najsilniejszy wiatr przy którym pływałeś/aś

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Dr Eutanator

Post23 sie 2004, 22:46

hej, tak z ciekawości pytam, jaki był najsilniejszy wiatr, przy którym odważyliście sie wyjść na wodę. Osobiście pływałem przy jakiś 27 węzłach - chętnie bym zaliczył coś mocniejszego, ale jak dotąd nie spotkałem się z takimi warunkami. 27 to był maks co mi dała natura.

Moim marzeniem jest jednak zetknąć się z wiatrem powyżej 40 węzłów... Mam nadzieję, że na moim planowanym na październik wyjeździe do Tarify coś takiego się wydarzy.

Podobno rekordowy wiatr przy którym pływał Flash Austin to 45 węzłów. Złamał wtedy żebro... Nie słyszałem, żeby ktoś wyszedła na mocniejszy sztorm.

Awatar użytkownika
O'błędnik
Kontaktowanie:

Post24 sie 2004, 12:10

Teraz w niedziele było na solarze 25knots'ów a w szkwałach nawet powyżej 30. Ja latałem na 10m2 niektórzy na 7, 9, 10,12 i twardziele z holandii na 13m2, to był niezły hardcore.

moniek

Post24 sie 2004, 13:40

Jacek D pisze:Teraz w niedziele było na solarze 25knots'ów a w szkwałach nawet powyżej 30. Ja latałem na 10m2 niektórzy na 7, 9, 10,12 i twardziele z holandii na 13m2, to był niezły hardcore.

mam niejakie wrażenie, że troszkę przesadzasz. 25 kt to 6 B a 30 to 7 B a tyle NA PEWNO nie było. NB widziałem raz kajciarza w Polsce pływającego przy 7-8B a mianowicie Szerszego w zeszłym roku w Karwi.

Moniek

PS. 6 B z S ma być jutro,

Marrio
Kontaktowanie:

Post24 sie 2004, 16:01

W niedziele na ch-6 było 5-6 bf, mierzyłem i pływałem na 12 jak wiekszość kiciarzy :lol: troche szarpało ale generalnie spoko (wysokie loty) :roll: , co do najsilniejszego wiatru to dokładnie nie wiem jaka była jego moc ale w Danii na jeziorku pływałem na 7,5 i było ostro... :evil: , przy 8 bf widziałem tylko pływającego (samemu) wind surfera, też w Danii na morzu północnym przy takim zafalowaniu że bałem się podejść do wody, a on zaiwaniał chiba kilka godzin, osobiście obserwowałem go ok. 40/50min, plywał już jak przyszliśmy i chiba jeszcze długo po naszym odejściu... :shock:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post24 sie 2004, 22:10

[
mam niejakie wrażenie, że troszkę przesadzasz. 25 kt to 6 B a 30 to 7 B a tyle NA PEWNO nie było. NB widziałem raz kajciarza w Polsce pływającego przy 7-8B a mianowicie Szerszego w zeszłym roku w Karwi.

Moniek

PS. 6 B z S ma być jutro,[/quote]

He He! co to Moniek przegladamy kiteforum? Nie dobrze to pierwszy syndrom ciezkiej choroby.Jak chodzi o niedziele to wydawalo mi sie ze byla 6 w szkwalach ale ktos tam zmierzyl szkwaly do 7bf.Wiec o.blednik nie sciemnia.

