Latawiec w koszty reklamy

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
__kater__
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post23 cze 2008, 09:38

Witam, myślałem o takim chytrym manewrze, żeby kupić szmate na fakturę firmy, na kolejną fakturę nadruk loga naszej firmy na latawiec i całość wrzucić w koszty. Robił ktoś coś takiego ? Ile z tego można "odliczyć" ? Ktoś siedzi w przepisach to regulujących ?

Gdzieś na forum podatkowym wyczytałem (nie moge teraz tego znaleźć) że jak zrobimy taką latającą wizytówkę na której będą widniały tylko dane informacyjne firmy to można odliczyć VAT i 19%
Zatem podsumowując wychodzi szmata połowę taniej 8)

Ok nie połowę tylko 1/3 :)
Ostatnio zmieniony 23 cze 2008, 10:23 przez __kater__, łącznie zmieniany 2 razy.

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 09:49

Można normalnie wrzucić w koszty. :D Tak jak każdą inna reklamę

__kater__

Post23 cze 2008, 09:53

W koszty to ok, ale czy pełną Kwotę jak paliwo w aucie osobowym czy tak jak by było fajniej, najpierw "ściągamy VAT" a potem w koszty 8)

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 09:55

__kater__ pisze:W koszty to ok, ale czy pełną Kwotę jak paliwo w aucie osobowym czy tak jak by było fajniej, najpierw "ściągamy VAT" a potem w koszty 8)

wysłałem ci pw

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 10:34

niezły pomysł, evolutionVIII może napiszesz coś więcej tutaj? też jestem ciekaw jak to jest.

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 11:31

evolutionVIII pisze:
__kater__ pisze:W koszty to ok, ale czy pełną Kwotę jak paliwo w aucie osobowym czy tak jak by było fajniej, najpierw "ściągamy VAT" a potem w koszty 8)

wysłałem ci pw

...to, jeśli możesz, to co wysłałeś na pw, zamieść proszę na forum ogólnym, bo frapujące zagadnienie!!!

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 11:51

wieczorem księgowy to zrobi
pzdr

__kater__

Post23 cze 2008, 12:29

mogłeś mówić że gość jest po weselichu :)
nie dzwonił bym (zadzwoniłem zgodnie ze wskazówką na PW po 12 ) :)

Wychodzi ze jak zrobisz trwały nadruk na szmacie to można najpierw odliczyć VAT a potem normalnie w koszty :)

Z innego źródła dowiedziałem się, że nadrukowane mogą być tylko sprawy informacyjne, nie może być już coś takiego jak " zawsze najtaniej najlepiej itp)

Nazwa firmy, logo telefon adres - tyle i nikt nie ma prawa się doczepić!

8)

stecu
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 13:04

__kater__ pisze:Witam, myślałem o takim chytrym manewrze, żeby kupić szmate na fakturę firmy, na kolejną fakturę nadruk loga naszej firmy na latawiec i całość wrzucić w koszty. Robił ktoś coś takiego ? Ile z tego można "odliczyć" ? Ktoś siedzi w przepisach to regulujących ?

Gdzieś na forum podatkowym wyczytałem (nie moge teraz tego znaleźć) że jak zrobimy taką latającą wizytówkę na której będą widniały tylko dane informacyjne firmy to można odliczyć VAT i 19%

Najlepiej by było gdybyś kupił od razu cały produkt reklamowy, czyli firma która robi nadruk na latawcu kupuje go i robi na nim nadruk (nie musi to być tylko nazwa firmy, może napisać co chcesz - najtaniej, najlepiej itp.), a Ty później od nich odkupujesz latawiec z reklamą jako jeden produkt i wtedy może uznać go ja koszt uzyskania przychodu w całości i kwotę netto księgujesz w KPIR, bo będzie on zwiększał przychody Twojej firmy poprzez reklamę. Vat odliczasz w 100%.
Jeśli zaś kupisz latawiec i oddasz go do firmy reklamowej i ona wystawi Ci dodatkową fakturę na napis reklamowy to raczej możesz odliczyć tylko tą część za napisy. Jeśli odliczysz w tym przypadku i latawiec to będzie zależało od urzędnika na którego trafisz podczas kontroli i Twoich wyjaśnień.

