to przepis ten a raczej podobny odnosi sie do klubów sportowych: Art.6 a wymogi formale znajdują sie w Art.11. A jeżeli mowa o 3 stowarzyszeń to mogą one założyć tzw. Związek Stowarzyszeń. Nie wiem też jakie dokładnie przepisy odnoszą sie do tego"związku" i jak jest ono umocowane na wspomnianym poziomie "ministerialnym" ale to chyba nie to samo...i trzeba pamietać, że "stowarzyszenie Zwykłe" nie może sie łączyć w wspomniany związek.

A tutaj link do Ustawy o sporcie: http://pza.org.pl/download/333908.pdf

i Prawie o stowarzyszeń : http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9890200104

Dlatego napisałem aby podłączyć SIK pod istniejące stworzyszenie...

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post20 lut 2012, 11:19

Przytoczony art. 6 dokładnie o tym mówi.

1. Kluby sportowe, w liczbie co najmniej 3, mogą tworzyć związki sportowe.
2. Związek sportowy działa w formie stowarzyszenia lub związku stowarzyszeń.

Art. 7.
1. W celu organizowania i prowadzenia współzawodnictwa w danym sporcie może być
utworzony polski związek sportowy.

Awatar użytkownika
DziQ

Post20 lut 2012, 12:40

Z tego wnioskuje.. nie ma przepisu jasno mówiącego, że aby założyć związek sportowy potrzebne jest wcześniejsze przekształcanie 3 stowarzyszeń (rejestrowych) w tzw. Związek stowarzyszeń...bo nie jest to równe związkowki sportowemu. Poprawcie mnie jeśli sie mylę.

Co do wymienionego art. 7 ... musimy rozróznić Związek sportowy od Polskiego związku sportowego bo jest to co innego.

A do całej dyskusji dochodza jeszcze dwie kolejne ustawy : o sporcie kwalifikowanym oraz wychowaniu fizycznym -.-

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post20 lut 2012, 13:30

Czyli kluczem do tematu jest odróżnienie działalności klubu sportowego od stowarzyszenia.

Dla przypomnienia

Klub sportowy – podstawowa jednostka organizacyjna realizująca cele i zadania w zakresie kultury fizycznej. Organizacja sportowa posiadająca osobowość prawną działająca, jako osoba prawna (w formie sportowej spółki akcyjnej lub stowarzyszenia kultury fizycznej) bądź, jako osoba fizyczna będąca przedsiębiorcą, której głównym - i najczęściej jedynym - celem jest udział w rozgrywkach sportowych, organizowanych pod egidą konkretnej federacji (krajowej, bądź kontynentalnej - rzadziej światowej) w stosownej kategorii wiekowej, płci i statusie zrzeszonych w nim osób.

Klub tego typu chyba nas nie interesuje ?

Dlatego powinno powstać stowarzyszenie, obejmujące w przyszłości idealnie związek stowarzyszeń, mające siłę przebicia w kierunku uregulowania sytuacji szkolenia w PL.

Awatar użytkownika
DziQ

Post20 lut 2012, 13:59

przemass pisze:Klub tego typu chyba nas nie interesuje ?

Dlatego powinno powstać stowarzyszenie, obejmujące w przyszłości idealnie związek stowarzyszeń, mające siłę przebicia w kierunku uregulowania sytuacji szkolenia w PL.

Albo związek sportowy ...

Ja sie po prostu zastanawiałem i szukałem odpowiedzi czy potrzebne naprawde jest nowe stowarzyszenie, czy nie lepiej by było podpiąć szkolenia i zawodników pod jedno a później walczyć aby zrobić z tego Związek Sportowy bądź od razu Polski Związek Sportowy. Tak naprawdę związek stowarzyszeń niczym sie specjalnym nie wyróźnia...chyba,że pomijam jakieś artykuły w ustawie.

Prawnik by sie przydał :idea:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post20 lut 2012, 16:58

Kończyłem prawo...co nie znaczy że ktoś kto się na tym naprawdę zna by się nie przydał.

Oczywiście że współpraca ze związkiem zawodników byłaby olbrzymim poparciem dla całego kite w uznaniu go za sport kwalifikowany - to jest droga do tworzenia m in stopni instruktorskich legitymowanych przez państwo lecz także tworzenia klubów sportowych DLA ZAWODNIKÓW - w ramach ich szkolenia - tak działa PZŻ na przykład.

