PILNE - Mistrzostwa Polski Racing 2011 - ZMIANA TERMINU

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
profistyle
Dostał piwko: 6 razy

Post21 lip 2011, 13:04

to nie jest paranoją
w zadnek klasie regatowej mistrzem polski nie zostanie
nikt kto nie jest członkiem PZŻ
i analogicznie tak jest w kazdym sporcie w polsce-od koszykówki po judo
(w przypadku zwiazków)
PSKite jest sowarzyszeniem jak na razie- i dziala na takich samych zasadach jak zwiazki sportowe

tak jak pisalem- jak ktos załozy inne stowarzyszenie to moze
zorganizowac wtedy mistrzostwa polski tego stowarzyszenia- bez skladek i wpisowego
jezeli taka bedzie wola tego stowarzyszenia

cos tak jak WBO,WBA w boksie-
PSKite na dzien dzisiejszy jest członkiem IKA wiec analogicznie ISAF i współpracuje z PZŻ-
zawody mistrzowskie w Juracie liczone sa do swiatowego rankingu IKA
Sa przetłumaczone i przygotowane uaktualnine przepisy,profesionalni sedziowie,
dobre nagrody finansowe i rzeczowe,profesionalna odsługa regat z napojami i jedzeniem,lyckra,acekuracje itd

a to wszystko za 100zl wpisowego

jezeli powstanie cos konkurencyjnego - anie tylko oburzenie na kiteforum kokos kto i tak nigdy na zawodach sie nie pojawia
to tak jak pisalem zawodnicy chetnie na takie zawody przyjada-
mozna je nawet złosliwie zrobic w tym samym terminie co zawody PSKite

Awatar użytkownika
Kaunertal

Post21 lip 2011, 13:08

Proponuję zacząć od początku, bo dyskusja pojechała na emocjonalną wycieczkę:

25 czerwca 2010 roku Sejm uchwalił nową w ustawę o sporcie. Zastąpiła ona dwie dotychczas obowiązujące - o sporcie kwalifikowanym i o kulturze fizycznej. Nowa ustawa została opublikowana w Dzienniku Ustaw z 15 lipca 2010 Nr 127 poz.857.

http://ngo.olsztyn.eu/images/stories/Prawo/ustawa_o_sporcie.pdf

W świetle ustawy:

Rozdział 3
Polski związek sportowy
Art. 7.
1. W celu organizowania i prowadzenia współzawodnictwa w danym sporcie może być
utworzony polski związek sportowy.
2. Utworzenie polskiego związku sportowego przez związek sportowy wymaga uzyskania zgody ministra właściwego do spraw kultury fizycznej.
3. W sprawach nieuregulowanych w niniejszej ustawie do polskiego związku sportowego stosuje się przepisy ustawy z dnia 7 kwietnia 1989 r. - Prawo o stowarzyszeniach.

wraz z kolejnymi zapisami, których nie wkleiłem.

oraz:

Art. 13.
1. Polski związek sportowy ma wyłączne prawo do:
1) organizowania i prowadzenia współzawodnictwa sportowego o tytuł Mistrza
Polski oraz o Puchar Polski w danym sporcie
;
2) ustanawiania i realizacji reguł sportowych, organizacyjnych i dyscyplinarnych we
współzawodnictwie sportowym organizowanym przez związek;
3) powołania kadry narodowej oraz przygotowania jej do igrzysk olimpijskich, igrzysk paraolimpijskich, igrzysk głuchych, mistrzostw świata lub mistrzostw Europy;
4) reprezentowania tego sportu w międzynarodowych organizacjach sportowych.

W kwestii zatem formalnej, dopóki PSKite nie zostanie Polskim Związkiem Sportowym :!: nie mylić ze Związkiem Sportowym :!: to Mistrzostw Polski nie ma , nie było i nie będzie, a przyznawanie tytułu Mistrza Polski jest niezgodne z prawem.
Forma prawna stowarzyszenia, nie jest przeszkodą do uzyskania statusu Polskiego Związku Sportowego na drodze ministerialnej, co reguluje ustawa i rozporządzenia.
Bez ograniczeń mogą odbywać się komercyjne lub non profit imprezy sportowe, których ranga nie jest umocowana w ustawie a przyznawać można dowolne tytuły oprócz tytułu Mistrza Polski jak np. Mistrz Polski w Kitesurfingu PSKite lub Mistrz Polski w Kitesurfingu Zarejestrowanych Uzytkowników Kiteforum.pl itd.

