Nobile N62

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Dubaś

Post05 lut 2009, 00:58

Wiecie co ludzie, nie rozumiem Waszego podejscia i nastawienia, czy ja nazywam kogoś Ewą Braun, albo Gebelsem? Chyba nie, a gdybm był hamski to mógłbym co do niektórych użyć takich niechlubnych porównań...
Szanujmy się. Można być wesołym ale trzeba być kulturalnym. Common!

Napisałem tylko, że jest to kopia Rabbitów, bo byłem świadkiem tego, że Pan Nobile i Shinn, robili baaaardzo dużo żeby na nich polatać, to mam prawo taki zdanie napisać. Polatali nie raz, nie dwa, spodobało się, wiadomo co bylo dalej...

Natomiast cytowana wypowiedz o tym ze te 4 firmy maja 1 designera pochodzi od Erica Hertsena, ktory kna samym początku projektowal besty, a teraz ma swoja marke EH kiteboarding, która marnie przędzie. Jest to gosc z zalem do swiata bo jest ciezko chory.Natomiast wypowiedz jego jest po czesci prawdziwa dlatego ze zeczywiscie jest jeden designer, z Izraela, z ksywka Momo czy jakos tak, ktory robi kity dla Blade, Eclipsa oraz Nobile.
I rzeczywiscie zrobil dla eclipsa kita z 3 zebrami, natomiast zupelnie innego bo nie delta, natomiast Nobile, chcieli mieć delta 3 żebra i to z taka sama krawedzia splywu, o identycznym kroju, jak Rabbity, bo zauważyli, że sekret kryje się w niskim aspekcie latawca, który jako pierwszy ze wszyskich latawców ostatnio wypuszczonych na rynek został wprowadzony przez Wainmana (przedtem byly takie latawce 2 linkowe, daawno, stara historia....)

Wiec tutaj jest przesada, bo jesli wingtip ma ten sam ksztalt i krawdz splywu ma taka sama linie i aspekt latawca jest bardzo niski to juz sa to rzeczy ktorych wprowadzenie nazawac moge kopiowaniem co uczynilem.

Więc oczywiscie sa auta takie jak bwm i audi, i maja 4 kola, natomiast maja inna maske i linie nadwozia, bo to sa marki ktore dbaja o swoj styl i rozroznienie produktu, a nie kopiują.

Napisałem to co powyższe, żeby oświecić niektótych wierzących chyba w magie i świetego mikolaja. Jestem po fiyzce i interesuje mnie tylko innowacyjnosc i feeling sprzetu. Wainmany to maja, i dzieki nim zupelnie przestalem plywac na wndsrfie, bo sa wypasione, i prawde rzeklszy, odkad plywam na Rabbitach to wkrecile sie w ktsrf na maxa i dlatego dopiero teraz stworzylem swoja tożsamość choc plywam na tym od 5 lat.

Sam projektuje przedmioty, ale w innej brazny i jest to moja profesja, i po prostu denerwuje mnie gdy ktos wlacza przycisk Copy i daje tylko swoje logo. Dobra informacja jest taka ze z ksztaltami 3D takimi jak latawce nie jest to takie proste i moge postawic w ciemno flaszke chivasa ze w dalszym ciagu, tym "hgw 62" bedzie sporo brakowalo do rabbitow.

Jest to moja ostatnia wypowiedz w tym temacie i nie mam ochoty uczestniczyc juz w przepychankach ani obrazaniu ludzi, bez merytorycznej tresci.

Nareczka

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post05 lut 2009, 08:10

Dubas daj na luz swiat jaki jest kazdy widzi .
Jesli uwazasz ze jest cos nie tak to od tego sa sady wiekszosc bardziej interesuje czy produkt jest dobry .
Ale mysle ze jest cos na zeczy o czym piszesz .

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post06 lut 2009, 18:55

Jest jak z bowami - powstają kajty w pewien sposób rewolucyjne i większość liczących się brandów po pewnym czasie będzie je miało - czy będą się nazywać tak czy inaczej. Nie porównywałbym rynku kite do samochodowego - zbyt dużo zmiennych w tym drugim jednak. I nie wydaje mi się żeby Nobile te latawce "skopiowało" w dosłownym tego słowa znaczeniu - tzn karalnym tego słowa znaczeniu ;)

Ale widać że jest gorrrrąco, sezon się zbliża wielkimi krokami heh :twisted:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post06 lut 2009, 19:31

Ja bym te posty raczej traktowal w wymiarze "honorowym" a zycie to nie western i pojedynku nie bedzie rynek to rynek po trupach do celu.
Ech
Jak to Koniu napisal nikt nie zwraca uwagi na male firmy kopiujace sadze ze bardziej chodzi o ludzi niz kitey .........
Rabbity mnie sie osobiscie bardzo podobaly ale mozna bylo to i tamto poprawic malym kosztem ktos to zauwazyl i mamy Nobile ...
ale nadal jest Lu wiec w czym problem?...