Cele istnienia PZŻ :idea:

Celem Związku jest:

zrzeszanie klubów i stowarzyszeń żeglarskich,
popieranie rozwoju żeglarstwa we wszystkich jego formach,
reprezentowanie interesów stowarzyszonych w nim osób.

Czyli celem związku jest rozwój CAŁEGO żeglarstwa jako sportu we wszystkich jego formach ( także "wolnej" - rekreacyjnej ). Dlatego w pierwszym poście zasugerowałem współpracę z PSK, na co odp można przeczytać powyżej - własne osobne stowarzyszenie lub "komórka" psk. Jak dla mnie - raczej równoważne stowarzyszenie o wspólnym celu działania - uznanie kite za sport w świetle prawa i stworzenie Polskiego Związku - zajmującego się, jak wyzej...

pzdr

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post20 lut 2012, 17:14

Z calym szacunkiem dla polskiej sceny kitesurfing'u,
mysle ze pskite (prywatne stowarzyszenie koleszkow i trudnych e-dyskusji - bynajmniej ja tak to odbieram) nic tu nie zdziala,
jedyna realna opcja jest powstanie Polskiego Zwiazku Kitesurfing'owego przy Polskim Zwiazku Zeglarskim :hand:
Osobiscie bralem udzial w powstawaniu polskiego zwiazku Bowlingowego, ktorego powstanie graniczylo z cudem,
ostatecznie podlaczylismy sie pod Polski Zwiazek Kreglarski i dzisiaj nazywa sie to;
Polski Zwiazek Kreglarski - Sekcja Bowlingu Sportowego,
dodam tylko ze walka trwala latami...
Udac sie udalo i dzisiaj chlopaki za ministerialne pieniadze smigaja po swiecie i pija piwo ;-)
Wiem ze porownanie marne, ale sytuacja wydaje sie byc identyczna ;-)

Pozdro...

MASTER KITEBOARDING fuu1
Deska: Nobile Infinity 5'7
Latawiec: Nobile T 5
Dostał piwko: 23 razy
Kontaktowanie:

Post04 kwie 2012, 11:02

coś sie dzieje w TYM kierunku ?

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 20:26

Tak właśnie wypowiedział się dr. Kunysz po ponad miesiącu oczekiwań na jego odpowiedź. Trzeba przyznać że bardzo rzeczowo.

MASTER KITEBOARDING fuu1
Deska: Nobile Infinity 5'7
Latawiec: Nobile T 5
Dostał piwko: 23 razy
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 20:39

Smokie pisze:Tak właśnie wypowiedział się dr. Kunysz po ponad miesiącu oczekiwań na jego odpowiedź. Trzeba przyznać że bardzo rzeczowo.

:) chyba sie trzeba za to zabrać samemu :):) ale by sie KF oburzyło :D

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2012, 04:31

powstanie związku Kite'surfingowego prędzej czy później faktem się stanie, choć z drugiej strony fajnie jest czuć się "społecznym elementem" niczym NIE REGÓLOWANYM! :wink:
Tymczasem POIK wyskoczył z tematem za ostro i zbyt autorytatywnie... i tu chyba pies pogrzebany ... . Temat jak najbardziej na czasie, dla mnie intencje POIK są NIEwiarygodne absolutnie!
Przykro tylko, że znajome twarze dały się omotać;(

pozdr

stiv A

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2012, 08:20

stiv amoralny pisze:powstanie związku Kite'surfingowego prędzej czy później faktem się stanie, choć z drugiej strony fajnie jest czuć się "społecznym elementem" niczym NIE REGÓLOWANYM! :wink:
Tymczasem POIK wyskoczył z tematem za ostro i zbyt autorytatywnie... i tu chyba pies pogrzebany ... . Temat jak najbardziej na czasie, dla mnie intencje POIK są NIEwiarygodne absolutnie!
Przykro tylko, że znajome twarze dały się omotać;(

pozdr

stiv A

Stiv co masz na myśli? W wątku na FB pan Kunysz jest chyba jedyną osobą rozeznaną w temacie i jest chętny do współpracy ze wszystkimi. Nie znam go osobiście, ale skoro wypisujesz takie rzeczy, to jakoś to uargumentuj.

Wróć do „Forum Główne”