Tyle w kwestii formalnej.

Jestem wielkim zwolennikiem rozwoju dyscypliny i umocowania jej polskim ustawodawstwie, co jest jedyną drogą do uregulowania kwestii szkoleń, sportu kwalifikowanego, stypendiów, finansowania, reprezentacji Polski itd. Bez skoków na kasę made by Prezes :naughty: lub niejasnej sytuacji zawodów PSKite (choć w jak najlepszej wierze organizowanej vs. poprzedni przykład :clap: ) Czego PSKite życzę z całego serca, no ale niestety w tym celu nie da się wybrać jedynie wisienek a trzeba zaorać i pielęgnować cały sad :D Zakasujemy rękawy albo orzemy tylko swoje poletko. Decyzja strategiczna.

Temat burzy o stówke wpisowego jest poniżej pewnych standardów :naughty:
Chcesz startować płacisz za wstęp, nie chcesz to nie. Proste jak pier....e.

Stan obecny jest pewnym stadium ewolucji dyscypliny, nieuniknionym, przejściowym i tylko tak na dzisiaj można coś organizować, a opór przed wpisowym na zawody pokazuje na ile komu zależy aby ewolucja nabierała tempa.

Sorry za przydługawo.

PS.
Za darmo umarło
Ostatnio zmieniony 21 lip 2011, 13:12 przez Kaunertal, łącznie zmieniany 1 raz.

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post21 lip 2011, 13:11

Wpis na zawody a nie do PSkite....

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post21 lip 2011, 13:11

PusieK pisze:Imprezę TripleS chyba każdy zna, czy ktoś tam wprowadza jakieś licencje? Chyba nie. A ranga imprezy na pewno większa jak nasze MP.

Opierasz to na własnej wiedzy, przekonaniu, widzi-mi-się czy na sprawdzonych faktach?

Awatar użytkownika
Kaunertal

Post21 lip 2011, 13:15

Wrogu pisze:Wpis na zawody a nie do PSkite....

Nieważne. Wpis członkowski czy wpisowe za jedną imprezę.
Taki jest stan organizacyjny na dzisiaj w Polsce. Jest PSKite. Określa reguły.

Akceptujemy, wchodzimy, uczestniczymy = wspieramy i wymagamy lub jesteśmy obok czekając w jakim kierunku ewolucja się potoczy.

Każdy ma wybór.

Awatar użytkownika
masterczułki
Deska: cabrinha caliber
Latawiec: Flysurfer Psycho 4
Postawił piwka: 6 razy

Post21 lip 2011, 13:25

BraCuru pisze:
PusieK pisze:Imprezę TripleS chyba każdy zna, czy ktoś tam wprowadza jakieś licencje? Chyba nie. A ranga imprezy na pewno większa jak nasze MP.

Opierasz to na własnej wiedzy, przekonaniu, widzi-mi-się czy na sprawdzonych faktach?

Zapytaj na kitescoop.com czy ktoś słyszał o MP, PSKite, dorzuć jeszcze do tego jakiś filmik z race. Będziesz miał sprawdzone fakty :wink: .

Awatar użytkownika
Kaunertal

Post21 lip 2011, 13:29

profistyle pisze:cos tak jak WBO,WBA w boksie-

akurat zły przykład, powyższe organizacje to sport zawodowy/komercyjny nie działające w ramach krajowych związków sportowych i nie nadające tytułów Mistrza Kraju, Świata czy Europy a właśnie dowolne tytuły sygnowane wyłącznie swoja marką.

Polski Związek Bokserski, jak wszystkie krajowe związki bokserskie na całym świecie jest zrzeszony w AIBA - Amateur Interantional Boxing Association

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post21 lip 2011, 13:47

fokus123 pisze: Nie są to dla mnie mistrzostwa Polski tylko mistrzostwa danego stowarzyszenia na podstawie ich licencji.

Oczywiście dla Ciebie nie są bo nie znasz faktów, obowiązującego prawa i zawartych umów.

Równie dobrze ja mogę założyć stowarzyszenie i zorganizować sobie konkurencyjne zawody tylko dla członków i też użyć nazwy mistrzostwa Polski i wtedy będziemy mieli dwóch mistrzów w PL :D

Możesz założyć stowarzyszenie. Możesz zrobić zawody kitesurfingowe ale jak nazwiesz je mistrzostwami Polski to złamiesz prawo w przeciwieństwie do PSKite.
To są 3 fakty. Jesteś dobrze zorientowany w przypadku dwóch pierwszych. Przyznaj szczerze - co wiesz na temat trzeciego faktu?

