Pomoc potrzebna - Stowarzyszenie Pożytku Publ.-Kite&Wake

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post18 maja 2008, 22:58

Chcielibyśmy jako grupka zapaleńców, stworzyć w naszym mieście Stowarzyszenie (Klub) związany ogólnie z wiatrem i wodą:

Założenia ogólne:

1. Wykorzystanie znakomitych warunków wodnych i infrastruktury, do rozwijania i promowania wśród młodzieży (i nie tylko) zainteresowania i czynnego uprawiania sportów wodnych, jakimi są:

a) Wakeboarding
b) Skimboarding
c) Kitesurfing
d) Windsurfing
e) Waterski
f) Landkiting
itp...

2. Propagowanie wśród dzieci, młodzieży i dorosłych korzyści wynikających z uprawiania sportów wodnych, jakimi są: ogólny rozwój psychofizyczny, rozwój poczucia równowagi, zwalczanie strachu przed wodą, upadkami i prędkością, odzyskiwanie i umacnianie poczucia własnej wartości, wynikające z faktu, że robi się coś szczególnego i oryginalnego

itd....

W statucie muszą się (powinny) znajdować wpisy, dotyczące zadań statutowych, jakie stowarzyszenie ma przeprowadzać.
Chodzi mi głównie o to, aby było jak najwięcej założeń statutowych - czynności powiązanych z uprawianiem powyższych dyscyplin sportowych, które stowarzyszenie może w swoich ramach przeprowadzać, jeżeli nie teraz, to w przyszłości.

Może troche to zakręciłem, ale podam przykład:

Była możliwość uzyskania pieniędzy na drodze konkursu z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich FIO 2008 (info na http://www.pozytek.gov.pl/)
Jako, że nasze miasto leży pomiędzy dwoma jeziorami i całe życie miasta powinno się kręcić wokół sportów wodnych, pomyśleliśmy o zorganizowaniu czynnego wypoczynku dla grupy dzieciaków i młodzieży, mającego polegać na:
- zrobieniu toru do skimboarda, zakup skimów itp...
- zorganizowaniu nauki windsurfingu
- itp...
...czyli taki letni czynny wypoczynek nad wodą, zamiast szlajania się bez celu po mieście :(
Ogólne założenie to "Lato nad wodą" :) , czyli wszystko co związane z zabawą i rozrywką wodną!
Zorganizowanie czegoś takiego wymagałoby zakupu materiałów, sprzętu, opłaceniu opiekunów grupy, opłaceniu instruktora np. windsurfingu - a na to potrzebna, jak wiadomo KASA.

Najważniejszy warunek - trzeba być Organizacją Pożytku Publicznego!!!

...i właśnie takie Stowarzyszenie (Klub) chcemy założyć, ale chcielibyśmy aby w statucie było umieszczone wszystko, co moglibyśmy w przyszłości chcieć zorganizować, a co jeszcze nam do głowy nie przychodzi :), aby kiedyś nie przegapić możliwości zrobienia czegoś fajnego, bo nie mamy tego w założeniach statutowych :)

Na pewno będzie umieszczone w statucie (podaję w zarysie) :
-organizowanie zawodów
-organizowanie pokazów
-organizowanie zlotów
-organizowanie obozów szkoleniowych
- itp...

Jeśli ktoś działa już w takim stowarzyszeniu, lub ktoś ma do czynienia z aspektami organizacyjno- prawnymi, to prosiłbym o pomoc, sugestie...
Nawet najbardziej zakręcone pomysły biorę pod uwagę :) – przecież po odpowiednim zredagowaniu na potrzeby statutu, mogą się zmieścić w przyjętej formule :)

Z góry dzięki za odzew!!!

Yanosik

Awatar użytkownika
Stas

Post19 maja 2008, 15:52

Przede wszystkim sprawdzcie, zaznajomcie sie, z przepisami ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalnosci pozytku publicznego i o wolontariacie. Tam w dziale II, rozdziale 3 znajdziesz warunki jakie trzeba spelnic zeby zostac OPP.
Co do samego zakresu dzialalnosci okreslonego w statucie to okreslcie go w miare ogolnie - zadaniowo: np.: "dzialalnosc na rzecz ..., krzewienie ideii ..., kreowanie pozytywnych zachowan..." etc., a to o czym piszesz, czyli konkretne dzialania, niech beda wyliczeniem przykladowym (np.: "a w szczegolnosci polegajacych na ..."
Wtedy na pewno jak przyjdzie Wam cos do glowy w przyszlosci to bedzie sie to miescic w celach statutowych!

yanosik
Kontaktowanie:

Post19 maja 2008, 16:28

Też tak właśnie sobie myślałem, żeby zbytnio nie uszczegóławiać, bo jak coś jest napisane ogólnie, to wszystko się w tym zawiera :thumbsup:
Zawsze jednak warto zapytać :)
Dzięki!!!