Co do napisów tylko informacyjnych to nie ma to już znaczenia co napiszesz ważne by reklamowały Twoja firmę. Od jakiegoś czasu reklama limitowana znikła z przepisów podatkowych. Jest definiowana tylko reklama która nie jest limitowana w odliczeniach. Zlikwidowano natomiast całkowicie reprezentacje i stanowi ona wydatek firmy a nie koszt uzyskania przychodu.

Mam nadzieje, że w miarę jasno to wytłumaczyłem i wszyscy zainteresowanie będą mogli z tego skorzystać. :)

Pozdrawiam

evolutionVIII
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 13:53

stecu pisze:
__kater__ pisze:Witam, myślałem o takim chytrym manewrze, żeby kupić szmate na fakturę firmy, na kolejną fakturę nadruk loga naszej firmy na latawiec i całość wrzucić w koszty. Robił ktoś coś takiego ? Ile z tego można "odliczyć" ? Ktoś siedzi w przepisach to regulujących ?

Najlepiej by było gdybyś kupił od razu cały produkt reklamowy, czyli firma która robi nadruk na latawcu kupuje go i robi na nim nadruk (nie musi to być tylko nazwa firmy, może napisać co chcesz - najtaniej, najlepiej itp.), a Ty później od nich odkupujesz latawiec z reklamą jako jeden produkt i wtedy może uznać go ja koszt uzyskania przychodu w całości i kwotę netto księgujesz w KPIR, bo będzie on zwiększał przychody Twojej firmy poprzez reklamę. Vat odliczasz w 100%.
Jeśli zaś kupisz latawiec i oddasz go do firmy reklamowej i ona wystawi Ci dodatkową fakturę na napis reklamowy to raczej możesz odliczyć tylko tą część za napisy. Jeśli odliczysz w tym przypadku i latawiec to będzie zależało od urzędnika na którego trafisz podczas kontroli i Twoich wyjaśnień.

Co do napisów tylko informacyjnych to nie ma to już znaczenia co napiszesz ważne by reklamowały Twoja firmę. Od jakiegoś czasu reklama limitowana znikła z przepisów podatkowych. Jest definiowana tylko reklama która nie jest limitowana w odliczeniach. Zlikwidowano natomiast całkowicie reprezentacje i stanowi ona wydatek firmy a nie koszt uzyskania przychodu.

Mam nadzieje, że w miarę jasno to wytłumaczyłem i wszyscy zainteresowanie będą mogli z tego skorzystać. :)

Pozdrawiam

Matko boska, że taki ty inteligentny to ja nie wiedziałem. A wesele to było w sobotę cholera !

__kater__

Post23 cze 2008, 14:11

profesjonalna porada, jadę z koksem ;-) Będzie taniej jak w USA 8) 8) 8) i zupełnie legalnie bez stresu doliczenia CŁA :twisted:

Awatar użytkownika
przemjas
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 14:56

kater daj znac gdzie bedziesz to robil i jaka firma zdecyduje sie zrobic taka reklame.

__kater__

Post23 cze 2008, 15:00

mam znajomą firmę, która zgodziła się tylko na jedną sztukę i nie chcaą tego robić (wiem ze mają inne ważniejsze rzeczy na głowie)

Więc generalnie jak ktoś coś znajdzie to też czekam na info bo nie mam zamiaru rezygnować w przyszłości z tak świetnej reklamy :P :P a jedna szmata to stanowczo za mało :)

Chyba Sitodruk będzie najlepszy

Chyba że pytasz jaka firma chce mieć taką reklamę - odpowiedz prosta moja :)
Ostatnio zmieniony 23 cze 2008, 15:06 przez __kater__, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
przemjas
Kontaktowanie:

Post23 cze 2008, 15:06

no wlasnie myslalem o sitodruku. a spróbuje zrobić to na jakiejs mojej już latawce

__kater__

Post23 cze 2008, 15:07

no to mów jakie będą koszty :) Może zrobisz biznes na KF :P

Wróć do „Forum Główne”