PS.Prawda jest taka, że czekamy nie na bajkopisarzy, pianobójców, populistycznych bohaterów klawiatury tylko na ludzi z krwi i kości chętnych do organizowania cywilizowanych struktur sportu zawodniczego, tworzenia kolejnych stowarzyszeń, budowania przyjaznych dla zawodników standardów, organizowania jak największej ilości zawodów.

Wszystko jest takie oczywiste z perspektywy klawiatury, czyż nie :wink: Do tego nie ponosi się odpowiedzialności za własne komentarze. No i jak tutaj nie kochac internetu.

Awatar użytkownika
Kaunertal

Post21 lip 2011, 13:58

BraCuru pisze:Możesz założyć stowarzyszenie. Możesz zrobić zawody kitesurfingowe ale jak nazwiesz je mistrzostwami Polski to złamiesz prawo w przeciwieństwie do PSKite.

chyba podbnie do PSKite bo nie widzę PSKite na liście Polskich Związków Sportowych :?:

http://www.msport.gov.pl/polskie-zwiazki-sportowe

chyba że się mylę lub czegoś nie wiem

Sejsmograf

Post21 lip 2011, 14:03

W mojej ocenie chodzi tu raczej od doprowadzenie do sytuacji w której zawodnicy będą członkami stowarzyszeni - nie jesteś w stowarzyszeni nie stratujesz w mistrzostwach.

Zwracam również uwagę, że stowarzyszenie ma skupiać osoby które chcę realizować zadania statutowe, a nie brać udział w imprezach organizowanych przez te stowarzyszenie.

Selekcja „zawodników” startujących może odbywać w inny sposób, a nie poprzez liczenie że osoba przypadkowa nie wpłaci 100 zł.

Awatar użytkownika
Kaunertal

Post21 lip 2011, 14:11

Sejsmograf pisze:W mojej ocenie chodzi tu raczej od doprowadzenie do sytuacji w której zawodnicy będą członkami stowarzyszeni - nie jesteś w stowarzyszeni nie stratujesz w mistrzostwach.
mistrzostwach tego stowarzyszenia

Jeżeli tak stowarzyszenie zapisało w regulaminie Mistrzostw Polski Stowarzyszenia to tak może być.
Gdy będzie Związek, który organizuje Mistrzostwa Polski to wówczas regulaminy i zasady nie będą ustalane w oderwaniu od ustaw, co na tym etapie rozwoju nie jest niczym ani złym ani nieuniknionym.

Ale jeszcze raz powtórzę: Zajebiście, że jest stowarzyszenie, że organizuje i niech ewoluuje ku chwale kitesurfingowi.
Wszystkie, a szczególnie młode dyscypliny sportu przechodziły taką samą drogę.

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post21 lip 2011, 14:14

Obie te rzeczy na raz. Wyżej było napisane że PSkite jest zrzeszone z IKA a ta jest z ISAF - ponadto PSkite wspólpracuje z PZŻ(prawdopodobnie ma zgodę na organizowanie tych zawodów).
Jak widzisz światowa tendencja jest taka, że kajt to juz praktycznie jedna z dyscyplin żeglarskich.
PSkite nie jest polskim związkim sportowym - może się stanie jak kite wyląduje na olimpiadzie, a w chwili obecnej tak naprawdę Mistrzostawa Polski robi Polski Związek Żeglarski poprzez PSkite.

Awatar użytkownika
fokus123
Deska: SU-2
Latawiec: Core
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post21 lip 2011, 14:21

BraCuru pisze:
fokus123 pisze: Nie są to dla mnie mistrzostwa Polski tylko mistrzostwa danego stowarzyszenia na podstawie ich licencji.

Oczywiście dla Ciebie nie są bo nie znasz faktów, obowiązującego prawa i zawartych umów.

Równie dobrze ja mogę założyć stowarzyszenie i zorganizować sobie konkurencyjne zawody tylko dla członków i też użyć nazwy mistrzostwa Polski i wtedy będziemy mieli dwóch mistrzów w PL :D

Możesz założyć stowarzyszenie. Możesz zrobić zawody kitesurfingowe ale jak nazwiesz je mistrzostwami Polski to złamiesz prawo w przeciwieństwie do PSKite.
To są 3 fakty. Jesteś dobrze zorientowany w przypadku dwóch pierwszych. Przyznaj szczerze - co wiesz na temat trzeciego faktu?