Swoją drogą, ciekaw jestem, czy są tu na tym forum jeszcze jacyś ludzie, którym mimo wszystko "się chce", w tym, niestety dziwnym, kraju???
Czytałem, Bitter chciałby wyciąg wake w Szczecinie :thumbsup:

Myślę, że jeśli tylko urzędnicy dadzą nam możliwość działania, to coś w tym kraju sie zmieni i staniemy się w końcu społeczeństwem obywatelskim :)
Musi tylko nam się chcieć :arrow: CHCIEĆ - bo przecież burmistrz, wójt czy wojewoda za nas nie zrobią !!!

Ja na razie jestem pełen chęci - jeśli przejdziemy rejestrację w Sądzie, to stanę się Wielkim Optymistą, a jak już uda nam się zdobyć fundusze i coś fajnego zorganizować, to wołajcie na mnie HARNAŚ :twisted:

Awatar użytkownika
Stas

Post20 maja 2008, 10:57

Prosze. Jakbys mial jeszcze jakies pytania lub watpliwosci dotyczace czesci formalnej (rejestracji etc.) wal na priva - ze wzgledow zawodowych moze bede mogl pomoc :lol: .

yanosik pisze:Swoją drogą, ciekaw jestem, czy są tu na tym forum jeszcze jacyś ludzie, którym mimo wszystko "się chce", w tym, niestety dziwnym, kraju???:twisted:

Nie wiem, jak na forum :wink: ale ja mialem to szczescie, ze spotkalem troche ludzi, ktorym sie chce. Problemem czesto byl jednak badz slomiany zapal badz otoczenie, ktore czesto zniecheca niestety.

Tak czy inaczej, POWODZENIA i trzymam kciuki :!:

IIIkikiIII
Kontaktowanie:

Post20 maja 2008, 20:58

Witam ;)
Głównie chodzi nam o to, abyście napisali, czego Wam brakuje uprawiając ten sport. W czym chcielibyście wziąć udział itd.
Dołączam się do yanosikowych podziękowań za aktywność w tym temacie ;)
Ps.
Zastanawiam się, czy można by użyć małego latawca, tak aby pływać bezpiecznie na śródlądziu, oczywiście na odpowiednio dużym akwenie ? Jeżeli takowych nie ma, zaznaczam że jestem strasznym laikiem w tej dziedzinie, to czy jest praktyczna możliwość zaprojektowania i wykonania takiego latawca ?

cyberdog1899

Post21 maja 2008, 00:22

IIIkikiIII pisze:Witam ;)

Zastanawiam się, czy można by użyć małego latawca, tak aby pływać bezpiecznie na śródlądziu, oczywiście na odpowiednio dużym akwenie?

Z latawcem jest tak, że by ciągnął Cię po wodzie musi generować pewną moc. Wydaje mi się, iż nieunikniona jest druga strona medalu, tzn. moment w którym nie chcesz żeby ciągnął, a jednak ciągnie. Do regulacji mocy jest 'depower', do jej 'wyłączenia' - zrywka (tylko w ostateczności). I cała zabawa z kitem polega na umiejętnym się nimi posługiwaniu, względnie odpowiednim dobraniu wielkości latawca do siły wiatru.
Sorry Yanek za offtopa, ale padło to odpowiadam. Ciekawa inicjatywa, tak na marginesie. Powodzenia!

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2008, 08:47

Jak tam pracę nad tym stowarzyszeniem?

Nie koniecznie musisz zakładac stowarzyszenie w Sadzie można w gminie ( starosta) jeśli w statucie zawarte będą zapisy że nie prowadzisz działalności gospodarczej, koszt założenia 10 zł. Po pewnym czasie złozysz wniosek do Sądu o wpis do rejestu organizacji pożytku publicznego.

Możemy wymienic się informacjami, gdyż zamierzam załozyc Klub w Warszawie, tylko u nas nie ma jeziora, co znacznie komplikuje mi zadania, trzeba bedzie skupiśc sie na landkaitingu i snowkaitingu.

Jeśli sa chetni z Warszawy to prosze o kontakt, jestem na etapie pisania statutu.

yanosik
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2008, 10:25

Dokładnie do tego samego wniosku doszedłem, żeby z rejestracją w sądzie poczekać. Zarejestrować Klub w Starostwie i zobaczyć, jak się nam będzie działało, czyli czy będzie się ludziom chciało chcieć???
Przed nami zima, czyli snow-, ewentualnie land- więc zobaczymy, czy to tylko chwilowa fascynacja kite, czy też na dłużej.
Jak się okaże, że założenie klubu nie jest niewypałem, to wtedy pomyślimy o rejestracji w Sądzie !

Heeej!!!

