Przepuklina pachwinowa a kite

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
sado

Post12 maja 2010, 11:37

Witam
Mam pytanko - czy ktoś może miał tę dolegliwość i jak szybko udało mu się wrócić do pływania po zabiegu operacyjnym?
Niestety mi się to przytrafiło. Zabieg mam w połowie czerwca i zastanawiam się czy jeszcze w tym sezonie uda mi się zejść na wodę.
pozdr

Awatar użytkownika
JaxoN
Deska: Sklejka
Latawiec: SS REV 9m
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post12 maja 2010, 12:20

Siemnao
Ja właśnie jestem po takim zabiegu. Operacje miałem w lutym w prawdzie miałem odpoczywać minimum 3 miesiące ale juz pod koniec marca wskoczyłem na deseczke. Jak narazie nic się złego nie dzieje czasami miejsce gdzie cieli pobolewa ale to chyba normalne.
Pozdro

Awatar użytkownika
Hersones
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2010, 11:18

no przykra sprawa, też miałem :lol: ale 8lat temu
3mce nic nie dźwigać potem oszczędnie, myśle że bez skoków możesz w październiku zacząć swój sezon :doh:

mlody_rewa
Kontaktowanie:

Post13 maja 2010, 12:00

lepiej odczekac troche dluzej zeby pozadnie sie wyleczylo,bo jak za szybko wskoczysz na wode to mozesz sobie cos zerwac

paralizator
Deska: Joke
Latawiec: Razor 13,11,9
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post14 maja 2010, 10:47

Ja też to dziadostwo miałem ale jak miałem 13 lat. Generalnie to przejebana sprawa :x Po pierwszym tygodniu spokojnie już chodziłem prawie bez bulu. Po 2 tygodniu już biegałem. Po 3 już chodziłem na wf :twisted: skakałem i się gibałem. Lekarz też mówił że przynajmniej 3 miesiące. Troszkę napierniczało ale się nie dałem i po miesiącu na rolkach już jezdziłem(dodam że agresywnie na streecie). Czasem jak coś szarpnęło to napieprzało ale generalnie nic mi się nie rozerwało ani nie zepsuło(człowiek dzieciak głupi był)

mlody_rewa
Kontaktowanie:

Post14 maja 2010, 14:08

w zeszlym roku "Baran" z rewy mial przepuchline. w zeszlym sezonie nie plywal wcale ale w tym juz smiga i jak wida na wodzie nic mu nie dolega

Awatar użytkownika
Mucha:)

Post19 maja 2010, 13:02

Generalnie jeśli zabieg operacyjny (też zależy jaki) przebiegł wporządku to czas rekonwalescencji wynosi zazwyczaj od 6 tyg do 6 miesięcy. W przypadku osoby młodej, sprawnej (bo tacy jesteśmy my kitesurferzy :) )czas powrotu do zdrowia jest krótszy. Osobiście uważam, że na minimum 6 tygodni należy wyłączyć wszelkie wysiłki angażujące tłocznię brzuszną w znacznym stopniu, ponieważ nie da się tego zrobić w 100%. Co do Kita to odczekałbym te 9 tygodni. Potem porozciągałbym troszkę brzuch (osteopaci potrafia to bardzo dobrze), pożyczyłbym trapez niski + dla dodatkowej ochrony dla ostrożniejszych osób założyłbym pas dla ciężarowców. Potem kilka halsów bez wariacj dla obycia sie z przeciążeniami i jeśli nic by nie bolało to pływałbym dalej. A jeśli chcecie uniknąć przepukliny w późniejszym czasie to należy wzmocnić mięśnie brzucha a po sesji ćw. wzmacniających ROZCIĄGNĄĆ JE (czyt. uelastycznić tkanki w okolicy brzucha) :)

Wróć do „Forum Główne”