PS.Prawda jest taka, że czekamy nie na bajkopisarzy, pianobójców, populistycznych bohaterów klawiatury tylko na ludzi z krwi i kości chętnych do organizowania cywilizowanych struktur sportu zawodniczego, tworzenia kolejnych stowarzyszeń, budowania przyjaznych dla zawodników standardów, organizowania jak największej ilości zawodów.

Wszystko jest takie oczywiste z perspektywy klawiatury, czyż nie :wink: Do tego nie ponosi się odpowiedzialności za własne komentarze. No i jak tutaj nie kochac internetu.

Stary mam trochę doświadczenie przy organizowaniu zawodów Pucharu Polski przez stowarzyszenie sportowe działające w Polskim Związku Alpinizmu i jeśli nie jesteś członkiem Polskiego Związku to twoje zawody nie są mistrzostwami PL. No chyba, że o czymś nie wiem, ale opieram się na informacjach zawartych na tym forum. Z tego co mi wiadomo to zawody organizują związki za pośrednictwem zrzeszonych w nich klubów lub stowarzyszeń.

Do tego Bracuru nie spinaj się tak bo chyba nie rozumiesz jaki charakter mają fora internetowe. Podpowiem ci; do wymiany poglądów, nie podoba ci się że ktoś ma inne zdanie na to co robisz to nie wrzucaj tu informacji
Ostatnio zmieniony 21 lip 2011, 14:30 przez fokus123, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kaunertal

Post21 lip 2011, 14:28

darkowic pisze:

Obie te rzeczy na raz. Wyżej było napisane że PSkite jest zrzeszone z IKA a ta jest z ISAF - ponadto PSkite wspólpracuje z PZŻ(prawdopodobnie ma zgodę na organizowanie tych zawodów).
Jak widzisz światowa tendencja jest taka, że kajt to juz praktycznie jedna z dyscyplin żeglarskich.
PSkite nie jest polskim związkim sportowym - może się stanie jak kite wyląduje na olimpiadzie, a w chwili obecnej tak naprawdę Mistrzostawa Polski robi Polski Związek Żeglarski poprzez PSkite.

No i się cieszę, że wiem więcej. Samo zrzeszenie w IKA vs. status Polskiego Związku Sportowego to za mało w świetle polskiej ustawy do rozegrania Mistrzostw Polski, natomiast wzmianka o PZŻ wnosi wiele.

Pytanie, czy PZŻ uzyskał zgodę ministra na rozgrywanie zawodów Kite?

Jeżeli tak to taka zgoda powinna zostać upubliczniona aby zakończyć dyskusje o statusie i umocowaniu prawnym zawodów o tytuł mistrza kraju, których bez takowej zgody PZŻ też nie może rozegrać. Jeżeli zawody odbnywają się w ramch zawodów rozgrywanych przez Polski Związek Sportowy, w tym przypadku PZŻ to są Mistrzostwami Polski, w każdym innym przypadku nie są.

Rozumiem również, że PZŻ zlecił PSKite organizacje i rozegranie "swoich" Mistrzostw Polski w Kitesurfingu. Tak?

Kwestia umiejscowienia Kite w żeglarstwie i ewentualnych regulacji MKOL jest mi znana doskonale, bo dokładnie taką sama drogę przechodził snowboard vs. narciarstwo pod koniec lat 90-tych, w czym czynnie i zawodowo uczestniczyłem jeszcze do niedawna.

PusieK
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post21 lip 2011, 14:49

profistyle pisze:PSKite na dzien dzisiejszy jest członkiem IKA wiec analogicznie ISAF i współpracuje z PZŻ-
zawody mistrzowskie w Juracie liczone sa do swiatowego rankingu IKA

Czyli w Juracie mogą pojawić się czołowi zawodnicy z Europy, którzy nie są członkami PSKite. Będą mogli wystartować?

BraCuru napisał(a):

ehm.. by wystatować w 3S to trzeba zostać zaproszonym lub wygrać dziką kartę.. nigdzie nie widziałem by warunkiem startu było przynależność do jakiejś organizacji czy stowarzyszenia... jak mam błędną wiedzę, przekonanie, widzi-mi-się to mnie popraw.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2011, 14:50 przez PusieK, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Forum Główne”