Szukam szkoły w Chorwacji !!!

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
grzegrosz36

Post19 cze 2009, 12:31

Witam,
szukam szkoły kitesurfing u sprawdzonej w Chorwacji może ktoś wie może ktos słyszał:)

Pozdrawaim:)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 12:37

..to nie jest najlepsza kajtowo destynacja :idea:

pzdr

Święty
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post19 cze 2009, 16:11

jest szkółka na płw. pljesiac w miejescowości viganij obok orebica, prowadzą ją chyba czesi ale bardzo sympatyczni. :lol:
co prawda nie wiem jak szkolą (2metry od brzegu nie masz gruntu) ale posiadają motorówkę, asekuracje itd. ceny na kempingach jak na helu, za to upał non stop, pływanie w szortach i super klimat. na początku sierpnia ok 50% dni wietrznych.
Pozdro

funkyboy

Post20 cze 2009, 00:29

na bolu szkolili tak, ze po treningowce wchodzisz do wody z duzym kite'm instruktor trzyma cie za trapez i bodydragujecie sie pareset metrow z wiatrem. a potem przyplywa po was motorowka. pozniej kursanci sami sie bodydraguja i startuja z deska. ogolnie bardzo niebezpieczne i malo efektywne.

grzegrosz36

Post22 cze 2009, 10:57

dzięki za podpowiedzi:)
jadę na półwysep taka decyzja:)

Dawidgol

Post23 cze 2009, 12:57

Podpinam się do pytania odnośnie nauki kite'a w Chorwacji.
Czy oprócz teo miejsca, o którym kolega wspomina, jest jeszcze jakieś inne?
Na google'ach właściwie zero informacji. Przypuszczam, że skaliste podłoże wyklucza miłe szkolenie i szlifowanie tego sportu.
Dalmacja chyba także odpada, bo tam najmniej wieje. Zatem pewnie cos na południu, koło Dbrownika...

Jeśli ktoś wie więcej to niech się podzieli:)

Awatar użytkownika
razor

Post23 cze 2009, 13:49

miejsc na pewno jest dużo, ale w tym (Orebic i Viganj) najlepiej chyba wieje z całej Chorwacji.
Pomiędzy półwyspem Peljesac, a wyspą Korculą tworzy się 'dysza',
nawet jakieś mistrzostwa WS się tam czasem odbywają.

Niestety szybko robi się głęboko od brzegu.
A czy naukę na głębokim można nazwać mniej efektywną? no nie wiem, może jest trudniej, ale jak się nauczysz to więcej potrafisz.
Mało jest w Europie miejsc takich jak Zatoka Pucka.

rust
Deska: Drewniana
Latawiec: Czerwony

Post30 cze 2012, 13:19

A czy naukę na głębokim można nazwać mniej efektywną? no nie wiem, może jest trudniej, ale jak się nauczysz to więcej potrafisz.
Mam podobne zdanie na miejscówkę na Vigani. Uczyłem się tam na windsurfingu ,a teraz kiteserfingu i przeżycia mocne- dużo słonej wody przepłynęło przez zatoki :)
Obsługa po polsku i angielsku było miło polecam.
http://www.youtube.com/watch?v=nfGFdI9BsRc&feature=plcp

Awatar użytkownika
Góral
Deska: Skim
Latawiec: Rebel
Dostał piwko: 1 raz

Post01 lip 2012, 09:49

funkyboy pisze:na bolu szkolili tak, ze po treningowce wchodzisz do wody z duzym kite'm instruktor trzyma cie za trapez i bodydragujecie sie pareset metrow z wiatrem. a potem przyplywa po was motorowka. pozniej kursanci sami sie bodydraguja i startuja z deska. ogolnie bardzo niebezpieczne i malo efektywne.

Robią tak bo nie ma tam innej opcji. Na tamto miejsce to jest najbardziej bezpieczne i efektywne rozwiązanie. Inaczej tam się po prostu nie da.
Jak ktoś umie pływać, to super miejscówka - ja trafiłem 100% dni wietrznych jak tam byłem. Moje zdjęcia z tego miejsca:
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 lip 2012, 19:19 przez Góral, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zaaaak
Deska: SU2
Latawiec: FX
Postawił piwka: 60 razy
Dostał piwko: 90 razy

Post01 lip 2012, 18:39

Góral pisze:(...)
Jak ktoś nie umie pływać, to super miejscówka - ja trafiłem 100% dni wietrznych jak tam byłem...

jedziemy z rodzinką w połowie lipca do Kuciste, jakie rozmiary pływają(mam tylko 13mCB, 87kg)? powinienem pożyczyć(dokupić) coś mniejszego?

Awatar użytkownika
Góral
Deska: Skim
Latawiec: Rebel
Dostał piwko: 1 raz

Post01 lip 2012, 19:17

Sorry!!
Miało być:
Jak ktoś umie pływać, to super miejscówka - ja trafiłem 100% dni wietrznych jak tam byłem.
Dla osób uczących się jest dość ciężko i nie polecam jej do nauki. Oczywiście da się, ale ja znajomych nie wysłałbym tam do nauki oraz sam odmówiłem kilku osobą naukę w tym miejscu. Jaki rozmiar? miałem 12 i 9. Pływałem tylko na 12 i woda dość zimna była w lipcu.

rust
Deska: Drewniana
Latawiec: Czerwony

Post01 lip 2012, 20:28

Byłem tego roku w czerwcu dwa tygodnie i bez wiatru były dwa dni,a tak ogólnie równa pompa. Na początku było kilka dni yugo wschodniego wiatru, a później wszystkie dni mistral zachodni tak od 14 godziny do wieczora.Chłopaki latali na rozmiarach od 10m do 13m rzadko widywałem większe .Pozdrav :)

Wróć do „Forum Główne”