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2008, 15:09

Heeeej Darkowic! (co by utrzymac wypowiedz w "gwarze tematu" :roll: )

proponuje Tobie napisanie o tym tematu na landkiting.pl/forum :arrow:
sporo ludzi z Warszawy tam jest zajmujacych sie glownie landkitingiem i snow~ ale tez kite'm
Pozdro mam nadzieje ze pomoglem cos nie cos ;)

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2008, 10:43

tez tak myślę, ze w Warszawie to raczej landkaiting i głównie snowkaiting jak Zegrze zamarźnie. Pozdrawiam wszystkich chętnych.

gruda
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2008, 08:03

Na początku radze Wam udać się dowiedzieć jak wygląda temat wspolpracy z organizacjami pozarzadowymi w Waszym urzedzie. tu znalazlem link do strony Waszego UM http://www.um.znin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=244&Itemid=98

Przeczytajcie ustawę o 1%. Zeby stac sie organizacja pozytku publicznego trzeba spelnic duuuzo warunków. Tym bardziej jesli zakladacie organizacje, nie liczcie ze stanie sie to od razu.

Radziłbym Wam zalozyc zwykle stowarzyszenie (min 15 osob, rejestrowane u Starosty), ktore juz 1 dnia od rejestracji moze sie starac o realizacje zadania publicznego (ustawa o tym mowi), ktora jest najpopularnijsza forma przekazywania srodków dla ngo.

Spróbujcie poprosic urzad o roczny plan wspolpracy z ngo (kazda gmina ma obowiazek stworzyc taki plan od 2004 roku, zobaczcie czy i jak gmina sie zapatruje na tematy zwiazane ze sportem, rozwojem turystyki sportowej etc tzw jakie sa priorytety gminy na nastepne lata).
http://www.um.znin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=199

Umowcie sie z osoba odpowiedzialną w urzędzie za wspolpracę z ngo. Po to tam jest zeby was poprowadzić za rękę.

Pozdro.

PS: Jak cos to piszcie na prv [mailto]piotr@2gt.pl[/url] lub gg 2950539

yanosik
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2008, 21:40

Dziękuję ci bardzo gruda :thumbsup:
Właśnie jesteśmy umówieni na konkretną rozmowę z takim panem w urzędzie, który odpowiada za promocje miasta, współpracę z OPP itp...
Zobaczymy!!!

gruda
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2008, 23:08

prosze bardzo:)

IIIkikiIII
Kontaktowanie:

Post03 paź 2008, 12:44

Byłam już na tych wszystkich szkoleniach itd. Rejestracja w starostwie daje mniejsze możliwości uzyskania pieniędzy, jeżeli my czy Wy będziecie chcieli ruszyć "z kopyta" to będziecie mieli więcej pracy ze znajdowaniem środków. Przerabiałam to wszystko i powiem Wam, że nie ma nic gorszego przynajmniej dla mnie i w Żninie jak "żebranie", bo tak właśnie przedsiębiorczych ludzi traktują firmy w naszym mieście, oczywiście nie wszystkie, ale tych które uważają inaczej jest niewiele. Chociaż z drugiej strony jest to dobra szkoła na przyszłość, ale jak już wspomniałam mam to za sobą i wolałabym do tego nie wracać :? Rejestracja w sądzie natomiast daje niesamowite możliwości zdobycia pieniędzy na najróżniejsze inicjatywy, krótko mówiąc puszczasz wodze fantazji i działasz. Tutaj jest więcej pracy papierkowej, ale za to nie martwisz się o pieniądze, a to myślę jest najtrudniej zdobyć, przynajmniej w Żninie. Pomysłów mi nie brakuje, wystarczy chwilka i już jest plan, prawda yanosik :lol: Rejestracja w Sądzie kosztuje 50 zł. (o ile nic się nie zmieniło i pamięć mnie nie zawodzi), nie mówimy oczywiście o rejestracji razem z działalnością gospodarczą bo to jest o wiele droższe, ok 1500 zł, brak działalności gospodarczej daje niewielkie ograniczenia.. Jeżeli chodzi o Stowarzyszenie działające przy Starostwie czy zarejestrowane w Sądzie, po rejestracji w taki sam sposób trzeba prowadzić księgowość itd; z tym że przy Starostwie jest tego mniej, jeśli ma się mniejsze możliwości uzyskania pieniędzy to i mamy mniej pracy z rozliczaniem, ale i nasze wyniki są mniej widoczne.
Przed przystąpieniem do pracy należy zadać sobie pytanie jak chcemy działać, z rozmachem, pełną gębą czy spokojnie, małymi kroczkami i już wszystko wiadomo. Tutaj oczywiście nasuwa się pytanie czy mamy odpowiednią ekipę, która zrobi to z nami, uwierzcie mi czwórka, nawet dwójka ludzi da radę zorganizować mega imprezę na 3000 osób, ale przez dwa miesiące będzie chodziła do tyłu.
Pozdrawiam :wink:

Wróć do „Forum Główne”