Awatar użytkownika
Biały
Kontaktowanie:

Post07 lut 2009, 11:13

dobra pioseneczka grupy z bristolu, która oddaje troszkę klimacik tej
sytuacji:

http://www.youtube.com/watch?v=lzHwRcOsDNw
"we are being watch by the experts... :twisted: "

wainmany miejcie sie na bacznosci, eksperci kopingu obserwuja.:wink:

Dubaś :clap:

Awatar użytkownika
Maks
Deska: Fifty50+RonixOne / NHP
Latawiec: Ozone C4
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post18 cze 2010, 16:27

To się dużo o tym Kicie dowiedzieliśmy z tego tematu...

macjiek

Post18 cze 2010, 17:53

o stary, jesteś górnikiem roku.

Awatar użytkownika
slawek
Postawił piwka: 18 razy
Kontaktowanie:

Post23 cze 2010, 02:02

eska pisze:
Dubaś pisze:A że na własne oczy widziałem pewien dział powstawania kitów Wainman Hawai w roli głównej z Lou Wainmanem i Franzem Orly

Gosiewski to ty raczej sam jesteś bo z Choinki się uwrałeś na tym forum jak nie wiadomo kto i masz na tyle w głowie narąbane, że krytykujesz innych ludzi którzy coś zrobili sam tylko "widząc jak inni pracują, do czego się zreszta przyznajesz".

Chyba troche przesadzasz z oskarżeniami, że Nobile coś kradnie i kopiuje. Samochody może też audi kopiuje od bmw, bo mają cztery koła co ? W latawcach za dużo ścieżek rozwoju nie ma jak byś nie zauważył, więc nie dziwota że WSZYSTKIE srzęty po za Flysurferem są do siebie w jakimś stopniu podobne. A delty zresztą Waiman nie wymyślił, wiec pewnie też złodziej z niego :)

Porownanie do samochodow jest arcyciekawe :), tak samo logiczne jak porownanie wskazowek w zegarkach Omega i Patek, ten sam blad tyczy twojego przetoczenia latawcow typu delta. Oczywiscie, ze ta jedna cecha nie stanowi o tym czy cos zostalo skopiowane i dubas wcale nie twierdzi inaczej.
W latawcach jak do tej pory mamielismy u-shape,c-shape,bow,delta,sigma,hybird i nie wiem co jeszcze tak wiec tych sciezek rozwoju jak na te pare lat to calkiem sporo wiec to takze nie trafiony argument.

mleczny pisze:
kowal pisze:Bardzo mi przykro moi drodzy Dubaś może sie za bardzo denerwuje ale co do Wainmana ma racje to nie jest ten sam projektant co eclipse czy nobile :snooty: plywalem na wielu przedpremierowych wainmanach i wszystkie byly inne chlopaki sami do tego dochodzili musicie sie z tym pogodzic...
buzka

Tutaj niechodzi o to ze Waiman robi swoje kite'y (chwala mu za to) tylko ze Dubas wytacza ostre zarzuty (bez dowodow) ze nobile kradnie i podrabia.
Bylem troche przy pracach nad prototypami i testowaniu nowych nobile i nie widzialem zeby mieli schowanego w worku pocietego rabbita i mierzyli z niego swoje kite'y.
A patent na delte pewnie wszyscy musieli kupic.

Wiesz poprostu troche szacunku dla ludzkiej pracy !!!!

A nie odrazu ze Nobile to zrzyna z Waimana - poplywaj najpierw na 1 i 2. Poloz 2 latawce obok siebie i porownaj
Bo z paru fotek to napewno takich wnioskow nie mozesz wyciagac (chyba ze mozesz ...:roll: )

Dubas przetoczyl argument jakim jest link z hanglos i jak dla mnie jest duzy argument biorac pod uwage podobienistwo latawcow. To co piszesz na temat czego niemieli w worku chlopaki z nobile jest tak samo arcyciekawe jak opowiesci twojej kolezanki i zazebia sie z twoimi tezami na temat rzucania bezpodstawnych oszczerstw.
Nie trzeba wszystkiego dotykac zeby stwierdzic czy cos jest kopia czy nie jest, zwlaszcza w przypadku latawcow gdzie krztalt jest najwazniejszy.

Dobrana z was para, same inwektywy i pustoslowie ('kola w samochodzie', 'masz w glowie narabane' , 'z Choinki się uwrałeś na tym forum jak nie wiadomo kto' -moje ulubione :), 'schowany pociety rabit w worku', 'maly ziobro forumowy'). ZENADA! To m.in. dzieki wam tak malo ludzi wartosciowych pisze na forum.
bonjorno

Wróć do „Forum Główne”