__kater__ pisze:Witam, myślałem o takim chytrym manewrze, żeby kupić szmate na fakturę firmy, na kolejną fakturę nadruk loga naszej firmy na latawiec i całość wrzucić w koszty. Robił ktoś coś takiego ? Ile z tego można "odliczyć" ? Ktoś siedzi w przepisach to regulujących ?
Gdzieś na forum podatkowym wyczytałem (nie moge teraz tego znaleźć) że jak zrobimy taką latającą wizytówkę na której będą widniały tylko dane informacyjne firmy to można odliczyć VAT i 19%
Zatem podsumowując wychodzi szmata połowę taniej

Ok nie połowę tylko 1/3

Najlepiej by było gdybyś kupił od razu cały produkt reklamowy, czyli firma która robi nadruk na latawcu kupuje go i robi na nim nadruk (nie musi to być tylko nazwa firmy, może napisać co chcesz - najtaniej, najlepiej itp.), a Ty później od nich odkupujesz latawiec z reklamą jako jeden produkt i wtedy może uznać go ja koszt uzyskania przychodu w całości i kwotę netto księgujesz w KPIR, bo będzie on zwiększał przychody Twojej firmy poprzez reklamę. Vat odliczasz w 100%.
Jeśli zaś kupisz latawiec i oddasz go do firmy reklamowej i ona wystawi Ci dodatkową fakturę na napis reklamowy to raczej możesz odliczyć tylko tą część za napisy. Jeśli odliczysz w tym przypadku i latawiec to będzie zależało od urzędnika na którego trafisz podczas kontroli i Twoich wyjaśnień.
Co do napisów tylko informacyjnych to nie ma to już znaczenia co napiszesz ważne by reklamowały Twoja firmę. Od jakiegoś czasu reklama limitowana znikła z przepisów podatkowych. Jest definiowana tylko reklama która nie jest limitowana w odliczeniach. Zlikwidowano natomiast całkowicie reprezentacje i stanowi ona wydatek firmy a nie koszt uzyskania przychodu.
Mam nadzieje, że w miarę jasno to wytłumaczyłem i wszyscy zainteresowanie będą mogli z tego skorzystać.
Pozdrawiam