Awatar użytkownika
O'błędnik
Kontaktowanie:

Post25 sie 2004, 12:16

Info o 30 knotach podał Morlov, podobno ktoś tam mierzył.
A co do tego co widzieliśmy to ja widziałem Konia jak latał na co2 6m2 w juracie z zeszłym roku zdaje się 20 czerwca na zawodach Focus Kamikadze Cup. W ten dzień wiało podobno nawet 9bf w porywach do 10bf. W chałupach nie latał żaden kiter,jedynie ws'owcy na żaglach 2,7 do 3,2 m2 w kaskach. To ile mogło wiać??? Ktoś tam z Fun surf'u mierzył i było 10bf. Ja latałem wtedy latawczykiem na lądzie o powieszchni 1,7m2 i miałem taką jazdę na butach że masakra.

moniek

Post25 sie 2004, 12:44

Jacek D pisze:Info o 30 knotach podał Morlov, podobno ktoś tam mierzył.
A co do tego co widzieliśmy to ja widziałem Konia jak latał na co2 6m2 w juracie z zeszłym roku zdaje się 20 czerwca na zawodach Focus Kamikadze Cup. W ten dzień wiało podobno nawet 9bf w porywach do 10bf. W chałupach nie latał żaden kiter,jedynie ws'owcy na żaglach 2,7 do 3,2 m2 w kaskach. To ile mogło wiać??? Ktoś tam z Fun surf'u mierzył i było 10bf. Ja latałem wtedy latawczykiem na lądzie o powieszchni 1,7m2 i miałem taką jazdę na butach że masakra.

No to niech Morlov sobie skalibruje wiatromierz - tuhttp://www.augustyna.pl/do/kuba4/foto.htm masz na przykład fotki z niedzieli i filmik nawet - widzisz tu gdziesz 30 kt ?. W tych dniach co piszesz w zeszłym roku to byłem w Karwi i wiatromierz pokazywał średnio 56 kmh w porywach do 76 kmh (czyli 7 B w porywach do 9) Szerszy używał chyba 6 mkw wtedy - mam filmik i wiatromierza i fotkę tego kita. Ja probowałem pływałać na Zatoce z 5,5 ale nie dałem rady, następnego dnia kupiłem 4.0 ;)

A tak apropos to czytam to forum hobbystycznie hehe - tylko szkoda że niektóre posty żałosne są i zawiści u Was więcej niż w środowisku WS.

A wracając do meritum - lubię jak wieje 6 + bo wtedy nie ma kajciarzy na wodzie (no może ze dwóch na kilometr półwyspu) i se mozna spokojnie popływać :twisted:

Moniek

Awatar użytkownika
Blekota
Latawiec: ss
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post25 sie 2004, 13:26

czołem kolego Moniek!

popraw coś z tym linkiem http://www.augustyna.pl/do/kuba4/foto.htm bo nie działa.

A co do zawiści..... to być może jest to normą wsród "Polaczków" :wink:

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post26 sie 2004, 00:57

Tak to przykre ze na tak zacnym forum sa :oops: (czytaj buraki)ktorzy piora brudy tak jak by to kogokolwiek interesowalo .Ale mysle ze nie zepsuje to piekna tej zabawy i fantastycznej atmoswery wsrod prawdziwych kiciazy.
Ja dawalem na dreamie 9mkw przy dobrej 7bf w hollandi na polnocnym wiec mysle Dr ze na swoim globku dasz rady nawet przy 8.Nie sprecyzowales na czym wiec sie pochwale ze w leucate plywalem na ws przy wietrze dochodzacym do 90km/h - mierzone.pOzdrawiam rolnik

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 sie 2004, 14:35

czerwiec 2004
chałupy 5 ekolaguna
6 bf - odpalam 12 rino - w kosmos
bosman mnie łapie osrany , leash..
wzrosło do 8 W MIĘDZYCZASIE.
BUSTER 8
przeżaglowany ale daje rady
każdy ruch barem bzyk-bzyk
kilku windsurferów na zatoce
potem ktoś wyszedłna Chałupy 6
teraz mamy nesza 5 :))
czekamy na warunki przezaglowania na tym sprzecie:)))

CZY SIE DOCZEKAMY??

ps: z tego co wiem t oZinger ma jakąś ciakawą opowieśc o Dudku metrowym??:))

Ziomek
www.wake.pl

Wróć do „Forum Główne”